About

Sunday, October 31, 2010

My Baby Story - part 1

Salam

Entry : new life begin..

Hallloooo...
Lama benor x update blog neh..lelabah dh mule wat network die dh..hu3

Byk nk cite neh..tp aku mulakan dgn gud news dulu ok?...

Tepat jam 2.46am khamis 28hb October 2010..aku dh slmt deliverkan seorng bby gurl...seberat 2.98kg..pd usianya 36weeks n 3days..aku & hata dh sepakat nk bagi nama yg paling simple & senang nk panggil..kami namakan die :

Siti Qaisara binti Muhd. Saifullah..

Byk dugaan tp alhamdulillah aku dpt hadapi dgn rasional..

Ape die???

Pkol 2pm rabu tu aku dh mula sakit2 sbb mlm tu kene masuk air + ubat tuk kasik bukak cpt..time hata dtg aku smpt la nangis jab..(Yg nie x rasional sgt kot..hu3.)..time nie mcm2 perasaan ade..

Pkol 5pm aku dh kene sorong ke labour room..mujo aku dpt staff nurse yg sgt profesional ok..die x pggl puan..pggl nama trus..tu yg aku rase lebih ringan mulut nk berckp dgn die sbb bg aku mane2 nurse yg ber-puan2 nie kureng friendly..but more to respect jer..hu3..byk kata2 smngt dr die..mcm kakak nsht adik jer aku rasa time tu...

Mengelupor sorng2 tahan sakit time nie.pas staff nurse tu blah...pastu pkol 7pm doctor dtg check..tp just bukak 3-4cm je baru..masuk air + ubat lagi..pastu aku kene cocok dgn ubat time tuk lalikan dr sakit...

Tp pkol 9-10pm tu bby dh tendang very 5mints...pergh!!! Time nie mmg rase sakit nyer..Allah aje yg tau..

When the time came :
Puas dh aku kene marah dgn staff nurse & doctor time nk kuarkan Qaisara..
Tepat jam 1.30am doctor ckp dh bukak 10cm so mmg time tuk deliverkan Qaisara..cpt2 aku mnt doctor pgglkan hata..

Doctor n staff nurse dh jerit2 suruh aku push!!!

TAPI!!!

Qaisara just tunjukkan kepala jer..skali aku kene jerkah dgn doctor..

" Teran la puan!!! Ape nie??? Teran la mcm u nk berak...bukan teran tahan mende tu nk keluar..u nk anak u lemas ke..??"
"Ayahnye mari sini tgk dh nmpk dh kepala bby u..bg smngt cpt.."

Time nie aku nmpk hata gi jengah kat situ..(Xde perasaan ape2 dh aku time tu)

Aku pndng jer hata kat sblh lps tu..aku tgk mate die dh nk berair..time tu aku x pk ape dh..lantakla aku kene maki kene ape ke..tp yg pasti aku nk kuarkan anak aku nie cpt2..

Sejam kmudian Qaisara masih x tunjuk respon...

Aku dh gelisah gile + xde kederat nk meneran dh...

At last doctor ckp kene VACCUM..n arahkan hata tuk keluar sbb x bleh tgk..

Rabak..kene cantas siot!!!

So usaha pny usaha at last berjaya doctor tu keluarkan Qaisara...

Terus nurse letak kat dada aku & tunjuk jantina..hu3..aku n hata xmo tau jantina sblm nie sbb nk suprise..pastu dieorg selawat nabi ramai2 time nk potong tali pusat..Yg penting aku nk dgr suara anak aku dulu..mujo la time nurse ltk kat dada tu aku dh dgr jeritan Qaisara..alhamdulillah..


Mulai skrg new life begun dgn kehadiran Qaisara dlm hidup kami..hu3


Yg laen aku story dlm part 2 yer..now time to BF..hu3...pandai sudah..Ek3

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, October 25, 2010

Saye mau dischrg...

Slm

Entry : cptla keluarkan saye dr sini doctor...

Td pg around pkol 7.40pm skali lg aku kene cocok dgn ubat matangkn paru2 my baby..pg td aku decide cocok bontot blah kanan plks..baru fair..dua-dua blah dpt merasa..skali lg aku jd beku tuk 20mints...ek3..

Pkol 9am nurse dtg check-up..siap tny nurse if saye dh x sakit lg saye bleh blk arini kan?mmg aku dh x sesakit smlm kcuali urat kaki je x ok lg..terhinjut2 la aku jln..skali doktor dtg pkol 9.30am die bleh plk kuarkan order...
"We hold her until 2mrrw n c her progress..if the opening size is still same..we can dischrg her on 2mrrw morning..n nurse pls send her to the ward..book for her"...
Wa!!!..aku rase mcm nk hentak2 kaki mcm bdak x dpt ape yg die nk..smbil wat muke xde sen kat nurse tu...tp die just bleh sengeh kekure aje la...

