Like Us

Kawasan Umah Kena Catuan Air..

1 comment


As Salam

Entry : smp hujung mac

Tadi my opismate share dekat whatsapp..ttg catuan air..sekali tgk..AREA UMAH effect jgk..terus btau Hata lepas game badminton ptg ni kene g beli tong drum.. siap sedia mandi,gosok gigi, basuh berak,basuh pinggan, kene catu segala..walaupun dieorg buat 2 hari ade air & 2 hari xde air...tp rase2 takungan utk 2 hari cukup ke ditakung pada hari sebelumnya...aku risau nih..ade aku mandi dekat opis kang..haha..itu pun kalo area opis x sama effection date dgn area rumah aku..haha

  • JADUAL CATUAN BEKALAN AIR
    • Jadual catuan berdasarkan konsep pembekalan air: setiap zon bergilir-gilir dua (2) hari dapat air dan dua (2) hari tiada air.
    • Untuk zon yang dijadualkan ada air, pengguna dijangka mendapat bekalan air pada jam 4 petang pada hari zon tersebut dijadualkan ada air. Bekalan air dijangka berterusan selama kira-kira 41 jam sehingga ditutup semula pada jam 9 pagi 2 hari selepas itu.
    • Untuk zon yang yang dijadualkan tiada air, bekalan air kepada pengguna dijangka mula terhenti pada jam 9:00 pagi pada hari zon tersebut dijadualkan tiada air. Tempoh tiada air dijangka selama kira-kira 55 jam sehingga dibuka semula pada jam 4 petang 2 hari selepas itu.
    • Oleh kerana perbezaan jarak di antara kolam air dengan setiap premis pengguna; dan perbezaan paras ketinggian kawasan pengguna dengan kolam air, masa sebenar pengguna mendapat bekalan air dijangka berbeza beberapa jam dari masa yang dijadualkan.
Kalo nak tau info lebih, click sini : CATUAN AIR SAMPAI MARCH

Jadual Catuan Air :



Sumber dari SPAN agak2 x clear click aje gambo..huhu







To all..Kalo area umah anda terkena jgk..moh le kite bersedia dr skrg...jgn ade yg berak kat umah,basuh kat opis..kiki



Wipes my Qaisara byk lg x???haha

End

Mimpi Lagi!!!!

2 comments
As Salam

Entry : Baby Boy


Dinihari tadi..x igt pukul berapa..tp yang pasti aku mimpi smp bunyi alarm jam pkol 5.50am..

Aku mimpi bersalin..smooth giler..siap aku sambut dengan tangan sendiri..aku keluarkan baby tu sambil berdiri..time tu aku rase mcm nk terberak..then berjalan masuk toilet..sekali teran rupanya aku nak keluarkan bby boy tu..but sepjng prjalanan aku ke toilet, aku x perasan perut mcm mengandung.Sekali keluar baby boy tu semangat..mcm baby 3.8kg..tp gelap sikit dr my che mek..muka bby boy tu aku igt2 lupe. Dlm mimpi tu ade Hata & few others..tp aku x igt sape & it was a silent dream..sepatah ayat pun x keluar..

Aku snooze jam smp azan subuh..then kejutkn Hata..aku plk iron baju keje..Dalam kete lepas hantar che mek baru aku bukak mulut cite pada Hata..pastu lupe smp skrg ni..baru terigt mimpi tu..cepat2 google..mcm2 maksud yg aku jmp..

Haih..aku seriau kalo mimpi perkara2 yg x pernah mimpi ni..nak percaya tafsiran mimpi mcm 50/50 ntah boleh percaya ntah kan tidak..

Tapi dulu mase study kat PTPL dulu, bulan puasa...aku mimpi aku baru kahwin dgn Hata, aku tgh tggu Hata amik dr rumah mak..perasaan gembira x terkata..then tersedar..mimpi x bersuara jgk..



Harap2 xde apa2 yg berlaku...harap2 itu hanya mainan tidur aku je (walaupun mlm td blk dr airport aku siap mandi & solat)..amin



Kalo sesapa penah mimpi gini & tau ape yg tersirat/tersurat..sudi2 la share ye..ketaq lutut ni..



End

2 comments :

Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March

2 comments
As Salam

Entry : Jom Join..


Support Blogger Mar Mansor..

To All..sempat lagi kot join..today is the last day..huhu




End

2 comments :

Lapar Katanya...

