Selamat Hari Raya Aidilfitri...

As Salam

Entry : Untuk Semua!!!

Dikesempatan ini,
Saya & keluarga ingin mengambil peluang untuk mengucapkan..
Salam Aidilfitri
2014

Salam Kosong Kosong ye..huhu

Maafkan Jika ada Salah & Silap..
Maafkan jika sepanjang aku berblogging ni, ada entry2 yg buat kawan2 semua terasa..huhu
Maafkan jika ada kata dalam entry2 buat kawan2 x selesa...


Pada yang balik kampung today, 
Hati-hati dijalan raya..
Drive bbaik..


End

Sampul Raya 2014

As Salam

Entry : Dapat banyakkkkk

Salam Jumaat semua..Semua dah MOOD RAYA ke? Kiki..

Aku mood ni mmg sh swing ke mood raya dah..
Tambahan plk my Kak cik btau yg this year, raya pertama, mereka sekeluarga akan beraya rumah mak dulu..So xde la keseorang aku dkt kg nnt..kiki..

Oh Ya...Korang byk x dpt sampul raya dr bank?..
Aku yg betul2 dpt dr bank just bank bwh ni je.. Itu pun buat muka x malu je mintak..haha..
Then dapat mase membeli dkt Metrojaya & Tesco..Yg lain semua opismate tlg amikkn / relative mereka bekerja dgn bank...Alhamdulillah this year dh x payah nk risau ttg sampul raya...

Semua dh complete utk kumpulan2 penerima duit raya dari kami..kiki
Sampul raya 2014

Setiap sampul akan kami bahagikan utk setiap kategori..Anak saudara, mak & abah, anak sepupu, sepupu & lain2...kiki

Alhamdulillah jgk hal-hal tukar duit raya semua dah settle..Kalau agak2 x cukup nnt terpaksa la buat sistem butter dgn duit raya yg che mek dapat.. Kalau ada la..huhu


Ok uolls...Nak kene sambung buat kerja...Today kerja HALF DAY..Blk ni kena g beli biskut raya utk teacher che mek..huhu



End

Resit..

As Salam

Entry : Dari dulu lagi...

Ini bukan cerita nak memburukkan mane2 pihak ye.. tapi ini as peringatan kepada semua ibu bapa supaya x jadi macam aku..hoho

Al-kisah,
Last 3 days school Qaisara kol tny ttg monthly pymnt for JULY..
Terpinga-pinga aku nak menjawab..sebab aku dh byr..kenapa tny plk??
Aku mmg igt aku dh bayar awal bulan lagi..
Skrg hujung bulan baru tanya dh byr / belum...
Sungguh pun nak raya & memerlukan duit...Takde la sampai aku kene HOLD duit monthly che mek semata-mata nak cover belanja raya...Bab duit2 ni jgn dibuat main..SENSITVE sgt...Aku rela x beli baju, seluar,kasut segala bagai selagi monthly commitment x settle.

Hati mula rasa x sedap..
Terus btau Hata..
Dan-dan tu jgk mintak Hata kelebet dlm kereta kot2 la aku dh sign, tp tercicir dlm kereta smp mind aku dh set dh return to school..NEGATIVE.. Blk rumah cari2 jgk tmpt yg biase aku letak.. NEGATIVE jgk..

Mase amik che mek dkt school, kebetulan owner ade...
Hata bgtau yg sebenar..Kalaula die check awal2 bulan dulu xde...
Memang harus aku igt the exactly tarikh & masa kami pass to their staff (teacher).
Tapi perkara dah lama, mmg aku x berapa igt..Byk sgt perkara lain yg nak kene selesaikan..
Perkara yang aku dh settle awal2 bulan dulu mmg rasenye auto delete kot...haha
Tambah2 pulak dieorg pesen yg x bagi resit..Just berpandukan pd card yg parent return to them with the money..(sign & date pada card)..
Dulu aku ade mintak, tp dieorg ckp just refer to the card..


Last2 owner senyap & smlm dpt NEW CARD..Means memang x jumpa card che mek yg dh siap aku kepilkn dgn sampul duit..

Aku malas dah nak fikir...
Makin difikir kang, makin xde mood aku nak beraya..
Aku fikir, biarkan aje dulu..
Kalau betul aku x bayar, lepas raya nnt time kemas2 rumah kalo jumpa old card yg mmg aku x sign lagi JULY punya pymnt, aku x kesah nak bayar semula...
Risau jgk kang dieorg jaga che mek gitu2 je sebab mende2 gini...
Depan kita mungkin boleh la sengih2...
Blkg kita??? Kita xtau..kan???


SO???
Kita tggu aje la lepas raya ni..
Kalau jumpe kad tu...
Mmg SAH-SAH aku yg salah...
Kalau x jumpe, sendiri la fikir...