Pkol 10.15am mcm tu aku dh kene sorng dgn wheel chair ke tgkt 6 ward 6B katil no.22..sedey sehhh..dh aku x sakit..dischrg kan saje la saye nie doktor..ramai lg patient yg memerlukan katil saye nie...huk3

Aku berharap n berdoa sgt smoga aku dpt dischrg esk pg..

Nie mmg dh sah2 aku x bleh ikot hata g perlis...my mak dh nyalakan RED light means "u are not going anyway my dear..stay with me at home until your husband came back.."..wa!!!!



Kwn2 doakan jgk yer....


Amin...



End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Admitted...

Salam

Entry : kene tahan da...

Hu3..nie baru btol peribahasa omputih..expect the unexpected...sabtu mlm ahad lepas aku sekali lagi mngelupor sbb urat kaki kanan x kendur2 even kejang dh tamatkan sesi pengaliran die..x tdo sgt aku mlm tu..

Next sunday morning (smlm ler) pon x reda jgk..so aku dgn hata decide tuk g klinik kat d'sara...dgr mcm jauh aje kan?tp aku lbih rela kesana sbb even mahal tp berbaloi bg aku..check pny check doctor soh aku g spital aje trus sbb risau something happened to me & my bby sbb slain dr urat kaki aku jgk sakit kat atas perut..aku pon xtau nk xplain cam ner..siap kol my k.cik tu tny.. Die pon advice g spital jgk..

Tp b4 g spital smpt jgk aku & hata g isi perut kat mc.D dulu sbb dh lapa n aku plk tringin nk mkn bubur ayam mc.D..tp tetibe tersekat kat anak tekak bubur aku..bleh plk kami terserempak dgn m'sia mmg kalo bleh kami nk elak dr jmp..dugong n his wife..trus aku mkn slow2 pastu sbb mood dh spoil..mane nk tahan sakit lg..pastu time jmp bleh plk die slamber badak air ckp..8mths++ pon nmpk kecik yer?..time tu aku rase nk terajang je wife die tu..ko sibok sgt apesal?dh tuhan bg saiz yg sesuai tuk aku bwk..so aku bersyukur sgt2 ok...

Back to the story..emo plks..ek3

Pas mkn kami decided tuk g hsptl sgt buluh..aku pk better check kat sane trus.bleh trus daftar..nnt nk deliver at least record dh ade...skali daftar2 nurse ckp tgglkan semua brng2 anda even hp,purse, brng kemas n sbgnyer kcuali kalo ade kain batik bleh bwk skali..aku dh cuak dh..skali check2 pkol 1.30pm doctor ckp aku kene tahan sbb ade contracktion sket & bukaan natural dh 2cm even my bby baru 36weeks..

Udah mcm katak berak kapur aku dgr..trus nurse soh aku prepair itu ini...kelam kabut aku jmp hata soh amik brng2..hata plk dh cuak gile trus btau k.nik, ma dgn mak abah..mak dgn abah trus gerak dr kg. Just for preparation kalo jd ape2 kat aku...mak dh get ready...

Pkol 6.30pm aku jmp mak.tp kjb jer sbb aku dh kene pggl tuk mkn ubat n cucuk ubat matangkn paru2 my bby sbb baru dh 36weeks tp dh bukak 2cm..body bby mmg dh ok..tp paru2 x matang sgt lg...that's y kene cocok ubat...

Pkol 7.20pm aku kene cocok sudah..skali kene 20mints aku x bleh gerak siot..duk statik je mngiring ke kanan..sakit gilos!!!penipuan kecil berlaku disitu sbb die ckp sakit sket je...ek3..

Aku kene tdo kat ward PAC unit..btol2 dkt dgn labour room..mmg dgr jelas giler nurse or doctor jerit push3 n x smp 5mints..dgr bby jerit2 dh..hu3..terharu gile..

Tp sumpah smlm aku x bleh tdo sgt...

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, October 23, 2010

Nuffnangers get to win Blackberry Torch 9800 smartphones from Celcom!

Salam

entry-Celcom BlackBerry Torch 9800

Perggghhh mmg best gile offer dr nuffnang dis time...hu3

entry blog kali nie kene wat
"..what you love about the Blackberry Torch 9800.."

okies...aku dengan berbesar hati nk menjadi & mencuba nasib dalam contest nuffnang kali nie...

ape yang aku suke tentang Blackberry 9800?
of cause sebab device nie is slide phone...aku memang suke gilers kat slide phone..handphone sony aku pon slide jugak...plus version yang digunakan pon dah upgrade to version 6.0 yg more to short cut key..jadi takde la nmpk mcm serabut sgt mcm version 5.0 & below...kat sini aku attachkan sekali view version 6.0 & demos blackberry torch nie..

aku jugak suke torch nie sebab memory card die start dari 8GB to 32GB..memang besar sangat kapasiti nyer..macam2 boleh simpan dalam nie...dengan camera 5mp nyer tu..aku rase tak perlu nak bawak digi-cam kehulu kehilir..satu device dah cukup..siap boleh terus upload lagi...




but at this moment celcom just wat pre-register tuk device nie..best offer yang celcom bagi untuk 100 pra-pendaftar pertama akan dpat offer nie :
FREE Jabra Bluetooth Headset Jabra Cliper (worth RM125)
FREE 8GB Micro SD Card (worth RM68)
FREE Energizer Portable (worth RM58)

Magika...


