About

Thursday, August 29, 2013

Potty Training

As Salam

Entry : Poo poo dlm toilet

Memandangkn umur my Qaisara dh nk jejak 3 tahun end of this October..jadinya aku rase dh ok kot nk train my Qaisara poo poo dlm toilet..kiki

Jadinya kelmarin mase membeli stock susu, aku beli sekali ini :
Smlm test dh..alhamdulillah she comfortable on it...lps tu pagi td nk g keje nmpk potty nie kat pintu bilik air terus ckp nk bwk g school...hihi

Kite train kat umah dulu la sayang ku...nnt esok2 dh teror baru la bleh bwk kemana saje..(kecuali school..haha) 


Aku harap my Qaisara boleh belajar dgn cepat...

Aku Harap b4 umur my Qaisara 4 tahun dh x pakai Huggies pants dh...parok wehhhh...haha


end

Kunyit & Selesema

As Salam

Entry : tepek

Setelah memerhatikn keadaan selesema che mek yg mcm x berenti lg dr last week..aku try alternative lain dgn cara traditional..

Tumbuk kunyit hidup & letak di batang hidung my Qaisara...gini :
Xpe la kuning utk 2-3 hari ni..hari sabtu esok x payah la pakai sebab sabtu nak pegi OPEN HOUSE...kiki

Pagi tadi aku tgk hingus my Qaisara mcm cair..sblm nie pekat..mungkinkah itu kesan dr kunyit tersebut??? kite nantikn kesannya selepas 2-3 kali penggunaan ya...

Aku dh malas nk bwk gi klinik..mkn ubat sokmo..letih aku tgk che mek sbb tiap kali mkn ubat selesema mesti che mek jd mcm lemah...x syiok la...huhu

Hata said kalo cara ini x menjadi..kene g jugak ke klinik..kali ni g klinik lain plk...hai....


Cepat sembuh ye anak ku..kesian ibu tgk kamu duk sok..sek..sok..sek..

end

Masih Berguna...

As Salam

Entry : My Red Sling

Smlm lepas keje Hata gatai mulut berjanji nk bwk my Qaisara main gelongsor...pdhal baru je Ahad lepas bawak..ni nk bwk lg...jadinya aku ajak Hata ke AEON 2 sebab tekak rase nk mkn ini :
Tako tao
Prawn & Octopus
Udah lama bebeno rasenya aye x mkn mknn nie...teringin plk rasenye...huhu..smlm dinner aku ini sajo...

Mase OTW ke tmpt mkn tu, my Qaisara nmpk sling nie dekat seat blkg..terus merengek nk duduk dlm tu...aku gagahkn diri mengendongnya...Alhamdulillah masih berdaya & BERGUNA sebenarnya sbb sometime che mek nie xmo duduk dlm trolley...either nk dukung dgn aku / Hata..

Smlm lps mkn..main kami pun nk blk la..then she request again nk duduk dlm tu..tp aku rase mcm malas...dukung biase aje la..sekali smp kat kete aku dh mcm nk semput...x boleh tarik napas...terus rase mcm surrender nk dukung che mek..aku rela pakai sling nie next time...huhu 
Alhamdulillah..x sia2 aku beli dulu..masih boleh digunakan smp sekarang..actually sling nie boleh dibuat gendong belakang jgk..cume belom brkesempatan lg nk try sbb kami mane ade jalan jejauh..means..jalan sajo xde berenti2...tgk la kalo g vacation nnt...bleh bwk ke idak...huhu




end

Wednesday, August 28, 2013

Mane Keputusan Semalam???

As Salam

Entry : Macam2 da.......

Hari ini aku dpt call dr sorng caller nie...

Bla..bla..bla..bla...

Sekali aku check sms trnsction die...nahhhhh
Kah...kah..kah...
Mcm2 la org sekarang nie..ape die igt yg reply nie MANUSIA???ini semua system yg HANTAR RESULT la encik....jgn ditanya mana keputusan smlm...


Pernah dulu masuk dlm FB gambo sorg pakcik tgh beratur membeli...siap berbaju melayu bersamping...pdhal dipagi raye plk tu...malunya kalu ade fmly die yg tgk kan.........


Haih....kalu bkn melayu... aku bleh terima lagi...tp....haihhhhhh
Mintak dijauhkn la fmly aku dr buat mende2 x berpekdah nie...



end

Mimpi Yang Panjang...

As Salam

Entry : Mimpi Meletihkn..

Hhhmmm...
Mlm td/dinihari tadi aku rase mimpi aku nie panjang sgt...
Mase my Qaisara mintak susu aku bgn sekejab then tidur semula..mimpi tu boleh brsambung plk...

Masa azan subuh aku dgr...bgn amik HP dekat Hata yg terpaksa tidur di tepi katil sbb katil dh dikonker oleh che mek..aku pun tidur hujung katil je..kiki - snooze jam 10minit...

