About

Monday, November 29, 2010

i-bold???

Salam

entry : lidah tergeliat

Smlm aku mmg keras perut smp msok angin sket layan hata...
smlm time kat KLIA tggu my BIL smp kami lepak dlm kete jer...x berani nk lepak2 kat dlm airport sbb bwk Qaisara + hujan + ari pon dh ptg...

Hata tetibe terigt application yg ade dlm i-phone...ala app. kucing tu..yg bleh ajuk smule ape yg korng ckp..tom kot namanyer..pastu cite plk psl BB..teringin katenyer nk pkai sbb mmg agak byk email tuk keje smp kat bb aku..aku saje reg email die kat bb aku sbb senang...if kami kat kg or luar dr mngadap tenet..at least kalo ade ape2 email penting ttg job die at least bleh dpt dr bb aku trus..

so tgh syiokkkk2..layan sembang...dgn confidentnyer hata ckp :

.."tggu la nnt..saye nk bli i-bold..."

aku plk dh pndang pelik jer kat hata...but that time die x sedar lg yg die dh tershashooll...har3
pastu aku bantai ketawa terbahak2....baru die sedar...

ari dh ptg pon lidah bleh tersasol....tu la penangan i-phone & bb bold...jadila i-bold...
at last aku btau hata :
..."xpe..if u want i-bold..u can buy BB torch..touch screen mcm i-phone..but tom app cannot be install lol(sambil samb.ketawa smp rase nk terkucil..har3)...".





kadang2 sbb terlalu asyik tergebang..mende yg kite tersasul pon bleh x sedar...huk3




mgkn entry nie x lawak bg korng...tp bg aku..if remind blk..comfirm aku ketawa...hak3





end

Sunday, November 28, 2010

Daging Blackpepper...


Salam

entry : ade chef..

huk3..kenyang..kenyang...

Smlm hata jd chef utk aku sbb aku mcm xde selera nk mkn mknn "tapau"...
So smlm dgn rela hati hata msk daging blackpepper tuk aku...
Bunyik mcm terrer gilosss kan???pdhal hata guna perencah dr maggi jer..senang..just ikot resepi blkg pakaging...siap...if nk terase lg rase blackpeppernyer..tumbuk lada hitam sndiri..huk3

jadila msk cincai2..janji perut aku kenyang...


nie la daging blackpepper dr chef hata...ek3




mkn mlm hata msk soup ayam plks...hu3







end

Friday, November 26, 2010

My Baby Pinky Stroller...

Salam

entry : dpt jgk...

Puas hati dpt bli stroller utk Qaisara..even die mgkn x gune skrg..(mgkn??)..ek3
Smlm aku kerah hata g bli bouncer sbb aku tgk Qaisara mcm perlukan mende tu...
plus aku tetibe trjatuh cinta plk dekat stroller sweet cherry dlm entry smlm..
but the blue color dh out of stock...yg ade pink kaler sajo..mule2 igt nk cancel..tp dh alang2 ade stock better aku rembat jer tros..kang langsung tggl yg display jer lagi aku mnyesal..huk3

but the carrier mmg xde mcm yg aku minat kat w/site..bouncer plk tetibe jer rase mcm x berbaloi..so aku bli la bouncer yg paling old school...ek3..janji ade tmpt utk ltk Qaisara if aku wat keje..hangkut jer die kmane2 janji dkt dgn aku dlm kaw. umah yg sekentut neh.ek3

kami cdng nk bli jgk carrier & carseat tu secara online..but kene tggu next mth ler...ek3
kotak stroller yg agak besar...
isi dlm kotak...
separa siap...just pasang roda jew..ek3
pengguna akan dtg...ek3
nmpk x ke-pink-an stroller itu..hu3

alhamdulillah Qaisara tido lena dlm stroller neh...
igt die akn terjaga...tp bleh lena...hu3

nie plk bouncer a.k.a tangguk
yg aku kate old school tu...
aku pilih blue kaler sbb xmo byk sgt pink kaler...
nnt aku penin..huk3
kalo dh bercadang nk bli online carrier tu..
so jgn la aku bermimpi nk bli bouncer laen..ek3
Qaisara aku just letak die tanpa bounce...
risau plk aku kalo2 die penin..
but slow2 will teach her how to comfortkn diri dgn bouncer nie..hu3


hai...
Sejak ade Qaisara nie..aku pelik np baju2 die aku pilih kaler "pink" sdngkn aku mmg kureng dgn pink kaler..bkn x suke langsung..tp kureng..ek3..
ntahla..tiap kali tgk baju2 bby nie..aku tgk fashion2 yg pink kaler la yg paling menarik..yg paling cantik design2 die..kaler2 laen sume mcm idop segan mati xmau...kalo ade pon susah sgt nk jmp(yg rege brpatutan..kalo yg stock org kaye mmg byk kaler2 laen yg cantek2..huk3)..kene carik dgn teliti baru jmp...