Salam

entry-nk lapuk dh..

eheheheh..baru trigt nk cite sbb jmp pic nie kat laptop :
Dgn xde rase tersgt xcited aku & hata g tgk movie nie..g tgk pon sbb ramai yg ckp movie nie not bad...so aku pon nk tgk la cite dr KRU neh...musikal tu..hu3

so..overall mmg best..tp pd aku main actor & actress kureng sesuai...yg laen2 sume best2 blake...tmbh plk bile terigt part sabri yunus & ning...har3..mmg tersengeh la aku...sleng klate selalu...

tp yg aku mmg rase nk lempang & terajang adlh 2 org ppn kurang siuman bersama sorg bdk lelaki duk blkg aku & hata...

time nk mule movie..beria2 bersembang mcm 1 hall tu kwn die..
.."mak aku ckp...masok toilet nk berak kene tutup kepala..nnt setan berak atas kepala korng if x tutup.."
time tu aku & hata dgrkan ajo...biak pi la hang pa nk ckp ape..janji fokus aku kat cite yg akan GSC nie tayang jab lg...

skali time tgk..kaki bdk ppn nie kene pijat kot..asyik nk sepak kerusi aku jer...mmg hangin btol time tu...nk je aku bangun..berpaling & ckp.."..ko penah tgk x air dlm cup GSC nie mngalir kat muke org sbb kene simbah..?..atau.."kaki ko berkurap ker smp nk tendang2 kerusi dpn?ko rabun mlm ker x nmpk ade makhluk Allah yg laen tgh tgk movie yg same".tp dlm hati aje la..kalo aku luahkan kang..ksian bby aku dgr mende merepek2 ..lg pon mls nk carik psl..nnt org dlm hall tu x tgk movie magika..tp tgk movie menikam lidah plk kat hall tu...huk3
...bkn ape..ko ckp psl setan2 nie teror plk..tp xde sivik..xde adab...
aku pelik & hairan knp org2 mcm nie kaki tu mcm berkurap asyik nk tendang kerusi org dpn...
aku nie pny la behave se-behave behave nyer cntrl kaki dr tersepak / tertendang kerusi org dpn kami...sbb aku tau ape perasaannyer kalo kerusi ko kene tendang..mcm ko rase nk tendang balik jer org blkg ko tu..btol x???

so pade sesape yg terbc entry nie..yg terase korng penah buat x sengaja/tersengaja/dh jadi tebiat mmg nk menendang aje...bwk2 la pk2 semule ape yg aku sbg mangsa nie luahkan...pk la keselesaan org laen dlm hall tu... korng nk ke kene maki hamun mcm aku taip kat atas nuh???even lps abih movie org yg ditendang wat dono mcm korng xde wat ape2 terhadap die..tp dlm hati korng tau ke ape perasaan die???dsumpah seranahnyer korng..tu baru kat 1 movie..kalo korng buat mende yg same kat movie2 lain???x ker bertimbun2 sumpahan tu kat korng???



pikir2 la sndiri...ek3








end

Friday, October 22, 2010

Menu-Menu...

Salam

entry-mkn2 yg tertangguh...

Disebabkan terlalu byk story yg tertangguh...so mmg byk yg tertggl & tercicir nk update...
jadi aku summarykn aje la ek...huk3

within this 2 weeks / lebey kot...tahap kemalasan yg membuak2 terhadap memasak telah melanda aku sbb dapor rosak..so ade 1 periuk letrik nie yg ala2 serba guna..bleh buat bbq, roasted, grilled...so mmg terhad nk memasak sbb aku xtau sgt nk msk menu2 kat atas nuh...so aku serahkan sajo pd hata tuk jd chef...lg pon skrg aku x bleh nk berdiri lama2 sgt..kaki dh sembab mcm kene pam...ek3..

jadi dgn itu...layan la pic2 menu yg berjaya kami masak gune periuk serba-serbi tu...hu3
1st trial..masak ayam roasted blackpepper...
alhamdulillah menjadi..ayam pon cukup matang tuk aku mkn...hu3

2nd trial nie x menjadi...
xtaw nape..hanyir ikan pari neh x ilang2 even aku dh rendam dgn air asam
& perah limau nipis..
nie view b4 dibakar...cantik sajo...
skali dh masak...kecut...
mujo air asam penyelamat..tp aku & hata tetap x puas hati dgn hasilnyer...huk3

