About

Friday, May 27, 2016

Project : Birthday Party Pack

As Salam

Salam Jumaat semua...

Kali ini kite switch to project birthday party pack pulak ye..huhu

Kali ni semua pun under budget..
Semua pun untuk mudahkan kerja parent supaya x perlu pergi byk2 kedai utk completekan isi kandungan goodie bag..

Kiteorg dh siap2 sediakan content goodie bag birthday utk parent semua...
Package siap balut lagi tau...
Means parent hanya perlu click..click pilih & buat payment..lepas tu kami htr & lepas tu parent hanya perlu susun terus je dkt meja...Senang kan? Jimat masa...huhu

Ape package yg kami offer?
Boleh rujuk sini...
Berbaloi sgt weh...huhu
Offer Package A..
Offer Package B..




#semogausahadiberkati

More offer package coming soon!!!!





End

Wednesday, May 25, 2016

Kisah Pantai Irama Bachok & Colek

As Salam

Hari tu sempat jgk hangkut semua gi amik angin laut..Walaupun that time XDE ANGIN LANGSUNG.. tapi kami still enjoy sebab dapat main air laut..huhu
Try bawak Ammar main air laut..Adeh..geng sgt dgn si kakak..TAK SUKA MAIN AIR LAUT...Sudahnya aku je yg dukung Ammar sambil biarkan air laut kena kaki gitu..huhu..Che mek plk mmg smp ke sudah x jejak jari kaki ke air laut...Duk la dkt tok ma & tok ba sambil tggu Haffiy (her cousin) kutip cengkerang dgn Hata...huhu

Ammar plk tetibe nmpk mcm mabuk laut...Lentuk baik dkt aku & my SIL...Tapi time balik elok plk tersengih2 sambil tunjuk gusi & gigi nan 2 batang..huhu

Takpe a nakkk..ibu x kisah...

Lepas tu x igt time bile..Rasenye tghari selepas sehari pegi laut..Aku ajak Hata dating dkt PCB plk....Kami pekena COLEK dkt sini...
Perghhhh!!!.Layan sgt mase makan ni ok....
Keropok lekonya TAKDE TULANG langsung...Lembut je..Rase fresh sgt...Sos pencicah pun mmg mengimbau kenangan makan kepok leko dkt ganu...kiki

Lepas mkn terus blk rumah sbb ade activity lain yg menanti...

Ok la..Terlepas jgk rindu nk mkn mknn yg mmg jadi rutin tiap kali blk KB..huhu

Lepas ni x tau bulan brp lagi bleh blk...huhu





End

Kedondong Asam Boi

As Salam

Mase dkt KB my MIL ade request mintak buatkan Asam Boi Kedondong...Mujur la buah kedondong dkt kebun my FIL tgh berbuah dgn jayanya...Maka dgn semangatnya pagi dlm pkol 10 lebih ajak Hata keluar g beli lauk utk lunch & selit sekali beli asam boi..

Smp rumah, lepas siap masak utk lunch (Hata pun masak jgk ye..kiki) aku pun duk la mengadap..mengupas buah kedondong..
Buah kedondong...
Garam sikit..
Gula 1 - 2 senduk..
4-5 biji cili padi ( ikut suka nk pedas mana)
Asam Boi..10 - 15 biji..

Dah siap semua, aku pun masukkn dlm balang & masuk dlm peti sejuk..Makan sejuk lagi menyengat rasanya..huhu





Ok...Next time boleh buat dkt kg perak plk..huhu...




End

Resepi Simple Roti John

As Salam

Masuk2 keje dh share resepi kan?kiki

Layankn aje...

4 hari di KB..Mcm2 jgk yg dpt kami lakukan..Ditambah pulak aku semakin ligat mengatur strategi perniagaan kacil kami yg baru nk merangkak nih...Penat jgk kan? Time cuti pun fikir kerja...Walaupun bukan kerja opis..Tpi kerja utk memajukan diri sendiri..Semua mende yg aku nmpk..semuanya MESTI berkait dgn new bisnes aku nih...huhu..Moga2 dipermudahkan urusan...Amin

Ok..X igt hari apa aku belajar masak ROTI JOHN..x susah rupanya..kiki

Meh layan..
Bahan Utama :
1. Daging kisar
2. Bawang yg dipotong dadu..
3. Telur
4. Serbuk kari.
5. Tomato paste.
6. Gula & Garam
7. Roti.

