Like Us

Ramadhan 13 : Bangi Gateway

1 comment
As Salam

Sape penah g Bangi Gateway.???...
Aku baru je blk dr sane..itu pun my SIL yg bawakkan..hoho

Suasana dkt sane damai aje tau...x payah nk berlaga badan nk memilih kain...huhu..Byk kedai..Byk jgk pilihan..1 kedai yg menarik minat aku is CK RAHIM...Kalo dkt KL dieorg just jual majoritynya adalah brooch & a few tudung...dkt Bangi Gateway nih...HANYA TUDUNG..SHAWL..INSTANT SHAWL dgn harga yg hampir sama dgn MUAZ textile...Rambang mata aku tadi..huhu..

Sempat rembat sehelai instant shawl utk che mek & sehelai utk aku..wakaka...
Warna fevret che mek..PURPLE..layankan...beria request nk pakai time tu jgk..bile dipakaikn..tahan 10 minit je..lepas tu mintak bukak...huhu..Nnt time raye aku paksa pakai lama2..hoho

Memang rambang mata wehhhh...Rege jubah pun xde la melampau sgt..berbaloi la...x jauh pun dr rumah my SIL..so afe chance la nk heret Hata plk g lepas nih..hoho




End

Ramadhan 10 : 3C..Jalan TAR

No comments
As Salam.

Hari sabtu hari tu g svc kete..senang buat awal2 sementara pitih tgh ada...nnt dh tggl sparuh..x dpt buat major service plk..kiki

Kami service dkt area LRT Jelatek..Service amik masa 3 jam..So ayat Hata ajak g Jalan TAR..xde plan ape2 pun sbnrnya...Saje nk brjalan..huhu...

TAPI....Smp je sane..tgk2 REAL HIJAB pun ade jgk!!! Actually aku dh lama mncari SALE dari dieorg...tapi nk g yg dkt2 je...Alhamdulillah dpt..
Weeeee...
Dah siap pilih...byr...then g HAJRA pulak...beli plk tudung instant soft awning siap tutup dagu...jenis lycra..jadila buat tudung express time raye nnt...sarung je...huhu

Lepas siap sane...kami ke SOGO...kesian plk pd che mek...so bungkus nasi ayam..then mkn dkt food court lvl 6..Then bjalan jab dlm tu mncari selipar raye Hata..Tak jmp yg brkenan plk...xpe la..kite cari tmpt lain ye..Sometime..si Hata ni cerewet jgk dlm memilih...haha..Layankn...kiki

Sedang elok OTW nk ke Masjid Jamek semula...tmpt svc kete kol btau kete dh siap svc dh..terus gerak blk ke Jelatek tapi benti dkt LRT Setiawangsa...Sebab kali naik cab..teksi kena U-Turn jauh...

Lepas amik kete terus blk rumah sbb kepenatan...

Petangnya masak lauk simple...
Curry Chili Crab

Teringin nk makan penangan dr tgk channel AFC...haha

Malamnya around pkol 10.30pm...kami ke jalan 222 plk pekena laksa penang & otak2...Jmp my SIL dkt sane...Pkol 1.30am kot baru smp rumah...kiki

Betul2 brjalan kami skeluarga Sabtu hari tu...huhu




End


No comments :

Ramadhan 7 & 8 : Menu Simple

1 comment
As Salam

Masih berjaya menahan diri dari ke PARAM..haha.. Walaupun Hata ada usulkn nk PUDING CARAMEL, tapi masih boleh ditahan...Xtau la esok luse x tahan nk sgt..Aku mmg x pandai buat...hoho

Semalam terpaksa amik Emergancy Leave (EL) sebab badan x berapa nk stable...Cepat sgt kena gastrik skrg...Risau plk kalo g kerja aku tumbang ke..Ape2 jadi ke..Walaupun Hata keje area opis aku..tapi tetap bahaya...

Hari rabu, Alhamdulillah sempat smp rumah pkol 6.30pm...Sempat masak 2 jenis lauk paling simple & x merenyahkn dapur...kiki
Ikan keli bakar & Sayur bendi rebus
Disebabkn aku takut nk makan yg masam2..So pencicah ikan bakar hanya kicap, cili, bawang, gula, garam & sikit je perahan limau.. Tak berani nk buat pencicah mcm biase...

Semalam, lepas ke klinik mmg duduk rumah je. I need rest..Kalo x..terpaksa bukak pose..Tak larat weh nk mnggantinya nnt...hoho

So smlm, tgh syiok2 aku rebus air bali, tetibe gas abih...Hata g turun pkol 5.30pm beli gas & lauk, pkol 6pm++ baru org htr gas smp...Alhamdulillah dapat masak ON TIME sebab menu yg paling simple je kami masak..Tak payah nk beriya2..tgh2 nperut x berapa nk stable ni, baik aku masak & makan menu yg SELAMAT...hoho
Sup sayur & Soohoon + Sototng Goreng kunyit... 
Alhamdulillah selera che mek nmpk dh kembali...Berselera makan sup sayur & fish ball smlm...Sebelum tidur skrg ni mcm dh jadi rutin plk makan 2 keping roti + nutella.. Lepas tu xde mintak susu dah..Mintak pun samada time kami lepas brsahur or OTW g school...


Sahur tadi, aku masak telur masak kicap EXPRESS je.. 15 minit dh masak...Tetibe rase mcm x pecaya..hoho..Mujur la ade rase segala bagai...kiki

Smlm tgk channel AFC (Asian Food Channel)..terus rase nk mkn chili crab + otak2...Sabar aje la..haha
In Shaa Allah, kalo hari ni jln x jammed...Smp rumah around 6.30pm..Boleh la menunaikan hasrat encik tekak..kalo x sompek, esok aje la jwbnya...huhu

Esok kena g service kete..Nak berjalan jauh ni kena buat MAJOR..So kena tggu around 4 jam utk siap...Moh le kite pikior nk kemana esok dalam tempoh 4 jam tu...Hhhhmmmm...



Voucher dkt JJ Quill ade lg nih...haha
End

Kisah Qaisara : Transit -- Sorok-sorok

1 comment
As Salam

Semalam masa Hata g amik che mek...
Lepas amik..hata tggu aku dkt LRT..Then Hata bercerita..