2 comments
As Salam

Entry : oh my Qaisara..

Semalam, lepas amik my Qaisara, kami terus ke Skypark Subang utk amik my BIL. Sblm tu aku dh siap2 beli mknn sikit utk lapik perut kalo2 jem nak kesana dari wangsa maju.

Lepas amik my BIL, kami singgah mkn..TAPI my Qaisara ni xmo makan..makan pun sikit2 je..main lebih.Sabo aje la..

Then pagi tadi mase dlm kete nk htr my Qaisara ke school, tetibe ckp.."Ibu..Qaisara lapa.."..Hai lah anak..malam tadi suh mkn xmo..aku suruh my Qaisara abihkn dulu susu yg kami dh bekalkn..then Hata singgah Petron beli roti..Kesian plk tgk..minum susu kenyangnya x sama dgn kenyang mkn sesuatu..kan?
Suke je muka dpt mkn roti...huhu.,.
Ok la buat alas perut sementara tggu breakfast dekat school nnt..huhu


kes yang lebih kurang sama mcm last 2 days..blk keje aku terus je kemas umah sikit..sediakan tilam & bilik utk my BIL..aku mmg malas dh nak dinner..Hata pun same cuma plan nk buat milo cicah roti..aku igt masa Hata minum tu my Qaisara join..rupe2nya join aku yg mengemas ni menyepahkan plk..pkol 10.30pm..mase aku duk bersila mengemas brng2 yg kecik2..elok je che mek ni landing montot dekat aku & said "Ibu..Qaisara nak nasik air (bubur nasi).."..Nak marah sebab x makan sekali dgn ayah pun x boleh sbb bdk2 kalo nmpk kite2 ni buat keje mengemas..MESTI nak join jgk..Sepatutnya waktu2 gini che mek dah tido..

Aku pun stop mengemas & ckp pd my Qaisara, tggu la aku masak kejab, jgn tido lagi....pkol 11.20pm baru che mek dpt makan..Alhamdulillah mlm tu che mek tido dengan lenanya sbb dh kenyang..huhu


Banyak main, perut kosong..time dh nak tido baru teringat perut lapa..itu la che mek..kiki



Tak sabo nak g motherhood expo jab lagi..huhu



End

2 comments :

Visa Travel Happy Contest Promotion

3 comments
As Salam

Entry : #TravelHappy  #VisaMY

Sekarang sedang berlangsung advertisment ini by nuffnang dekat blog aku..


Bile tgk travel2 ni jari mmg laju je nak click...kiki..

Winner akan dpt RM1,000 Agoda.com voucher..

Just amik gambo mase tgh ber-vacation & hashtag #TravelHappy & #VisaMY..winner akan dipilih secara weekly..


So??? Ape tunggu lagi?? Jom Join!!!..huhu

Aku dah..korang pulak bile??huhu


Kalo ada rezeki mmg untung wehh!!!..huhu




End

3 comments :

Relakan Jiwa

2 comments
As Salam

Entry : [MTV] Hazama - Relakan Jiwa


Sekarang duk layan lagu ini..ape ke hey nye ntah le..tp aye mmg layan bile dgr lagu ni...huhu







Lirik Lagu Relakan Jiwa : Hazama 


Kusangka hidupku

Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkian setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku




End

2 comments :

Cute Box

2 comments
As Salam

Entry : Libresse.

Hi All..Happy Thursday everybody..

Smlm blk keje singgah AEON Big sbb plan nk mncari storage box..tp xde size ikut rege yg aku plan..huhu..Tapi still sangkut hanger 48pcs..hoho (macam malas nak lipat je gayanya kan??kiki)..

Then mase meround dekat bhgn "wanita", aku jmp ini, terus cari jenis yg aku nak & grab it..
Box yang berjaya menarik tangan aku utk amik..huhu
Stp box ade jenisnya sendiri..
So kene tgk bbaik..
 