3rd trial yg paling BESHHHhhhhh!!!!...
ikan mabong sambal bakar...
ikan nie mmg senang & cpt masak...
kami just grilled around 40mints..
balik2...tambah cili sket...perah air limau nipis sket...
perrrgghhh...!!!
mengancam siot...
cicah plk dgn air asam...fuuhhhhh!!!!mmg layan abis time mkn neh...
so we decide akan masak lg menu nie..next time...ek3

nie menu b4 my dapo rosak..
chicken spaghetti...
paste from kimball..yg baru promot..murah gile..rm2.99 kot 1 botol
rase x lari jauh dr prego...hu3


nie la menu2 yg tertangguh/aku sndiri terlupe nk update...

oh ya...ade story laen plk tuk 3rd menu...
pas mkn..esknyer mlm2 hata berulang-alik ke bilik en.TAN tuk kuarkan saham2 yg x diperlukan dr perut die...tp aku maintain aje..xde ape2 pon...pastu udah hata terlebey mkn ubat..xmau kuar2 plk...time dipaksa xmo kuar..time tgh wat keje...jmp client time tu la die mnt masok cpt dlm bilik en.TAN...

but now alhamdulillah...digest die dh ok dh...
agaknyer perut hata terkejut sbb dpt mknn yg gitu kot..tmbh plk dgn air asam yg menyegat gile...ek3







end

Tuesday, October 19, 2010

comfirm sudah....

Salam

entry : perlis trip..

Hhmmm...as per promised...td hata dh comfirmkan dgn client yg mmg kami kene g Perlis on next week 27th & 28th Oct(rabu&kamis)...

but my FIL & MIL x kasik aku g sbb risau dgn condition aku yg next week dh 36weeks...
haaiihh....kalu x aku sndiri yg temankan hata sape lg yg bleh temankan die?..aku x mo hata drive sesorng dr perak to perlis...aku sndiri pon x mo tggl kat kl nie sesorng...seriau siot..!!!!

so aku & hata decide tuk bwk my mak 2gather gather...
td pas sarapan...on de way to jmp client...aku kol mak..tny my mak if aku fllw hata to perlis bleh ke x..alhamdulillah my mak x halang just nasihat jgn lupe bwk my pink book, me & my bby clothes..just in case...trus btau aku nk bwk mak skali temankan aku...senang..at least ade yg temankan aku time hata g pasang poster tu kat sane nnt...

alhamdulillah my mak setuju & abah pon bg green light..ek3..aku x kesah if my abah nk fllw skali..kami akan amik apartment so 1/2 dibyr oleh kami & lg 1/2 claim...janji aku ade teman & hata x g sorng2...

aku pon kene htr email to TL tuk req off day & AL + req off day lagik tuk check-up on 2nd Nov dpn...





doakan aku,hata, mak & abah maybe....
slmt gi,smp & blk kl smule ye nnt...amin...






end

2.8kg...

Salam

entry-berat tu dh..??

Halllooooo....lama x update..ek3
td pkol 2pm aku ade appointmennt dgn doc pakar kat KKIA...mcm biase la duration kompom 2jam stgh...mule2 smp of coz la check-up mcm biase...pkol 4pm baru dpt jmp dgn doc pakat tu...
time normal check-up senior nurse yg check aku btau posisi my bby yg dh umo 35weeks nie...

kepala - alhamdulillah mmg kat bwh dh...
bontot - my bby bleh plk lepak blah kanan perut aku...
kaki - baik parking kat blah kiri perut aku...

so no wonder la my bby sgt hebat kick my right side...ek3

so time jmp dgn doc pakar die pon check-up2..scan2...

doctor : .."..condition & position bby mmg dh ok...bby pon mmg nmpk sihat..so skrg berat your bby is around 2.8kg & mgkn akn bertambah lg sbb skrg baru 35weeks...& you have to be prepared to deliver between 17th to 21st of Nov..."

aku : .."..ok doc..tp pipi saye nie since last 2 days naik mcm ruam2..merah2..."..

doctor : .."..mgkn sbb cuaca...tp kaki awk nie kene biasekan bile tido kaki mesti dilapik dgn bantal & mesti lebih tinggi dr badan.."..

aku : .."..ok.."..

mmg aku pon terkejut dgn ruam2 kat pipi aku last 2 days...
mmg last 2 days nite cuaca lain mcm jer panasnyer...aku tido pon mmg mcm tido dgn pakaian yg basah...berpeluh x hengat donia...terase je peluh tu mngalir kat dahi aku sdngkan time tu kipas dh aku suh pusing num 2...x selimut sejuk...selimut kang peluh mcm org lari pecut 100meter...esknyer time siap2 nk g keje hata tegur butir2 mcm ruam kat pipi aku..plk tu kat opis pon my opismate ckp yg same...aku pon x taw nk bikin ape lg..cuci dgn buih yg byk mcm buih shower / shampoo kot...ek3

plusss++++ my kaki dh sembab mcm kaki bengkak terseliuh...skrg pkai sandle pon dh ade kesan birat corak tali sandle tu...kasut laen dh kene pandang sblh mate jer sbb dh x muat dh...huk3..sgt sedey ok...& scar merah2 mcm kene beluncas tu pon dh mule byk kat dua2 blah kaki aku...