Hata : Tadi jenuh sy duk mncari selipar Qaisara x jumpe2..
Aku : Hah? Kenapa plk?
Hata : Takde dkt tmpt yg awak letak pagi tadi..
Aku : Hah??
Hata : Siap dgn teacher Shila pun tlg cari..Sekali jumpa dkt BAWAH PASU DEKAT GATE..
Aku : ????
Hata : Teacher said semenjak dua ni mmg selalu jadi..Budak2 TRANSIT yg buat.
Aku : Hhhmmmm

Aku nak marah sape skrg??
Teacher kah?? Sebab tak tegur???
Budak TRANSIT itu sendiri kah?? sebab pedajal budak tadika???

Aku pun kadang2 konfius jgk nih...
Aku x rase teacher tak tegur...
Aku x rase budak TRANSIT yg buat tu x dengar...

TAPIIIIII....

Aku rase budak tu BUAT-BUAT TAK DENGAR teguran teacher..
Aku rase budak tu SERONOK main sorok2 kasut rakan2 yg lain...

Hhhmmmm..Tak tau nk komen ape & mcmane..
Ape la perasaan PARENT budak tu bile tau permainan kesukaan anak dia is SOROK SELIPAR budak2 dkt taska smp mnyusahkn parent si mangsa & memeningkn teacher..

Aku pun sejak che mek blk dr KB ni...Lain benar perangainya...
SABAR tahap dewa je aku nk TUNE blk ke keadaan asal...kiki




End

Renungan Ramadhan 6..

No comments
As Salam

Pagi tadi lepas sahur, sementara menunggu makanan turun ke perut..Sempat la belek HP kejab sambil leparking dkt katil..huhu

Sekali Hata tunjuk page yg sama aku tgh baca..

Sangat memberi pengajaran pada parent yg berkerjaya..BOTH OF THEM..Macam aku & Hata..So far, Alhamdulillah, kami still boleh faham lagi KENAPA dan MENGAPA sometimes che mek brkelakuan gitu & gini so kami akan follow je che mek as long as x melampau..

Marilah kita sama2 perbaiki diri sndiri dalam mndidik amanah Allah swt...huhu

Jadinya, wahai ibu bapa yg bekerjaya...

Jangan cepat melenting kalo anak byk kerenah tiap kali kite blk dr kerja or time amik mereka dr nursery or school..tak kira la kite kaya atau miskin..Ada maid atau tidak dkt rumah..Cara & style jaga tu x sama langsung dgn cara & style ibubapa sndiri yg handle...

Aku ni pun bukan perfect sgt dlm mnjaga anak...
At least dgn adanya tips2 & pengajaran gini, MESTI terlintas dalam pemikiran kita untuk improve diri supaya mnjadi sahabat kepada si anak...
Skrg..aku tgh brusaha utk jadi sahabat kepada che mek...Bukan senang wehhhhh...Ianya mengambil MASA panjang & memerlukan SKILL yg tinggi...kena banyak lagi belajar dari pakar...

Mase g Quill hari tu, aku beli lipstic, sebabnya lipstic favourite aku udah hilang...Ehhhhhh..che mek pun nak jgk...Tapi aku belikn lipbalm PINK aje la...Itu la yg dibawak kesana kemari...Nak kuar rumah pakai..nak makan, lap mulut..lepas makan..pakai semula...Layannnn...


Harap2 kita dapat perbaiki diri supaya mnjadi idola si anak...



Amin



End

No comments :

Kun Anta : Humood Al Khudher

No comments
As Salam

Dibulan Ramadhan nih..Tetibe TERLAYAN lagu latest ni plk..Sebabnya dh start sokmo main dkt radio..Not bad..Che mek pun suka..Waahhhhh...Gitu...

Meh aku share sikit..ini AKUSTIK dia dkt SINAR.FM..


Layanla ye...
Sesambil buat keje yg x memerlukan anda berganjak dari kerusi..hoho




End

No comments :

Ramadhan 6 : Iftar @ KGPA

1 comment
As Salam

Semalam lepas keje terus follow Hata gi KGPA ( Kelab Golf Perkhidmatan Awam ).. Alhamdulillah time g & blk x jammed..Sempat jgk Hata join Business Update meeting opis...Aku & che mek tggu dkt luar je...

Pkol 7.25pm baru meeting tu abih..Sedang elok brjalan ke hall makanan, azan pun berkumandang...
Welfie...
Sempat berselfie dgn che mek sementara Hata abih meeting...huhu...

Pilihan makanan dkt sini not bad..Siap ade bubur lambok, beraneka jenis spaghetti, soto, rojak buah pun ado..Yg lain lauk2 & kuih muih standard..Aku yg kelaparan mmg x sompek nk snap gambo..Makanan mnjadi keutamaan sebab ade sambal tumis UDANG GALAH...bukan senang nk dpt tu...huhu..Che mek makan macam2..mihun sup bedal...Spaghetti kosong pun makan jgk..Ok la..At least selera che mek dh ade semula...

Air minuman dieorg pun ade mcm2 jgk..Siap ade SODA HERBS, air TIMUN, STRAWBERRY BANDUNG....Haaa..Tp aku x berani la nk amik yg pelik2 sebab perut baru nk ok..Kang jadi semula...Abihlah aku..huhu

Harga :

RM58.00 utk Dewasa
RM29.00 utk Kanak-kanak
Ade 6% GST ye kawan2...

Nak Booked or maklumat lanjut, boleh kol number nih :

03 7955 1216
03 7956 0122

So smlm jimat budget utk berbuka kami sekeluarga...huhu
Sahur pagi tadi, AGAIN aku mintak Hata g beli nasi ( sbb mlm x masak ) aku goreng ikan mabung rebus & Hata beli 1 jenis lauk..huhu..Kemalasan nk masak melanda bile time berbuka dh start x masak....huhu

This year, group opis macam x sompek je nk ber-Iftar sesama kami...huhu
Takpe la..Ade umur panjang, next year kite Iftar sesama ye...huhu





End

Replacement Leave..

