About

Thursday, December 30, 2010

Blurrr!!!!~ with excuse...~

Salam

entry : blurrr...

Smlm aku dh start keje...tetibe rase laen jer enviroment tmpt keje...
rupe2nyer opis aku penuh dgn deco2 christmas...putih jew...hu3

smlm aku dpt excuse dr big bos tuk x mule keje...
buddy smule..dgr blk kol dr bdk laen & refresh smule info2 & byk mende laen yg smp aku pon naik penin...ek3

mmg byk gile mende2 yg aku kene refresh smule...even greeting pon dh tukar...
td aku try jwb kol..greeting laen yg aku pakai...closing pon berterabur...

arini my mentor & OM's kasik can lg tuk buddy...mmg aku BLURRRRR!!!!!!!!!!!!


~out of topic~
smlm tghari aku mnt hata kol nursery tuk tny ttg Qaisara...
pengasuh tu ckp Qaisara nangis time nk tido & nk susu...

pastu time nk amik Qaisara ptg smlm...
Akak yg tgh pegang Qaisara tny...
--" bby nie mmg slalu nangis kew..?"
dlm kepala aku...sudah...comfirm Qaisara nangis teruk...

pagi tadi pon Qaisara mcm tau2 jew aku nk htr die ke nursery...
bantainyer mnangis..merengek..smp pkol 7.10am baru dpt kuar umah & htr die..
time dlm kete aku dodoikn die smbil BF...
ksian jer aku tgk Qaisara...

kalo la income hata bleh cecah 6K & above per month...
x ke best???
aku dok umah jd suri rumah spenuh masa aje jaga Qaisara...har3






end

Tuesday, December 28, 2010

x sempat...

Salam

entry : kelam kabut sang karibut...

halllooo...
dh smggu x update blog neh...sedey sbb xde mase yg terluang nk aku luangkn..eheheh..

actually mggu2 terakhir cuti nie aku, Qaisara & hata agak bz & kelam kabut sket..mane x nyer..dgn adik ipa aku dtg..dgn Qaisara plk tetibe jer tiap2 mlm nangis sambil mate tgk atas & dan2 tu jgk kembung perut..mane x nyer...asyik nangis jer...

pastu plk..bz dgn nk cocok bontot die..penin pk susu yg sesuai dgn die...hu3

arini..
hrp2 aku sempat update cite2 yg nk ber kapok dh dlm blog nie...





nk story ttg :
--> naik buai Qaisara
--> latest pic Qaisara
--> ustaz yg tlg kami...



end

Tuesday, December 21, 2010

Try an-Error...

Salam

entry : susu oh susu...

Haiihhh....
Pening aku & hata pk ttg susu yg sesuai tuk Qaisara...ksian kat die..susu bdn aku sometimes die mcm lupe nk isap..ternganga2 even mende tu dh sedia dlm mulut die...tggl nk kenyut jer...

aku terpaksa biasekn Qaisara dgn susu tepung & badan sbb susu aku nie kalo di-pump mmg sikit bebenor dptnyer...ade la dlm 2-3oz jer skali pump...tp kalo Qaisara isap..kdng2 smp memancut2...huk3

memule bg susu dumex..pastu bantainyer kembung perut & cirit..tukau ke yg mahal..enfalac A+ sbb hata search kat tenet ramai yg pakai susu tu..still kembung jgk...pastu tukau ke Novalac as per doctor adv..udah tiap kali mnum..sendawa skali dgn muak...tukar lg ke S26...nie dlm proses pemerhatian lg sbb aku baru cube arini...kene tggu & lihat sesuai ke x...

risau btol aku...

dh la esk pg aku dh kene htr Qaisara kat nursery tuk biasekn die...
hrp2 susu s26 tu ok la...

nk pkai dentinox / gripe water doctor x galakkn sbb nk elak bby dr terlalu bergantung dgn ubat...

xpe la doctor..saye ikot nasihat doctor..dh mcm personal doctor plk Dr.Hasmawati nie..huk3





end

Gangguan Bayi Menangis Malam...

Salam

entry : kite kene blaja nie...

Last 2 days Qaisara nangis bile pas manghrib...mnangis kuat smp serak suara...mcm sakit / takut aku sndiri x sure..jenuh la aku tuam perut die berkali2 smp bf pon sambil brdiri...aku & hata dh pening dh...at last pas hata bc Al-Fatihah..ayat Kursi & hembus perlahan kat 1 badan Qaisara..baru die ok..

aku x sure sbb ape Qaisara nangis..tp alhamdulillah ok lps hata bc ayat2 kat atas...

pastu hata search kat tenet title kat atas...so nie jwpn yg Dr. Amran Kasimin tu jwb :

Menangis bagi bayi atau anak kecil merupakan perkara biasa, bukan semestinya kerana ada masalah atau kerana kecuaian ibu. Malah menangis merupakan suatu pernyataan bayi atau kanak-kanak sebagai ganti kepada pertuturan yang tidak dapat diluahkan terhadap sesuatu yang berlaku.

Ada bayi yang masih dalam hari tidur nyenyak di siang hari, tetapi mula menangis pada masa-masa tertentu sama ada pada tengah malam, petang ataupun bila-bila masa tanpa sebab yang jelas.

Terdapat juga bayi yang mula menangis apabila tidurnya terganggu, biarpun oleh suara yang perlahan seperti bunyi benda jatuh, bunyi tapak kaki, bunyi pintu tertutup dan sebagainya. Pada kebiasaannya tangisan akibat gangguan tersebut berlaku dalam tempoh yang singkat.

Tangisan biasa selalunya ada kaitan dengan punca yang jelas seperti tercucuk pin pakaian, pakaian terlalu ketat menyebabkan bayi terasa tidak selesa, lampin basah, rasa terlalu panas, sakit perut, dahaga, lapar, rasa kesepian dan sebagainya.

Sesetengah bayi atau anak kecil akan menangis apabila berubah tempat tidur, dari tempat gelap yang biasa dia tidur berpindah ke tempat terang atau sebaliknya. Anak-anak yang dibawa balik kampung menghadiri majlis kenduri mungkin akan menangis kerana suasana tempat tidur yang berubah atau sebaliknya.

Walaupun demikian, tangisan yang memanjang seperti yang berlaku kepada anak puan tidak semestinya mempunyai sebab atau punca yang jelas. Tidak semestinya kerana lapar, dahaga, kesejukan, panas atau kehilangan orang yang selama ini berada di sampingnya, iaitu si ibu.

Ada orang yang mengaitkan keadaan sedemikian rupa, yang dikenali sebagai sawan tangis ini, akibat gangguan makhluk-makhluk halus, tidak kira sama ada gangguan tersebut akibat perbuatan makhluk halus yang dilibatkan dengan perbuatan manusia, ataupun akibat gangguan jin yang menggemari manusia, sejak seseorang itu dilahirkan, yang dikenali sebagai qarin atau makhluk halus yang datang menumpang bersama manusia.

Perkataan qarin berasal daripada bahasa Arab bererti teman atau pasangan. Istilah qarin bererti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehinggalah dia meninggal dunia.

Kewujudan qarin di samping manusia ialah untuk membiasakan, iaitu untuk menggoda atau menyesatkan, sehingga manusia itu tunduk kepada nafsu, yang akhirnya melakukan dosa, tidak kira sama ada dosa itu dosa kecil berpanjangan atau dosa besar seperti membunuh, berzina, makan harta anak yatim dan sebagainya. Cara lain ialah dengan memesongkan iktikad mereka sehingga membawa kepada perbuatan syirik atau murtad.

Dosa-dosa itu tidak diampuni Allah. Walaupun demikian, sekiranya manusia itu beriman dan dilindungi allah, qarin itu akan menyuruhnya melakukan kebaikan.

Selain itu, qarin juga berusaha untuk mencederakan fizikal dan roh manusia secara bersendirian ataupun dengan perantaraan manusia, menyebabkan manusia menggunakan jin-jin untuk melakukan perbuatan tertentu seperti untuk menyakiti orang lain dan sebagainya. Apabila ini berlaku, maka dari sini terjadilah kegiatan sihir.

Sawan tangis itu ada dua punca utama, iaitu bersifat fizikal seperti kerana lapar, haus dan sejuk, rasa hilang keselamatan diri seperti kehilangan orang yang selalu berada di sampingnya, biarpun buat sementara. Sakit seperti kembung perut atau selesema. Termasuk dalam kategori ini ialah sakit akibat jangkitan kuman dan juga kecacatan anggota seperti terhantuk, terjatuh dan sebagainya.

Punca kedua ialah akibat gangguan makhluk-makhluk halus. Allah menjadikan manusia itu daripada dua unsur utama, iaitu jasad dan roh. Islam mengajar agar anak yang baru dilahirkan diazankan di telinga kanan dan diiqamatkan di telinga kirinya.

Itulah ajaran terawal yang mesti diperhatikan dan dilakukan dengan tujuan agar bayi itu mendengar kalimah Allah sebaik-baik sahaja dilahirkan. Pencipta yang melahirkan bayi yang baru dilahirkan, yang memberi rezeki dan membesarkannya, dan akhirnya akan mematikannya untuk menemui-Nya.

Sekiranya dilakukan demikian, insya-Allah, bayi berkenaan tidak akan diganggu oleh ummu`s-sibyan, iaitu sejenis makhluk jin yang sering mengganggu bayi, yang boleh menyebabkan timbul pelbagai masalah termasuk gangguan tidur pada waktu malam, yang akhirnya boleh menyebabkan demam panas ataupun sawan.

Keterangan ini membuktikan bahawa roh bayi atau anak kecil boleh terganggu akibat gangguan yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar, ataupun melalui eksperimen teknologi moden. Dalam masa tertentu anak tadi kadang-kadang memperlihatkan reaksi luar biasa dengan wajah yang ketakutan seolah-olah sedang melihat satu objek yang menggerunkan di hadapannya.

Mungkin sukar untuk menjelaskan bagaimana gangguan yang tidak dapat dilihat itu boleh mengganggu bayi menyebabkan dia tidak berhenti-henti menangis, terkujat-kujat dan terketar mulut sehingga tidak terdengar suara tangisannya menyebabkan ibu dan juga bapanya menggelabah.

Ada beberapa tanda lumrah yang boleh diperhatikan oleh mata kasar sekiranya bayi atau kanak-kanak itu menangis akibat gangguan seperti yang dijelaskan, bukan disebabkan akibat luaran.

Tangisan biasa selalunya disertai dengan air mata. Keadaan ini jarang berlaku pada mereka yang menangis akibat gangguan, manakala suara tangisannya juga berlainan daripada tangisan biasa. Dalam keadaan tertentu tangisan ini mungkin disertai dengan air mata yang bersangatan.

Kanak-kanak ini kadang-kadang berhenti menangis sebentar, kemudian menangis semula. Mata yang pejam ketika berhenti menangis itu akan melahirkan ombak pada kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan dan kiri.

Tangisan akibat gangguan selalunya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan pejam. Tangisan terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).

Dahi atau bahagian tengah, antara dua alis kadang-kadang berkerut, seolah-olah ada sebiji mata di bahagian tersebut yang sedang memerhatikan sesuatu.

Sering terjadi pada anak-anak kecil yang terganggu, mereka menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan. Anak ini setelah puas menangis, akan tidur sebentar, lalu menangis lagi dalam keadaan teresak-esak yang disertai dengan tarikan nafas yang tersekat-sekat.

Terlalu banyak kaedah atau usaha boleh dilakukan yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. dalam usaha mengatasi masalah seperti ini, di antaranya ialah dengan membacakan surah al-Fatihah, ayat al-Kursi, surah an-Nas dan surah al-Falaq, kemudian hembuskan pada ubun-ubun anak. Lakukan sebanyak tiga kali. Sekiranya anak-anak ini masih juga menangis, bacakan azan di telinga kanannya dan iqamah di telinga kiri. Lakukan sekali ataupun tiga kali.

Dalam sebuah hadis riwayat oleh Abu Isa at-Tarmizi, katanya telah diriwayatkan oleh Aqabah bin Amir al-Juhani, daripada Nabi sabdanya: Sesungguhnya Allah telah menurunkan kepada aku beberapa ayat yang tidak diperlihatkan seumpamanya, iaitu Qul a'uzu bi rabbinnas dan Qul a'uzu bi rabbilfalaq sehingga akhirnya.

Hadis ini bermaksud bahawa Allah telah menurunkan dua ayat di atas kepada Rasulullah yang mempunyai fadilat yang amat besar, iaitu untuk melindungi diri daripada bahaya teguran hasad dan pandangan mata jahat. Termasuk dalam kategori pandangan mata jahat ialah manusia yang dibantu oleh jin-jin untuk melakukan perbuatan sihir, yang memancarkan pandangan jahatnya kepada mangsa melalui pandangan mata, termasuk bayi atau anak-anak yang menyebabkan berlakunya gangguan roh.

Mudarat akibat daripada pandangan mata jahat memang boleh berlaku. Dalam menghadapi masalah seperti ini Rasulullah membenarkan Asma' Binti Umays (isteri seorang sahabat) untuk meminta pertolongan kepada orang yang tahu menjampi dalam usaha untuk menolong merawat anak Jaafar, iaitu saudara kepada Ali Abu Talib.


So aku harap dpt share dgn korng sume if ade sape2 yg hadapi mslh mcm yg aku alami...



end

Saturday, December 18, 2010

Short Trip to Perlis...


Salam

entry : perlis

Ari ahad smp selasa aritu aku,qaisara,mak & my nephew idris follow hata g perlis sbb hata ade job dgn FRIM kat sane...

lepas kenduri naik buai Qaisara kami lepak2 hilangkn penat..then around pkol 4pm kami gerak...ramai rupenyer yg nk memfollow kami..tp mane bleh..kalo hata drive mpv bleh la hangkut..tp bwk kete biase jew...tu pon dh penuh..huk3

kami ikot exit A.S selatan sbb nk g kangar carik hotel yg FRIM sediakan : Putra Palace Hotel
sesat larat jgk la kami nk mncariknyer smpkn kene tny org...ek3
smp2 hotel around pkol 9pm..mule2 dlm kete Qaisara nangis..aku dh takut nk kuar kete..even hata park kete btol2 dpn hotel..tggu jab..pas hata check in trus aku mcm ppn colek bdk bwk Qaisara msok bilik smentara die syp...kami dpt bilik lvl 5..ok la kan?hotel tu ade 11 tgkt jew...

bilik & hotel is like pic above..thx to google image.. =)
selesa gile ok...aku,hata & qaisara tdo kat dpn tv bentang selimut..mak & idris aku kasik can tdo kat katil...huk3..

on monday pepagi aku,hata & idris g breakfast kat cafe..my mak tlg jaga Qaisara..lg pon my mak x mo trun...pas breakfast hata & idris g frim settlekn keje...aku,qaisara& mak bantai tido smp pkol 12.30tghari..layan!!!!!ek3

pkol 3.30pm kami g survey2 kat padang besar..just around 30mints jew g sane dari hotel kami...saje tgk2 dulu..esknyer b4 grk blk kl..kami sggh skali lagi kat pdng besar..its shopping time..ek3..Qaisara aku bg kat mak tuk jaga dlm kete..so agak mcm kartun jgk aku,hata & idris shopping...sbb risau qaisara mngamok dgn mak..hu3..pkol 12.30tghari abih shopping...pkol 1pm grk blk kl ikot chuping...

merase la aku lalu kat ldang tebu yg seluas-luasnyer...terpukau kejab...

smp kg pkol 6.30pm..
penat gilos + Qaisara pon same naik..merengek sbb penat asyik tdo jer dlm kete...ksian die..tp aku layankn rengek & pujuk2 manja Qaisara...mlm tu dpt la aku & hata tdo nyenyak sbb 2 kali jew qaisara jaga nk susu...
oh ya..cite psl susu..skrg 2oz dh x cukup tuk Qaisara..if die btol2 lapa..3oz just finish dlm skali mnum..pastu...smp tersengguk2 la aku nk bg die burrppss...ek3..skrg sudah 4kg..nnt if timbang lg hujung bln nie..entah2 dh 5kg..ek3

rase ok jgk la even its just a short trip..kami x kemana pon slain dr padang besar tu...
but...
hata said maybe kan g lagi...time tu aku kene la smpn pitih byk sket..ek3






end


Friday, December 17, 2010

Suatu masa dulu....

Salam

entry : Kelab Colgate..??? & dimana joe jumbul..

korng penah jd ahli kelab colgate???
nie time aku kecik2 dulu...dlm tahun 90-an...mule2 aku pon xtau..tp bile g umah sepupu aku kat ipoh..nmpk kat bilik die byk gile sticker dgn gmbr & ayat2 yg pemberi semangat & mcm2 lg...aku nie dolu2 smp la nie mmg pantang tgk sket sticker2 nie..mule la nk mngumpul...terus aku tny kakak sedara aku tu mane die dpt...

bile dpt tau...jenuh la aku mncari kotak2 ubat gigi colgate large size..kat part dlm kotak tu akan ade form..filled it & every month korng akan dpt magazine..sticker & mcm2 lagi...time tu aku rase sonok gile..penuh jgk la buku2 aku dgn sticker2 colgate...

but now dh xde dh...

lg satu rancangan dimana joe jumbul..
norzizi zulkifli jadik die pny host...
aku penah htr 1 form..dpt free / aku buat wang pos ke mcmane aku pon dh lupe..
bile dh pos..dlm smggu dpt la merchandise mcm sticker...yg laen2 aku x igt...huk3



suatu masa dulu..aku rajin la htr2 & jd ahli kelab kanak2 riang nie...skrg aku dh mls sbb kanak2nyer dh terlalu advance...ek3





end

Serahkn pada yg pakar...

Salam

entry..si mulat ku...

as per promise aku nk tayang pic Qaisara d botakkn oleh ayah su nyer....ek3
her ayah su...
elok jer tido time...sgt baik..huk3
serahkn pd yg pakar...
hasilnyer...!!!!
tidur lg...huk3

alhamdulillah time cukur nie pisau cukur tu x cium kulit kepala Qaisara...my BIL mmg dh pro...thats y aku percaya he can do it..huk3






end

Redoxon...


Salam

entry:mmg berkesan

ni nk share info ttg betapa berkesannyer product kat atas nuh...
betol...aku x tipu dowh....
minum skali shari...x kesah watu bile janji ko mnum skali jew...
aku mnum product nie since dlm pantang tanpa ubat laen sbb that time Qaisara kene jaundis + cirit birit sbb panas ubat yg aku mkn...

alhamdulillah...luka kat tmpt jahit cpt sembuh & aku x rase sakit sgt dh...smp skrg pon aku mnum lg sbb nk make sure btol2 sembuh...maklum la..aku x berani nk mkn ubat2 / herba2 lg...ksian kat Qaisara nnt..aku kene xpe..jgn die...

tp aku mmg x tahan dgn bau die...mmg bau mcm ala2 orange..tp mmg aku x bleh la..tiap kali mnum aku musti tahan nafas...walau bkn skali teguk...huk3


more info click redoxon





end

Takut yer...

Salam

entry:kesian tp nk jgk

hu3..2day nk update ttg Qaisara...
aku mmg gile romper since peknen lg...skrg baru aku berani pakaikn pd Qaisara sbb tulang die kuat sket + aku dh yakin nk sarungkn pd die...

TAPI...

Tiap kali aku nk sarungkn pd Qaisara...bile aku panggil nama die & tunjukkan romper tu...dan...dan la bijik mate die yg comel tu bulat-sebulat-bulatnye mcm guli...pastu time aku nk sarungkn mule la die buat2 mcm lemas...pdhal x tutup hidung die pon..kene pon idak...

saje buat aku risau dgn harapan x stop sarung kat badan die...tp..sori yer sayang...aku sarungkn jgk...ek3...bile dh pakai elok jer diam...mcm xde ape2 berlaku...

skrg aku dh kurangkn sket pemakaian romper kat badan si Qaisara nie sbb rase ksian plks..lalu ke ko tgk tiap2 kali nk sarung die mcm buat2 muke kesian...(pandai ke die buat memek muke tu?hentam saje la..ek3)





haihhhh....
malas tol nk keje...

*alasan org yg dh lama x keje...ek3





end

Tempat Baru...

Salam

entry : boleh ker?

Arini aku mnt hata gi Pusat Jagaan Umi Setia Kasih kat area balai polis danau kota...

blk2 hata siap bwk form utk aku filled up info ttg Qaisara...hata said :

reg fees : rm30
monthly : rm280
daily : rm30/day
insuran/year : rm10

time isi form aku tetibe rase sedey plkss...
bleh ke aku tgglkan Qaisara neh??
next week aku kene blaja htr Qaisara kesana...mgkn htr pg..tghari aku g amik smule tuk biasakan diri aku & Qaisara..tu yg penting...

hata dh g tgk tmpt tu...1 bilik bby mcm qaisara ade 8 org...

memule PIC tu ckp dh fulled..tp hata ckp la dr bln 9 pas raye kami dh g tny but xde ape2 berita pon...pastu trus PIC tu check & alhamdulillah ade 1 tmpt kosong tuk Qaisara...

so by next yer..bermule la tmpt baru tuk Qaisara...byk mnde yg aku kene story kat dieorg nnt mcmane perangai si Qaisara nie...



end

I'm not in READING mood...

Salam

entry : byk gillerrr!!!!

Sejak blk dr kg..bukak2 aje email..dh ade 200++ email dr opis yg berbold2 mnt aku bc...

tp sorry yer..
i'm not in reading mood

mood bercuti masih melekat kat badan aku...so x mmg delete mane2 email yg x berkenaan..pastu aku biakan aje email opis tu x berbaca...mls dowh...nk jwb kol pon aku dh terkial2 dh..camne nk mule keje nnt???huk3

nie pon ade 100++ lg yg x dibukak email2nyer...


aku biarkan smp ari aku keje nnt bleh x????ek3






ek3

Apa Itu Muntah Susu

Apa itu muntah susu?
Istilah perubatan pada masalah ini ialah gastroesophageal reflux. Ia tidak sama dengan muntah biasa. Muntah susu adalah masalah yang sangat kerap terjadi dikalangan bayi iaitu 40% pada bayi berusia kurang dari 1 tahun.

Apa yang menyebabkan muntah?
Ia terjadi kerana susu didalam perut termasuk balik kedalam salur esophagus ( saluran yang menyambungkan perut dan mulut). Bagi bayi yang lebih berusia, terdapat otot pada pangkal esofagus ini yang menghalang makanan dari perut masuk balik ke esofagus yang berfungsi seperti penutup satu hala atau 'valve'. Walaubagaimanapun, valve ini tidak betul-betul berfungsi sehinggalah bayi berusia 1 tahun ke atas. Itulah sebabnya ia lebih lebih kerap terjadi dikalangan bayi berusia kurang dari 1 tahun.
Gejala dan simtom
• Keluar secara 'effortless'
• Muntah terjadi sebaik minum susu
• Muntah selepas sendawa
• Susu keluar lebih banyak terutama setelah terlebih minum

Tip untuk kurangkan muntah susu:
• Sendawakan bayi dengan lebih kerap, semasa dan selepas menyusu
• Kurangkan tekanan pada perut- jangan berbekung atau memakai lampin yang ketat.
• Elakkan pergerakkan seperti membuai yang keterlaluan semasa dan selepas menyusu
• Hindar dari minum susu terlalu banyak dalam satu masa
• Baringkan bayi dalam kedudukan mengiring sebelah kanan semasa tidur
• Tinggikan kepala bayi 30 darjah semasa tidur
• Tegakkan badan bayi sebaik selepas menyusu.
• Periksa samada terdapat “dribbling” pada mulut bayi semasa tidur. Lap sekiranya ada susu untuk mengurangkan iritasi.
• Pastikan bayi tidak mengalami dihydrasi (kekurangan cecair badan) dengan memeriksa tanda-tanda dehidrasi seperti:
o Lampin- sekiranya lampin kerap kering bayi mungkin mengalami dehidrasi
o Periksa mulut: Lidah yang terlalu kering menunjukkan bayi dehidrasi
o Kulit: sekiranya nampak kering dan berkedut, mungkin bayi mengalami dehydrasi.

Bila perlu jumpa doktor?
Kebanyakkannya akan hilang dengan sendiri selepas 12 bulan dan bayi membesar secara normal. Walaubagaimanapun, ada segelintir dari bayi yang muntah terlalu banyak sehinggalah ia tidak membesar sebagaimana yang sepatutnya. Sekiranya muntahnya keterlaluan setiap kali menyusu, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan.

Tip untuk menyusukan bayi
• Menyusu dengan kadar sedikit. Hadkan setiap susuan kurang dari 20 min sekiranya menyusu botol.
• Sekiranya menyusu badan, susukan pada sebelah buah dada sahaja dan perah yang satu lagi.
• Jarakkan susuan sekurang-kurang 2 jam kerana perut mengambil masa 2 jam untuk kosong semula.
• Pakaikan lampin dengan lebih longgar
• Susukan bayi dalam keadaan tegak sedikit

Tip Penyusuan Susu Botol
Sekiranya anda menyusu botol bayi anda, Tanya doktor anda susu formula apa yang sesuai untuknya.
Terdapat 2 jenis susu yang berada dipasaran sekarang:
1. Berbentuk debu yang perlu dicampurkan dengan air
2. Berbentuk cecair yang sedia untuk diminum- ia adalah lebih mahal

Tip Penyusuan
Pastikan anda mematuhi arahan yang diberikan dengan hati-hati. Terdapat tarikh luput pada susu formula tersebut. Jangan guna selepas tarikh tersebut kerana ia tidak lagi selamat digunakan.
• Basuh dengan cermat botol susu plastik atau kaca termasuk juga alatan yang digunakan untuk menyediakan susu. Kalau boleh, gunakan air panas yang bersabun dan basuh dengan air paip yang bersih. Kemudian rebus selama lima minit dalam periuk khas atau sterilizer.
• Untuk menyediakan susu formula, panaskan air selama 5 minit dan sejukkan ia sebelum mencampurkan dengan susu debu tadi. Anda boleh menyimpan didalam peti sejuk dan gunakan ia dalam masa kurang dari 48 jam.
• Panaskan susu dengan meletakkannya dalam air panas. Jangan panaskan dengan mengunakan oven microwave. Ia boleh menjadi terlalu panas.
• Pastikan anda mengoncang botol susu dan titikan beberapa titik susu pada pergelangan tangan anda. Sekiranya ia suam, ia sesuai untuk diberikan kepada bayi anda.
• Semasa memberi susu, pastikan kepala bayi sedikit tinggi dari badannya. Semasa memegang botol, pastikan bahagian puting penuh dengan susu supaya bayi tidak menelan terlalu banyak udara.
• Jangan sesekali sandarkan botol susu kerana bayi anda boleh tersedak dan lemas. Sentiasa pegang bayi anda semasa memberi susu.
• Buang susu yang tertinggal selepas menyusu
• Masa menyusu buka sahaja untuk menghilangkan lapar bayi, malahan ia adalah masa untuk bayi bermanja dengan anda dan peluang anda untuk mengenali bayi anda dengan lebih baik.


Bila Bayi Menangis
Bunyi tangisan bayi berbeza-beza mengikut mood dan keadaan bayi dan kadang-kadang, sebab tangisan sukar dikenalpasti walaupun oleh ibubapa sendiri. Jika bayi menangis ketika anda sedang menjaganya, cuba semak kemungkinannya dari senarai berikut:
• Bayi mungkin lapar, sila semak masa susu terakhir?
• Bayi mungkin tidak selesa disebabkan lampin basah- tukar lampin dengan yang baru.
• Bayi mungkin colik, sakit perut disebabkan oleh angin.
• Bayi mungkin merasa terlalu panas atau terlalu sejuk, cuba rasa suhu dibelakang bayi. Alihkan kepada tempat sesuai.
• Bayi mungkin kesunyian dan inginkan teman, hiburkan dan gembirakan dia.
• Bayi mungkin keletihan tetapi tidak dapat tidur. Tenangkan bayi dengan membuai atau memberikan muzik ringan. Ia memudahkan bayi tidur dengan nyenyak.

Cara gembirakan bayi
Jika bayi masih lagi menangis cubalah lakukan perkara yang boleh menghiburkannya seperti:
• Berikan kepadanya benda untuk dilihat. Bayi suka melihat benda yang berwarna cerah, berwarna warni, dan bergerak gerak, serta muka manusia.
• Berikan bunyi-bunyian untuk didengar. Bayi gemarkan bunyi muzik dan irama kadangkala menggerak-gerakkan tangan serta kakinya mengikut rentak bunyi. Mereka juga suka mendengar suara orang terutama suara ibu dan ayahnya. Bercakap-cakaplah dengan bayi walaupun kamu rasa dia tidak faham.
• Pegang dan peluk bayi. Bayi suka dirinya dipegang. Ketika mengangkat atau meletakkan bayi, sokong lehernya dengan sebelah tangan dan punggungnya dengan tangan yang satu lagi. Sentiasa berhati-hati agar memberi sokongan kepada bayi kerana bayi tidak boleh menyokong kepala sendiri sehingga berusia 2 bulan.





end

Mizz Nina feat.Colby O'Donis - What you waiting for [ Official Music Vid...


pon sue lagu neh...tetibe jew...



end

Kalau Berpacaran...


tetibe rase best jew dgr lagu neh...


LAYANZZZZZ!!!!

Wednesday, December 15, 2010

I'm Back

Salam

entry :intro..

I
am
BACK


byk mau story...
tp kene tggu...
more story soon....






end

Friday, December 03, 2010

IKEA - Christmas Sale...

Salam

entry : YES IKEA...

iklan nuffnang yg mmg wat aku teruja smp rase x sabar nk abih pantang sbb dh mngeletar kepala lutut nk ajak hata & bwk Qaisara kesana...

SALE
@

even sale die ade hari2 tertentu saje...tp aku sure musti ade mende laen yg rege die berpatutan jgk...ek3

so pd korng2 yg mmg agak2 ter"suke"kan brng2 dr ikea...why not visit w/site ikea & tgk product yg dieorg offer..mane tau ade yg berkenan...aku dh ade...sama ade dpt g dgn tidak jer...ek3




end

Wednesday, December 01, 2010

Berendoi...

Salam

entry : majlis tuk Qaisara...

Smlm mlm aku kol mak tuk btau on this sunday aku akan blk kg 2gather2 with Qaisara, hata & my BIL..but dieorg akn blk ari..ye la..xkn aku nk bg my BIL tdo umah aku..x sesuai..ek3

alang2 kol aku pon btau la mak yg aku & hata dh plan nk wat majlis berendoi a.k.a naik buai Qaisara on next coming sunday(12hb Dec 2009)...dan..dan la my mak btau...kalo bleh nk ajak fmly / sdare mara yg ade kat ipoh...so kalo dh kate majlis / knduri naik buai nie..sah2 la kene ade goodies tuk org2 yg marhaban kan???..so aku pon dh mule pening nk bg ape as goodies nnt..my mak dh bg idea..
-- bunga telur
-- bahulu > sponsor by my k.yang..ek3
-- handkerchief
-- agar2
-- paper bag

yg aku kene carik kat sini is paper baf & handkerchief...harus la hata yg kene ke hulu ke hilir...aku igt nk bli handkerchief yg dh siap2 deco jer..kat kdai2 pngantin kan byk..aku plan nk mnt hata g bli kat kdai brng2 pengantin kat klim..sblh Jakel kat msjd india tu..kat sane slalu ade sale...paper bag dieorg pon byk jgk design2nyer...

bab ape yg Qaisara akan pkai...
nie lagi satu bab yg aku tgh dok pk..nk bli gaun ready made aje ker... / aku nk bli kain cotton & mnt my k.cik jahitkn..(harus la skali dgn baju kurung aku..eh3)..smlmjgk aku dh sms k.cik & tny bleh jahit / x..if die mampu & comfirm blh siap b4 the ceremony berani la aku bli..if not kalo..aku bli yg ready made sajo...kos pon lbey kureng same jer...

lg satu..aku tgh fenin jgk nie nk pilih theme kaler ape..aku igt nk pilih kaler biru sbb aku ade tudung biru..kang bli kaler laen..udah nk kene carik tudung yg matching plks..huk3

so nnt dh ready sume equipment aku update yer...



time tuk layan si kecik...quite moody lately nie...risau aku....










end

She need more burpppsss....


Salam

entry : sendawa

td aku & hata bwk Qaisara g DSH tuk cocok bg usia 1 bln..skali g dr.Hasmawati tu btau kat DSH tu ade svc tuk cocok bby yg 2mths above jer...pastu bleh plk die offer cukup 2mths nnt g klinik die yg baru bukak kat jln genting gate..mule2 aku & hata blurrr kejab..pas explained gitu2 baru paham..ek3..

ok la tu..doc tu ckp die akan combine kan cucuk2 tu nnt & lebih murah..aku x kesah sgt bab chrg...janji srvc tip top & Qaisara sehat...

b4 dismiss dgn doc tu btau there is no chrg at this time visit..FOC ok..smpt jgk aku tny doc tu..np Qaisara even lps sndawakan die pon..if die muak..sometime kuar jgk kat hidung..sgt risau + ksian kat Qaisara..skali doc tu ckp...
..." Qaisara x cukup BURRPPPSSS...kene sndawakan die smp kite btol2 yakin yg die dh btol2 sendawa..kalo stakat dgr sndawa yg kecik2 mgkn die x cukup sndawa lg.."..

gitu plk...aku igt bile tepuk2 blkg Qaisara then dgr die pny Burrrppss skali tu dh cukup la..rupenyer x...ade plk bunyi yg myakinkan & x myakinkan dlm bab2 sendawa nie yer...huk3


"Sendawa yg kecik2 mgkn x cukup tuk angin yg disedut oleh bayi anda semasa mnyusu botol / badan..pastikan bayi anda sendawa dgn betul untuk mngelakkn bayi anda kembung perut..."





end