Get Ready Dgn Stock..

As Salam

In Shaa Allah hari rabu ni kami sekeluarga akan blk perak utk mnyambut hari raya aidiladha..Baju raya dh x payah risau sbb 2 helai dress raya aidilfitri hari tu belum berusik lg..so kite pakai aje yg itu dulu..save budget..haha

Memandangkn nnt CONFIRM kami akan bz utk buat preparation..makanya aku plan nk buat stock EBM sebanyak yg mungkin..supaya bile si adik lapar..aku bz..anak2 buah just panaskn EBM aku then bg minum...xmo dh aku mintak anak buah buat susu formula je bile time aku bz nnt..harap2 si adik dpt bwk diri nnt...haha

Ini adalah stock yg aku perlu sediakan utk setiap botol..mesti korang pelikkn kan??awat sikit sgt??? 2.5oz ja ka???haaaa..itu lah anak saya...minum paling max 3oz..tapi kerap..setakat ni si adik x mngikut schedule penyusuan..4oz × 5 ke 6 kali...si adik buat schedule sndiri..tambah plk si adik style yg x suka minum susu yg dh sejuk..mesti nk yg warm dan aku akan pastikn si adik habis minum dlm 1 sesi je..xdenya aku nk buat smp 4oz..then simpan smp bbrp jam yg ditetapkn then bg susu yg sama..jgn harap si adik nak minum..bile kite bg susu yg dh sejuk..sambil puting botol susu dkt mulut..time tu la si adik membebel..nk ckp xmo susu sejuk la tu..haha

Hari ini aku akan dpt ESP Shaklee..
Harap2 aku sempat buat stock utk 5 hari berada dikampung...

Doakan aku berjaya ye kawan2..huhu
Amin..




End

Milk Booster yg TIDAK MENJADI

As Salam..

Happy weekend semua..

Today aku nak share ttg milk booster : habbasyi oil yg aku amik hari tu..Sejak ESP SHAKLEE habis stok..aku plan nak try product lain.(gatai nak jimat kononnya)..

Lepas almost 2 weeks kot makan..aku rase perubahan..bukan ke arah yg memberansangkan..tapi ke arah yg mengecewakan..3 ke 4 hari lps mkn..aku dpt rase mcm kencing x lawas..lps kencing rase sakit/ngilu dibahagian itu dan kencing aku berbau stok kena curah air 1 baldi...aku sendiri pun geli..haha..then lepas itu..xde lg hasil EBM aku yg memberansangkan mcm mase aku amik ESP Shaklee..macam makin merundum plk..malah si adik xmo direct BF dgn aku..keras kejung si adik mnangis xmo direct BF smpkn aku terpaksa beli nipple silicon..itu pun kadang2 je berjaya..

Lepas cerita pd Hata..terus disuruhnya aku stop makan..try beli dan minum enfa mama A+..Alhamdulillah si adik slowly nak..tp kena time si adik mamai..dlm sedar x sedar gitu....kalo waktu sedar..jgn harap la..Skrg aku dh order semula shaklee ESP dan Alfafa..Alhamdulillah lepas belajar teknik minum yg betul..Susu aku meriah semula dan si adik mcm dh mula nk direct BF..harap2nya bile dh start semula minum ESP Shaklee ni susu aku meriah mcm mula2 dulu..Alhamdulillah stok mncukupi waktu tu..Doktor ckp..pump je (auto/manual) tanpa hisapan direct dr si anak..tidak mnjamin susu akan terus meriah..mungkin lama kelamaan ia akan makin brkurangan..itu sbb aku sedaya upaya brusaha supaya si adik direct BF dgn aku walaupun x kerap..at least bile smp masa utk perah...history of sucking tu ade...boleh gitu??huhu

Aku bkn nk kondem product ni..mungkin badan aku x sesuai dgn bahan2 dlm kapsul itu..ni ade balance lg 1 botol..ntah dkt sape aku nk sedekahkan..