2 comments
As Salam

Hari ni baca email dr opis ttg replacement leave on July..
Actually aku dh tau since last week...Tapi kena tggu official email dulu baru boleh apply...
Alhamdulillah, dapat 2 hari replacement leave...

Cmpny tmpt aku keje ni, stylenya kalau PH fall in SATURDAY, kami boleh pilih any day in that month as Replacement Leave..Kalo PH fall in SUNDAY, automatic MONDAY tu cuti...huhu..So dapat la aku cuti pjng sikit kali ni..huhu

Cmpny korang mcmane plk?

Seronok cuti pjng2 ni...hoho




End

2 comments :

Kisah Qaisara : Selepas 18 Hari

1 comment
As Salam

Alhamdulillah aku dh boleh start keje hari ini..Dh xde cherry or gastrik or dizzy..

Kisahnya my Qaisara..Semalam beriya2 si ayah g JJ Kepong sebab hata said sometimes ade betulnya jgk "Org yg sakit" kena g bawak brjalan keluar..( aku le tu..haha )..Semalam both of us cuti dr masak..Makan luar. Sementara nk tggu waktu brbuka, briya Hata amik hati che mek dgn belikn new pencil case, pencil kaler + clay..Lepas tu dibawaknya che mek g main game dkt area molly fantasy tu..Mujur la bawak HASIL..Kalo idak, mmbazir pitih je...haha

Che mek dapat rubber ball 2 biji, soft toy panda 1, candy 2 biji..Ok la kan?kiki
Ini la wajah terkini kesayangan hamba..Rambut yg telah dikontotkn oleh tok ma gara2 chicken pox...
Oiiii!!!!...Dah pandai melandau...Sepjng aku cuti, bangunnya idak lagi mcm dulu (8am)..La ni kalo dibiarkan..cecah ke 10am.. Anak dara apa ni???Hahaha

Slang kelate udah mcm makin pekat je aku dgr dr che mek nih...haha

Pagi tadi bangun pagi, brmulalah semula RUTIN HARIAN HATA...huhu

Smp school, drama mcm biase...Maklum la dh 2 mggu x g school...Nk panggil balik MOOD tu mmg amik masa..

Harap2 che mek ok je dkt school...
Hari ni aku follow opis Hata punya majlis brbuka puase...
Nnt ape2 aku update lg yer...huhu





End

Tragedi di hari lahir...

3 comments
As Salam...

Memula...Happy Bday to Me...
Terima Kasih mak sebab melahirkan...huhu

Semalam...
Ajak Hata g Quill dkt blkg UniKL..Plannya nk mncari seluar & kasut raya Hata...Tapi last2 jmp seluar raya je...

Pkol 2.30pm tetibe aku rase pedih ulu hati yg TERAMAT...terus TERPAKSA buka puasa...gastrik kah???sbabnya..time sahur aku just minum nestum je 2 paket...then sblm keluar rumah...aku dh cherry skali..

Lepas terpaksa brbuka..aku jadi ting tong..terhuyung hayang rasa bdn ni...terus ajak Hata blk..Smp rumah terus mncari tilam...Hata yg handle masak lauk brbuka & che mek sndiri...

Pkol 9pm aku jadi makin kronik..cherry non stop..muntah...pening...jantung rase laju..badan brgetar...last2 Hata ajak g hsptl..risau waktu2 gini xde klinik bukak...

Smp HSB...doktor check & kasi ini..
Masuk air 1 botol...dkt HSB ni je aku dh cherry 3 kali...Alhamdulillah x kena admit...Smp rumah pkol 12.30am..cherry + muntah air seround...pagi time sahur td...aku still ting tong & Hata sarankn x payah la puasa...hhmmmm

Harap2 hari ini cherry bransur kurang..aku pekena teh pekat kaw td...

Doakn esok aku bleh puasa ye kwn2...amin...



End

3 comments :

Tips Menu Bersahur

2 comments
As Salam
Kelmarin tgk dkt fb menu sihat utk brsahur..
Tapi x sempat sahur lg aku & Hata dh try dulu...kiki
Sedap weh...
Roti gardenia + nutella + hirisan pisang..


Dikatakan menu ini mampu mnyimpan tenaga utk spjng hari berpuasa...In Shaa Allah.. esok pagi time sahur lepas mkn nasi sikit kite makan...nk tgk betul2 brkesan ke idak..huhu

Korang pun mesti ade try mcm2 menu baru bln pose ni kan?? Huhu





End

2 comments :

Homemade Bergedil

2 comments
As salam...

Hari ini plannyer xmo keluar rumah...kononnya nk berehat...last2 okol 2pm Hata ajak g giant plk sebab nak bwk che mek g main motor katenye...tetibe plk aku terigt this coming tuesday opis Hata buat sesi bukak pose...tetibe plk aku rase nk pakai baju baru..kiki

Tetibe jugakkkk..teringin nk makan Bergedil...percaya tak yg aku x pernah makan makanan nih??? Sekali dua aje rasenye spjng 31 tahun hidup..haha..

Bersemangat aku mintak resepi dr opismate..senang sgt resepi die rupenya...kiki..

Bahan2nya :
1. Daging kisar.
2. Kentang goreng yg dilenyek.
3. Hirisan daun bawang.
4. Garam & gula secukup rasa.
5. Telur - dipukul utk salut doh mase nk mnggoreng.
6. Minyak untuk mnggoreng.

Cara masak :
1. Goreng kentang & tumbuk hancur.
2. Gaulkn bahan no.1 - 4
3. Uli adunan mnjadi doh - size ikut suka hati...huhu
4. Panaskan minyak
5. Pukul telur & celupkn doh bergedil.
6. Masukkan kedalam kuali dgn api yg sederhana..
7. Goreng hingga nmpk keperangan..
Siap...

Senang aje kan???

Aku je yg xmo amik tahu sbb xde rase nk mkn sblm ni..haha

Mujurla Hata kata LULUS...kiki
Ok..next time bleh buat lg...huhu






End.

2 comments :

Ramadhan 1436H : Puasa & Sahur Pertama

4 comments
As Salam

Syukur Alhamdulillah sebab masih diberi kesempatan utk mnyambut Ramadhan kali ini.. Ramadhan tahun ni harap2nya bertambah meriah & lebih diberkati berbanding yg lalu..