End

Ramadhan Day 25 : Spaghetti

As Salam

Entry : Soya cincau jugak

Hi all...
Semalam utk kali ke-2 nyer..aku berbuka berdua saje dgn che mek.. Ini sebab Hata ade team meeting + Iftar sekali. Xpela..redha saje..hoho

So smlm, smp aje rumah, terus singgah kedai beli bahan2 sikit..then terus Zap...Zass..aku bersilat dekat dapur memasak. As simple as I can..hoho
Spaghetti bolognise ..
Air soya cincau... 
Che mek ni makan jgk...
Tapi makan Spaghetti jer..
Belum pandai lagi mkn dgn kuahnya..huhu

Alhamdulillah che mek x buat perangai sepanjang Hata xde semalam...
Plan nak buat biskut raya cancel sebab rase mcm x yakin nk buat berdua je dgn che mek..kiki
In Shaa Allah malam ni lepas berbuka start buat..Yang simple2 jer..Janji ade buat tangan utk kg..kan??huhu



Korang blk kg bile?




End

Dah Sampai!!!!

As Salam

Entry : My Order..

Alhamdulillah hari ini jam 11.15am, barang yg diorder udah sampai..Sempat la kol GDEX 2 KALI utk check status parcel aku ni...Alasannya x sempat nk deliver..Sabar aje lah...
My New Power bank & Casing..hoho

Alhamdulillah...
Berjaya jgk dapat sebelum aku bercuti raya...kiki
Mintak2 la power bank ni dapat membantu dimasa kecederaan kalau hp dh dahagakan battery..kiki




End

Oh Bank!!!

As Salam

Entry : Duit Raya
gambar ehsan google..


Smlm mase lunch hour aku plan nk g tukar duit...Maka kaki melangkah ke CIMB Bank.. Sekali baca kaunter tukar duit just bukak dr pkol 9.30am-12.00tghari sajo..Then ke bank tmpt aku keje ni..

Bile nk amik angka giliran, tetibe guard cakap..
" Customer yang ada akaun dengan bank ini sahaja yang boleh tukar duit..Yang takde TAK BOLEH"

Aku macam WHAT!!!!???
Ape kes bank skrg nih?
Nak tukar duit pun kene ada akuan dgn dieorg?? Macam x munasabah je reason gitu..
Kita nak TUKAR DUIT..bukan MINTAK DUIT..
My opismate pun dh lalui perkara yang same..
Some of bank dh implement gitu..

Terpaksa la mintak tolong Hata tukarkan dkt OCBC..
Xde plk staff situ tny ADA AKAUN DGN KAMI KE TIDAK??kiki

Ape2 pun aku dah malas nk fikir..
Alhamdulillah kebetulan duit belanja bulanan last 2 months dapat SEMUA note baru, so aku dh asing siap2 dgn replacement duit lain..Kebetulan ada rezeki lebih hari tu...
Semalam tu pun nk tukar duit RM1 je utk kanak2 yg dtg beraya rumah my mak & MIL nnt...

Sabarlah wahai hati...Bulan puase nih...huhu



Korang rase ape yg aku rase x?



End

Ke Mid Valley...

As Salam

Entry : Hihi..

Semalam plan nk ke Candy Carnival semula sebab tetibe Hata mcm nak beli lagi air minuman, tapi tetibe xmo plk..TETIBE plk ajak aku keluar after Zohor...Biase kalo keluar, after Zohor tu dh ade dkt rumah dah...

Masuk kete, then parking dekat Komuter...Harus la aku terpinga-pinga kan??Ape kes rajin plk nak naik Komuter nih??.Sekali diajaknya ke MID VALLEY..hohoh

Terus senyum smp ke telinga..haha

Smp sane jalan dulu seround mncari handbag raya utk aku...dh puas hati survey, bwk che mek mkn dkt KFC...then bwk che mek ke MegaKidz..Kasi penat secukupnya, then baru la senang nk membeli lepas berbuka nnt..hoho..

Kami berbuka air milo balance che mek mkn tadi je..plan nk mkn dkt The Warung..Dah lama rasenye x pekena mee rebus dieorg..hoho
Muka budak dapat naik komuter...hoho 
Alhamdulillah..
Dapat jgk makan mee rebus...
Tercapai jgk angan2 nk ada handbag RAYA...kiki
Thanx a lot to Hata sebab belanja..haha

Hari ini rase nk makan telur mata kerbau masak sambal la pulak..huhu



RAYA MODE ACTIVATED...
Korang plk mcmane?huhu



End

Candy Carnival 2014

As Salam

Entry : Tetibe TER-ADD ON

Sabtu pagi, aku dh siap2 ajak Hata ke Candy Carnival..Saje je sebenarnya nk pegi ni..Mane la tau kot2 ade yg berkenan..kiki

Sekali pergi..Amik ko..terus rambang mata..haha..Mujur la time tu aku x sempat nk withdraw..kalo tidak..harus byk lg yg aku bwk balik..hoho

Jom layan..
Antara mknn yg dijual..
Antara mknn yg aku beli...
TER-ADD ON la pulak mknn dlm goodie bag raya..hoho
X semena-mena kalo sempat hari ini Hata kene g cari goodie bag yg lain..kiki
Semua barangan ni termasuk 1 cartoon minuman LOT 100 yg dlm botol kecik tu,
x sampai rm100...ok la kan???huhu
RM5 / item..
Siap dpt candy & sudu garpu lagi dkt dlm tu..huhu
Dapat voucher ini utk pembelian RM50 & above..