Lps azan...org iqamat..lps tu..mimpi bleh sambung semula & terbantut...alarm pun bunyi
Badan rase penat sgt...rase letih mcm baru blk dr brjalan jauh...

Tapi aku x igt sebutir habuk pun mimpi aku td...

Pagi td mase dlm kete ke taska my Qaisara aku rase pening2 memikir..kemana la ROH aku nie pegi mlm td???Jauh bebeno perjalanannya smpkn aku rase penat yg amat..badan rase berat je nk bangun...


Apesal aku boleh x igt aku mimpi ape mlm td??
Pdhal mimpi tu siap bleh brsambung2 plk tu...

Musykil....


end

Rezeki Syawal...

As Salam

Entry : bisnes..

Alhamdulillah masih ade lg rezeki side-income Hata...huhu

Kelmarin Kak Sarah from Rosdet call & req nk buat menu yg baru...Igt nk g kelmarin..tp x dpt sbb Hata TOO BUSY..so kami pegi la smlm..

Alhamdulillah kak Sarah nk buat buku menu kedainya yg baru...nk tukar kaler TOTALLY...katanya yg NURI dekat kg.Baru tu die dh jual pd org lain..nk tumpu pd Rosdet sajo..itu yg tukar semula menu tu...

Alhamdulillah...
Dpt la topup duit nk brcuti bln depan...huhu
Bisnesman & Bisneswomen...kiki
Celah ketiak Hata tu..bisnes girl cilik..kiki

Aku brsyukur sgt sbb kak Sarah still bg kepercayaan pd Hata...Dh dekat 3 tahun kami kenal & she still continue with us..Alhamdulillah...huhu



end

Monday, August 26, 2013

Next vacation : 18 hari Lagi!!!

As Salam

Entry : Minta Dipermudahkn

Igt lg x entry : Matta Fair aku Mac lepas? x igt xpe...aku story semula..kahkah

Oh Ya...pejam celik pejam celik dh tggl 18 hari aje lg utk kami buat persiapan ke sana...xde la jauh bebenor pun..dekat cheh je..tp excited over sgt..haha

InsyaAllah sabtu/ahad ni dh bleh buat passport utk kami 3 beranak..then beli la sikit ape2 keperluan lain..rasenye baju seluar semua dh x payah kot sbb aku dh perabih pitih memborong mase bln pose dulu..kiki..mgkn baju seluar Hata kene top-up sikit..Mamat nie kalo x aku yg paksa beli jgn harap la nk gi beli sendiri..Alasannya x tau nk pilih..mcmkn aku nie teror gile memilih (tp mmg teror pun..kehkeh)..

Toiletry pun x payah risau nk beli shower yg botol kecil la..shampoo botol easy carry la..ape la..segala la la la..sbb aku dh dpt yg travel pack FOC...kiki..Alhamdulillah syukur...

Cume aku nie duk memikir...
Nak tukar duit kat sini or kat sane...or nk activekn visa debit card PB bank aku nie ?? confius nie...
Sesape penah gi oversea yg bc entry nie tolong la bg idea yer...aku ni x penah jejak kaki ke obersi...mmg harus la tercengang2..kiki..bg idea ye which is better for newly tourist mcm aku nie..bahaha



tetibe rase teruja...kiki


end

Ahad : Activity Bebas...

As Salam

Entry : Pepagi Hari

Smlm plan nk melandau(bgn lewat) x tercapai bile pkol 7am my Qaisara dh mula bergesel2 dgn aku...pkol 8.30am kuar umah g sarapan..pdhal aku dh bancuh tepung nk buat lempeng mkn dgn mentega & madu..

Jauh bebeno breakfast kami..nun di setiawangsa (sebelah AEON AU2)..lps mkn pkol 10.05am kami dh trpacak dlm AEON sbb Hata gatai mulut offer my Qaisara main gelongsong plk..sabo aje la...at last x main sgt pun sbb mane ade bdk2 dtg main pepagi hari nie anak ku oiiii!!!

Then bwk g main mainan yg gune token..mujo la sehengget jer...kiki
Sengih smp ke telinga....
lps main nie kami ke AEON grocery...
Beli ayamm, sabun cuci kain & softener... 
oh Ya...!!! Daiso dh ade kat AEON AU2...huhu
Berposing sambil x sabo nk mkn aiskrim... 
Minta mase aku dh dekat kaunter nk membayo..sabor aje la..kiki
OTW nk blk nmpk orang jual lomang kat tepi jln area courts..
Terus ajak Hata berenti sbb aku teringin gile nk mkn lemang...
Dh la mase kat KB x dpt mkn..blk Perak hari tu plk dh abih...
Sebatang RM11..rendang tu ok la but the daging keras siket RM12/100grm..