Pagi tadi pkol 2.40am baru tersedar & laju2 masak nasi...haha

Then alarm bunyi pkol 4.15am...4.30am baru bangun & siapkan mknn utk bersahur..Pagi tadi sahu kami simple je sebab kepenatan nk memasak... 
Nasi putih + Serunding Daging + Acar Buah
Semua lauk SEGERA.

Hari ini Hata masih on leave..So aku serahkan idea utk mncari menu berbuka pada Hata...Esok aku plk on leave..So boleh la memikir nk masak ape..Kalo ikutkn hati, aku nk masak ikan bakar + air asam & ulam je...pastu cari dessert sikit + kurma...Siap..Tapi tgk la dulu tahap KERAJINAN aku esok di-level mane...hoho

Ape menu bersahur anda??




End

4 comments :

F.O.C Power Bank & Coffee Maker

No comments
As Salam

Last week gi OU..Berdating dgn Hata...huhu

Mase lalu dkt booth crdt card, dieorg biase la offer kad itu & ini..Tapi aku x pandang pd kad..Aku pandang pada FREE GIFT dieorg..Menarik tu..Power bank & Coffee Maker..huhu

Terus je tarik Hata mintak apply..Berjaya / tidak itu belakang cite..haha
Bile tgk requirment MIN SALARY, aku layak utk apply jgk...So boleh la pilih 2 FREE GIFT..
Moh le kite amik 2..Aku amik power bank, Hata amik coffee maker..
Ehsan google
Coffee maker ni jenama PRINCESS..Katenye anak kepada Panasonic sebab kalo jadi ape2 bwk je g opis/svc center Panasonic..Aku x kesah brand ape..Janji time guna x meletop & tahan lama...haha 
Power bank 10400mAh yg aku dapat..huhu..
Alhamdulillah so far pakai OK..harap2nya masih boleh diharap bila tiba saat diperlukan..Skrg, utk mnaktifknnya, sometimes, aku chrg HP guna power bank ni..Guna smp habis, then chrg..Sebab kalo nk tggu HP aku betul2 5% battery mase dkt luar mmg jarang..huhu







End...





No comments :

Kisah Qaisara : Kepulangan Anakanda & TERSHOPPING

1 comment
As Salam

Alhamdulillah semalam, jam 8.30pm aku dpt jgk tgk muka che mek...huhu

Tanjat ibu bile tgk rambut che mek...Pendek kebeno...Hata said tokma trpaksa potong sebab che mek kegatalan..Sekali pandang mcm budak nakal...huhu...Kesan chicken pox still ade lg sisa2...So pagi tadi Hata g bawak che mek g jmp doctor skali lagi utk check-up her condition..

Semalam lepas kerja aku terus je ke KL Sentral tggu dieorg.. Sementara nk ke 8.30pm tu harus la aku merayau dulu dlm NU Sentral tuh..Tetibe plk NAMPAK kedai ni buat SALE smp 60% OFF..Actually mmg aku sedang mncari bag comel utk sumbat chrger HP,charger gadget, Power Bank, kunci spare rumah & kete, kad2 keahlian yg kian menebal..Aku nk sekalikan dalam satu bag..Senang nk mngangkut & mncari..xde la ber-pieces dlm handbag aku ni..huhu
Melayan bubur ubi keledek dkt La-Cucur seround..Kelaparan la pulak lepas berjalan..huhu 
Hari raya decoration dkt NU Sentral..This time aku rase design almost same je dgn shopping complex yg lain..KAMPUNG..huhu..Oh Ya...This year aku x buat deco utk opis..ATAS sebab2 tertentu...huhu..Nnt FREE aku cite ye.. 
Ini la kedai yg buat SALE tu....Ok la SALE dieorg..Kalo xde SALE aku x berani nk masuk..haha..
Dapat jgk akhirnya bag yg aku nk..Means tahap kelebaran & kebesaran bag tu..
Dapat jgk wangi2 + shining2 sikit time Aidilfitri nnt...(Hrp2 pjng umur)..huhu

Ok..Itu je nak cite..
Kesian aku tgk dahi che mek..
Naik ruam..Mgkn panas kot dkt KB...
Harap2 next week che mek dh boleh start g school...




End

Padah Tak Makan Nasi..

2 comments
As Salam

Lunch tadi beriya-ia je aku rase nasi dkt cafe SEJUK & Lauk yg same jer..nak mkn dkt luar MALAS..SO aku pun makan la yong tau foo..RM6.00...

Selesai makan, makan buah pulak...Terbalik punya turutan makanan..Jgn ikut saya..haha

Akibatnya, pkol 4pm, tetibe perut terasa pedih smp x boleh duduk..Raas nk baring jer..Makan la biskut yg sedia ada..Abih sepeket..Tapi macam x jalan..Still pedih dkt ulu hati...Pkol 4.20pm terus g cafe opis..Menjengah..mngintai ape makanan yg ada...

Akhirnya aku beli ini :
Nasi lemak lauk kari telur..
Lalu makan separuh jer..
Alhamdulillah dh rase kurang sikit sakit ulu hati...
Sebelum beli tadi, siap btau Hata, lepas keje kena g cari tmpt makan terus...Jgn berangan nk balik rumah dulu..Rase mcm dh kebulur tahap azgaban jer...Terlupe plk yg cafe opis kalo brnasib baik akan ada mknn mcm dkt atas ni...huhu

Tapi lalu mkn separuh je...Ok la dari x lalu makan langsung kan..

Peringatan untuk diri sndiri..
Kalau dh tahu perut tu cepat lapar..Makan la mknn berat time lunch...
Jangan berangan nk mkn yg ringan2...Kalo mknn ringan tu murah ok la..kalo dh rege same je mcn makan nasi + lauk + sayur, baik makan nasi terus...huhu..