pas abih check-up trus aku ajak hata g jj AU2 tuk lunch...tako-tao is must..ek3..pastu around pkol 5.30pm hata said if nk blk umah skrg kompom jem...so we decide tuk survey lagi!!! brng2 bby perlu dibeli lg sket...survey rege skali sbb nnt senang nk budget...ek3

so nie la ant. brng2 yg akn aku borong end of dis month...
breast pump tu aku igt nk bli yg ade pkai bateri..senang...rege pon senang2 jer dieorg letak 3 angka..ek3...
ade byk lg tp nie aje la yg penting...yg lain tu sampingan yg 2nd penting...hu3
dan..dan la plk ade sale bj pureen kat jj tu td..kalo ikotkan hati mmg aku bli jer trus...tp sabo....borong trus hujung bln nie...huk3






my kaki dh tembam2...
my jari jemari dh mcm pacat kenyang..mulat2..
my pipi dh chubby + dgn ruam2...
my perut dh berkilau2an...
my weight plk last 2 weeks 59.3kg dgn bby around 2kg...
.....2day my weight dh 61.6kg dgn bby around 2.8kg...




makin nervous...hu3





end

Friday, October 15, 2010

Are u Sure...?

Salam

entry-sambil mnyelam mnum air...

td pas lunch time aku email hata...lupe plk yg ppd dh xpired..so cannot sms him...huk3

pastu aku dpt reply dr hata...answer my question & come with 1 statement yg buat aku pening2 lalat kejab...:

"poster yang saye nak buat tu, kena g pasang kat perlis 27&28 hb ni..kos dia suruh masukkan dalam quotation.."

perghhhh...poning aku tetibe...aku pon reply la tny...nie plk jwbnyer... :

"Mmg dalam prosedur, pembekal kena pasang. Nanti diorang akan sediakan hotel. Nanti dalam quotation masukkan penginapan, pemasangn dan kos pergi sana... supplier sebelum ni memang kena pasang..."

end

abih keje...smp je kat moto terus aku tny hata...btol ke ape yg die email td??dgn muke condifennyer die jwb btol...staff2 laen pon ade on that day tp dieorg samb. duk sane smp ahad..wat 4 die dok sane lama2...?siap keje blk la..lgpon dieorg dh sediakan hotel...so x pyh pk nk carik tmpt tido...

drive from kl to perlis may take around 6hrs kot...tp aku bg idea kat hata tuk blk perak dulu on 26hb pastu pepagi 27hb tu grk g perlis..xde la terase jauh sgt memandu & travel...

hata dh siap btau person inchrg kate die x g sorng2 but go with me...hu3..mgkn time hata g pasang poster tu aku stay kat bilik jer...x berani sgt nk berjln byk..sbb that time my pregnancy dh 36weeks...28hb tu grk from..if x larat sggh umah mak dulu la then 29hb baru blk kl...hu3...gile pjng pny plan...kete aku kete biase je..even the condition mmg ok sbb shari b4 blk kg dh servis tp drivenyer yg aku risau...aku nie dh la blaja drive smp gear 3 jer..pastu hata dh xmo aja dh..ek3

dr aku tggl sesorng kat umah nie yg mmg transportnyer kene ade own transport better aku ikot..bkn nk mnyemak / mngekor but its for my own safety...kalo ade ape2 pon at least hata ade skali dgn aku...

tetibe td pas mkn bleh plk aku btau hata...:

aku :..."kalo smpt & ade kederat....bleh la sggh kat sempadan thai..mane tau bleh bwk buah tgn dr perlis.."

hata : .."btol jgk tu..tp kene tgk map dulu la...sy bkn tau sgt..."
(bkn x tau sgt..tp mmg xtau..ok???)

nie sume baru arahan dr dieorg...but xtaw jd ke x..kalo jd kene la aku req off day lagi..if req on weekday..mmg xde hal pny..yg ber"hal"nyer kalo req on weekend...mmg agak 50/50 sket...kalo dieorg kat staff dieorg kat sane bleh uruskan..aku lagik suke..x pyh kuar duit..even bleh claim..byk lg mende bleh buat dgn duit tu sbb td hata duk kire2 ade dlm 5-6 ratus jgk kos g & blk...



tggu aje la keputusannyer nnt yer..if kompom/x kalo free aku update...aku dh siap2 btau hata kalo bleh kompomkan within next week sbb aku kene htr email tuk req off day...






tgh sarat pon nk berjimba2 jgk..
tp kene gi jgk..ksian hata drive sesorg...huk3...






end


my Nose..!!!!!