*********************************************
Smp umah dh pkol 1pm..sementara nk menunggu Zohor, kami anak beranak mkn lomang sajo smp kenyang..my Qaisara plk mkn ketupat palas (RM1/pcs - mahal gilo)..then Zzzz dr pkol 2pm smp 3.30pm..

Lps asar kami keluar kejab sbb Hata nk mencari barang letrik...sempat plk melayang kerenah 2 beranak nie...
Saje melayan....

Settle hal Hata kami singgah ke gudang jual soft toy..mcm2 ado..mmg rambang mato..plannya nk mencari present utk anak opismate aku..bdaynya sabtu nie..parentnya buat sekali dgn open house...Alhamdulillah jmp..my Qaisara pun x lepas peluang mencukai kami dgn beli baby minnie mouse..huhu

Lps settle semua kami blk umah & tggu Hata masak..kiki..tugas aku jaga che mek sajo..huhu



X sangka my Qaisara pun layan kuah Rasam Hata...cume kam x letak cili kering la sbb takut pedas...so next time kene buat 2 bhgn..1 yg ade cili, satu lg yg xde cili. sbb kalu yg xde cili nie rase lari siket..huhu


end

Old Schoolmate Open House

As salam

Entry : kawan lama wehhhh

On sabtu..aku,Hata & my Qaisara ke Taman Medan, PJ..kami gerak lps zohor..pkol 3.30pm baru smp sbb sesat larat..aku nie udah le berbelas tahun x g umah die..mmg confirm la sesat larat..haha

Mase smp sorg mmbr aku dh smp..so kami mkn semeja...nasi & lauk die not bad..siap ade mihun sup & laksa..tp aku mn nasi minyak je sbb takut sakit perut..kiki
My roomate, housemate & class mate...huhu
Dh ade 2 hero dh nie.. 
Sebelah kiri is the tuan rumah...
Anaknya entah kemana..so kami aje la..huhu 
Dpt jgk kumpul...
tp semua buat FREE STYLE...kiki


B4 balik kami borak2 la sekejab...borak punya borak..tetibe terbukak bab tambah baby...Ade plk mmbr ade yg baju purple tu ajak tambah sekali.."Jom Niza kite tambah lagi.."..haha..statement x bleh blah weh...ko igt tmbh anak mcm tmbah anak kucing ke jj wehhhhhhh...haha

Pkol 5pm kami gerak balik sbb nk ke kajang plk umah bos Hata...


Alhamdulillah x sesat sbb smp 1 check point kol mintak direction..haha

Smp umah pkol 8.30pm...terus melepet...huhu


End..

Friday, August 23, 2013

Merengek...

As Salam

Entry : join sekali

Salam Jumaat semua..
Pagi tadi hujan smp banjir dekat area Melawati & jem dr umah & sepanjang MRR2..aku gerak dr umah pkol 7.20am, plan smp taska my Qaisara 7:50am so we can breakfast together...tapi hampa bile dr umah ke simpang DUKE (dpn sikit batu caves) amik masa smp sejam..terus tawakal amik DUKE..alhamdulillah x jem..smp je sri rampai terus htr my Qaisara..then Hata htr aku ke LRT..pkol 9.30am baru smp opis...phewwww...

Okay...
Actually entry kali nie xde kene mengena dgn cerita diatas..cerita diatas hanyalah selingan sahaja...huhu

Skrg & sometimes aku akan SENGAJA MERENGEK dengan my Qaisara..asyik my Qaisara aje yg merengekkn?? Meh sini aku merengek sekali tengok che mek nk layan ke idak..kahkah..

Al-kisah smlm...& mlm sebelumnya...my Qaisara ajak aku temanknnya tidur sambil main HP aku..tgk video che mek sendiri la..tgk gamba la..tgk VC la..& main game also..the time che mek mainkn VC hafiz hamidun..dh smp separuh suddenly she fwd till the end & go to the next VC - LARVA...aku yg tengah syiok mulut terkumat kamit melayan nie harus la terkezut kan???..terus sengaja aku merengek minta re-play semula VC yg sblm nie...

Korang tau ape reaksi che mek???
Dipujuknya aku dgn tepuk2 kat bdn aku ni ikut dan ..sambil ckp.."nanti..sara nk tengok larva..jab eh.."
Bile aku rengek lagi.."She just say..shhhh..shhh..".Aksi memujuk supaya aku layan retek(sekali) Larva...Rengek lagi...member terus berpaling membelakangkn aku...terus ibu sentap..hahaha

Kekadang seronok jgk melayan che mek memujuk..hahaha

Oh ya...aku dh test keep asking my Qaisara with continuously question ...you know what???..she can answer all my & Hata's question..gile la wehhhh..smpkn aku pulak yg mati kutu nk tny ape lg supaya my Qaisara give-up...hahaha


Baru aku & Hata sedar...WHY she keep asking us this & that..maybe she knew / imaging we can answer all her question like she answer all of our question or she knew everything has their own answer..hahaha


end

Thursday, August 22, 2013

Emosi : Jiwa Kacau...