Hiasan :
1. Salad.
2. Mayonis.
3. Cili Sos

Cara Masak :
1. Panaskan minyak..
1. Goreng bawang...
3. Basuh daging kisar & masukkn dlm kuali...
4. Masukkn 2 sudu tomato paste..
5. Masukkn 1 sudu serbuk kari..
6. Masukkn garam & gula secukupnya...
6. Masak hingga pecah minyak... 
1. Pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk.
2. Masukkn daging kisar tanpa minyak..
3. Tuang campuran keatas kuali leper ikut sukatan roti..
4. Sapu mayonis both side (kalo nk lagi meleleh..huhu)
4. Letak sayuran - timun,salad & tomato.
5. Cili sos... 
Siap!!!..
Homemade Roti John

1 paket daging kisar tu dpat 8 ketul roti john je sebab daging aku sgt meriah utk setiap roti..huhu
Kalo meniaga x dapek la gini...kiki

Alhamdulillah..habis semua ni..Mujur la mnjadi..kiki






End

Thursday, May 19, 2016

Takut!..Ngeri!..Semua Ada!!!

As Salam

Semalam adalah hari yg x mungkin dpt aku lupakan smp bila2..

Saat2 aku keseorangan dgn hanya ada che mek..
Saat2 yg mana aku kena selesaikan seorang diri...Adehhhh!!!

Semalam, Hata ade event SWMFC...So lps htr kami Hata terpaksa gerak terus ke Jaya One.

Aku pulak terus pecut selesaikan apa yg patut & siap sedia nk bg anak2 mkn..Lepas makan aku pun bangun la utk basuh tangan & pinggan...

The time aku bangun, Ammar terusmenangis sambil meneran sebab aku tinggalkan...Time tu jgk masih ada baki makanan dlm mulut Ammar..Aku plan biarkan kejab lepas tu mesti OK..

Sementara aku basuh tangan..Tetibe Ammar senyap terus..Xde bunyi sedu2 / ape2...Aku tetibe perasan che mek tengok pelik pada Ammar..Terus aku berlari dkt Ammar & tengok2 bibir Ammar dh BIRU..Muka dh pucat..mcm dah tak dapat nak bernafas gara2 terlebih teran masa starting menangis tu..Duration x smp 1 minit ye..

Terus aku angkat Ammar ke sink & korek mulut Ammar..At the same time aku panggil Ammar!!!Ammar!!!..Ammar!!!

Pelan2 baru nmpk Ammar mcm dh boleh bernafas sikit...Lepas tu aku panggil lg Ammar..Ammar..Sambil2 tu lap2 muka Ammar dengan air paip lepaas tu korek2 lagi mulut Ammar..Ade la jmp nasi 2-3 biji...

Alhamdulillah lepas tu Ammar mcm dh back to normal..Dah bernafas mcm biase..Cuma for the 1st 10 minutes Ammar mcm senyap kejab...main sendiri2..Aku start risau lagi...Terus mintak che mek bercakap dgn Ammar so that Ammar boleh reply even though he reply with his own language...Alhamdulillah bile dgr suara Ammar respon pada panggilan che mek..

Ya Allah...
Hanya Allah swt je yg tahu perasaan aku time tu...Mengeletar seluruh badan...lepas Ammar dh OK terus aku x tinggal dh dia..biarlah pinggan x berbasuh dlm sink tu...

Terkejut yg amat...bile tgk Ammar menangis smp mcm tu sekali..mcm kena tendang pun ade..

Mmg sejak masuk usia 9-10 bulan ni Ammar mmg x nak berenggang langsung...Nak sokmo ade ibu/ayah dkt sebelah..kalo xde kami, mmg akan menangis sambil merangkak menuju ke arah kami..Walaupun that time si kakak cuba nk berbaik..Mmg x jalan..

Mujur sgt time tu xde rase nk "membuang" kalo x mmg aku xtau nk buat ape dah...Sanggup bawak masuk toilet sekali kot..

Lepas tu x putus2 aku ckp dgn Ammar.." Jgn nangis mcm tadi lagi tau Ammar,..ibu takut!!!