Sedih weh bile si anak yg baru 2 bln xmo direct BF...bile skali direct..mmg rase syiok habis..huhu..baru rase tank betul2 kosong..




End

Belated Birthday Present

As Salam

Alhamdulillah rezeki dari Allah swt...
Last 2 weeks Hata beri hadiah utk belated bday aku..haha..xpe la..kalo ade namanya rezeki..kalo xde pun ok sajo..huhu

Alhamdulillah lepas 2 mggu jgk baru siap setup semua dan buat pertama kalinya ia memberikn hasil..haha

Last 2 weeks Hata said nk belanja aku mesin jahit tepi sbb aku ade btau..kalo ade pitih lebih nk je lebih mesin jahit tepi..boleh la improve skill menjahit aku yg merangkak2 nih..huhu..Makanya kami ke LSN Cheras memilih..Memang rambang mata..kalo ikutkn hati mmg nk yg power je..tapi bile fikir aku ni beginner..baik kite amik mane2 yg sepadan dgn kemahiran aku..kan?huhu

Alhamdulillah tadi siap setup bilik mnjahit aku..aku kemas sikit2..tiap si adik tidur..ligat aku mngemas..kalo time che mek ade x bleh mngemas..byk sgt iklan..mende yg bleh settle kejab..silap hari bulan x siap terus..kiki

Lepas siap setup..Terus teruja nak try both machine..terus ukur kain..potong dan..brooommmmm...Terhasillah sarung kusyen Hata yg baru..huhu

Harap2 Hata suka dgn sarung yg baru nih..kain yg dipilih adalah mngikut keselesaan Hata sndiri..huhu

Igtkan tadi nak sambung jahit patchwork..Sekali si adik bangun tidur...terus stop potong kain...Harap2 mlm ni or esok boleh sambung..huhu

In Shaa Allah lps raya haji ni aku g blaja mnjahit langsir plk..huhu..Doakan aku terang mata hati masa belajar nnt ye kawan2..huhu



End

Shake It and Drink

As Salam

Semalam..mase g baby Expo..aku lalu booth enfagrow A+ ..bkn stakat jual susu utk bayi je..susu utk ibu pun ade jgk...dtg sorg akak duk promote dkt aku..direct je aku ckp mase peknen dulu dh try..x bleh masuk dgn aku sbb aku rase susu ni agak masam sikit..terus akak tu tanya..minum cara mcmane..kacau dlm cawan then minum ye..aku angguk..mmg itu la caranya kan???

Tapi sebenarnya TIDAK...akak tu ckp..shake it and drink..suam atau SEJUK..

Owh...adakah selama ini aku dh salah teknik?

Ibu yg BF boleh minum air sejuk ek???
Jawapanya BOLEH..kalo ibu minum air sejuk pun..susu yg keluar adalah suam..so jgn risau kali minum air sejuk..cumanya kalo minum time si ibu x berapa sihat..itu mgkn ade effect...

Aku mmg pesen kalo minum susu mesti kena sejuk..kalo minum suam2..kebarangkalian utk aku MUNTAH mmg tinggi..

Makanya..pagi td blk dr klinik (cucuk adik 2 bln) aku pun try...Alhamdulillah..setakat ni aku ok minum susu enfamama A+ nih..so boleh la aku perabihkn susu2 yg ada dgn guna cara yg sama..susu enfamama A+ ni aku amik flavor coklat..sedap jgk..ade rase ala2 susu dutch lady coklat..
6 scoopes utk 200ml air

Harap2 susu ni dpt bantu aku bg susu yg lebuh berkhasiat buat si adik...



End

Jerebu..

As Salam

Semenjak jerebu ni..nk kuar g jalan2 pun terbantut..nak g bawak anak2 gi mana2 pun kena cari yg dlm bangunan..kite yg dewasa ni pun berisiko..inikan plk kanak2..ni che mek hidung asyik berair je...x larat rasanya nk bg mkn ubat..hari ni x g school sbb smlm che mek demam..mujur la x beronar..kalo tidak hangit aku nk mnjaga 2 org..si adil bile dh direct BF mmg akan melekap almost sejam...sedap sgt bau ibu...haha

Skrg bacaan IPU dkt KL 155...tapi td Hata send gmbr dr w/station die..mmg nmpk kabus yg tebal...