As salam

Entry : oh my Qaisara

Okie...hari ini & semlm emosi aku terganggu bila my Qaisara berjiwa kacau...

Subuh smlm ntah mane silap aku bangun mengesot smp my Qaisara terjaga..lepas tu xmo kasik aku g mandi..ditariknya tangan aku suh lepak sekali berguling2 dgnnya...Emosi aku kejab sbb mane pk kesian kat my Qaisara..mane pk jam dh pkol 6.40am dh nie anak ooiiii!!!!

Then hari ini my Qaisara emo lagi...ajak aku hangkut tudung, bekas brooch & cermin ke sofa bersiap semata2 untuk temankn die landing kat tilam babynya..aku bangun nk amik tudung kat kerusi pun dh nganga mcm kene bantai dgn hanger (pdhal hanger pun xde pd tgn aku ni..haha)..

Adoiiiiiii...
Semua serba x kena pagi td..bantal busuk yg biasenye letak dlm bag..pagi ni nk dipegangnya pulak..buek malu den ajo peluk bantal busuk dlm lift..haihhhh..
Merenung nasib..kahkahkah

Kami bukan x bg perhatian pd che mek ni..tiap kali blk dr school kami tny mkn ape..buat ape kat school..stp hari bercerita ttg lion & tikus, dog & tulang, black & white sheep..Mase nk tdo layan lagi..smp umah aje la terabai sekejab sbb memasing nk tukar baju..nk mandi..nk smyng lg..aku plk kene basuh itu & ini..nk kene kemas rumah mane yg dan...Hata plk kekadang ade job urgent..mau x kacau jiwa member..kiki

Hai....kalau la gaji Hata nie boleh cover gaji sebulan aku dekat sini...mmg dengan senyum lebar aku htr surat...kiki


p/s : oh anakku..jangan emosi lagi yer..ibu ayah keje carik pitih utk kamu jgk...huhu

end

Jelly Bunny

As Salam

Entry : yang baru...

Smlm mase lunch hour sempat aku brlari ke KLCC sekejab..plannya nk mencari present utk Hata..punya la sebesor2 KLCC tu..xde plk aku jmp ape2 yg brkenan...Last2 aku langkah kaki ke kedai kasut Jelly Bunny.. Dh ade yg berkenan dh..tp x terbeli..mgkn sebab dok memikir present utk Hata kot..kiki..Last2 aku blk dgn roti boy sajo..haha

Blk keje smlm kan aku, Hata & my Qaisara ke OU...tetibe nmpk plk org bwk paper bag jelly Bunny..dan2 tu on tenet kat HP cari lokasi kat mane..nk tgk map maleh nk jalan..haha

Alhamdulillah dpt beli 2 pasang...1 pasang tu ade plk 70% diskaun sbb dh out dated katenye..ade aku kesah??? 1st time try kot..x yah beli yg mahal2 sgt...kiki

Hari ni pakai sepasang dulu..esok lusa pakai yg lagi 1..yg ini normal price..yg 70% off tu kaler PINK..haha
Aku pilih hitam sbb senang nk match...

Actually ade lg 2 pasang kot yg berkenan dimata...
Tapi tahan dulu nafsu nafsi ni...
Kene PIKIOR bulan depan nk guna byk duit...haha



end

Bday Boy : Wafer..

As salam

Entry : tuo doh

Smlm is Hata's bday...kiki

Aku bg kad lps smyng subuh (21/8) sbb mlm tu kami 3 beranak tdo x igt donia..kiki

Smlm lps keje aku ajak mkn kat IKEA..teringin nk mkn meatball..huhu..but Hata xmo..malas nk berebut tmpt duduk katanya..so dibawaknya kami ke OU..

Mkn dekat wafer shop jer sbb masih kenyang katanya...ok la..layankn sajo la..huhu
Aku mkn ini...
Udah katanya nk yg lite-lite jer kan???kiki 
Meal Hata...
Ayah nie mmg suke wafer with ice cream...

Lepas makan kami ke Toy R Us..saje nk men-survey  rege gelongsor...yg kecik2 sudah...haha..
Then layan Hata dgn ini :
Confius pangai gini...tau.... 

BIle dh survey rege kami ke Movie Magic plk sbb Hata nmpk soft toy timmy..saje nk belanja my Qaisara katanya...tp yg sedang2 xde yg gabak je ade..so beli yg lain..timmy yg aje jambul (bkn nama sebenar)...huhu
Muka che mek yg happy dlm confius nk pilih..