Salam

entry-apesal??

mlm smlm b4 tdo aku rase mcm dlm hidung nie penuh dgn "t**k hidung" yg mcm dh smggu x di bijih...rase mcm sarang labah2 plk...ek3..

so aku amik kputusan tuk membijihnyer dgn semangat berkobar2...
pesen aku nie nk membijih kene dgn soft tisu..kalo x...x membijihla aku...mmg dh tebiat gitu..dr dulu lagi..dr aku sedar yg aku mmg x bleh membijih gune jari telunjuk tanpa ditemani oleh soft tisu itu...huk3

bijih blah kanan ok lg..hasil mcm biase... =P
bijih blah kiri...tetibe kuar hasil merah2 kat tisu tu...
kali ke-2 bijih same jgk...
kali ke-3..nahhhhh!!!! kau..
seketul darah yg dh beku tertempek kat tisu...terus panggil hata..tp aku tayang dari jauh aje la..xde la aku tunjuk dpn2 die soh perati btol2...aku pon geli..huk3

pelik aku...camno bleh berdarah plk...pdhal aku dh sbyk mgkn mnum air..tido pon berpeluh mcm org berkebun....
cume mmg x dinafikan tekak aku rase pedih jer sejak my pregnancy 30weeks lg..tny kat nurse..katenyer xde ape2..hormon...tekak x rembeskan air..so mgkn tekak aku kering...

mujo la darah tu dh kering..kalo cair jer mngalir kuar...ade aku menjerit sbb blur xtaw nk wat ape...so aku pon search la sbb my hidung nie tetibe bleeding....
dpt la info nie...:

Apakah yang dimaksudkan dengan hidung berdarah?

Hidung berdarah atau (epistaksis) biasa berlaku apabila salur darah kecil kapilari di rongga hidung pecah.

Apakah punca hidung berdarah?

  • Kecederaan di hidung
  • Udara yang terlampau sejuk atau kering
  • Menghembus hidung dengan kuat
  • Terlalu kerap bersin
  • Ketumbuhan dalam rongga hidung

Apakah yang perlu dilakukan?

Jangan panik sekiranya hidung berdarah.

Rawatan segera:

  • Duduk dan tunduk ke hadapan
  • Bernafas melalui mulut dan picit hidung di bahagian yang keras selama 10 minit
  • Terus picit hidung dan letakkan pek ais di bahagian hidung antara mata
  • Selepas 10 minit, berhenti picit hidung dan periksa sama ada darah telah berhenti
  • Elak dari bersin, menghembus atau mengorek hidung
  • Pergi ke klinik atau hospital yang berdekatan untuk pemeriksaan lanjut oleh doktor
so tau la aku serba sket nape..bdn aku nie panas rupenyer...hot from inside of my body..mmg kene byk2 berganda2 mnum air..biala aku nie tido berpeluh2...mcm tido dlm kolam...basah berjeruk janji hidung aku x berdarah...berkeping2...ek3







end

Tuesday, October 12, 2010

SAKITNYER...!!!!!!!!!

Salam

entry-SAKITNYERRRR!!!!!!

Smlm pas blk keje aku dh rase smcm jer perut nie..my bby terlebih actv plk sbb gerak2 non stop for every 10mints...

pastu start pkol 8pm onwards die dh mule kick at my right side..tendang perut xpe lagik..nie die bleh plk main bola sepak kat tulang rusuk kanan aku...mmg terase la kaki/lutut die gerak dr center of my pusat direct to my right rib...ho3..

gelisah mcm ape je aku mlm td..kiri x kena..kanan x kena..telentang x kena..pergh!!!!...mmg sakit siot..!!!!..aku try tahan smp kol 10pm...10.30pm aku trus msok bilik try tdo...11pm aku dh x tahan dh..trus jerit pggil hata..aku nk die rase yg our bby ntah wat ape dlm nie smp tendang aku x henti2 kat tulang rusuk aku...die pon naik risau sbb aku dh nangis x tahan..bkn mngada2 ok..tp kalo korang rase...korang tau la..mcm kene tumbuk ok..senak giler...

pkol 12.30am aku x henti2 lagik nangis..ek3..trus hata kol k.nik tuk tny...pastu hata ckp bby terhyper actv mgkn sbb pmknn aku siang tadi x kene dgn my bby pny taste..so thats y die gerak2...lg pon mlm td aku x mkn nasi...xde selera sbb tahan sakit my bby dok tendang2...mgkn sbb die lapa kot..pastu tgh2 mlm bute tu la hata watkan susu anmum tuk aku...buh mnyk angin kat kaki & blkg sket..ntah bile aku terlelap...sedar2 hata tdo kat kat hujung tilam...ksian..tp nk wat camno...dugaan...

pg td smp2 opis ade lagi rase senak bekas tendang smlm...pastu tgk phone ade sms dr hata...said b4 mnum air dlm botol yg aku bwk tu kene selawat dulu sbb mlm td die dh bckan doa sket2 ape yg die tau...hu3..sgt2 terharu...

skrg my bby dh 34weeks...so mmg kene beware & bersiap sedia tuk sbrng kmungkinan...beg pkaian aku & my bby dh siap sedia je kat kete..kad pink pon mmg always with me...






hai....makin dekat makin nervous plk aku....




end

Sunday, October 10, 2010

10.10.10...