Aku amik yg jenis ini jgk... 
Inside

Aku ni pesen yg x bleh nmpk mende cute-cute..mula rambang mata..kiki..kebetulan stock mmg dh abih..udah mcm org mengantuk disorong bantal jer situasi aku smlm..bile aku amik smp 3 box..Hata pandang pelik.."Nak buat stock brp lama?"..eh..eh..eh..."Sy pakai 2 keping sehari ye, so ok la amik byk ni..kn?huhu"

Aku amik yg Pure Fresh Green Tea Odor Control 2 box sbb mmg aku suka yg green tea..siap ade Odor Control..itu yang paling penting..baru la rase confident walaupun kite brpeluh melekit..tapi yg "disana" tetap rase ok...kiki.Sebelum ni aku pakai yg carefree..kotex pun ade jgk..semua green tea..pada aku kalo x pakai yg green tea..mcm x berapa nk menyelerakan la..kiki

Previously pun Libresse ada buat packaging mcm gini jgk..tp 3 pcs/box ikut jenis jgk..aku rembat semua jer sbb semua pun pakai..huhu..Normal pad jenis Pure Green Tea pun aku suka..sbb brcorak..huhu

Box2 yg aku dapat ni..boleh la buat mcm2..boleh letak mende yg comel2 dlm ni..bile susun mesti nmpk ceria je..huhu..kan??



So..pada sesape yg pakai mende ni..kalo rase nk try ok sajo..RM4.90/box..huhu



End

2 comments :

Wordless Wednesday : #33

3 comments
As Salam

Entry : Ketinggalan

Dah lama x update ttg apps yg baru & dah diupgrade..

Hari tu "TER-UPGRADE" s/ware hp sendiri..terus gtalk GONE!!!..mengelabah mencari dekat apps store..x jumpe..sekali mmbr kate dh tukar ke ini :


Phewww!!!!

End

3 comments :

Wordless Wednesday : #32

3 comments
As salam

Entry : Itu Orang Tua-Tua Kata..

Tahun ini adalah tahun ke-6 usia perkahwinan kami..

Sama2 la kita berdoa agar perkahwinan kita sentiasa diberkati & dirahmati...

Amin




End

3 comments :

Giveaway T.shirt by Tengkubutang

1 comment
As Salam

Entry : Layan..Untung2 dpt t'shirt..hoho


Jom join GA ni..Simple je TnC die..

Tapi ikuti syarat2 ni dulu yea..
1.) Follow blog Tengkubutang

2.) Buat entri bertajuk Giveaway T.shirt by Tengkubutang

3.) Copy dan tempek Banner diatas ke dalam entri korang dan link kan ke entri Giveaway ini yea.. 
4.) Letak link penyertaan korang kat komen dibawah ni yea.. itu jea.. =)

TARIKH TAMAT : 28 FEBUARI 2014
Pemenang dipilih secara Random.org
Pengumuman Pemenang ialah pada : bergantung pada waktu lapang teman.. 
Selamat menjoinkan diri..




End

Motherhood Expo - KLCC

2 comments
As Salam

Entry : SALE Lagi!!!

Haihh...M'sia ni aku rase x abih2 dgn SALE..haha

Bagus jgk kot sbb skrg kan semua rege naik..semua nak ade GST??kiki

So pada ibu2, bapak2 sekalian alam, moh le kite ramai2 pegi ke EXPO MOTHERHOOD ni..boleh la jimatkn budget utk anak2..cume kene displin la membeli tu..haha

Aku mmg plan nk stock up monthly susu & pampers che mek...

InsyaAllah jumaat ni dgn sepantas kilat aku akan usaha ke sane..huhu



End

2 comments :

Impiana Resort Cherating.. 2

3 comments
As Salam

Entry : Day 2

On the next day(Monday)..sblm subuh aku dh terjaga..ye la..bile tido brlampu ni..kenyenyakan tido tu x berapa nk in..haha

Lepas subuh tgk kat luar mcm dh terang sikit..tapi still x berani nk bukak pintu balkoni...kiki

Pkol 7am..tgk kat pantai dh mula cerah..cepat2 jerit pd Hata yg termenung dlm toilet cepat2 settlekan menung so kami boleh tgk sun rise...hihi
View dari bilik kami...
Tggu sun rise..cantiknya..subhanallah..

Layan che mek main ayun..
Ehh!!!..ibu join sekali..sekejab aje ok..haha
Baju & tudung semua recycle sajo..haha
Semangat je ayah snap the moment..huhu 
Syiok je che mek ni..genggam2 pasir..
Ini semua gara2 tggu ibu & ayah yg nk tgk sun rise dr view laut..kiki
Macam nak ber-tai-chi aje che mek ni..haha
Selfie siibu & ayah..haha

Pkol 8am gitu kami gerak ke cafe utk breakfast plk..
Cantik x aku design baby tomato tu?haha 
Not bad...
 

