Hujung Minggu Ini...

As Salam

Hari ini sudah 21 hari berpantang...Alhamdulillah condition badan makin brtambah baik..Dah boleh mandikn si adik..siap2kn dia..then uruskn si che mek plk...Lepas settled semua..settlekn diri sndiri plk...then baru la boleh join si adik landing Zzzzz sesama..sementara si che mek duk beraktiviti with her cousin...huhu

Tak sabar rasenye nk blk rumah sndiri...dh sebulan x blk...mcmane la keadaannya lepas Hata mengemas mlm ni..hihi...Harap2 lps ni time table aku lebih teratur....urusan pnjagaan diri pun akan lebih terurus...Bkn senang nk manage diri bile dlm pantang ni ye kwn2..tambah plk kena uruskan suami dan isteri je..kena buat slow2 supaya x bentan..kalo tidak..demam x kebah mcm hari tu bakal brulang..huhu

Belanja muka happy dpt blk kl 1...

Muka happy dpt blk rumah sndiri belanja kendian time dh smp rumah ye...haha



End

Daging dan Lobak Putih

As Salam

Ini lagi 1 menu yg aku mintak Hata masak ikut selera tekak sendiri as long as x langgar pantang...haha

Bahan2 :
1. Hirisan daging..
2. Perencah blackpepper..
3. Lobak putih...
4. Bawang besar..
5. Air..
6. Garam secukup rasa...

Cara masak :
1. Goreng hirisan daging hingga air kering..
2. Masukkn bancuhan perencah blackpepper..
3. Masukkn lobak putih dan air..masak hingga lobak putih empuk..
4. Masukkan hirisan bawang besar..
5. Rasa garam secukupnya...
SIAP ...

Simple kan? X payah Hata masak 2 kali...huhu...




End

Daging dan Sayur Kailan

As Salam

Memandangkn dgn keadaan aku skrg..penjagaan makanan tu penting utk pastikn aku x mlanggar pantang...huhu

Rase jemu dgn menu yg sama tu mmg dh pasti...makanya kite cari la idea utk mempelbagaikan menu itu supaya kite x bosan...

Mase g check up 15 hari..hari tu..aku mintak my SIL belikn daging + sayur kailan..aku plan nk masak mcm daging kebab tp versi sndiri..haha..maka terhasillah menu ini :

Bahan2 nak masak sgt senang :
1. Hirisan daging..
2. Hirisan sayur kailan..
3. 3 sudu Serbuk lada hitam..
4. 5 ulas Hirisan halus bawang putih..
5. 1 ulas Hirisan dadu bawang merah..
6. Garam dan gula secukup rasa..

Cara masak :
1. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau..
2. Masukkn hirisan daging..tumis hingga air daging kering..
3. Taburkan serbuk blackpepper dan sedikit garam..
4. Masukkn sayur kailan dan gaul hingga sebati..
5. Masukkn serbuk perasa..
6. Rasa garam dan gula...
SIAP!!!

Makan dgn roti pita or roti sandwich pun sodap...nak tambah bahang...letak la cili sos dkt roti...settled...

Aku dh tny misi..katenye sayur kailan boleh makan...

Menu ni rasenye pahit2 sikit sebab kailankan mmg pahit2 sikit..tp sedap..all in 1...buang angin boleh sbb ade blackpepper dgn bawamg putih..sayuran hijau pun ade...daging as main dishes ade.. huhu

Ok la kan??
Nk mkn dgn nasi pun ok kot..tp aku x try..aku try mkn dgn roti je...kiki

Slmt mncuba...



End

Aidilfitri 2015 : Unexpected Duit Raya...

As Salam

Mesti skrg mak-mak skalian duk mngira duit raya anak2kan??ke ade yg duk mngumpul lg?maklumla..rayakan sebulannn...kiki..

4 or 3 hari sebelum Aidilfitri yg lepas...Hata dtg and tunjuk email pd aku...GOOD NEWS!!!

CEO NAK BAGI DUIT RAYA...
UTK ISTERI DAN ANAK2...