Pkol 9.30pm kami blk umah...
Aku mengemas rumah yg dh separuh bertongkang pecah...kiki


Aku ckp siap2 pd Hata...
Nk price tggu aku dpt pymnt dr client Hata dulu..sbb aku ade share dlm tu..haha


end

Wednesday, August 21, 2013

Dinner - Xpress

As Salam

entry : ayam goreng pun boleh...

Smlm aku kene blk keje lmbt siket...ade keje..so pkol 6.30pm baru kuar opis..Hata & my Qaisara amik dh pkol 7.05pm..then terus blk umah menuju ke Mydin Selayang tu...

Cepat2 cari lauk & smp umah pkol 8pm..selesaikn ape yg patut then aku pun start bersilat kuda-kuda didapur...

Lauk request by Hata...Gulai lemak petola campur su-hun & ayam goreng garam sajo xdok kunyit...beli terung pipit..Hata buat ulam dgn budu...kiki

Pkol 9.30pm baru dpt mkn..ok la kan??bukan susah sgt smp nk tumbuh cili segala...kiki




end

Tuesday, August 20, 2013

Budget jari Cinderella...

As Salam

entry : minor injured

Kiki..tadi aku g check post box sbb dari last week opis boy x g check..aku menunggu byk pending letter nie...so nekad g sendiri je..

Tengah2 seluk...x perasan plk jari nie tersangkut pada besi post box..

Memula x rase ape2..then bile tgh nk kunci post box tu nmpk ade kesan merah (darah le tu) pd jari manis aku nie..terus tenung lama2 & blur kejab bile mase kene???

OTW nk naik opis dh start rase pedih ++ darah dh start keluar banyak...terkebil2 kejab menunggu lift & menahan pedih sementara menunggu lift smp ke pintu opis...haha
Smp aje dkt meja..letak document semua & berlari2 anak ke first aid box..pedih wooooo...koyak jgk la kulit aku nie..huhu



Nie semua pasal kelam kabut kutip document konon2 nya risau berterabur dekat lantai...kiki



hrp2 luka kecik nie dpt hapuskn dosa2 kecik aku..amin


end

Biskut Raya @ Opis

As Salam

entry : Jom potluck

Sejak dari aku naik keje (Rabu - 14/8/2013)..dh ade opismate yg bwk kuih / biskut raya memasing utk di-share kan..cume aku sajo smp LA..ni x bawak2..bkn xmo bwk..udah aku pun x buat..x kn nk bwk kuih/biskut yg beli plk kan??x syiok la gitu...kiki

Hari ini rase mcm meriah je pantry dgn biskut raya...tetibe je perut memanggil2 mintak diisi..Jadi layan la biakut & tempeyek ini :

Layan..
Tempeyek..Cheese Tart & biskut ape tah ( xtau nama..haha)..jadi la buat lapik perut...


Plannya blk keje nie nk buat la biskut cornflakes aku tu...huhu


end

Monday, August 19, 2013

Dah Boleh Menyanyi...

As salam

entry : Lagu raya & hafiz hamidun

Sepjng 2 minggu b4 raya lps & skrg..Hata install VC(video clip)..Hafiz hamidun - zikir terapi & 2-3 lagu raya ct nurhaliza...mmg everyday brmain dr HP Hata bila ia brada dlm tangan my Qaisara...

Then within this week both of us just realized my Qaisara mula ikot menyanyi dr mane2 lagu & zikir tu...mcm lagu raya ct..

Mari puji-memuji (x pandai sebut lg)..kepada Tuhan (sebut sebijik..terang & jelas sebutannya)..

Then zikir terapi Hafiz hamidun..

Laila haillallah..Muhd Rasullah..(sebut sebijik..terang & jelas sebutannya)...

Bermula dari situ..tiap kali dgr je sebutan dr my Qaisara aku akan senyum meleret smp rase nak menangis...terharu yg amat...

Aku x penah lupe tiap kali nk masuk rumah..rumah sendiri / org lain..WAJIB bagi salam..x berbutir sgt pun xpe janji ucap salam tu...

Hari tu (lps pose) kami smp umah awal (lupe plk dr mane)..then aku masak dekat rumah..kebetulan masa nk mkn tu azan maghrib..cpt2 my Qaisara tadah tangan & ask her ayah utk bc doa mkn...this is bcause tiap kali brbuka HARUS la kita bc doa brbuka sebaik dgr azan kan???huhu..


Tetiba hari ni aku dgr my Qaisara nyanyi..kosong..kosong..kosong.. ( Lagu Najwa Latif kot..)haha



Harap2 my Qaisara dpt mengenal huruf dgn cpt...mengenal warna jgk...she's almost 3 years..Aku hrp sgt ade perkembangan yg baik dari my Qaisara spjng duduk dekat taska tu...


end

Reebonz : Sunway Mary Chia

As Salam

Entry : Bday Complimentary

On 21st June lps..aku dpt email dr Reebonz..
Saje je daftar then dpt la complimentary email dr dieorg utk buat Functional Double Ampoulse Complimentary Pampering Session..