lately aku asyik dpt msg dr SOGO & JUSCO said ade YES..perghhhh...!!! tetibe rase x sabar nk abihkn tempoh pantang aku nieh nk g sane...ek3




hrp2 rezeki hata bertambah baik lps nie...




amin..




end

Wednesday, November 24, 2010

Looking For Stroller & Carrier....

Salam

entry : shopping tuk Qaisara...

tgh2 mlm nie...teringin plks nk survey brng2 tuk Qaisara..igt nk bli lmbt sket..tp mcm kene bli dlm mase terdekat nie plk tuk keselesaan Qaisara...

td aku servey la mende2 nie kat w/site sweetcherry...not bad jgk product dieorg...bleh tahan la choice & range rege die...

so aku & hata ade la pilih2 sket 2 mende yg rase perlu @ dis moment...

memule aku igt nk bli bouncer nie... :
pastu jmp plks mende nie...2 in 1...carrier yg bleh jongkak jongket sket2 + carseat..beza rege x jauh sgt..around rm30-40 jer..so aku rase better bli yg nie kot.. :
then yg penting nnt bile Qaisara dh besa sket..selesa tuk aku bwk Qaisara is stroller.. :
yg nie aku survey rege die rm339 & berat bleh smp bdk umo 4 tahun...

TAPI...
aku mcm berminat dgn yg nie plks...
sbb mmg dh survey stroller nie kat toy 'r' us time peknen dulu...ek3

Esprit stroller..rege rm499..same jgk..
bleh cover berat bdk smp 4 tahun...

skrg aku nie asyik pk keperluan Qaisara sajo..
skali lg aku sokong kate2 opis mate aku..(tp xtau la org laen..)

..."if dh ade anak nnt..mesti pk nk bli keperluan bby/anak jer..kperluan sndiri sanggup diketepikan buat sementara waktu janji bby/anak dpt keperluan yg secukupnyer"...



skrg aku x pk sgt nk shopping baju2 aku / hata...yg ade dlm kpale aku skrg is keperluan Qaisara ms skrg & akan dtg...huk3



time to sleep..
aku bc dlm tenet..if bby tdo...ibunyer kene tdo same...skrg Qaisara dh lena lps bf...hu3




esk aku akan survey lg mende2 kat atas tu mane yg terbaik buat Qaisara...



slmt mlm sumer...



end

Murung Lepas Bersalin...

Salam

entry : penting nie...

tgh aku sibok mncarik pemakanan time berpantang nie..tetibe aku terbaca link title kat atas...
skali bc..terase mcm terkena kat btng idong x berapa mancung nie..ek3

1st 2week after deliver..aku mmg emosi..bkn rase diri x berguna sbb mmg sah2 la x dpt bergerak byk..tp aku jd cpt temper... + cpt sgt rase sebak kalo salah sket...pastu nangis...xtau np...tp pas bc artikel nie baru aku tau sbb ape..tp aku xde la smp tahap kene mkn ubat anti-murung...

alhamdulillah skrg aku dh ok..dh xde emo2 x bertempat...mgkn sbb tekanan dr sekeliling jgk kot yg mnyebabkan aku tergolong dlm case nie...tekanan ape??? x payah aku bukak pekung hapak kat dada nie.."biarlah rahsia"..wakakakakka...

so bc la artikel yg au amik dr alamhamil.com nie ek..mane tau bleh + ilmu didada...

Apa yang menyebabkan berlakunya kemurungan selepas bersalin?

Ia berkait dengan perubahan hormon yang berlaku selepas bersalin dan boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Walaubagaimanapun, anda lebih berisiko untuk mendapat masalah ini sekiranya:

  • Anda mempunyai masalah kemurungan pada kelahiran bayi yang lepas.
  • Anda kurang mendapat sokongan dari suami dan ahli keluarga
  • Bayi anda kerap sakit dan mengalami kolik
  • Anda mengalami banyak tekanan perasaan
  • Anda juga berisiko tinggi sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami masalah bipolar disorder

Apakah simtomnya?