Semalam g baby EXPO dkt Mid Valley pun sekejab sgt...smp pkol 10am..membeli 4 brng..stock pampers adik..susu aku..nursing pad dgn che mek punya hipset..then g AEON Big mncari storage box...rumah ni kena house keeping semula..huhu..then blk rumah..smp rumah pkol 1pm..Mase dlm kete che mek ckp sakit kepala..aku syak die x cukup tidur or sbb x breakfast.Smp dkt parking..laju je kami ke lift..risau tgk jerebu...udah rase mcm dkt cameron..huhu
Belanja gambo sikit..huhu

Igt lagi tahun 2004 or 2005..Jerebu kuat sgt smp gov isytiharkan Darurat..terus kolej aku (kolej PTPL) percepatkan cuti sem..pdhal ade 1 paper lg yg belum dijawab..maksudnya cuti sem yg kena study..haha..ptgnya..esoknya terus aku blk kg..tp time tu mmg teruk pun jerebunya..mata aku mcm pedih..tekak pedih...

Harap2 jerebu ni cepat pergi..
Gov dh bg amaran xbleh ada activity luar yg boleh dilakukan oleh pihak skolah buat masa skrg..



End

Voucher Mothercare

As Salam...

Fuhhhhh...Penat!!!!!!!
Nama je cuti dllm pantang..tp penatnya..kalah keje dkt opis..haha..

Alhamdulillah voucher yg Hata dpt hari tu tlh slmt dibuat bayar beli brng dkt mothercare OU..Plan asal nk mmcari penyedut hingus sbb aku nmpk hidung si adik berair sikit...tapi x heavy..alang2 dh ade voucher..baik la g cari dkt sane...konon2 nk jimat..last2 kuar duit jgk..haha...

Memandangkn lebihan voucher masih ada balance..maka aku gatai mengintai carrier...amik yg paling murah dlm mothercare tu..janji aku x topup byk..huhu..Alhamdulilllah..dpt la 1 carrier nih...aku x rasa aku masih berkederat nk gendong adik dlm ring sling..time berat x cecah 10kg ni ok la nk gendong mcm duk dlm buaian...nnt dh makin besar..x mampu rasenye..sbb si ayah..che mek dh booking awal2..bile malas nk jalan mintak dukung..yg si ayah plk melayan je..huhu

Alhamdulillah rezeki dr Allah buat kami sekeluarga...dapat jgk beli carrier yg baru utk si adik..Zaman skrg agak bahaya kalo letak bayi dlm stroller tanpa pengawasan yg ketat...tambah plk kalo time memilih brng...anak mngadap kelain..parent duk ralit memilih..haihhhhh..Nauzubillah....mintak dijauhkan...dulu kalo aku membeli ber2 dgn che mek..bile letak che mek dlm troli..sebelah tgn memilih..sebelah tgn aku akan pegang tgn che mek yg duduk dkt troli tu..safety 1st..huhu



Ade lg nk cite..
Nnt sambung lg ye..
Nk rehat..



End

Angan-angan..

As Salam

Hari ni bz sikit mngemas bilik...sebabnya hari mase ikea SALE aku gatai g beli baby court utk si adik...hoho..

Tgh2 syiok mengemas..tetibe TERBERANGANKAN decoration bilik mnjahit...huhu...terus stop kejab gugel dkt tenet..terus btau Hata...dan..dan tu pulak Hata btau yg dia dh berimaginasi banyak baju kurung or else yg dh siap bergantungan dlm bilik tu..haha..Amboiiiii..igt wife die ni expert dah ka...baru nk terkedek2 kot...kiki..
Ehsan google
Dapat macam bilik dkt atas ni pun syukur dah..kiki..Simple dan susunan brng yg senang nk dicapai...kan..