Panjang bebeno namanya kan??? aku reply on the same day..on 1st week of July baru dpt respon...then on Aug baru dpt kol dr PIC Mary Chia utk appointment..aku igt dpt la buat b4 raye...huhu

Then aku sepakat dgn Hata utk buat on 18/8/2013 (smlm-ahad)..2pm..Pkol 12.30pm dh ade dlm Sunway Pyramid..Sempat g mkn dekat Georgetown White Coffee & survey present utk Hata's friend yg baru kawin (x dpt dtg that time & smlm he make a open house) & Hata's bos..(yg baru dpt by boy tu)..
The Entrance...
Memula cari tmot nie mmg agak menyeramkn sbb
nmpk mcm exclusive jer..kiki 
Hata & My Qaisara yg setia menanti utk sejam setgh..
Dpt minum sweet ginger tea lg...Hata pun dpt..huhu
(My Qaisara tdo b4 aku masuk treatment room lg..bgn 15 minits b4 aku siap) 
The Katil...
The Product...
The Steamer...

Disebabkn aku nie pesen yg x bermake-up 1 inci...so mudah la keje staff nie..eheh..terus buat cleansing..then ape mende lg x igt...eheh,..then buat 1st layer masker...5 minit lps tu buat 2nd layer of masker...lps 10 minit bukak masker & urut muka sekali dgn steamer...not bad jgk la...

Dh siap tu sesi yg MENYAKITKN ...berair mata aku nie menahan kesakitannya...SESI BUANG BLACKHEAD & MINYAK YG TERSUMBAT...

Ya Allah..sakitnya smp lps treatment pun ade lg siket2...hidung aku nie smp mlm td pun ade lg merah2...staff tu ckp blackhead dekat area hidung aku nie byk..so mmg kene amik masa utk buang...sakit sekejab then lps tu hidung kita akan terasa licin..dh xde mcm brbulu..eheh.

Alhamdulillah mmg betul pun ape yg die ckp..mmg aku rase hidung nie licin jer...licin dr lps scrub..kiki

Lps treatment ade sesi ckp2..she said kulit muka aku nie...sel mati nya mcm dh tebal..so treatment yg aku buat nie..kulit aku dpt absorb siket jer 1.3% sajo...biase la dieorg offer package yg ada...nmpk mcm murah..tp bile dh kene amik sekali byk sesi rase mcm mahal le plk...they give me 1 week utk pk nk amik ke x..tp rasenye x amik kot sbb aku xmo pisang brbuah 2 kali..cukup la aku rase ralat dgn RM200 dulu..(x mo cite ape mendenye)..xmo dh aku rase ralat dgn RMXXXX plk...huhu

Kalo ade rezeki lebih mgkn bleh pegi lg..tp bkn dlm mase trdekat nie la...tggu Hata naik gaji & pangkat baru aku berani..kah..kah...Veragan sgttttttt..kiki


So far service dieorg ok...
Sgt syiok woooo...kalu byk pitih mmg aku pilih dh...huhu



end

Cabaran Mega Huggies @ OU

As salam

entry : alang-alang

Okey..lps settle hal kete..aku ajak Hata ke OU..plannya nk belikn Hata's bos baby present sbb die baru je dpt baby boy on 1st Syawal hari tu...Tp x pegi..kelain plk yg kami pegi...haha

Kebetulan my Qaisara currently mmg pakai Dry Pants Huggies..so mmg HARUS aku join...haha

Smp2 kene daftar dulu...Then dieorg akan bg mcm form yg mana kene dptkn 2 cop..pertama cop tukar pampers yg dieorg bg FREE 2 pcs ikot size baby/anak..dh siap gi amik cop - settle tukar pampers..then beratur plk utk amik gambo..dpt 1 lg cop :
Family photo...
Lg 1 photo aku & che mek sajo...
tp yg dpt just fmly photo sajo..ok la kan...kiki
Gamba ibu & anak...
Dh dpt 2 cop tu bleh la redeem beg yg pd tangan Hata & cert. tu...huhu
.
Che mek ku yg setia menanti ibunya
yg sedang beratur membayo her dry pants..huhu 
Isi dlm bag...
Alhamdulillah...

Dpt beg nie kami g mkn dekat johnnys...Hata belanja sbb dh lama x g mkn sini katenye..Alhamdulillah my Qaisara pun join kami mkn (even x bersama sambalnya..kiki)

Lps mkn terus blk & kami kepenatan...huhu



end


Sabtu : Pit Stop

As salam

Entry : MilkAdeal

Jumaat lps keje Hata & my Qaisara amik aku di LRT Sri Rampai & terus gerak ke umah my SIL di Kajang...tido disana..tghari pkol 12.30pm gerak ke TTDI sbb nk melunaskn voucher yg di beli di MilkAdeal..
 RM30 jew..hihi
Ini le kedainya...