Wanita yang mengalami Postpartum Depression seringkali:

  • Berasa sangat sedih, kecewa, rasa tak berguna
  • Rasa tidak bermaya dan hilang minat kepada segala benda
  • Tidak lalu makan dan kehilangan berat badan
  • Sukar tidur
  • Tidak dapat memberikan tumpuan

Bagi mereka yang mengalami Postpartum psychosis simtomnya adalah lebih serius:

  • Melihat atau mendengar benda-benda yang pelik dan tiada iaitu halusinasi
  • Rasa seperti mahu membunuh diri dan mencederakan bayi dan orang sekelilingnya

Bagaimana Postpartum Depression boleh didiagnos?

Doktor selalunya akan membuat pemeriksaan fizikal dan bertanya tentang gejala yang anda . Pastikan anda bertanyakan doktor tentang perasaan anda pada pemeriksaan pertama selepas lahir. Doktor mungkin akan membuat follow-up terhadap simtom anda.

Bagaimana ia diubat?

Postpartum depression selalunya dirawat dengan ubat anti-murung dan nasihat kaunselling oleh pakar psychiatri. Untuk memastikan anda pulih dengan cepat, pastikan anda mendapat makanan yang seimbang dan buatlah senaman setiap hari. Dapatkan tidur yang secukupnya dan sokongan dari keluarga dan rakan juga diperlukan.

Jangan merasa rendah diri sekiranya anda mengalami masalah ini, ia tidak bermakna anda seorang ibu yang tidak baik. Memang ramai yang mengalami masalah yang sama dengan anda, tetapi ia mengambil masa untuk sembuh dan rawatan seharusnya akan membuatkan anda pulih dengan lebih cepat.








end

Sehari Sejengkal...

Salam

entry : her view...

Saje jer nk membykkan pic Qaisara dlm blog aku nieh...ek3

as all of us knew...bby pandangan mate die akan berganjak sejengkal sehari...aku rase terharu gile bile mende pertama yg die nmpk lps lahir is her mom..(aku la tuh..)..ek3..

skrg Qaisara sudah pandai tgk something tu lama2 sket..mcm dh mula nk mngenal mende/org disekeliling die...aku suke pic nie sbb nmpk sgt keinginan die nk tgk sape la yg dok pangku die & skrg suda pandai okey..mlm2 mau bergantung..pastu tdo la smp lapa smule kat celah ketiak aku...

aku suke...sbb rase Qaisara dekat jer dgn aku..
& Qaisara jgk if dh aku bedung kemas2...
& aku bfkn mmg die lena smp 3 - 4 jam..aku pon lena la jgk...ek3


mmg btol la kate mereka2 yg berpengalaman...kalo bby tdo..si ibu pon comfirm tdo same...
sbb nnt if bby brjaga..si ibu pon kene celik mate jgk..tp kdng2 aku bg hata tdo dulu..nnt if Qaisara bgn..pas bf, aku soh jer die sendawakan Qiasara..ikot turn la kan..???time Qaisara bf aku mane bleh tdo..kang if Qaisara tersedak ker..ape ker..aku & hata jgk yg jenuh...huk3

so layan la pic my bby yer..ek3
tgh perati ape la yg tok bah kecek tu...
her impression...bg respon kat tok bah ker Qaisara???
x sabar nk bf..tetamu tgh ramai mane bleh nk bf???
malu ler...ek3

syp jab sbb ade yg dok pggil..hu3
aku terpaksa la ajar Qaisara mnyusu dgn botol...
nnt nk htr kat nursery senang...

2 oz cukup tuk wat Qaisara lena..
at this age la( 20days )..
but now 2oz tu x cukup ok...hu3


Alhamdulillah....
skrg Qaisara dh behave dh..aku pon dh mule blaja flow die...
& 1 more thing is...

Aku dh berjaya mandikan Qaisara dlm bath tab..hu3

aku x penah buat b4 this...just tgk jer step2...
tp td aku try..alhamdulillah aku berjaya mndkn Qaisara dgn jayanyer tanda sebarang tangisan...agaknyer si kecik aku nie suke mnd kot..hu3

ok la kan???

bile lg nk blaja...if kat kg tu nnt mndkan..dh mak aku amik tender...
mak2 nie..biase la..musti la nk mndkn cucu...anak tgh dlm pantang..
tp smp bile aku nk mnt mak aje mndkan?
smp bile pon aku xkan berdikari gitu..ek3




aku sgt rase terharu sgt2 bile time aku berckp dgn Qaisara..
her eyes just focus on me...
its just like she understand wat im talking abt...

skrg tgh blaja camne nk wat keje dgn pantas sementara Qaisara lena...ek3
google time...






end

Botak Suda...