Smp che mek ckp : "Dah la ibu..kan Ammar dh ok tu?"..

Tapi aku masih duk teringat moment2 mengerikn tu..Ya Allah...Ya Allah..Ya Allah..mmg aku takut sgt smlm..Dlm kepala duk mikir kalo jadi ape2 mmg aku akan turun bawah mintak tlg akak jual nasi lemak bwk g hospital sementara tggu Hata otw..

Aku siap2 ckp dkt taska tadi..kalo Ammar nmpk pelik..Cepat2 kol kami..So that kami bleh bwk g hospital..Takut sgt wehhhh!!!..

Ketakutan yg masih aku rasa smp ke saat entry ini ditaip...
Ammar sy yg menakutkan ibu smlm....

Inilah pengalaman menjaga anak lelaki...Mencabar jgk dari segi lasak & manjanya..Che mek dulu keluar masuk hospital dr umur 5 bulan smp ke 7 bulan..Lepas tu Alhamdulillah xde ape2 yg mengerikan..Cuma mase jatuh tersadung carpet aje la...Time tu darah x berenti keluar..mujur ade minyak HabbatusSauda...Alhamdulillah berenti darah keluar lepas titikkn minyak tu ke tempat luka di bibir. Menangis pun xde la teruk sgt mcm Ammar...

Hata balik time kami semua dh tidur..Pdhal time tu baru pkol 10.30pm...Pagi tadi bile kami berdua dh bangun..Tak start lagi rutin, terus je aku bercerita pada Hata saat2 yg menakutkan aku tu..Hata pun terkejut...Aku siap cakap lagi..Kalo nmpk ape2 perubahan pada Ammar pagi ni aku rela cuti utk bawak Ammar gi hospital...Aku takut sgt nih...


Harap2 Ammar back to normal lah...

Pesan aku pada ibu2 ayah2 semua..kalo ada anak sebaya Ammar yg menangis sambil meneran jgn ditinggalkan dia dgn fikir si anak akan berhenti menangis sendiri..Cepat2 la pujuk..jgn fikir anak akan berhenti menangis sendiri bila sudah penat..Itu teknik yg x boleh diguna pakai..Sebab kalo tetibe diorg sesak nafas & kite pulak x sedar mcm aku smlm mcmane??? Takut nnt menyesal x sudah..MACAM AKU..BUKAN SETAKAT MENYESAL...TAKUT KEHILANGAN ITU YG PALING UTAMA...



So berhati2 la bila berhadapan dgn perangai anak2 yg begini ye...



End

Wednesday, May 18, 2016

Wordless Wednesday : #57

As Salam

Cerita semalam..Che mek & Ammar teacher's Day Gift..
With Cikgu Besar...huhu







#supportproductsendiri
End



Tuesday, May 17, 2016

Penat

As Salam

Rasenye since 3hb May aku dh start kalut fikir itu ini..kesana kemari...

Ulang alik perak mcm ulang alik kerja..Woohohoho..

2 malam tidur pkol 2am...Sabut ahad lenjan mesin sebab nk siapkn brooch keeper utk di-distribute ke cabang2 yg boleh menjana hasil..huhu

Last2 blk dr Perak Jumaat lepas, leher aku mcm tersalah parking urat2nya...Terus mcm robot menoleh ke kiri kanan...Terus sakit segalanya..Sakit nk menelan..Sakit nk SENDAWA..Nak dukung Ammar pun x boleh sebab bile urat meregang, sakitnya boleh buat aku buat muka mcm kena tumbuk...Sakit sgt ok...

Last2 Ahad dh x bleh tahan dah...Terpaksa jgk g klinik..
Ubat Urat...
Kata doktor STIFF NECK

Smp rumah terus mkn..Pkol 8.45pm aku dh tido..Bgn pagi esoknya dh rase segar sikit..Terus buat kerja mcm biasa..Sekali ubat tertinggal plk..Terseksa kejab dkt opis sementara nk tggu waktu blk..Smp rumah lps dinner terus mkn ubat..Alhamdulillah hari ni dh ok sikit..