Ok..selesai misi weekend..hoho




End







Iftar 2014 : Intercontinental Hotel

As Salam

Entry : For the 2nd time..

Jumaat, abih keje pkol 5pm aku mnyiapkan segala yg x siap lagi..then pkol 6.20pm turun g hotel sementara nk tggu waktu masuk..Lgpun Hata & che mek dh sampai..

Pkol 6.40pm kami masuk cari meja & letak segala goodies..Merewang melawat kawasan..haha

Jom layan menu yg aku amik..
Dapat dodol utk this year..huhu
Interprem che mek sy yg sudah panjang rambutnya...huhu
Meja sambal, jeruk, ketupat, serunding & sushi...
Ambik makanan time..hoho
Antara makanan yg aku makan...
Udang sebelah brokoli and brokoli itself mmg sedap..hoho
Yg x berapa sedap is their Otak-Otak..kiki
Dessert ni sedao...
Daging kambingnya pun keras...
Sedap lagi dekat FELDA..huhu
Ambik BERKAT...hahah
With my Bos son..huhu

Ok..Itu je cite & gambo IFTAR yg opis aku buat..
Aku x dpt mkn byk time ni sebab tetibe rase mcm kene gastrik...Sakit perut semacam..
Pkol 9.20pm mcm tu kami dh gerak blk..Then jumpe my SIL utk htr some doc..
Then blk rumah aku rase mcm dh x bleh nk bangun dh...

Mujur la ade che mek tolong picit2 manja..kiki



End






Basikal



As Salam

Entry : Dah laju dah...

Dh lama rasenye x cite ttg che mek saya..hoho

Mase blk KB hari tu, Hata hangkut skali basikal che mek...ye la..dkt kg aje la roda basikal tu dapat jejak ke tanah...dekat sini mmg jarang sgt...huhu

On 2nd day dekat KB baru bwk turun basikal...memula tu aku nmpk mcm kayuhannya slow lagi...bile dh 3rd day, amboiiii..mcm dh expert je mngayuh...huhu

Alahmdulillah che mek dh boleh mngayuh basikal even dgn bantuan roda yg lain...Menguji kesabaran yg amat mase memula ajar che mek...maknya, tiap kali nmpk sesapa tgh kayuh basikal, tiap kali itu jgk la aku & Hata tunjuk mcmane org tu mngayuh..tetibe sesapa je yg mngayuh jadi role model utk che mek...haha
Antara moment yg sempat Hata snap...
Laju aje mngayuh pusing 1 laman..huhu
Cuma rase mcm seat basikal tu nnt bile2 kene naikkn sikit...udah mcm naik basikal harley davidson je aku tgk..kiki

Ok..So far rasenye itu je cite utk che mek...kiki



End

Butang - Back-up


As Salam

Entry : Pentingnya simpan butang FREE!!!

Hi all...korang simpan x setiap butang yg kita dpt tiap kali beli baju yg berbutang or seluar???

Dulu2 aku mmg x pandang sgt...bukan x simpan..tp letak merata...x setempat...hoho...
Tapi, sejak 2 tahun yg lepas, aku mmg simpan semua butang2 yg dh siap dibekalkan tiap kali kite membeli baju yg brbutang/seluar...baru sedar..haha

Hari tu,( x igt bile)...Hata mintak aku jahitkn butang seluarnya yg udah terbang entah kemana...perut makin kedepan kot..itu yg butang tu x larat dh nk tampung..haha..Oooppsss...

Makanya, gigih la aku mncari butang2 yg sesuai utk diganti...

Jenuh jgk la geledah my treasure box..Naik berpeluh jgk la ketiak mncari...Last2 jumpe dekat poket seluar je...mane ade dieorg bagi dlm plastik kecik2 mcm yg lain..kiki
Butang2 FREE

Inilah antara butang2 yg brjaya disimpan hingga kini..siap bagi benang lagi...kiki
Penting sebenarnya menyimpan brng2 kecik gini...nnt kalo salah satu hilang, xde la yg menggantiknnya tu nmpk lain dr geng2 yg lain..kan?kiki

Kawan2 mcmane plk???menyimpan ke idak???



End

Ramadhan Day 21 : Membakor lagi!!!

As Salam

Entry : Ikan keli lagi!!!

Semalam pagi x pagi sgt la..kami ke Candy Carnival mcm yg aku ceritakan dulu..Alhamdulillah masih berkesempatan nk pegi utk topup brngan dlm goodie bag raya nnt..Lepas beli baru terigt yg goodie bag x muat utk muatkan semua brngan..hoho..mcm ade can kene beli 1 lg bag yg lain utk muatkan semua...