Ade menu lain jgk kat sini..tp aku mcm xde selera sgt la..ntah knp ntah..huhu

Lepas breakfast, kami brjalan melawat kawasan kejab..haha..bkn melawat ape pun..saje tgk kawasan swimming pool dieorg..mase kami jln tu staff impiana tgh bersihkn..amik mase dlm sejam jgk kot..
Santai aje...

Lepas melawat kawasan, kami cepat2 naik bilik utk tukar baju..nak bawak che mek mandi kolam..hoho..tapi x bukak lagi..jadi kami jalan lagi tepi pantai sambil kutip cengkerang2 yg comey..huhu..

Dalam pkol 10am gitu dh start budak2 terjun kolam..che mek nmpk mcm excited jer..huhu 
Memula je nak pakai pelampung..lepas tu...
Ibu x join mandi sekali sbb xde swimming suite..
tapi bile mak2 anak org lain blah..ibu masuk jgk air main2 dgn che mek..kiki


 11.25am kami gerak balik bilik utk bersihkn diri & berkemas utk balik...

Che mek ni plk udah penat main air..so mcm laklok saje...kiki
Serabai sangatttttt...
Sikat lupe nak bawak..so udah mcm anak tarzan je rambut..aku pakai kn inner tudung aku..sekejab aje lekatnya..t'shirt tu plk..lehernya mmg seksi seksa sikit..tp my Qaisara x pandai nk dress up..haha

Masuk je dlm kete terus mintak susu..susu x abih separuh terus lena smp ke rumah..huhu


Anyway aku rase happy je holiday kali ni even mcm xpress je..haha


Thx a lot to Hata sbb belanja den..kiki


Next time boleh dtg lagi dgn well plan..kan??

End

3 comments :

Impiana Resort Cherating.. 1

2 comments
As Salam

Entry : Anniversary last year..haha

Okies..Sambung..

Aku tny Hata ape kes tetibe ajak g mini percutian plk ni kan???tetibe je..he said ini as our anniversary celebration & present to me la..haha..terharu kejab..even it was unplanned trip..but aku still appreciate..

Kami smp sane udah pkol 7pm..elok je check in terus azan maghrib..dapat plk bilik yg lagi 4 bilik je abih bangunan..so kami anak beranak mcm lipas kudung jgk la berjalan..haha

Jom layan bilik kami..gambo x berapa nak clear sgt..kiki
Siap ada mini balkoni direct hala ke lauttt...
2 katil single..
1 che mek..
1 ibu & ayah..ehhhh!!!..haha..gurau jer...
Mane boleh tggl che mek tido sorg2..
Toiletry, bilik air & DIY drinks..
Ade mini fridge jgk ok..
Lemari baju pun ado..
Channel TV yg kite boleh tgk..

Lemas mandi, semayang semua, kami anak beranak gi cafe resort ni..nak keluar x berani..even jalan keluar x sampai 500 meter..tapi tetap risau sbb che mek..kiki 
Our dinner meal..
semuanya aku rase ok..ok sajo..
Chef siap bagi kami kepok goreng sbb meal kami mcm lmbt sikit nak siap...
Rege x payah sebut kot...stndrd rege kat hotel je aku rase..kiki 
Posing with ayah..
Siap mengepau aiskrim mlm2..aihhh
Ibu pun menyelit jgk..
Melayan lilin sambil tggu mknn smp..

Lepas dinner terus blk bilik sajo..x berani nak merayau keliling resort..haha

Dari bilik kami boleh dengar bunyi ombak...huhu..

Kami anak beranak terbongkang pkol 12am..dengan lampu ala2 romantika gitu kan??haha..TV pun kami on smp ke subuh..kiki

Alhamdulillah sepjg mlm kami kat sane xde perkara yg ganjil ginjal berlaku..kiki




End

2 comments :

Ganu Kite..

2 comments
As Salam

Entry : Penat tapi tetap enjoy...kiki

Tetibe rase rindu pd blog..kiki

Okies..lets start..