Ade la dlm sejam kene tggu..mujur la my Qaisara dh tdo spjng dr Kajang ke TTDI nie..huhu

Kat umah my SIL she cooked nasi minyak, ayam masak merah & again gulai manis nenas (bukan nama sbnr)..haha

Sedap...aku siap brtambah2 mkn..maklum le time raye hari tu x dpt mkn dgn senafsunya sbb perut x berapa nk sihat...kiki



end

Thursday, August 15, 2013

Jangan Tengok..Tak Payah Tengok...Baca jer...

As Salam

Entry : Syria - Mesir

Aku tgk ramai yg update ttg keadaan "DISANA"

Aku bkn x baca..bkn x tgk tv / YT ttg keganasan & kekejaman mereka...tp hati aku nie akan jadi secair air dikali taip kali bc / tgk..sedeynya smp tertibe rase sebak & tetibe rase mata panas brair...

Sebab tu aku mls nk update story-story itu dlm blog nie...

Hata sendiri dh sound.."Awak bc ayat dieorg aje dah la...x perlu la nk tgk2 gambar KALU HATI X BERAPA NAK KERING.."

Aku ni jgn kn kata cite...tgk gmbr keadaan dekat sane je dh layu...kalau tgk org gila pun aku dh sedey...tgk anak2 kecik yg OKU pun aku dh rase sedey smp lemah kepala lutut...Mmg tiap kali kalau g mane2 & Hata nmpk org-org gini...Hata sedaya upaya cuba utk elakkn dr aku nmpk..sbb aku nie brJIWA LAYU..

Pernah sekali dulu x pasti la aku nmpk ape & siapa..yg pasti mereka2 yg SPECIAL nie la...terus aku pandang aje tanpa kalih2..bile kalih mate aku dh berair...sebak tetibe..boleh???

Mase dekat BN Youth Career Fair dulu..aku sesaje amik mini test..sekali dpt batch kaler hijau..NATURAL..then tetibe ade aunty kat sebelah aku nie ckp..aku nie loving mother...wahhhhhhhh!!!!

Sebab tu la aku nie super duper over sensitif kot kan...kiki

Ape pun aku sentiasa mendoakan semoga apa saja yang terjadi DISANA reda dgn cpt...kita x kuat utk tlg dgn tenaga..kita x kaya utk tlg dgn kebendaan..tapi aku percaya kita cukup kuat utk Mendoakan kesejahteraan mereka disana..5 times a day..kalu mampu buat lebih itu lg bagus kan??



end

Raya ke4 & Pinggiran Cameron..

As Salam

Entry : Sambil menyelam minum air...

Raye ke-4 aku, Hata & my Qaisara baru blk Perak..Alhamdulillah jln langsung x JEM..

OTW nk Perak kami ikot Lojing (Gua Musang)..
Bile dh nk dekat dgn tanah rata...angin pagi harus la sejuk siap brkabus lg...
Kabusnya....
Tanaman...

Then mesti akan lalu 3 kedai strawberry...kami just berenti pada last pit stop..pkol 11am tapi sejuknya mcm hujan dinihari..my Qaisara yg dh pakai baju lengan pjng, seluar pjng, stokin & kasut pun bising kate sejuk...Alhamdulillah sbb masih dpt hirup udara segar brbanding dekat KL..kiki

Kami singgah sekejab je...membeli strawberry 3 paket rm10, keychain, strawberry sandle utk my Qaisara & jagung MANIS ini...

RM4/btng...
X puas mkn sbb kene suap utk 3 mulut..kiki..xpe la..Hata nk berenti & dpt merasa nie pun dh kire rezeki kan..kiki..

Alhamdulillah my Qaisara pun mkn same..she said sedap...huhu


Smp perak pkol 1pm..rehat kejab then goreng mee goreng kicap & kuey teow..Pkol 5pm g kampar bli susu che mek yg kehabisan..then beraya umah my kak cik..mkn mee rebus..

Mlmnye plk lps isyak g umah maksu sblh umah mkn mihun sup...then my mak sedara from ipoh dtg..

Esok nya (isnin)pepagi g bli lauk then g beraya EXPRESS ke umah kak yong & kak yang...Lps lunch time berehat kejab sambil main dgn Asyraff yg totally different...bulat & gelap siket..haha..lps Asar baru gerak blk KL..
Suke dgn my Qaisara..haha

Highway PLUS Utara-Selatan JEM!!!
Keluar aje dr petrol pump Tapah tu dh start dh..then lps tol Tapah dh start Jem...pkol 8 lebih baru smp umah..penat giler...

Selasa plk aku MC sbb cherry berry..sekali dgn Hata & My Qaisara join..xtau salah mkn ape..huhu


Abih cito...


end

Raya ke-2 & ke-3..

As Salam

entry : campur rojak..

Raya ke-2 kami tak kemana2..aku turun bwh pundh pkol 9am sbb kepenatan yg amat...kiki

Turun je bwh terus pegang pisau..pegang sayur utk buat acar mentah (timun,carrot,nenas,cili merah)..dh siap potong2 aku kerjakn mende lain plk..dlm pkol 11 gitu baru aku gaul2kn bahan2 dgn cuka,garam sikit & gula..then aku naik atas semula mandi & jeguk anak serta laki..kiki

Raya ke-2 kami buat nasi minyak carrot , ayam masak merah, acar mentah, gulai nenas manis(BKN NAMA SEBENAR), daging goreng...Hari itu kami hnya duduk rumah je menerima tetamu lps solat jumaat smp ke mlm...huhu
Raya ke-2 - HIJAU
My Qaisara kepengsanan...
Beriya ajak ayah naik atas nk berguling2 & brmalas2an...

Kami terima tetamu smp ke pkol 10.30pm..tetamu last is Hata's opismate...

Raya ke-3..around pkol 12.30pm Hata ajak g beraya umah member sekolah die..aku kenal la sbb dh 10 tahun kenal die..anak bini die baru 4 tahun kot..so xde masalah nk brborak...kiki..

Aku g pakai jubah yg dibeli dgn opis mate...light purple..Hata plk merah same dgn my Qaisara...huhu
Ber-cam-whore dlm kete sbb JEM..!!!
Posing & senyum... 
Feeling manjerrrr..huhu

Lps beraya kami ke Bazzar Tok Guru dkt dgn KB MALL tu mencari telekung yg diorder oleh opismate aku...Alhamdulilla jmp..mujur sempat sbb waktu tu kedai majoritinya dh tutup..kedai pokcik yg aku beli telekung nie pun tgh kemas2 nk tutup kedai..huhu
Colorfull of telekung...
Opismate aku cari yg biase2 jer..ok la..
Kainnya pun x jarang...

Kami blk Perak hari raya ke-4..grk dr umah pkol 5am...



end

Wednesday, August 14, 2013

Raya Pertama

As Salam

entry : update satu-satu..

Okies...
Raye pertama pkol 5.30am lg aku & Hata dh bukak mato..terjaga dgn sendirinya..Alhamdulillah..sedar2 je terus kejutkn Hata & paksa Hata bukak mato tolong aku isi goodies bag & duit raye...gile ko byk tu nk kene isi..haha
Gambo goodies yg sempat aku snap...
Full goodies bag x smpt nk snap..kelam kabut mengisi sbb jam dh tunjuk pkol 6.30am..
mane nk mandi lg..smyng lagi..
time jgk la my Qaisara terjaga & mencukai brng2 yg ade utk goodie bag..huhu
Duit raya yg pelbagai corak..pelbagai amount..haha
Choc Moise cake..
Berjaya disiapkn dipagi raya...kiki
Pkol 7am siap mandi...aku turun bwh & tlg ape2 yg perlu...
We In RED @ Pagi Raya...huhu 
With my Lovely Qaisara & Hata... 
Sesi bermaafan dgn ayah chik..kiki 
My Qaisara again...
Tudung butterfly tu pakai mase OTW ke tanah Merah & Pasir Puteh..
Alhmdulillah my Qaisara nk pakai..smpkn tidur pun sambil pakai tudung...
Bile tny bukak ke idak..she geleng kepala...huhu 
My Qaisara bermaafan dgn ibu, ayah, tokma, mak sedara, pak sedara & cousin...
My Qaisara with her cousin & ayahsu... 
Malam raya pertama...
kecoh my Qaisara nk main jgk...
berani plk tu nk bako sendiri...huhu


Itu lah kisah raya pertama aku..raya kali ni kurang best siket sbb my BIL x blk sbb my SIL baru operate & x bleh naik flight utk 2 bln..my SIL yg dekat t'ganu plk beraya kat kg asben dio..walaupun kureng..tp ttp meriah weh...huhu



Malangnya mase tgh brsiap2 nk g berjalan beraya..aku muntah mknn sarapan pagi seround...terus lemah..dlm kete tdo je..my Qaisara her cousin yg jaga..mujur la mase smp dekat tanah merah tu my Qaisara tdo smp abih melawat..then mase dekat Pasir Puteh plk Hata take over jaga my Qaisara sbb aku dh x larat gilo..terus pinjam bilik baring...itu pun serba x kene..ke kiri ke kanan x kena...


Mmg sejarah raya tahun ni aku kene FOOD POISONING...huhu



end