In Shaa Allah, hari ini akan kesana lagi sebab Hata nak beli air...Terlajak murah kot kalo kite beli 1 carton...Cite dkt Candy Carnival aku story dkt entry lain ye...huhu

Ok...ptg smlm teringin lagi nak makan ikan bakor...Maka ke kedai bwh je Hata mncari ikan..huhu
Ikan Keli Bakor dgn air asam and ulam celor...

Alhamdulillah kenyang lagi kami...hoho
Che mek plk dh kenyang mkn nasi ayam the chicken rice shop yg kami beli mase keluar smlm...
Lepas tu mkn donut big apple seketul...ok la kan??? huhu



Ape menu berbuka kawan2 semalam??

Sabar Menanti...

As Salam

Entry : nile.com.my

Semalam sempat mnjenguk ke nile.com.my utk mncari casing yg baru..Che mek ganazzz sgt smp patah 1 handle casing..Aih..even casing tu free, tapi nak mndapatknnya tu kene pitih jgk..hoho

Terlangsung membeli casing yg baru, terberkenan plk dgn 1 lg brng...kiki..Terus order...buat payment through online...Cepat aje dieorg update status order aku...huhu

Harap2 isnin ni dpt la brng yg diorder...x sabar menanti..kiki




End

#MH17

As Salam

Entry : Semoga Aman DiSANA..

Malam tadi dpt what's app dr bdk opis cite ttg MH17..Terus g bukak AstroAWANI..Terkejut bukan kepalang..Lepas 20 minit tgk berita, terus tutup...Tapi dalam hati still dup..dap..dup..dap..

Then mase sahur tadi, ON semula tv & tgk latest news...Terkejut yg amat bile tgk video yg dirakamkan dtempat kejadian..Semoga roh mereka aman diSANA...

Al-fatihah & Takziah diucapkan..

More news boleh dpt dekat CNN
Sumber FB

Semoga semua ahli keluarga yang terlibat kuat & tabah hadapi dugaan ini...





End

Ketupat Menangis...

As Salam

Entry : Siapa yang menangis???

Hahaha...Eh..ketawa pulak..kate nangis??haha

Okies...
Al-Kisah..Today ade free sikit utk buat NEXT Hari Raya deco selepas FIFA 2014..
Plan nak tepek "ketupat" dekat board blkg aku nih hah...

Maka dengan cekal hati aku menganyam ketupat...aku buat ketupat yg biase je..x pandai ketupat yg pesen lain...tetibe opismate mcm req nak ketupat yg pesen lain...

Maka gigih la aku belajor dr YouTube...Ade step yg nmpk senang tp x clear...Cari lagi...

Alhamdulillah jumpa step yg terang benderang..haha..Rase nak menangis aku belajo buat ketupat pesen ini...2 jam lebih kot duk terkedek2 membelit..mujur x belit tangan...haha..Maka, ginilah hasil pertama aku... :
Ketupat "MENANGIS" aku..hahaha 
Ini ketupat yg biase aku buat...
Simple sgt step die...

Ok...2 gulung riben to go..Jom sediakan bakul sampah cepat2 risau pulak banjir opis ni dgn air mate aku nnt..haha


Korang teror menganyam ketupat???



End

Segmen "Ainim Nak Bagi Kad Raya"

As Salam

Entry : Nak kad raya jgk...huhu

Jom support segmen dibawah ni...huhu

Assalamualaikum...

Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, Ainim pun nak juga beri kad raya kepada rakan blogger sekalian. Nak bagi kat semua, tak mampu la pula. Makanya, mereka yang nak terima kad raya daripada Ainim, sudi-sudikanlah join segmen ini ya. Manalah tahu, kalian diantara mereka yang bertuah tu.

Syarat pun simple je:
1. Klik follow blog AinimRashihahb.blogspot.com 
2. Like fanpage Blog Ainim Rashihah dan Add Google+ Ainim Suju
3. Buat entri bertajuk : Segmen "Ainim Nak Bagi Kad Raya"
4. Copy coding yang telah disediakan dibawah dan paste ke dalam ruangan HTML dan publish
5. Tinggalkan URL penyertaan diruangan komen disini
6. Segmen akan berakhir pada hari Khamis 17.07.2014

Senarai nama pemenang akan diberitahu pada Khamis malam tu juga. So, kenalah selalu check blog AinimRashihah ya. All the best semua. ^_^




End

D.I.Y : Hari Raya Door Gift

As Salam

Entry : Activity tambahan..

Hari Jumaat lepas, my opis amanahkn aku utk buat set utk doorgift sempena berbuka pose utk 1 opis this coming friday...

Maka, bermula hari Ahad hingga selasa, aku & Hata berpeluh ketiak mncari bahan2 yg sesuai utk dibuat as doorgift utk opis mate & some of VIP..

Maka, terhasillah idea ini...Rase2 mcm dh cukup VIP dah dgn budget yg diberi..kalo rase2 x cukup VIP lagi, sila la bagi pitih EXTRA..haha
The BOX / Tin..
Nnt akan ade 1 sticker tulis IFTAR with.....

Dannnnnn...
Isi didalamnya adalah.....
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
12 pcs / box

Ok la kan??? Ke x OK?hahah..
Ok la..dari xde langsung...kan??
Aku buat 80 set utk whole opis & VIP jgk..
Kami buat semua pun dpt set yg same...Kalo nk asing2 nnt aku risau aku yang pening kepala memikir..haha
Duit dah diberi, so kite settlekan aje la...huhu




End

Ramadhan Day 16 : Air Kelapa

As Salam

Entry : Backdated menu...

Alhamdulillah hari ini sudah hari ke-18 umat Islam berpuasa...Lagu raya pun dh mula berkumandang dekat radio...bdk opis plk dh start ckp mood keje dh ke laut..mood raya plk yg memanggil-manggil...haha..

Korang macamane plk??

Ini saje nk story menu hari senin..kiki
Kuih che mek / nekbat
Air kelapa FRESH dari kebun
Anak ikan pari / ikan tuko bakar..

Ini antara menu berbuka kami hari senin hari tu..Ade lg 1, sup tulang...tp x sempat nk snap gambo..hoho

Kuih che mek / nekbat tu aku makan smp 3 biji..punya la layan makan..smpkn makan nasi pun x bertambah...melepaskn rindu pada kuih kelate yg satu ini..Ini aku beli dekat Pasar siti khadijah jer..Sepanjang dkt sane mmg x pegi bazaar ramadhan dkt stadium..kerisauan masih melanda diri..kiki

Semalam smp rumah pkol 1pm++ then berehat kejab smp pkol 5pm...Lepas Asar kami ke Ikano mncari brng sikit..then berbuka dlm kete dgn air kotak...smp rumah Hata masak sardin sajo..kiki..Ok la kan??Janji makan...kiki

Bersahur tadi aku just goreng ikan bilis & rebus telur masin sajo...Alhamdulillah kenyang...huhu


Ape activity PH korang??



End

Ramadhan Day 14 : Ayam Percik Kelate...

As Salam

Entry : Kelate kito...

Alhamdulillah...semalam around pkol 1.30pm dah smp KB..Gerak dr rumah pkol 5.20am lepas sahur...Berenti kejab sebab memasing udah tersengguk-sengguk mcm burung belatuk...haha

Smp2 je rumah, letak brng2.. terus aku pengsan smp ke asar...lepas tu,turun n terus tlg my MIL..

Alhamdulillah..tercapai jgk hasrat nak berbuka dgn ayam/ikan percik masakan my MIL..hoho
Ayam and ikan percik kelate...bertambah mkn nasi semalam...
Gambar ni pic sebelum add on kuah percik lg ye...huhu

Lepas Isyak semalam kami htr Hata's nephew ke school semula...lepas htr, aku mmg aim nak mkn colek jer bulan2 pose dkt sini...hoho

Makanya, hasil tangkapan kami adalah ini..
Colek perut + paru...
Memang layan...cuma sambalnya aje x cukup...
kalo dpt gi lagi besok...confirm aku mintak sambal EXTRA..haha

Ok..sekian update dr KB...hihi

In Shaa Allah, pagi ni kalo bertenaga nk ke Bazaar Tok Guru utk cari telekung n tudung utk raya plk...hoho


End

Cocoaland : Candy Carnival 2014

As Salam

Entry : Utk goodie bag..

Salam Jumaat semua...

Dari last week dah nmpk bunting ini dekat area rumah..tapi x sempat nk snap..Hari ni bukak The Star nmpk ini :

Sesapa yang rease2 nk buat goodie bag raya tahun ni boleh la gi serbu candy carnival nih...huhu



Aku ni kalo ade pitih lebih In Shaa Allah pegi..tapi yg pasti, lepas blk dr KB..huhu



Happy candy shopping my friend..huhu



End

Ramadhan Day 11 : JM Beriani

As Salam

Entry : Nasi beriani kiteeee...

Semalam blk kerja terus je ke Selayang Mall sebab nak belikan baju utk my BIL..Kesian plk nnt blk KB kami hulur pakaian utk my MIL & FIL jer..kiki

Lepas membeli, bwk che mek g main mainan dkt atas..then berbuka AIR & KEPOK sajodulu..Hata xmo berebut utk duduk mkn..Lagipun gaya che mek mcm dh mula bosan...So lepas ke org lain beransur pulang, kami g tapau nasi dekat sini :
Gambo ehsan google

Sampai rumah terus makan...Gambo x sempat nk amik sebab kelaparan mengatasi segalanya...haha

Selesema aku ni rase mcm makin mnjadi2 plk...huhu

Ok..itu je nak cite utk menu semalam...Bercuti dari masak..Tapi rase penat sebab berjalan...Aku ni ada masanya kalo berjalan, penatnya mcmkn berjungle tracking...udah rase mcm xde stamina jer...huhu


Alhamdulillah..Selesai sudah sesi pencarian baju/t'shirt raya utk my abah, mak, fil, mil & yie..Harap2 dieorg suke..kiki



End

Wordless Wednesday : #45

As Salam

Entry : Encik Mimpi - Rindukanlah





Sedang melayan lagu ini buat masa sekarang...
Lagu yang menyentuh jiwa..hoho





End

FIFA WorldCup 2014 - BRAZIL - 1 : GERMANY - 7

As Salam

Entry : Terkejut saya..

Pagi tadi bangun sahur terkejut tgk result game antara BRAZIL & GERMANY...kiki

Okla GERMANY masuk FINAL...huhu

Tapi mcm x sangka dieorg bagi smp byk tu gol masuk gawang BRAZIL..

Tahniah kepada GERMANY...
Tingkatkan usaha anda buat BRAZIL..


Aku ni xde la hardcore fan bola sangat..tapi somstimes tu layan jgk kalo terkena time nk bersahur..Layankn sajo..huhu



Korang sokong team mane???



End

Ramadhan Day 10 : Daging Goreng

As Salam

Entry : Menu berbuka express..

Semalam plan blk ikut jalan lain..kot2 la boleh smp awal sikit..Sekali kau..amik..pkl 6.45pm baru smp rumah..Mujur la Hata dh siap2 jadi super daddy smlm g beli daging siap2 dkt care4..huhu

Makanya..Makan lauk ini sajo kami semlm.. :
Daging goreng style kelate &
Kacang pjng celor..
Kalo nmpk kacang yg kontot2 tu..
Itu hasil tangan che mek ye..kiki

Simple je lauk smlm...tapi tetap bertambah 2 pinggan nasi..hoho
Kononnya nk masak sardin bagai...xdenye sempat dah..huhu


Alhamdulillah..Still boleh tahan nafsu dari pegi ke PARAM...kiki



End

Ramadhan Day 9 : Ikan Keli Bakar..

As Salam

Entry : Sorg..2 ekor

Alhamdulillah semalam sempat smp rumah & masak...Masakan paling simple tapi tetap mengenyangkan..hoho..Semalam, smp aje rumah terus singgah kedai & beli ikan keli 4 ekor...(Budget boleh bwk ke sahur..haha)..

Hasil Frying pan semalam..kiki
Ikan Keli Bakar...

Siap buat air asam lagi..hoho..Moh aku kongsi air asam style aku..(xde beza sgt pun)

Bahan-Bahan :
- Air asam jawa
- 1 biji bawang besar
- 6-10 biji cili padi
- 1 biji tomato
- 1sk garam
- 2-3 sk gula
- 1/2 inci belacan bakar

Cara-cara - Ikut style aku..haha
1. Tumbuk cili padi, bawang, garam, gula & tomato..
----> x perlu lumat sgt pun ok..nk lumat pun bolehhhhh...
2. Buat air asam jawa...
3. Masukkan kesemua bahan 1 & 2..

Lepas berbuka boleh la rasa tahap kepedasan & masam manisnya air asam anda...hoho..

SIAP...

Alhamdulillah kenyang kami semalam...
Today Hata said mcm nk mkn yg simple2 sajo...Sardin + Kentang, telur dadar & ikan masin goreng..

Ok la kan???kiki



End


Welcome FLU...

As salam

Entry : Ia kembali...

Rasenye macam dah lama x kene selesema...Dari hari sabtu aku rase mcm x sedap badan..Bersin dh hampir 10X..tapi ku gagahi jua...haha

Biase hint-hint nak selesema ni..aku akan bersin more than 10 times...Kalo ko kira dh lebih 10 tu..siap sedia la esoknya g keje bertemankn tissue..haha

Mimpi jadi kenyataan bile malam tadi mase nk tido, che mek pegang dahi aku & she said "ibu nak demam ni..."..Mane taknya..aku udah rase mcm sejuk semacam...lepas tu bersinnya x kire tempat...haha
Teman baru saya..haha

Pagi tadi bile aku dok sok..sek..sok..sek.. Hata dh siap sound..."Jangan la selalu tenyeh a.k.a cium anak..Risau nanti berjangkit plk..."..Wa!!!!!!!!!..BAIK TUAN!!!!..kiki


Harap2 aku cepat sembuh...
Kalo jadi blk KB Next Week x best la..kan??



End




Biskut Raya Batch 1

As Salam

Entry : Biskut Corn Flakes Madu...

Dari malam kelmarin (Sabtu malam Ahad) Che mek dah sound aku bile nak buat kuih raya a.k.a biskut raya...Sebabnya che mek ni dh nmpk 3 kotak Corn flakes yg masih elok x berusik..huhu

Makanya malam tadi aku pun dgn perasaan MALAS=60% RAJIN=40% memulakan operasi buat biskut corn flakes ni.. Xpela..lagi pun dalam planning nk blk KB next week..So kalo jadi boleh la aku bwk sebalang utk ADD ON kuih raya yg ada dirumah my MIL Raya nanti..hoho

Hasilnya :
Biskut Corn Flakes Madu..