Aku lemahnya 1 jer kalo mkn dkt cafe opis..
Hari2 lauk same je...
Hari2 dapat nasi yg x berapa berasap...
Hari2 aku duk memikir nk mkn menu ape...haha

Harap2nya aku dpt brtahan la smp bulan puase nnt...huhu





End

2 comments :

Menu Semalam..EXPRESS

1 comment
As Salam

Semalam pagi g temankn Hata ke opis sebab ade job kena siapkn sikit...
Then kami ke AEON Big Kepong mncari lauk utk lunch..
Ramai betul rakyat semalam..mgkn sebab nk stock-up brng dapur lepas 2 mggu cuti sekolah and nk stock up brng utk bulam ramadhan nnt...huhu
Smp je dkt opis Hata, kami breakfast NASI KAK WOK dkt kedai PATATIMO dulu...

Then pkol 5pm baru makan LATE lunch + EARLY Dinner dgn 2 lg menu.. Daging goreng & telur dadar style Hata..haha

Ok la...Kenyang jgk kami berdua semalam..
Malamnya aku just buat roti hamlet dari roti gardenia je...X lalu plk rasenye nk mkn nasi lagi..huhu

Mgkn ini & mggu lepas aje la boleh masak ikut tekak sndiri..Nnt bile che mek dh blk, kena fikir menu utk che mek semula..huhu



Terigt plk COLEK bulan puase dkt KB..huhu
End

Cerita Gadget & Pasar Malam

No comments
As Salam

Hari Jumaat, lps keje melayan mengidam Hata g makan dkt 222...

Hari Sabtu, pepagi dh g Plaza Lowyat sebab Hata nk mncari new hard disk & aku nk mncari headset & survey new gadget..

Memula masuk MAC City..Tapi x dilayan..Mentang2 le aku pakai handbag Naraya + baju t'shirt + selipar...X dipandangnye kami..Dtg dekat tanya pun idak..Hampa...haha..Belek2 ipong 6 Plus..Bile x dilayan..Terus mati nafsu nk membeli..

Pusing g HTC..
SALESMAN pulak mcm x pandai nk amik hati customer...
Bile ditanya, jawapan die mmg 80% TAK meyakinkn & X MESRA pelanggan..
Melayang lagi mood aku...

Kita masuk la kedai lain...
Alhamdulillah...Walaupun mase 1st masuk kedai tu xde yg melayan...Tapi 2nd time masuk & belek2...
Ade SALESGIRL yg entertain kami & Alhamdulillah, aku brjaya dapatkan gadget baru...
HARGA LEBIH MAMPU MILIK dr IPONG & HTC..
LEBIH BERBALOI dari segi specification nya..
JIMAT DUIT AKU sebab membeli UNDER BUDGET...kiki
HP SONY aku tetap simpan...Plan nk masuk cite byk2 & bagi pd che mek utk tgk cite..
Che mek ni, dh ade gadget screen beso pun..Kadang2 nk jgk tgk cite dkt screen kecik..huhu

Selera masih pada SI PUTIH...
Lepas beli, terus g tgkt atas mncari plastic casing & glass screen protector..
Aku dpt FOC HP & PC/LAPTOP 16GB pendrive...
Alahhhhh...Pendrive yg boleh cucuk dkt HP jadi mcm ala2 external hard disk tu...Kalo nk tgk movie, jimat la space HP kite..Simpan dlm pendrive tu then cucuk dkt HP & tgk...

Lepas Zohor kami gerak balik..
Tak boleh duduk sane lama2..Nnt melabor ke perkara yg merepek2 plk..kiki
Dalam pkol 6pm gitu, aku ajak Hata g Pasar Malam Masjid Jamek..
Dah lama x pergi..Parking kete dkt Campbell (RM10.60) then brjalan mncari tudung raye dkt sane..

Alhamdulillah...
Berbaloi pegi..Jumpe semua tudung yg aku nak...huhu
Sekali dgn tudung che mek aku add on..
Biar byk sikit..nk bagi semangat sikit pada che mek...huhu
Baju dress raya 3 helai, xkn tudung sehelai aje kan???Mesti la kena sama byk dgn si ibu...huhu 
Total tudung + shawl + instant shawl yg aku dh ada..Complete sudah pncarian tudung Aidilfitri aku...huhu
Ade yg beli dr kawan, ade yg beli mase blk KB & dkt Pasar malam....huhu




Smp rumah pkol 11pm..
Lepak2 kejab...
Ehhhh..Pkol 1am baru Zzzzz...





End

No comments :

Kisah Qaisara : Rindu Sama Kamu...

No comments
As Salam

2 hari (Khamis & Jumaat) x dapat brcakap dgn che mek..huhu

Hari sabtu tghari tu kami kol..

" Qaisara..Hari rabu nnt ayah dtg naik kapal terbang amik Qaisara blk rumah kita tau.."

" Ok..Ibu?"

" Ibu tunggu dekat rumah je.."

" Kenapa ibu x dtg sekali?.."

" Xde duit..ibu pinjam duit Qaisara utk pergi Legoland boleh?"

"Mana ade...."

Haih...Sebak rasa hati bile anak tny kenapa si ayah je yg amik...ibu duk celah mano?? Aku bukan xmo g amik..Tp kalo cost naik flight = kos kami drive..Rasenye biarlah hata sorg je amik..Nak g on weekend, penat tu terasa sgt..
Rindu sgt dh bdk che mek nih...
Lepas ni rumah kami akan meriah semula..
Meriah dgn suara che mek & meriah jgk dgn bebelan aku & Hata...huhu
Macamane la kesan parut chicken pox che mek nnt ye....






End

No comments :

Bertunang Anak Sedara...

3 comments
As Salam

Cite dah lama tapi baru malam tadi sempat transfer gambor dr HP hata ke HP aku..Sebabnya, nk trf ke pendrive, tetibe corrupt la plk..

Xde byk gmbr yg dpt dikongsikan..huhuhu

Majlis pada 2 May 2015 yang lepas..2 days b4 aku kelik kelate..
Alhamdulillah majlis brjalan lancar..
Harap2 semuanya baik2 je lepas ni..
Ini la anak sedara aku yg ke 2 dari 17..My site only..
Tolong abaikn rambut che mek yg mcm baru lepas bergaduh tarik rambut tu ye..haha

Semoga relation korang kekal hingga hujung nyawa...
X sangka dh besar2 anak sedara cheq...
Nmpk sgt mak sedara dieorg (aku le tu) muda remaja lagi..haha
Utk hantaran, aku sponsor coklat je...
Total hantaran ade 20++ kalo x silap..
Org perak mmg suka bagi makanan kot kan???
Time aku bertunang dulu pun, main things-nya dlm 9 jer...
Tapi bile tambah2 mknn la..manisan la..tetibe je jadi 20++...huhu

Dress yg che mek pakai tu, my kak yang yg sponsor...huhu




End

3 comments :

Grrr!!!. "DIA" Buat Hal Semula...