Salam

entry : cukur jambul..

entry terbiar yg baru nk aku update..baru free nk mngadap laptop lelama sket...

a day b4 aidiladha aku & hata decided tuk wat majlis cukur jambul Qaisara...pepagi hari lg kami dh siap2kan Qaisara...
Alhamdulillah...spjng mjlis berlangsung Qaisara sgt behave..tido je...huk3

aku dh igt2 lupe jer peristiwa nieh..so layan gambo aje la ek...

Good Gurl yg tido jer...setelah kenyang aku bf kan...ek3
Tok Imam - sebut nama Qaisara...
ceremony begin...
gunting-mngunting bermula...
rambut byk..tp jarang2...ek3

baik2 yer ustaz..my hair is too halusss...hu3
marhaban...
tok bah offered kan diri pegang Qaisara... =)

ptgnyer x silap aku..my BIL tlng botakkn Qaisara..die mmg expert sbb die pon gondol jgk...
mujo time nk cukur abih tu Qaisara tgh tido..& time my BIL dok menggondolkan tu Qaisara syp jer..ade la grk sket2...but at last slmt la sume..hu3

pis aku x smpt lg nk trf dr bb to laptop..nnt dh trf aku wat entry baru plks okies...








end

Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha....

Salam

entry : raya di pantai timur

As per previous entry ttg journey kami ke klate...
this year turn klate...lmbt sket update sbb baru skrg free sket...hu3
pkol 7am grk dr sg.merab then smp kb around pkol 3pm
kebas bontot aku dok dlm kete..kesot kiri..kesot kanan tuk btolkan posisi..ek3

pg raye pas settle siap2kan qaisara..aku pkaikan baju gaun yg 1 of mmbr k.nik bg..
saje..kate raye..walau agak seksi..siap nmpk ketiak comey sket...ek3

here is my Qaisara..mamai lg time nie sbb baru lps BF..hu3

raye kali nie k.nik wat akikah sajeeda dgn seekor kambing...dieorg tempah tuk msk "gulai darat"..aku xtau nk discriped mcmane rupenyer..so pd sesape yg ade mmbr2 orghe klate bleh tny 4 details yer...pastu die msk plk rendang ayam...

skali mkn mmg aku x bleh blah dgn daging kambing nie...kcuali rendang ayam...org laen x de plk terbau haruman kambing tu..tp xtau np idung aku nie sensitip mcm time peknen...time mkn lauk tu terbau plks haruman si kambing tuh..

mlmnyer bantai lauk pauk tu proses perut aku...dinihari aku berlari mcm x cukup tanah kejar toilet...
yg paling best tgh2 bf kan qaisara..time tu la toksid tuh berlumbe2 nk kuar...dh la aku pkai stokin...proses nk tanggal stokin tu pon aku rase mcm lama gile...rase nk terbuang dlm kain jer...(tp xde la smp mcm tu skali..rase2 jer..ek3)





end

Saturday, November 13, 2010

Berangkat Pulang...

Salam

Entry : mari kelik...

Esk sesubuh hari aku,hata,qaisara n fmly k.nik akan kelik klate..td dh pos kotak penuh dgn bj kami ke bas to klate..my FIL amik kat sane subuh nnt...

Hrp2 qaisara behave spjng perjlnn esk..risau jgk aku..dh la mnumpang org..nnt mcm2 kang takut org x selesa plk..hu3

Beg sume dh kms dh...pg2 kol 4 kang dh kene bgun n siap2kn Qaisara n maybe around pkol 6am dh grk..

Kwn2 doakan kami slmt pegi,smp n blk kl smule yer...

Dikesempatan nie aku nk ucapkan :

Slmt Hari Raya Aidiladha..




End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, November 11, 2010

Mcm2 cerita...

Salam

Entry: rase lega giler..

Haihhh...lamanyer x update blog nieh sejak smp kg..byk gile2 cite nk update tp if update gune bb nie feel die kureng sket sbb x bleh attach pic byk2 ikot suke hati...ek3

But 2day mmg gian tahap azgaban nk update..ek3

Kamis(4hb Nov) tghari aku, hata & ma dh smp kg..but hata x bleh tdo sini sbb kene htr ma to putrajaya sbb esknyer (jumaat)..ma dh blk klate..so tggl la aku dgn qaisara kat kg..but I'm so lucky sbb start dr kamis smp ahad rmai assistance yg tlg aku jaga qaisara..ek3

K.nyah tlg mnd n tuamkan qaisara pg dgn ptg..k.yong plk tlg amik & htr nenek bidan tuk urut aku 3 days direct..

Cite psl berurut nie..aku mmg tabik spring la dgn nenek tu..mmg layan gile die urut..mule2 perut, pastu kaki, tgn, blkg..last skali urut kepala..siap tny tang mane lg yg ade rase sengal2..ek3..last day die urut agak sakit sket tp x sesakit mane la sbb nenek tu naikkn peranakan aku..then aku plk sakit kat part pinggol..mmg berkerut2 muke aku time nk meniarap..so nenek tu bg la extra svc sket..pas urut baru rase lega gile...

Esk aku dh kene blk kl sbb nk htr beg g klate..kami blk klate on sunday morning naik kete k.nik..mane muat beg kami nk letak dlm kete tu sbb beg dieorg pon dh berjembik...ek3

Mmg lintang pukang pantang aku..mcm org bkn dlm pantang je ksane kmari..Tp nk wat camne..nk xnk kene jgk buat..redha aje la..janji semua yg kami buat dirahmati & berjln lancar...

Nnt a day b4 raye haji kami akan wat mjls cukur jambul qaisara..my MIL siap tempah nasi dagang lagi tuk mjls tu nanti..aku mmg akn jd cik puan berseri la tgk aje dieorg wat keje..sbb time skrg nie serius sumpah aku x bleh diri lama2..sakit siot tang jahit tu..gile lmbt nk baik..jenuh aku tggu
.
Alhamdulillah skrg aku dh bleh manage time table qaisara..die sgt behave at dis moment..so aku rase sgt cukup tido..ek3

Cumenyer aku still x berani lg nk mndkan die..spjng pantang nie pon my MIL, k.nyah dgn mak je yg mndkn..tp mak ade la tunjuk care2nyer..cume aku x praktikkan lg..ek3..seram siot..dh la tulang temulang die lembut2 blake..hrp2 kat kl esk aku dpt mndkn qaisara dgn jayanyer..ho3


Ok la..
Time to bf..
Free nnt aku update lg...

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, November 03, 2010

Jaundis Melanda...

Salam

Entry : kene jgk..

Ari isnin lps aku g smula HSB sbb bby Qaisara kene jaundis..

Dr pkol 1.30pm smp pkol 5pm dpt result..beku bontot aku tggu..result tnjuk jaundis Qaisara dh 277..tp dieorg x tahan..just mnt aku blk & bg Qaisara mnum susu byk2..if still x ok, selasa kami kene g smule tuk 2nd check-up..

Tp aku & hata dh rase serik nk tggu..so smlm kami decided tuk bwk Qaisara ke Damai Svc Hsptl tuk check up..mujo tggu result x lama..mmg kompom Qaisara ade lg jaundis cume dh trun ke 210 but still over the border..doctor pon offer kami g kat pusat perubatan KOHILAL...kat area sane jgk..ble kami stuju trus doctor kol pusat tu btau tuk book..

Settle kat damai trus kami bwk Qaisara ke sane..aku bg Qaisara bf dulu b4 ltk die kat bwh lamp..rase sebak giler siot..nurse2 tu ckp g la tgk anak tu..mcmane die..aku x sanggup dowh...tgk dr lua aje la..kang aku termenangis kang sape nk pujuk?ek3

Pkol 6pm kami g jenguk Qaisara..aku try kuatkan smngt tuk tgk die dgn lebey dkt...tpo tetibe plk hata emo...trus ajak aku blk x lama lps tu...

Mlm td dbuatnyer aku x bleh tdo...pejam mate je nmpk Qaisara..pusing kiri,kanan,telentang...yg otak aku nk fokus musti igt kat Qaisara jer...hata pon same jgk mcm aku rupenyer...ek3

So the result is 2day..tghari nnt doctor akan kol & btau condition Qaisara...aku berdoa sgt2 smoga Qaisara dpt dischrg arini...




End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.