Salam

entry-tahniah...!!!

baru sat tadi dpt email from my opismate...my team leader dh slmt jd ayah to a cute bby gurl on 2.30pm...tahniah my bos..huk3

rasenyer baru smlm aku tny..wife die dh deliver ke blom sbb time jmp last week katenyer just tggu hari jer...bleh plk bos aku tu main2 ckp die tggu esk(hari ni)...huk3...

skali mulut die masin da....
wife die dh slmt deliverkan bby tuk die & fmly td..aku x dpt nk tgk pic bby tu sbb dieorg just share dlm bbm grup..bb aku plk x actv...esk la baru dpt tgk time kat opis...ek3

ini la bos aku yg dh jd ayah tu...
& tahniah jgk buat angkasawan negara kite :
aku tgk sanding dieorg kat tv3 td..mmg best..pengantin sgt ceria ok..xde nk ctrl2 ayu sgt..ye la both of them doctor..so maybe they know how to interact with the audience...hu3

kek dieorg unik...kek kapal hydrolic seberat 30kg..nnt dieorg dh update korg tgk la pic kek tu...siap ade patung angkasawan kat atas kek tu..ek3

& tahniah jgk pd sesiapa yg ade ade sejarah tersendiri tuk tarikh diatas...





skrg aku plk yg nervous nk tggu 6 mggu lagi neh...perghhh!!!!









end

CS Week...

Salam

entry-story ttg kat opis plk..

from 4th-6th OCt 2010 yg lepas opis wat CS week..so mmg Q mcm haremmm sket sbb x ramai yg keje sbb keje kat lvl 5 opis aku nie..hu3..aku smp g tuk ke-tiga2 hari tu pon sekentut2 jer ..kejab giler...1st day pegi saje round2..2 day g dpt mnum air coffee sturbuck & kuih-muih yg disponsor oleh opis...mmg happening CS week nie sbb sgt byk actvty dieorg buat..booth dept aku pon x ketinggalan jgk..aku siap bli baju baru tuk my bb..purple kaler..my pebret..ek3

last day g dr pkol 3.15pm smp pkol 4.15pm..tu pon dpt pelepasan berlesen dr my OM..lama sket kat sane so smptla tgk closing CS week nie..ade show..pot pet pot pet dr CEO & yg paling best aku merase pegang & access I-Phone iPad..mangga sekejab...huk3..sgt interesting mende dr apple nie ok...teruja & jakun sekejab aku...ek3

so xmo ckp byk..layan pic aje la ek..hu3
Day 1...All in blue..ade opismate aku yg x ikot tema diarahkan blk..tukar off day..
gile kejam bos aku kan???

Day-3..aku xtaw la jari sape blk tu..peace 2 u 2..ek3
aku & apple i-pad..time nieh x menggagau lagik carik tmpt setting...
maklum la...if dh xplore nnt senang kalo kene tny...ek3
ade plk assistant tuk enlargekan image kat ipad nuh...huk3

time neh dh tau sket2 suda....
nmpk x i-pad tuh? bleh dikatakan 1/2 dr laptop...
berat around 1-2kg jgk... =)

jadi model apple i-pad jab...ek3
yg aku dok tayang tu bkn dpt free tau...
aku upgrade SIM to 3G jer free...ek3


overall rase ok la even x dpt g lama2..at least kite rase dihargai..huk3





end

Roti & Kopi...

Salam

entry-penah mcm nie???

Aritu kami & hata g sarapan kat mc.D..dh lama gile x g..ade la 2 bln kot..aku rase nk sgt3 mnum air milo ais dieorg..(pdhal bli ajo kat kdai milo kotak pastu letak ais..same jer..ek3)

aku amik set big brkfast sbb tu jer yg aku bleh blah...nk mkn burger..harus la terkeluar blk...nk mkn pancake die...i'm not in pancake mood..huk3..time mkn aku rase tetibe dh full tank sbb dh sebat 1/2 air milo tu b4 mkn mknn laen..so roti yg dlm set big brkfast tu aku mnt hata habiskan sbb die pon just mkn pancake set aje...

skali aku tkejut tgk..hasil kreative die :
penah korng buat mcm nie???
roti tu dh la ditempek dgn jem..agak berdebu sket..pastu cicah plk dgn kopi???
Alahai laki den...kreative bebona ekau...huk3





tu blom tgk aku cicah kuih bahulu jucso dgn air sarsi ais..ek3








end

Friday, October 08, 2010

Thx 2 u MAK & MIL...