1 comment
As Salam

Usianya baru mnjejak ke 2 tahun..Di usianya 1.5 tahun yg lalu, mula buat perangai pulak bile kena htr ke service center utk cuba diselamatkan...Namun, bile diberitahu kos-nya yg mcm x masuk akal, terus je aku cancelled-kan rawatan ke-atasnya & alhamdulillah TETIBE boleh pakai semula walaupun performance-nya x sehebat mase 1.5 tahun yg lalu...Sampai aku terpaksa mencari pengganti sementara utk dibawak blk kg mase kes banjir dulu sepanjang tempoh "dia" dimasukkan ke wad...

Wahhhh..Boleh buat ayat bahasa sastera dh ni..haha...

Jumaat lepas...
Gadget ini buat PERANGAI semula, bile Jumaat malam sabtu tu, tetibe hang & off sndiri...Aku igt battery dh abih, pegi la chrg..Tggu dlm 10 minit, try on semula..hanya signal lampu hijau dkt bwh tu je yg mnyala..Tapi opening motion xdok...hati dh start risau...

Aku tgglkn di-chrged smp jam 5.00am..Time ni bangun utk siap2 utk blk KB..

Try on..Still x bg respon...Lampu hijau je yg mnyala...

Aku biarkan dulu...Bile pegang, motherboard nya terasa panas..

Terpaksa biarkan lagi smp battery habis semula...Motherboard still panas..

Smp dkt KB..Dh petang tu, baru la TOTALLY OFF sebab kehabisan battery...Hata try chrged & Alhamdulillah ON semula...Tapi kekuatan LINE pulak mcm hidup segan mati x mahu smp la ke hari ini...
Kalo dlm LRT bawah tanah...Dr LRT Ampang Park ke :RT Damai, jgn harap la LINE tu nk timbul..Silap2 "X" terus..Tggu la LRT tu brgerak ke Dato keramat..baru timbul "E"...dh otw ke LRT Jelatek baru ade "H"..
Semput aku tgk gadget nih...

Kalo time kerja, mmg aku jarang pegang gadget ni...
Melainkn ade hal2 tertentu yg penting....
What's app GROUP pun kalo masuk, aku jarang layan slagi xde perkara yg penting..
Time tu la die buat perangai...Lama x sentuh...
Line xde la...
Nk kol x boleh la..
Kena restart baru OK...

Kalo dkt kg (Perak) Sejak kuar ward..Memang aku kena pakai hp ASHA 501 ...Gadget dkt atas tu...Mmg kuar signal "X" terus...mmg stock simpan dlm bag je spjng aku dkt sane...

Tetibe aku terigt mase dkt service center dulu...
Uncle ni baru je beli HP Z2 selama 10 bulan kalo x silap..Then ade prblm smp terpaksa bwk ke svc center...
Tetibe die bising ckp..

" No wonder la kawan sy ckp, if u pakai sony..after 1 year, SURE ade problem dgn NETWORK die.."

Haih...memula aku xmo amik kisah sebab dr dulu aku mmg suka sony...
Gadget lama yg bukan android.
Mgkn nasib kami sama..Dpt gadget yg ade prblm berbeza dgn insan lain yg bernasib baik sebab dpt gadget yg x bermasalah...

Owhhhh..HP tolong la jgn buat hal..
Poning kepala tuan kamu ni memikirkn budget...
Kalo TERPAKSA mncari penggantimu...
Harus la aku akan terus cari gadget yg boleh bertahan utk jangka masa pjng..

Kalo ade rezeki kali ni aku nk beli gadget yg jangka hayatnya boleh capai smp che mek masuk darjah 2 ke darjah 3 ke..or smp habis sekolah rendah..haha..

Tak kuase aku nk tukar2 gadget nih...Kalo nk keja..Mmg x terkejar...


Tetibe duk servey HP baru...

Eh....



End

Kisah Qaisara : Ibu Yang Terasa

1 comment
As Salam

Dah masuk hari ke-3 tanpa che mek dirumah...

Krik..Krik..Krik..Krik...

Itu lah yg kami berdua rase..kiki

Senyap sunyi je rumah..
Xde dah dgr aku membebel sebab che mek buat sepah...
Xde dah dgr Hata membebel sebab che mek buat itu & ini...
Xde dah bunyi mainan yg selalu dimainkn oleh che mek..
Bercuti sekejab rutin harian kami tiap kali blk keje..
Semalam kol, my MIL said che mek dh start xmo dsapukn ubat...
Alasannya..

" Dah xde dah butir air..Dah sikit "

Abih tu..dh sikit xmo pakai dah??? Aku btau Hata, mintak my MIL paksa jgk che mek pakai ubat smp betul2 kering...Next week dh nk bwk blk KL..Kalo x sembuh bahaya nnt...

Haih...Rindu plk nk membebel dgn budak dlm gambar ni...huhu
Semoga che mek cepat sembuh...Kesian sgt aku tgk...

Tapi yang pasti...
Aku terasa GATAL & MENGGARU disetiap tmpt yg ade chicken pox pada bdn che mek..
SUMPAH x tipu...
Ade dkt tengkuk..aku rase mngetit2 (gatal) dkt tengkuk..
Ade dkt muka..aku rase mngetit2 (gatal) dkt muka...
Ade dkt lengan..aku rase mngetit2 (gatal) dkt lengan..

Smp Hata pun pelik apesal aku tergaru2..
Rase mcm gatal dr dalam badan..Bkn sebab gigitan serangga or else..
Aku x kesah gatal sini sane as long as che mek x menggaru..
Kalo che mek mnggaru, lagi parah...

Tgh duk fikir activity yg boleh dpenuhkn weekend ni...
Tak terdaya rasenye menahan rindu duk rumah time weekend tanpa che mek..hohoho



Tiket flight utk next week dh siap2 beli...
Hanya Hata je yg gi amik...
Harap2 smuanya selamat..Amin

End

Live Update from KB

3 comments
As Salam
Semalam adalah hari dmana aku trpaksa amik MC.kesihatan yg x mngizinkn..plan nk htr che mek g school tp TERBANTUT bila mase nk mandikn che mek ade nmpk tanda2 CHICKEN POX...
Terus trasa mmbahang telinga aku...Ini confirm jangkit dr school sbb mase amik che mek ptg tu, che mek duk brcerita ade bdk kena chicken pox..actually.. Aku dh mula rase x sedap hati dr ptg tu lg..tp aku buat xtau je..bile tny teacher, jwpannya YA..tp parent bdk tu dh amik sbaik dberitahu...
Mlmnya...che mek tdo pkol 9pm lg...kami just syak che mek x tdo dkt school so that die mngantuk..plus Hata ckp dr dlm kete che mek dh 3-4 kali mnguap..
Back to the story...
Lps je nmpk butir tu...terus susah hati kami brdua..camne nk jaga??paling tidak at least 2 mggu baru ok...so fikir punya fikir...bincang punya bincang, kami htr che mek ke KB...my MIL setuju nk tlg jagakn..pkol 6pg td gerak...pkol 2.30pm baru smp sbb byk pit stop...lgpun kami ikut LPT 2...
Esok lps subuh aku n Hata akn blk KL smula...ONLY 2 OF US...lain rasenye tu...udah 2 tahun lebih che mek x brjauhan dlm tempoh yg lama dgn kami..che mek tu mgkn ok la sbb ade kwn dkt sini..kami yg dkt kl ni mcmane plk???
Gaduh2 manja...marah2 manja dgn che mek mmg sokmo...tp bile xde perkara tu mesti aku yg emo nnt...duk trigt je memanjang...tambah plk che mek dh besar...lg ler buat aku emo...
Haihhhh...
Semoga aku kuat untuk mnhadapi hari2 tanpa che mek..
Paling x bleh blah idea my FIL...dsuruhnya tgglkn che mek smp raya nnt..
Owhhhhh TIDAK!!!!!
Boleh dtg angin meroyan wehhhhh...
Gaduh2... Marah2...
Tetap sayang...
Tetap nk che mek sentiasa ade dpn mata..
Tetap jgk nk bau che mek tiap kali nk tdo..
Tetap jgk nk brborak dgn che mek tiap kali nk tdo...
Cukup la 2 mggu mnahan rindu...
Lain benar rindu pd anak dgn rindu pada yg lain... Huhu
End

3 comments :

Early Bird Shopping Aidilfitri..

4 comments
As Salam

Belum masuk puase pertama tapi kbykkn kedai2 & shopping complex dh start buat bargain SALE..menggoda sgt tau..haha

Tadi lunch hour rajin sgt kaki ni g brjalan ke KLCC...Plan mncari 1 barang..Tp bwk blk 3 barang..

Plan lps tu nk singgah Cold Storage beli fried wantan & durian crepe..Sekali tgk Charles & Keith ramai org...Gatal plk kaki ni melangkah masuk...Bile tgk pada sticker.. 60% OFF..ok..Jom kite survey.. Siap ajak Hata yg baru habis lunch join aku memilih sekali..haha

Akhirnya..Siap byr tgk jam dh pkol 1.30pm.. Cold storage ntah kemana..Durian crepe dpt imaging bau aje la..haha
Akhirnya, aku beli mknn & minuman dkt roti boy mkn dkt opis jer..haha

Inilah hasilnya...Jadi la utk persiapan Aidilfitri nnt...hikhikhik..

Utk anak & suami..Kalo ade kelapangan kite pegi SOGO - MemberSALE esok ye...huhu

Brng ibu dh settled part kasut & baju...Part tudung je mnggagau lagi mncari..huhu



End

4 comments :

Hasil Menunggu 30 Minit...

4 comments
As Salam

Semalam lepas amik che mek..aku rase kelaparan yg teramat sebab time lunch just mkn kuey teow goreng je..Then terus ajak Hata g makan dulu b4 blk rumah..

Kami ke Planet Ikan Bakar & Steamboat dkt tepi MRR2 tu haaa...

Aku keciwa...keciwa sgt2...30 minit mnunggu..hasil masakan yg pada aku x seberapa..Kami x amik steamboat sebab regenya nak sama mcm dkt Seoul Garden..Baik gi sane..hoho

Kami order ala-carte..Aduh...Nak kate ramai time tu mmg idak.. Cuma ada 2 fmly (termasuk aku) je yg order ala-carte..Nmpk dkt kitchen mcm ade 3 org tukang masak..tapi awatnya SLOW sgt bohhhhhh!!!...Sedih aku..Tokey kedai plk nmpk melepak plk dgn kengkawan..At least monitor la kitchen tu sikit..nmpk customer muka dh kelaparan sgt..tny la waiter..ini idak..

Hata amik ASAM PEDAS IKAN PARI..
Tapi hata said x menepati citarasa sebab x lalu nk hirup kuah asam pedas tu...
Dalam pkol 8pm gitu, pelanggan dh start ramai...Tp semuanya amik steamboat..& ade 1 fmly amik ala-carte..

Rasenya cukup la sekali ni je kami pegi kedai makan ni...
Kalo kedai lain, x perlu tggu selama ini kalo dh ade more than 1 chef..+++ customer pun x ramai..
Aku punya sotong goreng tepung semalam pun x panas mcm baru angkat dr kuali...x berasap2..mcm dh 5-10 minit siap masak tp x hidang pd customer..Mcm tggu almost semua order complete baru htr...

Ok..Itu je nk bebel pasal kedai ni..
Bukan nk kondem..Tapi itu lah kenyataannya...
Mknn kami tiga-tiga x abih...
Mgkn nasib kami x baik kot smlm....huhu
Redha aje la..Mende pun dh masuk perut..Tgh proses..huhu




Mngomel dr pengalaman bukan mengomel utk mnjatuhkn..ok?
End

4 comments :

Dulu EDITOR..Skrg REPORTER

3 comments
As Salam

Alhamdulillah...Dah masuk hari ke-7 mnjalankan TASK baru...W/station baru..huhu

Kalau dulu duk depan aku jadi EDITOR.. La ni..Diri sudah officially REPORTER la pulop..haha

Kalau dulu duk mngedit ayat...la ni..mngadap numbering + shortcode + keyword pulop...