Sabtu, Aku, Hata & my Qaisara gerak dr rumah pkol 8am..then smp ganu around pkol 1pm. B4 smp kami singgah beli mknn wajib bile smp ganu..ini :
Muka happy b4 gerak..kiki
Che mek kat blkg tu over je cilok sunglasses ibu..kiki 
My fav SATAR..beli 5 batang..
1 batang selesai kami 3 beranak dlm kereta otw to my SIL house..kiki

Lepas lunch segala, pkol 6pm aku, hata & my SIL family ke mesra mall sbb aku termissed kaut seluar tidu & kain pelikat Hata..haha..kami beli yg tangkap muat sajo..kiki

Lepas maghrib kami g dinner plk...lapo wehh!!!..udah la kat ganu ni PANAS!!!.. 
Ber-selfie asben & wife..kiki

Menu dinner kami..
Ade yg lain..tp x sempat nk snap..kelaparan mengatasi segalanya..haha

Lepas dinner kami terus blk umah sajo...x larat wehhhh..kiki


Esok paginya(AHAD)..pkol 7.45am lagi aku, Hata, my BIL & my SIL dah kuar rumah ke kemaman..ade perkara penting yg my SIL kene selesaikan..x perlu story dekat sini kot..its too PnC..kiki

Pkol 2.30pm baru settle & 3pm baru smp umah..Pkol 3.30pm my SIL & my BIL kene gi semula ke Kemaman. tapi aku & Hata x follow semula..x larat..penat..then kami plk g beli lunch..beli sajo..nak masak maleh..haha

Pkol 6pm kami gerak nak balik KL..
Tapi tetibe je Hata bagi plan keluar bijik mato..haha
Kami melencong ke IMPIANA BEACH RESORT pulak..haha
Terus search dekat google segala promo yg ade..nak g direct mcm mahal plk..kiki

Search punya search..jumpa la promo dekat .. Booking.com

2 minit je booking through fon..terus dapat diskaun price..even x byk beza..tapi still ada diskaun..huhu


Ok..sambung kat new entry plk..huhu



End

2 comments :

Budget 2014..

3 comments
As Salam

Entry : kira-kira

Hi all..

Actually hari ni otak mcm tepu kejab..byk plk benda kene fikir berbanding dgn perkara-perkara biase yang hari2 aku fikir..contohnya : lunch nak makan ape? dinner nk masak ape? Qaisara buat ape dekat school? Kering ke idak baju yg aku jemur pagi tadi? etc...

Tapi sejak masuk FEBRUARY ni, kepala mcm ting tong plk memikir budget utk this year..haha

Mcm2 impian kalau boleh aku nak capai this year..lepas tolak kiri, tambah kanan, bahagi depan, kali belakang...harap2 la tercapai..

10 perkara utama dalam budget 2014 aku..huhu

1 - Nak kumpul duit beli rumah..rumah skrg bukan makin bagi diskaun..tp makin tinggi regenye...
2 - Nak settlekan balance ansuran kete skrg.. hujung tahun ni insyaAllah settle..huhu
3 - Add on simpanan utk che mek..
4 - Grocery..kalo x diberi budget boleh kelaparan kami sekeluarga..haha
5 - Monthly minyak kete..dulu b4 naik RM200 jer sbln..now dh cecah RM300/mnth.
6 - Tepon..xde internet susah nk contact each other..nak harap kol / sms mcm dh x brp nak laku je skrg ni..haha
7 - Simpanan utk waktu kecemasan.. penting ni wehhh!!!
8 - SAVING..!!!
9 - Simpan utk meriahkn & melayan che mek..
10 - Simpan utk merelakskan diri kami sekeluarga..huhu



Harap2 impian aku terlaksana tahun ni...amin


What abt you?



End

3 comments :

Wordless Wednesday : #31

3 comments
As Salam

Entry : Member's ONLY

Smlm dtg keje dpt ini dari ikea..then dpt sms invitation lagi..huhu

Terus ajak Hata gi today..hoho

Ade barang yang dh jadi buruan aku..kiki..(statement x bleh blah)..haha



Kalo free bleh la gi ye...x beli xpe..cuci mate saje..kiki




End

3 comments :

Wordless Wednesday : #30

No comments
As Salam

Entry : Kids doodle apps..

Sesi mengajar che mek mlm tadi..kiki



Ini lah hasil sesi pembelajaran dgn che mek mlm tadi..

Terang lagi bersuluh seni lukisan ibu yang mmg dpt C dlm SPM..haha





End

No comments :