Aku x pandai mnjahit baju kurung kain licin..tapi kalo kain cotton In Shaa Allah bole sebab dh try jahit utk che mek mase mula2 beli mesin jahit dulu...Skrg tetibe rase nk belajar jahit langsir..huhu

Harap2 angan2 jadi kenyataan..
Mane tau Allah nk bg rezeki ikut jalan itu plk..memandangkn tailor blood ade dlm badan ni..ape salahnya dimanfaatkan ye dak...huhu

Doakan utk aku ye kawan2..huhu



End

Jangan Menangis Cinta

As Salam

Selepas almost 10days che mek x g school sbb temankn aku dan si adik dkt kg...Hari ini che mek kena start school dah..

Mase Hata angkat menuju ke pintu..Che mek mula sebak..Bile che mek salam dan aku cium..terus menitik air mata..Bila Hata ckp jgn nangis..Che mek senyap tapi air mataasih mngalir deras menyusuri pipinya...

Jangan menagis cinta...
Sikit masa lagi ibu pun akan ikut htr sebab x lama lagi ibu dh start keje...huhu

Che mek ni kalo kami bertiga je dkt rumah..she is the best daugther and sister ever...tapi kalo ade ayah...ibu sokmo mngucap panjang dgn che mek...kiki..tp itulah hadiah pengalaman yg paling tidak ternilai harganya...


Ok..xmo cite pjg..
Nnt aku plk yg selesema...haha



End

Balik Kampung...

As Salam

30hb Hari tu kami sekeluarga blk kg dkt Perak...Family aku dkt sane belum tgk lagi cucu dan anak sedara yg baru...huhu..

Kami grk blk lps Zohor sbb ade a few things yg kena settled. Alhamdulillah..Smp kg pkol 4.15pm..Alhamdulillah mak dan abah happy je dpt ttg si adik..Alhamdulillah jgk adik x meragam sgt sbb brtukar tmpt baru...Dpt jgk aku distribute goodie bag raya yg dh lepas..sikit brng utk mak, abah, kakak2 dan anak sedara..Aku suke bile dieorg happy dgn ape yg aku bagi.. Alhamdulillah dieorg x cerewet..haha..

On Merdeka day.. My k.cik dan k.yong berkelah dkt rumah..Masak gulai lemak ayam kampung kacuk..sedap gilossss...

Paginya...aku dan Hata ke Tesco mncari brng sikit..Boleh plk trsangkut pool ni..Mujur la x mahal..Seronok je cousin2 che mek mandi sekali smp xmo naik..huhu..Last2 lepas mandi pool tu kena cakar dkg kucing..abih bocor 1 lvl..huhu..

Hari rabu..My kakcik ajak tido rumah die sbb nak ukur badan che mek utk buat set uniform school yg baru..Nak tggu stock dr school lmbt sgt..last2 aku cari je kain yg almost sama..Then mintak k.cik tlg jahitkan..bile dh bg pd org yg expert..Baju kemeja dan seluar siap dalam masa 2 ke 3 jam je kalo xde ape2 adjustment..huhu

Hari Sabtu lps subuh Hata grk dr KL blk Perak utk amik aku.. Pkol 11am grk blk KL skali dgn my k.yang sebab esokknya kami akan attend wedding nephew my BIL.. My k.yang x igt jln kesana..So kami la jadi tourist guide dieorg...huhu..tapi x dpt bwk bjalan sgt sbb aku risau si adik double penat..Sudahnya..masa dkt event, si adik mngamuk..Elok je lps mkn si adik mngamuk..Terus aku dan Hata tggu my k.yang dlm kete.. Then terpaksa la cancelled nk bwk dieorg g masjid india sblm blk perak...huhu

Ok..Itu je cite smggu aku...huhu
Cuaca dkt kg bile dh tghari bwk ke ptg..mmg membahang smp rase nk duduk berendam je dlm bilik air..Tapi kesejukan yg amat bile dinihari sebab hujan..


Aihhhh..Bile la dpt blk kg lg...
Less than 30days akan start keje semula...hukhuk..




End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top