So far yg senang (means lite2) aku boleh catch-up lagi..Mane yg memerlukn aku merujuk email yg memberi DATA itu yg buat aku jadi FOKUS utk faham..kata ko...haha

Mende ni kalo brief aje mcm x berapa nk melekat sgt..Kena hadap & buat baru melekat dekat memory..hoho


Sejak jadi reporter nih...Terasa cepat plk masa berlaku...
Hadap2 keje..sedar2 dh pkol 11am..
Hadap2 keje lagi..sedar2 dh nak lunch time...
Hadap2 keje lagi..sedar2..ehhh..dah smp time balik..hoho

Aku x ckp keje sebelum ni aku mnghitung masa utk blk & banyak terluang..Tp tahap pembelajaran utk task ini buatkn aku rase mcm memenuhi sepenuhnya masa bekerja..haha..bagus x???kiki


Ok..nak sambung mngadap keje...


Doakan aku berjaya FAHAM structure keje baru ni ye kawan2..hoho



End

3 comments :

Menu Ahad : Ikan Siakap Stim Limau..

2 comments
As Salam

Semalam x kemana2...hanya Hata & Che mek je keluar rumah g beli bahan mentah & makanan kucing..Kononnya nk mncari kucing jalanan & buat activity charity bagi kucing makan...huhu

Semalam Hata teringin nk makan ikan siapkap stim limau...Pdhal sebelum ni x pernah pun buat sndiri...kiki
1st Phase
Beriya2 je kol my FIL mintak resepi...Last2 jadi RESEPI SENDIRI..haha.. 
IKAN SIAKAP STIM LIMAU
Alhamdulillah mnjadi..Che mek pun mkn dgn seleranya sebab kami buat x pedas..Disebabkn kukusan kami COMEL..so ikan tu mmg kene potong 2...huhu

Kami perabihkn sekor ikan tu utk LUNCH time jer...huhu...
Masak pun 1 lauk ni jer pun sebab fikir xtau boleh abih ke idak kalo masak byk lauk...huhu

Utk dinner memasing rase x lalu nk mkn nasi...
Tgk channel AFC, terus Hata request kentang bakar ni ha.... 
Then aku bakar jgk hotdog, buat telur omelet...Then makan dgn roti sandwich + timun + Tomato..

Selesai...huhu

Menu dinner che mek, dari ptg dh request nk bubur nasi jer...Layankan...

Ok..itu je activity weekend kami...


Ape activity korang plk???





End

2 comments :

Weeding : Eisya Toh & Huzairee

2 comments
As Salam

1st time g weeding RETIS..wakakaka..

Lepas maghrib kami bergerak ke RTM Angkasapuri..Alhamdulillah x sesat & smp pun mase pengantin baru nk berarak..

Smp2 kami bergerak ke meja yg disediakan.. Alhamdulillah makanan mmg menepati cita rasa...Che mek smp 3 kali ulang alik g booth aiskrim..huhu

Aku plk 1st rpund mkn nasi briyani (kot) dgn nasi impit kuah kacang...2nd round amik mee kari plk...hoho

Gambar byk dlm HP Hata...So aku update sekeping aje la dulu ek...Nnt dpt dr Hata aku add on..huhu..Merasa la jgk brgambo dgn RETIS..hoho
Eisya Toh & Huzairee...
This time dh pkol 10pm...Mujur la org x ramai beratur nk bergambo..Kalo x berpeluh ketiak cheq..haha
Dress che mek tu aku pakai dress mase brtunang my niece hari tu je..( gmbr event still dlm HP Hata..Lupe sokmo nk trf...huhu )

Pkol 10.30pm gitu baru la kiteorg gerak blk..Smp rumah dh dkt pkol 11 lebih...Selesaikn ape yg patut terus Zzzzzz...

Thanks tio Eisya sebab invite kami...kiki





End

2 comments :

Kisah Qaisara : Monster University

2 comments
As Salam

Sabtu, Hata yg terlebih excited nk g Sunway Pyramid nk tgk event Monster Inc..huhu

Pepagi hari dh keluar smp breakfast berat bwk ke lunch punya meal...

Smp2 kami makan ini dulu :
new Pizza
Aku amik Pizza Signature Series - BBQ Bang & Beef Pepperoni Perfetto..Sedap & LICIN kami makan berdua..hoho..Recommended!!! 

Lepas makan layan che mek tgk ice skating..Amboiiii!!!..Beria ok che mek nak main jgk...Bo layan....

Then melayan Hata & che mek ke sini :
Monster University - Student
Main la 2 beranak ni activity yg ade dkt sane except coloring...Then dapat la student card nih...huhu

Then g jalan dlm JJ kejab sebab konon2nya nk mncari dress utk che mek sempena event sebelah malamnya plk..Tapi xde yg aku berkenan...hoho..

Blk rumah dh pkol 4pm..Selesaikn ape yg patut...
Zzzzz smp pkol 5.30..Siap2 utk event malamnya pulak..





Nmpk lain plk che mek pakai baju polka dot nih...haha



End

2 comments :

Kisah Qaisara : Mother's Day

No comments
As Salam

Jumaat lepas school che mek ade buat sikit event sempena Mother's Day & Teacher's Day..Parent dijemput hadir tp aku & Hata x pegi sebab buat time org smyng jumaat...

Lps smyng jumaat, Hata whats app a few gmbr activity che mek dkt school...huhu
Qaisara & friends..

Ade bday celebration jgk on the same time..So byk la jajan yg che mek dpt..Siap ade parent yg bagi pencil kaler, eraser & sharpener lagi..( Kayanya parent tu..kiki )..

Mase amik che mek, teacher bagi ini pada aku...
Happy Mother's Day...

Jadila kan....Aku x celebrate pun..Setakat mkn dkt Johnnys je hari tu ,...kiki

Anyway..Thanks to school che mek sebab sudi bagi...huhu





End

No comments :