Alhamdulillah sgt2..rezeki kami berompek...Alhamdulillah semggu sblum raya..Hata dpt duit raya...a few days b4 aidilfitri..si ibu and anak2 pun dpt jgk...huhu...sgt2 x menjangkakan bahagian yg ini..huhu...ok la tuh...dpt jgk cover ape2 yg patut...bile blk kg time raye2 ni..duit kuar mcm air....huhu

Moga2 next year ade lg...huhu






End

Aidilfitri 2015 : Demam Bentan...Demam Virus...Demam Stress

As Salam....

Slmt Hari Raya ke 10 kwn2...ke-11???ekek

Al kisah sorotan dari entry yg lepas...aku igt demam aku stop smp sehari dua lps g klinik...Rupe2nya...smp abih antibiotik pun..demam aku ON OFF ...Agak stresss disitu..hoho

Aku gerak blk dr KB ke Kajang on Friday(240715)...grk dlm pkol 10am..smp Kajang pkol 8.30pm....berenti x terkire dek jari...mngadap jammed x terkira dek otak brapa byk kete...gitu citenye....aku dlm kete udah rase mcm dlm labour room...x selesa yg amat...once dpt trlelap tu mmg rase syorga dunia sgt....haha..mase dkt MRR2...udah rase nk trkucil sgt...Mintak Hata benti...then mase nk ke kete ty HUJAN la pulak..x pasal2 kena hujan...terus separa mngigil aku dlm kete tu...terus mintak Hata air flusk minum panas2...baru rase kebah sikittttt sgt...Smp rumah...tukar baju...mkn ubat..selimut 1 badan..terus aku gone...terpaksa lepaskn semua tggungjwb pd Hata....

Sabtu pg mcm ok...tp lepas zohor suhu aku naik blk..pdhal dh telan ubat demam...Ahad mlm g klinik...amik ubat...pakai itu ini...ok sikit...

Isnin...
G check up utk 15 hari..
Nurse ckp itu ini...mkn itu ini...minum air masak 2L as fast as u can...aku pulak selubung 1 bdn kasi peluh habis2an...Alhamdulillah hari ini rase segar sikit...

My SIL syak aku penat + stress...
Penat sbb dkt KB mmg PANAS MMBAHANG...so aku mmg agak mcm cacing kepanasan ke hulu ke hilir mncari sistem pngaliran udara yg syiok smp naik ruam..brjln kesana kmari walau pun cuma dlm rumah..STRESS sbb....ye la..dh la panas...tiap kali fmly dtg braya..ko pun kena kuar tunjuk muka jgk...dgn perangai che mek yg mmg mintak kena jerit...dpggl buat xtau...main langsir...mau x stress...haha

Harap2 hari habis la demam stress aku nih....x best langsung tau tak....haha




End

Aidilfitri 2015 : Alergik + Demam..

As Salam

Malam Raya ke-2 tetibe badan aku naik gatal2 yg MENAKUTKAN!!!..Memula aku just letak minyak TYT sbb igt kena gigit semut..malamnya...

Jam 1pagi kot..tetibe aku rase sejuk yg amat smp mngeletar..mengigil...Terpaksa kejutkan Hata mintak tolong selimut dan bg wap sikit pada aku..Siap minum air panas 2 gelas...aku dh takut gile dh..x pernah2 aku mngigil smp mcm tu skali...Siap dgn badan...mulut shaking...Aku dh mengucap panjang dh..seumur hidup..x pernah jadi gini..dekat stgh jam jgk aku mnggigil walaupun dh pakai sweater 2 helai..selimut 3 helai..mase bile terlelap aku x sedar...

Sedar2..dh basah kuyup baju dan selimut aku dgn peluh...lepas tu baru rase segar sikit...Paginya aku demam panas plk..mkn ponstant je then tido lg smp ptg...then dh x tahan sgt..terus g klinik semula amik ubat demam pulak...
Calamine Lotion
Muka CUBA ceria ...haha
Doktor ckp aku demam VIRUS...So doktor bg antibiotik yg dibenarkan...

Hari ini still rase tingtong sikit...Harap2 esok dh ok sbb aku ade appointment dkt PP An-Nisa...




Doakan aku sihat ye kwn...
Khamis ni dh blk Perak...





End


Aidilfitri 2015 : Zakat Fitrah

As Salam

Hi All..
Salam Aidilfitri Al Mubarak buat semua Blogger...

