Friday, August 27, 2010

Meriahnyer Menu Kite...

Salam

entry-menu smlm...

Hu3..meriah jgk la menu smlm...sempat jgk msk...(mcm b4 dis xpenah msk jer..ek3)

smlm dpt blk awl kol 4.30pm..so tetibe rase nk msk sambal udang sbb tgk 1 of my blogger pny entry...ek3
trus sms hata btau nk g bli udang & bahan2 tuk masak that menu...
Oh Ya..lupe nk story...skrg kat apartment sblh platinum walk danau kota tu dh ade mydin mart..byk jgk brng2 die..segar2 jgk..
so smp sane trus g carik udang..tetibe hata bersuara kate nk try msk ayam goreng berempah mcm yg kat sarjan saji kat tv3 tu...pastu nk sambal ikan bilis terung pipit jgk...dlm kepala aku..byk bebeno menu kome yer..beso btoi seleranyer...har3..xpe la..janji hata nk mkn ape yg aku msk...ek3

smp umah around 5.30pm..trus potong2 ape2 yg patut tuk msk menu2 td..settle msk around pkol 7pm sbb ade yg aku hold kejab sbb kalo masak awl sgt nnt rase kurang best plk... so menu kami smlm is..sambal udang, sambal ikan bilis terung pipit, ayam berempah hata yg baru blaja & sayur campur...no kuih sbb aku tlupe nk buat..igt nk msk kuih melaka a.k.a ondeh2...skali lupe nk bli daun pandan da...hu3..xpela..janji kurma ade..ek3
care masak simple jer...
sambal ikan bilis terus pipit:

bahan2:
> 10-20 tangkai cili kering (ikot suke nk pedas)
> 2 biji cili merah
> 5 biji bwng merah
> 2 ulas bwng putih
> 1 inci halia
> 1 btng serai
> terung pipit (ikot suke mau byk mane)
> ikan bilis (ikot suke mau byk mane)
> minyak masak
> gula
> garam
> asam keping

Cara2 masak:
> blender - cili kering,cili merah, bwng merah&putih, halia, serai & sedikit air..
kemudian>>>
> panaskan minyak
> tumis bahan2 yg dh diblender smp btol2 masak..
> masokkan sedikit garam, gula, asam keping..(if nk rase best sket lg..masok kiub ikan bilis)
> masokkan terung pipit & ikan bilis...
> tumis 15mints..nmpk dh masak...
>SIAP..
simple aje kan???mcm msk sambal ikan bilis biase just add on terung pipit jer..ek3


Ayam Goreng Berempah:

bahan2:
> ayam (ikot suke nk brp ketol)
> halia
> kunyit (terpulang nk kunyit hidup/serbuk)
> bwng merah

Cara2 masak:
> blender halia,bwng merah & kunyit(if gune kunyit hidup) dgn sedikit air.
> gaul bersama2 dgn ayam & sedikit garam..
> perapkan dlm sejam dua gitu...
> goreng
> SIAP





igt arini if sempat nk buat la ondeh2 tu..ek3









end

0 comments: