Bedtime Story...

As Salam

entry : ayah oh ayah

Last 3 or 4 days ago aku x sedar tdo time bile...eheh

Punca utama yg aku pasti is bile mase hata jalankan bedtime story to my Qaisara...haha...kalo bedtime story tu cite dongeng xpe la jgk..nie cite dlm buku apo & ujang yg citekan pd my Qaisara...hampagas betol...yg my Qaisara plk layankn aje siap mcm mngiyakan stp story yg hata citekan...alahai...

Kalo aku sorng yg tdokn my Qaisara..biasenyer aku akan story la ape2 cite berdasarkan ape2 story book yg dh sedia bli dulu...atau kalau ikot anginnyer..my Qaisara akan tunjuk jari comelnyer ke beg keje aku & akan sebut "Hold Still"...dr yo-gabba gabba tu...play la video clip tu with others clip smp my Qaisara tutup sendiri netbook aku nie or die akan terlelap sndiri...

Tp bile dgr bedtime story hata...sumpah aku x sedar pon bile aku tertdo...nie baru btol bedtime story....haha..dh 3 kali sahur x silap..hata tny aku.."awak sedar x bile awak tertido?"..haha..mmg ting tong la jwpan aku...eheh

Bile dh tdo..harus la x igt ape...Tp kalo tersedar pon...mmg sedar time menggagau carik my Qaisara yg gagau2 dh ade bergolek ke kaki...[atas selimut aku my Qaisara.. bwh selimut tu kaki aku la..ekek]...

So next time boleh la hata jalankan activity bedtime story lg yer...senang jer mate aku lelap..same goes to my Qaisara...haha


end

Tanda Wakaf...

As Salam

entry : refresh

Arini aku nk share tanda2 wakaf wajib & tidak utk kite berhenti bile bace Al-Quran...
Kadang2 kite mgkn confused.,..so x salah kalo share kan...
Dpt info ni from my FB...

Happy to share... =)

end

Zakat...

As Salam

entry : ikot negori...

Just wanna share kadar zakat fitrah utk seluruh Malaysia...



selamat membayo..eheh

end

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

As salam

entry : sharing is caring...

Saje nk share info nie utk semua yg berpangkat mak,abah,ayah,ibu & sebagainyer....Aku amik nie dr FB...peringatan utk diri sendiri jgk...

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

1. Kesilapan pertama: Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat: Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas: Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)


Hope kite sama-sama dpt manfaatkan & perbaikan cara didikan kite terhadap anak2 tercinta...amin


end

Parcel lagik....

As Salam

entry : yohhooo

Arini b4 melangkah kaki keluar utk gi keje..tetibe posman dtg siap tekan loceng..biasenyer kalo tekan2 nie ade parcel or brng berdaftar...My FIL gi pickup that parcel...
Alhamdulillah..parcel ke 2 utk bln nie dh smp...skrg aku tgh tggu my Jelly Lens & other thing..x sabo rasenyer....huhu


X sabo nk mnggayakan my Lomo Jelly Lens...eheh


end

Qaisara Progress...

As Salam

entry : my Qaisara

Arini just nk update siket abt my Qaisara...
Alhamdulillah....Mcm2 ayat dh boleh disebut...

Smlm my Qaisara ckp xmo is TAK NAK...skali my MIL ckp.."wah!!!!kecek luar teh",..haha..mmg klaka la my MIL nie..harus la ade slang luar sbb ibunyer org Perak..tu blom aku praktikkan bahasa ibunda aku..ade pening my MIL kalo dgr nnt...haha

Smlm we teach her how to show peace :
kejung2 jari2 comel my Qaisara nk try buat...So ini la hasilnyer...huhu
even not perfect but I still proud of her passion...eheh

Smlm kasik try baju raye...alahai...anak ibu...dh beso dh...eheh


end

Maepranom Brand - Sweet Chili Sauce...

As Salam

entry : sos sodappppppp

Sos nie baru 2 kali aku bli...mmg x smp sebulan licin...sedap tu...huhu
Tadaaaaaaaaaaaa...
Ini die....Ade jual kat tesco & supermarket ...
sodappppp...
yg penting HALAL...haha

So mlm td...
kami layan mkn ini
2 kilo skali hadap....
org yg last hadap is AKU...hoho

Kalo rase nk try boleh sajo...x mahal pon..huhu


end

Kerepek Lidah Buaya...

As Salam

entry : kudap2 raya

Ari sabtu aritu blk dr keje aku bernekad utk buat siket kepek nie...

Skali dgn my Qaisara tolong tepek2..tp yg ditepeknyer harus la x join dgn yg aku tepek...haha....

Hasilnyer......
Alhamdulillah...
Dpt la sebalang...hasil berebut2 & berkalih kiri & kanan dgn my Qaisara..haha

kene buat lagi nie...aku nk buat stock bwk blk perak plk...hu3


end

Raya Preparation - Phase III

As Salam

entry : 30% done

smlm..10am kami dh kuar umah...pjg langkah kami..tp sume stok x smp sejam utk satu-satu destinasi..kartun sgt...

Memula kami gi kamdar sbb nk carik baju melayu hata...Done..carik pulak baju kurung che mek ...hampa..xde size...

Then kami gi tesco sbb nk carik baju raye aku plk...again...hampa jgk..eheh..then hata gi bwk my Qaisara naik mesin yg nyanyi2 utk my Qaisara...DONE..

Singgah plk dekat Eura Nona...carik paper bag utk goodies...

Singgah plk kat manjaku sbb nk carik puting susu my Qaisara...punya la bertuah budak nie...ade ke digigitnyer keliling puting yg sedia ade...udah jadi mcm sarang labah2..berlubang sane...berlubang sini...then bli wipes utk preparation on de way kelik Perak nnt...hoho

At last my Qaisara ttido kat dukung aku time kami kat dlm parkson....huhu

Blk umah tgglkn my Qaisara...Rehat kejab & Solat zohor...

Sambung blk our mission...BAJU RAYA my Qaisara....last2 bli kat jakel jer..senang..abih cerita...baju aku jgk la yg x terbeli lg...wa!!!!!!!!!!!!!!!!sedeyyyyyyyyyyyy....

penat mencari...tp Alhamdulillah selesai utk baju hata & my Qaisara....
Lps berbuka terpaksa tuang terawih sbb nk temankan my BIL cari baju melayu yg dh x bertuko 3 tahun...pegi la kami ke bazaar padang bas..kat area pantai timur tu...Alhamdulillah jumpe..skali dgn my MIL pon borong smp 4 helai baju harian...huhu


Aku mnt hata bwk aku gi wakaf che yeh nnt...wa!!!!!!!!!!!!!!!!!!


lupe plk pose...eheh
end

Ramadhan Day 9..2012

As Salam

entry : ala-ala tandoori

Smlm my BIL tetibe teringin mkn ayam tandoori...Jumaat tu hata pon bwk blk menu...eheh

Then kami gi carik ayam....

Pkol 5:30pm start bako...at last..resepi sendiri ajo...kiki
Ayam yang disalut resepi sendiri...eheh

Berpeluh jgk la aku & hata nk membakonyer...
sbb ayam nie beso + tebal...makan masa nk well cooked...
phase 1
nie dh separa masak dh nie...
yg 2nd round...
time nie pkol 7:10pm..eheh

Alhamdulillah...
Sodapppp....resepi my FIL nie...huhu
Air pulak kami buat air sirap bandung cincau...mmg kenyang giler....eheh


end

Jauh Dimata...Dekat dihati....

As Salam

entry : atok & opah

Smlm aku kol my Abah & ask him abt my MAK condition...Alhamdulillah my MAK dh ade selera mkn...cume still x lalu nk bgn sndiri...duduk brsandar pon x boleh lama2..less than 5mins...

Tiap kali kol my Abah...settle sesi soal jwb abt him & my MAK...aku akan pass fon to my Qaisara...Alhamdulillah my Qaisara boleh borak2 use her language with her atok...Smlm time kol aku ade la ckp dgn my MAK..then my Abah kol btau my MAK nk ckp...Lps abih ckp dgn MAK aku pass jgk fon to my Qaisara...Alhamdulillah..pot..pet..pot..pet my Qaisara bckp with her Opah...

Aku rase sedey sbb dh lama x dpt blk Perak...nk wat camno..kalo kat KL dulu boleh la apply cuti 2 hari then time abih keje b4 cuti tu zoooommm ke Perak...now cannot....mau pengsan hata drive with short term mcm tu..eheh

Aku nie..seboleh2nyer nk my Qaisara nie rapat with her Atok & Opah even jarang jumpe...[last skali jumpe time my Qaisara umo stahun kot] aku xmo jd mcm someone nie...dh la jarang blk..skali blk anak2 buat hal sndiri...buat perangai mcm kat umah sndiri...aku sedey tgk nenek & atok dieorg...

Igt cucu blk nk la bermesra..nie x....nenek plk yg mcm ketagih sgt ke anak cucu...time lepak sesama..korang buat hal sndiri....mak pak aku x penah ajo kami gitu..kalo gi jumpe arwah opah yg kat Ipoh dulu..mmg abah larang kami layan diri sndiri...u better sit down with your opah...or my Abah with bukak ceramah...haha..tu la my Abah...gune Isyarat mate jer...aku dh mcm ketak kepala lutut..tu belom bersuara lg..haha


Alhamdulillah...stakat nie aku dpt praktikkn "Jauh dimata..dekat dihati" between my Qaisara & my MAK ABAH...Aku berdoa agar aku sentiasa dpt buat mcm nie...huhu


hrp2 time blk kg nnt pon my Qaisara mesra mcm time borak2 dlm fon..huhu

end

weekend nanti kan.....

As Salam

entry : baju raye & langsir raya

Smlm aku berchit chat dgn my MIL tny abt her baju raye..she said dh ade..then she said nk tuko langsir raye...but xtau nk gi carik kat mane..kebetulan plk kami ber chit-chat kat depan tv...tetibe ade iklan KAMDAR...trus aku bg idea utk gi sane..but I have to ask my big bos hata dulu...haha..

kami mmg plan nk gi carik baju raye kat bando KB on dis weekend sbb aku rase makin lmbt aku carik..makin la xde size...so alang2 boleh la skali lalu kan???

Permintaan diajukn pd hata...b4 tdo...Alhamdulillah...GREEN LIGHT...

Hrp2 weekend nie xde halangan la utk kami buat persiapan raye...aku plan nk buat kuih lidah buaya weekend nie....hrp2 jadi...eheh




end

Wordless Wednesday : #15

As Salam

entry : firework

A beautiful of firework....semangat raya dh nk membara...pdhal pose x smp pon smggu lg...

Layan gambo firework aje la dulu ek...huhu


end

Ramadhan Day 4 & 5..2012

As Salam

entry : juadah

Smlm berbuka aku mmg kenyang tahap smp mata nk katup...haha

Bukak pintu umah dh semerbak bau durian...

Skali jenguk ke dapur.....
Nah.....pulut durian tersedia...harus la aku mkn nasi spnggan jer..balance aku mkn pulut durian smp 2x tambah..haha


Sahur pg td....tekak aku mmg simple sgt...nasi putih + kicap + ikan bilis goreng...smp 2x tambah nasi..haha..[x penah2 aku mkn nasi bertambah time sahur..huhu]

Tadi sempat gi kat JAKEL kubang kerian....tp sedey dowhhhh....baju raye aku nan ado size....

weekend nie kene carik kat bando KB la nmpknyer....eheh



end

Pesanan Buat Bantal....

As Salam

entry : tips dr my MAK...

Dolu2...time sekolah agak mmg liat siket nk bgun pg..mmg confirm my MAK yg kejutkn..haha

Then my MAK nk ajar anak daranyer yg liat ini dgn bg tips....

Kalo nk kasik bangun sndiri..pesan pd bantal....cara2nyer....

time korang rase nk tdo sgt2...bkn time yg letak kepala then berangan sround dua tu yer..eheh..
tepuk2 bantal sambil pesan....
"bantal2..kejutkan aku jam sekian2..."then selawat Nabi 3x....pejam mate & Zzzz....

Aku dh penah buat...alhamdulillah mmg mnjadi...ade je mende yg buat aku terjaga as per time request...kadang2 awal 5mins...huhu

korang penah buat x???
smp time kat kolej dulu pon aku praktik mende nie...sbb time kat kolej speaker hanfon aku dh kiok...dgr sayup2 je...eheh


so time pose nie pon aku praktikkan..alhamdulillah....


end

Keywords...[2] erkkk...

As Salam

entry : jumpe lagikkk!!!!

Arini aku tersedar lg..keyword yg pelik2...mcm kat bwh nie...ape kes la carik mende nie???haha
DADA MONTHOK???
x penah cite kot...tp MONTOT my che mek pernah....haha
Ini plk lg la.....
"cerita kwin sm bianatang'???
ape ke hal???
mcm2 la manusia nie kan???
nk ketawa pon ade...
nk kerut dahi....tu dh semestinyer....haha

eh.....
ade jgk ek org search "kulit tebu"...haha


end

Colek- colek ramadhan....

As Salam

entry : mknn wajib bulan pose...

Ok....
Kat klate nie mcm entry2 aku yg last year..kalo tibe bulan Ramadhan mmg pames dgn Colek...sgala jenis colek ado...

Mlm td..on de way blk umah & memaksa hata utk mnahan sakit perutnyer...aku ajak hata utk gi bli colek...mmg aku x bleh tahan nafsu mkn colek smp ke weekend...haha

So kami singgah kat kedai mkn "abe moon"...
Colek buah....
ade betik spara masak, jambu, nenas & sengkuang kalo x silap
Colek perut & paru...
yg nie pon layan jgk....huhu

Mmg terbayar gian aku nk mkn...igt nk mn time 1st day pose lg..tp hata said...nnt2 lahhhhhhhhhhh....adoiiiii...



kalo korng g klate time bulan pose nie..aku mmg syorkn korang try colek nie...mmg sodappppp..haha


end

A day b4 pose....

As salam

entry : rasa mas...

Ini menu last day b4 pose...aku lupe nk story...kiki

Setiap hari jumaat...aku mmg akan mati kutu mncari mknn utk lunch...xkn nk bli kat zakini sokmo...bosan jgk...hihi...mmg kebiasaannyer kalo hari jumaat aku akan cari alternatif lain utk my lunch sbb kat sini ade 3 kedai mkn...tp tibe jumaat ade 1 kedai jer...so bored...haha

Then aku pon tetibe teringin nk mkn ayam rasa mas....so ajak la my FIL gi..dekat je pon..off way siket je dr tmpt keje aku...eheh
Aku amik set yg quarter blackpepper chicken then amik half utk ayam percik..tu utk bwk blk umah....layan jgk la rase die...sbb dh lama x mkn...huhu

tetibe teringat kenny rogers plk.....


haha

end

Ramadhan Day 3... 2012

As salam

entry : pose & keje

Smlm aku keje...tp siang2 dh btau my BIG BOS..aku nk blk umah time berbuka...[green light...eheh]

Smlm pg b4 g keje..aku temankn hata gi pos bunting....amik ko...kene rm106.60...jamin 3 hari smp...perghh...tkojoit den...mujo la hata bwk duit lebih..rupe2nye...kalo national currier 1st 500grm is rm53...bunting tu berat 3.81kg...so mmg x mustahilla kan???mujo boleh claim...kiki

So smlm aku blk umah pkol 7pm smp 8pm...
Skali smp umah tgk my FIL masak ini....tetibe rase teruja nk snap..haha
Mee Goreng daging kisar....
sedap jgk..layan gile...haha

lps mkn nasi spinggan..aku mkn plk mee goreng nie spinggan...smp kat tmpt keje mate dh kuyu...haha


But it's ok la...
Keje sejam mmg x terase...sedar2 dh pkol 9pm...huhu

Smlm blk keje trus blk umah sbb hata tetibe x sedap perut...huhu


end

Ramadhan Day 1 & 2 2012

As salam

entry : mkn beso..

Okiesss...
Dh 3 hari x hupdate blog...tetibe rase mcm lost idea..haha

Okies...[lagik..]
1st day pose aku keje half day...tp x g ke bazaar ramadhan sbb hata blk dr kedai lmbt siket...so aku just tlg my MIL ape yg patut...masak mmg x la sbb dh ade chef...haha

1st day pose kami layan homemade telur bungkus daging..not bad jgk my FIL nie..teror masak..then kami layan air cendol tanpa gula merah...biasenyer jer...

Lps berbuka aku follow hata, my FIL gi terawih...Alhamdulillah dpt gi... =)..aku x bwk my Qaisara sbb kami gi kat surau je...bkn dekat masjid area umah...my FIL dh terbiase gi sane...

_____________________________________________________

2nd day pose aku off day...ahad kannn.....
pepagi dlm pkol 10am kami gi our kedai kejab sbb my BIL ade nk mnt tlg print bunting....after that kami gi parkson sbb konon2nyer aku nk mncari ganti puting botol susu my Qaisara...skali xde size...terbeli plk jeans my Qaisara...haha..mmg my Qaisara dh xde jeans...yg ade pon dh jd 3 quarter..haha

then htr my Qaisara blk umah sbb dh tetido dlm kete sambil tgn pegang kuih akok...kau & hata plan nk gi bazaar ramadhan sbb nk carik locong & cincau...

Pkol 3:45 kami g pasar cino gok kapor..then bergerak gi bazaar ramadhan kat stadium plk...

Pergghhhh!!!!!!
sgt rambang mate tgk mknn kat sane...huhu
Mujo hata gi skali dgn aku..kalo x mau penuh tgn aku dgn beg plastik berisi mknn...sume rase nk mkn...haha...

Tp sayang...
Aku x dpt gi terawih for this 2nd day sbb hata kene gi carik brng2 utk wrap the bunting utk di pos ke my BIL...isk..isk...

Itula story aku utk pose 1st & 2nd day...
Gambo xde sbb segalanyer mngatasi emosi nk bergambo..haha


end

Ramadhan Kembali...

As Salam

entry : bulan puasa...

Esok semua Umat Islam akan mmulakn puase pertama utk tahun 2012...Alhamdulillah sbb Allah masih beri aku peluang untuk berpuasa bersama insan2 yg penting dlm hidup aku...walaupon tahun nie rase mcm xdpt nk blk Perak untuk berpuasa...Mcm last year...at the middle of Ramadhan aku akan amik cuti & blk Perak utk bersahur & berbuka puase dgn family...But this year..nmpknyer dpt bersahur & berbuka time nk dekat raye jer...

Tetibe rase kesian plk kat my Abah sbb this year my Mak dh x boleh nk sediakn lauk bersahur & berbuka utk my Abah...hrp2 All my Sis dpt bg ape yg perlu to my Abah...huhu


Ok..dikesempatan ini...
Aku nk mohon ampun & maaf kalo ade tersalah & tersilap sepanjang aku terjebak dlm dunia blogging nie samada tersengaja / x sengaja...huhu


Semoga Ramadhan kali ini dpt sama2 kite manfaatkn utk bekalan di sana nnt....amin


end

Dah Dapat.....Yeaaahhhh..!!!!

As Salam

entry : from china

On 9th July 2012 lps aku ade order brng dr China...

Alhamdulillah dh selamat smp pg td...
Ini la brngnyer....kecik jer...ehehe

Skrg aku tgh bersabo tggu my Lomo Jelly Lens + lg 2 brng...huhu


Gile shopping online jgk aku skrg nie...eheh


end

Menu mggu lepas...

As Salam

entry : my FIL a.k.a CHEF...haha

nie menu mggu lps...tp dh nk masuk mggu nie baru aku terigt nk post...eheh
Ikan siakap stim 3 rase...
Actually hata mnt my FIL masak ikan siakap 3 rase...
tp alih2 disiapkannyer rempah2 nk buat stim...
so jadi la ikan siakap stim masak 3 rase...eheh
nie plk tomyam UDANG....
my FIL jgk yg masak...kiki

Sedap jgk ikan siakap tu...mmg last2 tu tggl aku & hata aje yg mngabihknnyer....my FIL & MIL dh surrender dh...

thx to my FIL sbb sudi jd chef pd menantu bertuah nie...haha


end

Bicara Selebriti [2]

As Salam

entry : continue dr part 1

Sesampai aje kat Balai Islam aritu...aku, my Qaisara & hata igt nk langkah kaki trus ke dlm..tp x jadi plk sbb kene register dulu...ok..kite register..selesai register suh amik jadual waktu berbuka & imsak plk..ok..amik..sumbat la dlm tote bag dove aku nie...udah le penuh dgn perkakas my Qaisara..haha

Bile dh masuk skali tempat duduk FULLED...nasib org smp lambat..gini la...haha

Tp xpe..seronok mndengar smp x terase lenguh sgt..nk mnitiskn air mata pon ade bile dgr luahan hati Yatt Hamzah..cume hata aje la agak sengsara sbb my Qaisara xmo dukung dgn aku...nk dgn hata jer..time dpt seat pon x smp 5minit my Qaisara duduk dgn aku...berpaling mncari si ayah jgk..huhu...so ibunyer duduk la dlm 15minit..lps tu terbongkok2 lalu depan org carik laki...haha

Then kami sambung dgr....

best sbb x bosan..ade je gelak tawa from fifth of them..dgn ustaz tu pon wat lawak jugak...

Kami kat sane dr pkol 9:30pm smp 11:15pm jer...sbb ksian kat my Qaisara...
Sempat snap nie jer....huhu
Nie pon 1 jer yg ok....
tu pon hata kene trun padang smp nk kedepan stage snap...haha
ok la dr xde langsung...kiki

kebetulan plk ade technician nk dtg htr CPU yg direpairnyer pd hata...kami tggu sambil mkn potato wedges kat KFC kubang kerian...pkol 12:30am smp umah dgn mata my Qaisara still bulat..xde tanda nk tdo..

naik bilik....
golek2..pkol 1:30am baru my Qaisara surrender..haha

Ini la yg terjadi mase kat majlis Bicara Selebriti aritu...
Rase bertuah sgt2 sbb hata sudi bwk aku & my Qaisara gi....sudi jgk bg aku peluang dgr sambil hata pening mlayan my Qaisara yg meliang liuk sbb dh mcm mngantuk...eheh

thx again...


end
Link

Mood Activated....

As Salam

entry : bace cerpen

Sehari dua nie..
aku byk luangkn masa yg terbuang kalo time xde customer dgn start semule kegiatan membaca cerpen online..nk bc novel mls sbb berjela..dh la virtual..kalo fizikal tu feel la siket...huhu

Dh lama rasenyer x membace cerita2 panjang & separa panjang since deliveredkn my Qaisara...haha

Bile dh start nie mmg harus la penyakit time study dulu dtg semule...

--- ketawa sensorang...
--- sengih sensorang...

--- PENDIAM...

HaHa...

smpkn MEM & anak2 die pon pelik dgn reaksi aku membace...mcm kusyuk gile...ekek


Tetibe terigt time kat kolej dulu...kalo skali dpt membace...mmg payah la aku nk berganjak dr katil...& member dorm akan buat dono jer kalo aku sengih & ketawa sengsorang..

sbb stiap yg bc novel mmg akan begitu keadaannyer...setuju ke idak??haha



tp skrg time keje aje la aku boleh curik mase utk membace..kalo kat umah my Qaisara is my priority...huhu


end

Bicara Selebriti [1]

As Salam

entry : majlis

Alhamdulillah....
Smlm lps keje hata bwk aku & my Qaisara gi majlis kat atas... =)

But....

b4 gerak, kene gi cuci montot che mek plk dulu sbb my Qaisara poopoo..hoho



nnt update lg skali dgn gambo yer...
camera trtggl dlm beg school my Qaisara...haha



end

Wordless Wednesday #16

As Salam

entry : Sape dok KELATE jom pakat gi ramai2...haha

Bicara Selebriti @ Balai Islam Kota Bharu


end

Wordless Wednesday #15

As Salam

entry : roses

Hari ni hati rase berbunga-bunga...

Syukur Alhamdulillah sbb Allah s.w.t beri aku aku peluang merasakan perasaan sebegini....

amin

end

Recycled...

As Salam

entry : keje MEM sy...

Ok..MEM aku ie ade 1 bakat terpendam yg aku baru tau...eheh

Boleh buat bunga ros dr tali ikat paper bag... =)
time x de customer...abih sume tali/riben di jadikan bunga ros..then belah botol air mineral kosong jd jejari2...

then selotape bunga2 nie...jadi la...buat hiasan kat MDC..haha

Ok jgk la MEM aku nie...bunga dr sabun pon MEM aku nie penah buat...aku jer yg x penah sentuh seni tu..haha


end

Raya Preparation - Phase II

As Salam

entry : early preparation

Alhamdulillah...smlm aku dpt blikn siket baju raye my Qaisara..topup siket2 jer...sbb yg dh pos ke k.yang tu pon dh dekat 10 helai...eheh...

Smlm aku sempat bli kan 4 lai t'shirt & 1 pasang baju...ok la siket2 kan?

InsyaAllah 2 mggu lps pose aku just topup spasang baju kurung, kasut raye & 2 lai jeans utk my Qaisara....huhu


Alhamdulillah & syukur sgt2 sbb Allah beri rezeki lebih buat kami sefamily bulan nie...hrp2 ade lg pd mase akan dtg..huhu


end

Qaisara & TRW Merchandise...

As Salam

entry : Layankn sajo...

Lps blk dr stadium...smp jer umah aku dh dgr suare my Qaisara...x tdo lg rupenyer che mek aku nie...so kami pon bg la semangat bola siket pd my Qaisara...haha

Layan lg gambo TRW smp kejung...ekek
Posing anak & ayah...
Ayah pulak mcm happy semacam...eheh
Gambate...haha
Kesian my Qaisara..
terkial2 nk buat "peace"...haha
She ask both of US...
Omey ????
means...comey x ibu & ayah????haha

Sedey x dpt bwk my Qaisara join skali...tp rase bagus jgk x bwk...sbb mcm x sesuai kecik2 gini nk aku hangkut skali..haha


end

Piala Liga Super Finale [3]

As Salam

entry : 2nd half & Finale

Okies....
Time 2nd half mcm HOT siket sbb dlm mase 6minits ot KELATE berjaya sumbat 3 goals...1st captian, 2nd & 3rt from Farhan...mmg sorak gile2 la aku & hata join dieorg2 yg sorak...haha...kami siap buat gelombang2 ombak tu lg...happening giler....

but still ade lg sound from 50/50 person tu...rase mcm naik mnyampah pon ado...eheh

on 2nd half langsung xde mase tambahan...sharp 90minutes...trus pengadil bunyikn wisel...huhu

layan la gambo lg smp muntah ek..haha
2nd half game...
Final result...yeahhh!!!!!!
Player bergambo dgn reporter...
Waiting 4 wheel drive yg sgt lembab
utk arak player keliling stadium dgn piala...cessss...
a beautiful of fireworks...
again...
Again....

Tapi this time dh ade a few penonton yg mcm ala2 x bertamadun
turun panjat pagar gi kejar player kat padang...
x kejar player sgt pon....
keje lori yg bwk 1000 t'shirts, 100 balls & poster yg yer nyer...
geram giler tgk...
takut pon ade sbb bdk2 pon panjat that pagar...adooiiiyyyyyaa
buktinyerrr...
see....
The lorry...
Lembs nk bagi gift...
konon2 nk kasik people yg duk kat astaka sblh kiteorg nie dulu...
ape kes????
Lagi...
Skali kene serbu...
Mcm zombi jer aku tgk manusia2 yg gi rebut gift tu...haha
This time the black lorry dh try buat mcm press2 minyak...
ke depan & kebelakang dh lorry tu tuk elak dr
org2 nie berebut gifts...
tp x jalan..makin dieorg serbu ade....
malu pon ade dgn perangai dieorg nie...
tp nk wat camno....
sape suh announce awal2 ckp ade free itu ini...

Pd aku...kalo nk kasik...x yah announce...mmg confirm org akan tggu player tu pusing 1 stadium pny..that time baru la korang lempo gifts2 tu...kan senang...

nie sume player kene cabut lari masuk bilik sbb gerun tgk penonton yg terlalu fanatik...

time nie jgk la ade penonton yg start baling plastic cup...aku pon terkene jgk tempias2 air tu...tetibe tgk sorg akak nie mnjerit2...rupenyer ade org nk bergaduh sbb kene tuduh baling air...kalo x buat jgn la nk terase kan???..yg ko tetibe nk melenting tu dh kenapa????

aku & hata xmo tggu lama...time dieorg still berebut2 tu kami gerak trun & trus blk umah...huhu


Pengalaman yg x dpt aku lupekan...1st time jejak kaki kat stadium...mcm gini rasenyer yer kome..eheh

Hata said kalo ade rezeki nnt time Kelantan vs Iran/Iraq kami nk gi skali lg..but this time kami nk duduk sebaris dgn group rebana ubi opposite the astaka...haha

tu la kisah aku...
panjang berjela...maklum le..1st time...mmg agak kejakunan sedikit....

hahaha

end
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top