Alhamdulillah...Aidilfitri kali ini..Kami sekeluarga menyambutnya dgn 2 kegembiraan dan penuh kesyukuran...

Setiap tahun bermula dari 2011 hingga 2014...Jumlah kepingan resit zakat fitrah yg  Hata bwk blk 3 helai je....Tapi tahun ini...
4

Next cerita kite sambung nnt ye...huhu

Salam Aidilfitri Al-Mubarak semua!!!



End


Jalan2 Pengkalan kubor...

As Salam

Aihhh..tetibe rase lama plk senyap dlm blog nih...

Actually ade cerita SUPER DUPER SENSASI nak share...Tapi nnt aku dapat pegang laptop dulu ek...baru best nak cerita..nk edit gambo...nk tepek gambo segala bagai...huhu
Disebabkan LATEST NEWS dibekukan untuk sementara waktu...makanya..moh le kite cite yg "Lontar ke belakang"..haha..
X igt ramadhan keberapa..aku ajak Hata ke pengkalan kubor sebab aku nk beli coklat...x boleh blah ok...nak cekelat bebas cukai..haha..

Plannya hanya kami sekeluarga je yg pegi...bile Hata btau pd my MIL & SIL...Udah semua pakat nok gi doh la...Dari pkol 10 bwk ke pkol 11 baru gerak dr rumah...Plan dari pkol 11 smp sane..sudahnya...pkol 12 baru smp sebab jammed..KB and kwsan yg sekelilinya ni...bile nk dekat time perayaan besar2 gini..Jammed die dh nk mcm sama or LEBIH dari KL..kiki..

Kalo nk ke bandar tu..kena pilih..samada nk g time pepagi..or g nail moto je..nk naik kete...alamatnya..mmg agak berjam la mncari parking...

Ok..kembali ke siaran utama..haha

Smp2 Pengkalan Kubor...
Aku layankn langkah my MIL and SIL...
Tapi yg layan is my MIL sbb die yg SHOPPING bykkkk..dari aku..aku just beli kelambu..baju kaftan..cap & selipar che mek jer...kiki..AND..COKLAT..
Berselfie welfie sementara tggu yg lain siap...huhu

Smp rumah dh pkol 3pm++
Semua kepenatan..

Then malamnya aku ke Bandar KB..Nite Market a.k.a..org kelate panggil PADANG BAS..Bile aku post gambar ini pd my k.cik..udah nak jgk la plk...

Alhamdulillah jmp dkt situ..kalo x jmp..x kose teman ke sempadan thai tu lagi..haha


Alhamdulillah...
Siap sudah persiapan Aidilfitri tahun ini...
Hanya ada 1 ke 2 perkara je lg nk kena settle..PENDING STORY...nnt kite sambung ye...huhu



End

Ramadhan 20 : Popiah Simpul

As Salam..

Semalam aku nmpk mcm ade a few packet serunding daging and ikan yg mcm x berusik lg..So tny my MIL kot2 ade nk buat ape2 x dgn serunding tuh..Kalo xde..baik aku kerjakan..kiki..

Makanya...Siang tadi..my FIL keluar g belikn kulit popiah utk aku buat ini :
Hot Popiah Simpul..
~ Inti Serunding Ikan ~

Mula lepas Zohor..then pkol 3.30pm aku stop kejab smp jam 5pm..Haha..Sambung buat lg smp abih 1 packet besar 40pcs potong jadi 10 bahagian.. pkol 6.10pm dh siap goreng dh..

Alhamdulillah..dapat la 1 balang suku...Terkejut my MIL sebab siap cepat sgt...haha..bukan susah pun...simpol2 je..dh jadi...Serunding pun dh sedia ada..lg la jimat masa + tenaga dkt situ...

In Shaa Allah esok kalo sempat..aku nak kerjakan serunding inti daging plk...byk2 duk dlm plastic tu pun bkn ade sape nk makan...Baik aku kerjakan jadi penambah kuih raya...kannn...huhu

Bila btau Hata aku nk buat popiah simpol...Senyum je..lepas tu cakap : 

" Popiah simpol ok...kuih lidah buaya saya xmo.."

Boleh gitu???