Dapat la sebalang malam tadi...1 barang around 100++pcs..Kalo che mek x makan as rutin smp hari Jumaat ni..sempat la aku bwk ke KB...kalo agak2 dh tggl separuh...HARUS la aku kene buat lagi..hoho..

Mujur la simple aje biskut nih...Che mek pun menolong jgk malam tadi..Tolong taburkan candy color atas biskut...Tapi rasenye yg byk ditabur is atas dulang brbanding atas biskut...Lepas tu "cukai" plk utk mkn sndiri...hoho

Siap BATCH PERTAMA biskut Raya aku..haha..Jgn marah ye kawan2..kiki



End

Ramadhan Day 8 : Ikan Bakorrr..

As Salam

Entry : Merasmikan...

Ahad...lepas subuh pkol 9am baru bangun..Itu pun sebab terase che mek duk terkuit-kuit..Ntah ape yg dikuitnye ntah la..Bile celik mata...Mende pertama nmpk is botol susu..Ok..kene bangun jgk sebab che mek nak susu...kiki (Melandau plkkk..)

Selesai semua dlm pkol 10am++ kami plan nk ke chow kit mncari "something"...

Tetibe bile smp kereta..penuh dengan semut hitam mcm semut yg selalu melekat dekat buah-buahan...(gambo x amik sebab gelabah time tu..hoho)

Tapi kami ke Chow Kit jgk dulu...Maka adalah brngn yg kami beli...huhu..Jakun aku sekejab dekat sane sebab dh lama x pegi...Meroyan beli smp 4 jenis buah..(sape nk mengabihkn xtau la aku..haha)..Then beli periuk pengukus..yg paling kecik..berangan nak masak ikan siakap stim...haha

Beli balang utk utk raya jgk..Over x aku???haha

Lepas dh siap membeli di chow kit kami ke JJ Wangsa Maju mencari brngan lain...Lepas Zohor baru gerak ke kedai kereta tmpt kami pegi..PIT STOP CAR SALOON - TTDI...

Pkol 4.30pm smp rumah..Pkol 6.00pm start masak...

Akhirnya..Menu berbuka kami meriah dengan buah...haha
Ikan kembung bakar..
Kentang Bakar..
PETAI!!..
Red Dragon Fruit..
Sambal cicah ikan bakar cili-kicap
Mangga Muda yg manis...
Kuah colek...
MERIAH kan???haha

Actually aku mencari ini :
Frying Pan..

Memang dah lama teringin..tapi masih belum tergerak nak membeli...Tahan nafsu smp x tertahankan semalam...Memula nak beli dkt syarikat MENANG Chow Kit...Tapi aku & Hata x berkenan plk...

Maka ke JJ Wangsa Maju kami menunaikan hasrat dihatey..haha

Makanya juga...tercapailah hasrat dihati nak MAKAN IKAN BAKAR utk berbuka semalam..hoho..Alhamdulillah sebab Allah swt bagi kami peluang utk ada Frying pan ni..hoho..Lepas ni mmg kene UP LAGI semangat memasak...Mcm dah berkurangan alasan nk mencari lauk diluar..haha..OVER...

Berbuka ptg ni mcm planning nak bakor ikan keli plk..hoho



Ape menu berbuka korang smlm???




End

Ramadhan Day 7 : Nasi Lemak...

As Salam

Entry : Lauk sambal sotong...

Semalam...blk dr JJ Kepong, terus beli lauk utk brbuka dkt kedai bwh...Alasan...malas nak turun 2..3 kali..huhu

So semalam menu berbuka kami adalah ini : 
Nasi lemak sambal sotong...

Memang menu ini jgk la smp ke sahur hari ini...hoho
Alhamdulillah...che mek pun layan jgk mkn nasi lemak den...kiki
Alhamdulillah...Even menu simple..kami sekeluarga tetap kekenyangan...kiki


Ape menu berbuka korg smlm???



End

Weekend : HYTEX

As Salam

Entry : che mek saya

Alhamdulillah hari ini sudah seminggu kita brpuasa...

Pagi tadi, lepas sahur aku x bleh tidur...tetibe segar plk mate nih...biasa kalo weekday...amboiiii...katupnya x menahan...haha

Around pkol 10.40am kami gerak ke HYTEX Warehouse SALE...kali ni rase mcm hampa sikit sebab baju che mek x byk..tapi sangkut jgk 2 lai baju che mek dan baju aku n Hata pun terselit jgk..hoho

Then kami ke JJ Kepong sebab dh brjanji dgn che mek kalo berjurus mase dekat HYTEX..ayah g bwk main gelongsor...Smp2 g cari sandle raya Hata..then tetibe nmpk SALE utk baju che mek...70% OFF kot..sape xmo..hahaha...
Muka gembira...
Tapi RAMBUT???? 
MasyaAllah...haha





Menu berbuka hari ini homemade lagi...huhu


End

Ramadhan Day 6 : Ikan Bawal 3 Rasa



As Salam

Entry : Alhamdulillah kenyang...

Semalam kami blk ikut jln biase...Alhamdulillah smp rumah as per expected..kiki

Smp2 aje terus g cari ikan...plannya nk mncari ikan siakap..sekali dua-dua kedai dh abih..maka ikan bawal hitam mnjadi pilihan...

Menu ini Hata yg masak..aku x teror..haha..Aku tolong potong bahan2 n gorengkn ikan kasi garing sajo..huhu


Inilah menu berbuka kami semalam..masak smp 2 ekor..sekor lagi utk brsahur..hoho..Rajin sgt kami ni kan? Time brbuka kalo sempat masak byk la...kalo x smpt...time sahur tu mkn ikan masin goreng pun dh boleh brtmbah2 nasi...huhu

Alhamdulillah setakat ini masih boleh menahan nafsu dari menjejakkn kaki ke PARAM a.k.a Bazaar Ramadhan...bukan x teringin...tapi...ntah la...kiki


Time brbuka semalam dh fikir lauk berbuka utk today...boleh??? Over je kan???haha


Ape menu brbuka korang plk??Mesti meriahkan???huhu



End




Ramadhan Day 5 : Sambal Udang

As Salam

Entry : Tercapai jgk..hoho

Alhamdulillah semalam sempat jgk masak dirumah walaupun makan nasinya 10 minit lepas waktu berbuka..huhu

Semalam mmg aku teringin sgt nak masak sambal udang...huhu..Jadinya, smp aje rumah terus aku bersilat gayung memasak...Hata tlg masak nasi & tgkkn che mek...huhu
Sambal Udang...
Telur dadar bermayonis
Kobis - Ulam

Mujur la sambal buat ikan cencaru sambal hari tu ada balance lagi..so kat situ dh dpt skip masa sikit..huhu
Telur dadar tu hasil bancuhan Hata & my che mek...
Sayur kobis tu pun che mek jgk yg potong guna pisau ikea..
Ok la kan?? belajo la sikit2..Nanti beso xde la semuanya baru nak belajar kan??kiki


Alkisahnya sahur tadi pulak...
Tetibe je perut aku sakit giler...giler...lepas basuh pinggan sebelum bersahur tadi...
Last-last sahur nestum coklat sajo 4 teguk...
Lepas tido smp pkol 6.00am..
Alhamdulillah pagi tadi bangun dh ok sikit..

Actually aku ni memang TAK BOLEH BASUH pinggan time sahur...
Mase dekat kg dulu pun memang aku x bleh..
Kalo buat jgk mesti perut aku sakit..
Ape kes ntah la...huhu




Ape menu berbuka kawan2 semalam?



End

Jualan Gudang : HYTEX

As Salam

Entry : Murah!!!.Murah!!!
HYTEX
Macam tahun lepas...Mereka KEMBALI..hoho

Sesapa yg free boleh la pergi ye...Map dh tersedia..huhu




Aku dh bg hint pd Hata nak pegi..kiki



End

Iftar : Dewan Perdana Felda..

As Salam

Entry : Ramadhan 4

Semalam lepas keje, aku & Hata fetch my opismate dkt LRT Damai...Aku gerak dulu sebab xkn la dieorg nk melangut dgn kami dlm kete tu plk kalo smp awal kan??haha

So semalam sekali lagi aku lenjun sebab hujan..Alhamdulillah lebatnya sekejab saje...Sementara menunggu mereka sampai, sempat la si che mek meninggalkan toksin..Erkkk!!..

Jom layan gambo...
Pkol 6.30pm
Kami dh smp Dewan Perdana Felda...
Tgk2 dh ada siap2 booth utk Groupon...
Terus check nama & amik resit...
Meja kami....
ANTARA makanan dimakan...
Udang tu sedikit menghampakan aku..hoho
Laksam, Dimsum & Kerabut perut memang SEDAP..hoho
Sekarang dieorg dh expend tmpt mknn...
x terhad dekat dalam dewan je...
Luar dewan pun ada jgk..Dekat tepi jalan nk masuk dewan pun ada...
Aku rase dieorg asingkan supaya lebih ramai lagi cust. boleh masuk..
Lgpun yg luar dewan tu is mknn yg perlu dibakar...
Kang kalo membako dkt dlm dewan tu...
Ade plk yg pengsan sebab sedut asap berlebihan...kan???
Stage yg akan ada penyanyi berkumpulan yg mendendangkn lagu yg LAYANNN..huhu
Bergambo lepas kenyang...
Time ni dh nk gerak balik dah...
Berselfie x boleh ditinggalkan..haha
Last but not least...
Bersama che mek saya..
Mukanya gitu bukan sebab MOODY ye..
Itu sebab MALU kwn ibunya mintak senyum..kiki

Ok..Itu je activity Iftar kami kali ini..
Tunggu budget opis plk utk bwk whole staff iftar tmpt lain..huhu



Opis / opismate korang dh buat???


Tgk meja hujung sebelah stage..tetigt mase keje dkt netcara last 4 years ago..sob..sob..sob..
End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top