Tapi still kena mkn ubat sbb aku takut sakit ni x betul2 elok lagi...Urat ni x betul2 relax lagi..huhu


Terasa kepenatannya bile tetibe kite ALL OUT ape yg kite nk start ni kan?
So jgn la anggap org buat bisnes sendiri ni goyang kaki je mcm org mkn gaji...
Yg mkn gaji confirm2 dh tiap2 bulan gaji masuk..X perform x naik gaji..Silap2 kena tendang..

Buat bisnes sendiri ni semua ko kena buat sndiri...Strategi, marketing, accounting..Semua kena belajar sendiri..Kalo keje opis tu xde la ko kena involve dlm semua department kan..huhu


Ape2 pun aku mmg SALUTE insan2 yg bekerja sendiri...Penat mmg penat..Tp bile dh dpt hasil, kepuasannya lebih bermakna dr dpt gaji bulan2..kiki

Aku dh merasa dua2 ni..Walaupun bisnes ni kecik & still dlm tempoh permulaan, tp nk memulakannya itu yg memerlukan tenaga yg setinggi everest...huhu




Semoga Usaha ini diberkati..Amin




End

Monday, May 16, 2016

Thank You For Your Support..

As Salam

Terima kasih sgt2 pd yg support my small bisness nih..huhu...

Tak sangka dpt sambutan...huhu
Meh aku kongsi sikit mereka2 yg support @hana_qaish
Borong sekali 50 pcs utk buat goodie bag birthday..
Haaaa....Tgk tu...Bkn setakat utk teacher's day je yg @hana_qaish jual..Utk bday goodie bag pun boleh tau..huhu 
Thank you semua...

Alhamdulillah jgk SALE dkt kantin sekolah dkt kampung berjalan lancar...
Semoga usaha ini berterusan & diberkati..Amin







End

Tupperware : HARI RAYA PROMO

As Salam

Quick entry buat masa ni..kiki

Jom pakat tgk promo utk this coming ramadhan & Aidilfitri..Cantik menarik tertarik sgt wehhhh!!!...

Jom cuci mata ye...


Jgn malu2 PM ye...

W/App : 017 244 5338
Email : hanieza.mzamri@gmail.com





Jgn tgk rege dkt katalog...
PM je utk dpt BEST PRICE!!!...

End


Friday, May 13, 2016

Add ON Hadiah Hari Guru..

As Salam

Haih....As I said..Selagi x smp 17hb..Selagi itu la aku akan memenuhkn entry blog dgn update2 ttg hadiah hari guru...kiki..jgn bosan ye kawan2...

Baru kejab td ade 1 of parent dkt school Qaisara brtnykn total teacher dkt school sebab mmg aku ade nmpk muka baru dkt sana..Che mek pun selalu cerita ttg teacher itu..Teacher ... baik..Teacher....ajar Qaisara itu...teacher ..... ajar Qaisara ini...Bla..Bla..Bla...

Memandangkan aku yg OVER EXCITED ni dh beli awal2 (sebelum idea teahers day ni keluar) lagi hadiah utk hari guru..Makanya mmg kena ADD ON la hadiah tu..Aku beli utk 5 org je..Bila dh katenya ade penambahan, nampaknya aku kena lagi cari lg hadiah yg sama dgn cikgu lain2..Walaupun cikgu tu hanyalah cikgu praktikal...Takpe lah..Janji che mek boleh belajar & igt ape yg teacher tu ajar..

Misi hari ini adalah add on hadiah...kiki

Salah satu hadiah yg pasti adalah set ini:
Star bowl set dgn Glitter Shawl..

Akan ade lg brng lain yg akan aku add on..Dh settle semua, nnt aku update sini...
Aku harap2 dgn pemberian yg x seberapa ni, teacher2 akan terus bersemangat mengajar anak2 aku..huhu





End

Semoga Berjaya...

As Salam

Semalam lps blk kerja terus drift blk kampung..Drift kate ko...kiki

Sebabnya stock hadiah teacher's day yg aku supply dkt makcik kantin sekolah rendah aku dulu dh nak habis..

Cikgu2 plk request utk add on set ini :
Teacher's day set..
So smlm laju2 je msg Hata mintak tlg belikn lg 12 set utk stock up...Harap2 la habis semuanya...kiki
Kebetulan my opismate pun ade order set ini lepas tgk my other opismate beli dgn aku...huhu
2 Fridge Water Bottle & Free Hydro Cold Pouch 
Set Cantik menawan PURPLE nih... 
My SIL pun order ini 2 set...