Dulu kami pernah buat biskut/kuih lidah buaya..masa tu aku x pandai budget lg kalo buat sekilo tepung dpt brp byk...Skali buat sekilo...haaaaa..amik ko...menangis kami mengentel mende tu dr pg smp ke ptg..dkt 6 ke 7 dulang dapat hasilnya...Hasil dari tragedi tu..Hata mcm dh serik nk bersila skali dgn aku buat kuih lidah buaya tu..haha.

Next time kalo nk buat..Buat la 1/2 kg tepung je..Jgn gatal2 nk buat sekilo...haha



Kawan2 byk buat kuih raya??? 



End

Kisah Qaisara : 2 in 1

As Salam..

Kisah bangun pagi tadi...

Sejak dari jam 9.30pm smlm.che mek tdo tanpa minum susu..bile trsedar jam 9am..harus la che mek dahaga kan??Ok..kite upah susu...lepas abih susu coklat...che mek request nk thk cite dkt gadget...mentang2 la ade WIFI..dah pandai request nk tgk cite itu & ini dgn aku sebut huruf...che mek type sndiri...

Mase menonton...harus la aku ade skali berguling dgn che mek..tetibe je che mek tgk kaki aku dan ckp...

"Dah lama Sara x picit kaki ibu kan?"

Aku : "Haah la..tolong picit sikit.."

Maka..mengesot la che mek menuju ke kaki aku..seret jgk screen gadget hala ke che mek...
Massage sambil menonton
Inilah hasilnya..sambil menonton sambil picit..agak2..mane yg lebih che mek fokus???hihi..kalo dulu2 aku geli sikit bile che mek sentuh kaki aku sbb tgnnya comel sgt..La ni...ok dh..terasa dh memicit tu..kiki.

Thx anak...



Nnt raya ibu bg duit raya ye...huhu



End

Ramadhan 17 : Dessert & Percik

As Salam...

Saje nk share gambo hasil tangkapan dkt Pasar Gok Kapor sabtu lepas..huhu

Plan just nak beli dessert je...tapi mase tgh nk byr tu tetibe dtg asap berkepul2...Toleh ke kiri tetibe nmpk dapur masak percik...Lepas byr duit utk dessert terus heret Hata ke gerai percik plk..huhu

Lapar mata aku dibuatnya...Tak yah fikir 2 ke 3 kali...Terus grab 1 cucuk tengkuk ayam..3 cucuk hati ayam and 2 cucuk hempedal ayam...kalo ikutkn NAFSU...mmg aku amik 5 cucuk each utk hempedal & hati ayam sbb MURAH sgt....RM1.00 je secucuk...hoho..
Dessert..
Agar2 = MIL yg buat...
Sekayo...
Jala Emas..
Nekbat....
Percik...
Alhamdulillah...Kenyang kami sekeluarga mlm tu...

Kalo blk KB...mmg aku akan try cari kiih Nekbat tu...Walaupun MANIS...Tapi tetap syiok bile mkn dgn AIS...huhu...

Percik tu plk aku suka mkn time bln puasa je...hari2 biase kureng sikit feel die...huhu

Today : Ramadhan 19...
My FIL & MIL turun padang same2...my FIL goreng kuey teow...my MIL masak pulut kuinin...Bkn pulut durian or pulut mangga ye...hihi.tapi tetap aku layan jgk...La ni..Sendawa pun ada rase buah kuinin lg..kiki


Ape menu korng plk??



End

Ramadhan 15 : Colek..

As Salam

Alhamdulillah...Kami selamat smp KB jam 4pm tadi..smp2..punggah brng..selesaikn ape yg patut & trbongkang smp pkol 5.30pm..terlupa ade brng yg kami kena beli..huhu..

Lepas brbuka & selesai semua...kami ke pantai timur g beli brng..bkn ape punnn..aku trtinggal berus gigi..deodorant..pencuci muka..bak kate org 1 set toiletary tertggl..sabor aje la..

Lepas siap2 beli...teringin plk nk mkn colek...Dessert/supper WAJIB tiap kali blk KB time ramadhan...huhu
Colek buah & Colek campur

Puas hati dpt mkn...huhu..

Esok kalo ade rezeki g pasar Gok Kapor pulok...kalo rajin la sbb esok activity mcm full sikit...hhmmmmm...





End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top