Salam

entry-thx a lot to both of you mum...

huuhhh!!!!lamanyerrr x update blog neh..pdhal byk gilosss...cite2 yg pending nk story...huk3..bkn bz..tp im not in update mood..baru arini ter"active" blk mood tu stlh smggu...huk3

okies..
1st of all..pembukaan tuk smggu pny story...ek3

rasenyer last2 entry ade story kot my MIL nk sponsor sket brng2 my bby (kalo xde sori yer..ek3)..igtkan kuantiti spt yg diulaskankan dlm telefon..skali smp pos express...haaahhhhh!!!! amik ko!!!..dr yg kata 3 psng jadi 6 psng bajunyer..dgn towel bby..hand towel..set stokin & glove..set tilam bantal..topi..barut aku lagik...perghh!!!byknyer dieorg bli..aku plk tetibe rase bersalah sbb byk sgt dieorg blikan...huk3..
so skrg aku dh x pyh nk add on ape2 lg dh..rase mcm dh berlebih plk....

lg 1 my mak..aritu aku dok penin2 nk carik set tilam kekabu..aku more prefer on that type sbb pk tahan lama..if nk bli yg kat shopping ctr tu bleh tp kualiti x sama bg aku..(xtaw bg korng mcmane..huk3)..aku mnt tlg dr k.yang & k.cik but both of them ckp mcm dh xde stok yer..pastu last 3 days kot my mak kol hata( sbb aku tgh keje mane bleh jwb kol..my abah mane pandai taip sms..tau buat kol jer..ek3) btau yg die dh blikan set tilam skali dgn 2 bijik bantal kpala & golek..alhamdulillah..x pyh pening2 dh aku nk pk mane nk carik..

aku skrg dh mmg2 x larat nk jln kmane2..so pencarian kat area kl nie mmg aku hadkan sgt2..if nk g mane2 pon mmg sboleh2nyer nk yg paling dekat & paling cpt smp & kalo blk pon cpt smp umah..sbb aku maleh nk dok dlm kete lama2..maleh nk mngadap jem..trafic light yg lama & kete2 yg lembssss...bkn nk kate hata drive mcm drift..tp ikot ksesuaian la..kalo dh tau ko bwk kete sambil ade awek pegang peha ko kat sblh..bwk2 la drive lane kiri...ni x nk jgk drive lane kanan..pastu drive 60km/j..cam siotttt jer kan????

so skrg aku just nk bli bath tab, kelambu bby, raga tuk susun pkaian my bby, bedak yg botol besar pny, stok mnyk angin mustika ratu..huk3 & thermos..

smlm g check-up...nurse pelik knp berat aku naik sgt cepat..2 mggu dh naik 2kg..bkn die aje yg pelik..diri aku nie sndiri lagik la pelik & ajaib..mkn mcm biase jer..tp mgkn my bby pny berat yg naik kot..ek3..mujo nurse tu x ckp ape2...just suruh aku maintainkan pemakanan mcm biase je...next check-up on 19th Oct nie 3pm...dgn doctor pakar..




Anyway...
Thank you very much to my MAK & MIL sbb tlg carikkan & tlg sponsor..huk3

Love you all!!!!






end

Friday, October 01, 2010

TAKOYAKI or TAKO TAO???

Salam

entry-takoyaki..ke takotao???

Smlm time kat opis tetibe rase nk mkn takoyaki/tako tao
(aku pon konpius name die)..
Smp umah tgh hata dok pk menu mkn mlm terus aku bersuara nk mkn takatao lagik!!!!but x nk g same place..(jj wangsa maju)...
(pdhal smlm dh mkn dh..huk3)

so..we decided pas maghrib gi jj AU2...smp2 trus g order takoyaki..here is the takoyaki/tako tao yg aku dok terliur sgt tuh :

...3 butir - rm4.30..mmg agak berbaloi sbb every butir tu besar2 jgk...huk3..dieorg nie ade a few flavor..ade octopus, prawn, chicken ham & cheese & lg 2 kot aku x igt...smlm aku amik yg octopus & chicken ham&cheese..sedap seh!!!!..huk3
si kakak yg gigih mnyiapkan order...Q time nieh...dlm 15mints jgk aku tggu turn aku...ek3

pas bli taka tao kami g carik BF bra plk..ek3..saje nk survey2..aku bli yg scarlet jer..senang..nk bli mahal2 x mampu...tu pon mujo skrg jj sale 15%..huk3

pas membeli kami teruskan langkah ke foodcourt...santap time....
my 2nd meal tuk dinner..mane cukup takatao tu aje..celah gigi je tuh...
tp sedey sbb ayam stim die bile msok dlm molot dh x stimkan selera aku sbb dh sejuk pesi..
pastu agak keras..ek3


pas mkn g rosdet plksss...pastu blk umah..tu pon smp dh pkol 10.30pm...
pkol 11pm aku dgn lenanyer...ZZZZzzzzzZZZZZzzz
...






lena tdo mlm td sbb dpt foot massage b4 tido...huk3



end