Alhamdulillah..Syukur sgt2..X sangka dpt sambutan..Tq to all yg support me..tq jgk to my old school friend yg support beli smp 2 dozen shaker comel lote tu..huhu

Kelmarin, blk kerja menyiapkn brooch keeper utk order dr my SIL yg dkt ganu..Alhamdulillah dpt siapkn 21 pcs..Lepas tu menyiapkn wrapping ini :
400ml tupperware
Boleh letak nasi goreng / mihun goreng / mee goreng / nugget
utk bwk gi school / kerja..huhu 
Incredibowl Tupperware...
Risau ade yg xmo beli 1 set (5pcs) so aku separate kan jadi satu-satu..

Dah siap wrapped, aku asingkn siap2 stock2 yg bakal dibawa blk kg sbb lps je amik aku, kami x blk rumah dah...Kami terus blk kg...Hujan lebat cuma smp tol Kepong je..lps tu alhamdulillah jln clear walaupun ade jgk lorry2 yg bawak mcm berlumba...

Smp rumah pkol 9.30pm...Smp2 kuarkan stock,terus je makan dulu..lapo weh..huhu..lepas mkn terus bz packing shaker plk..Senang nnt pembeli just byr je..X perlu wrap2 dah..Melainkn dieorg nk add on ape2 dlm shaker tu..huhu

Pagi td pkol 5.30am dh bangun...Kejut semua anak2 & bersiap2 utk blk KL semula..Alhamdulillah sempat jgk masakkan makanan ammar walaupun hanya berlaukkn ikan bilis...huhu

Smp taska che mek pkol 9.30am...Aku plk smp opis pkol 9.50am..( dh buat mcm opis sendiri..kiki..Sorry bos..)

Kawan2 tlg doakan semoga bisness aku ni berjaya ye...
Sekarang mmg aku all out la kate org...Mane2 ade peluang aku terjah je...
Dah x bleh malu2..segan2..nnt x jalan bisnes..huhu

Doa2kn jgk kwn aku setuju dgn quotation yg aku bg utk amik stock buat goodie bag kawin adiknya & amik stock utk bday anaknya nnt..huhu


Kalo nk tahu price, jgn malu2 

Whats's App aku : 017 244 5338 
Email : hanieza.mzamri@gmail.com 

Tanya je x beli pun xpe...Janji tau dah range price..huhu






End

Wednesday, May 11, 2016

Lagi lagi hadiah teacher's day..

As Salam

Hari ni nk update stock yg smp isnin lepas...Cepat2..Laju2 wrapped just for this coming teachers day celebration...Bagi mak2 yg mmg mncari hadiah under budget..jgn segan silu whats app aku utk dptkn harga yg MEMANG UNDER BUDGET..huhu
Package 200mlm shaker + wrapper + teacher's day sticker...
Meh whats app utk dpt BEST PRICE..
Bukan utk teacher's day je...
Kalo nk buat goodie bag bday / wedding pun boleh jgk... 
4 design FREE STICKER..huhu
700ml Disney tumbler...
Sesuai sgt utk anak2 / nk bg pd cikgu kesayangan anak2..huhu

Kalo ade yg berkenan2..jgn malu2 nk tny harga dgn aku...

Whats app je : 017 244 5338







End

Monday, May 09, 2016

Teacher's Day Gift Idea...Dan Lagi...Dan Lagi...

As Salam

Alhamdulillah semalam jam 2am ajku berjaya siapkan product ini :
Brooch Keeper..

Bukan setakat boleh dijadikan hadiah utk cikgu cikgi...Malah boleh digunakan utk diri sendiri jgk...

Alhamdulillah setakat  ni jualan memberansangkan...Balik kang kena jahit lagi sebab ade lagi tempahan utk corak kain yg sama...

Terima kasih kepada si pembeli..huhu



Jgn malu2 PM aku ye... 017 244 5338




End

Friday, May 06, 2016

Hasil Buat Survey...

As Salam

Actually dh lama aku involved buat survey nih..Tapi lambat dpt hasilnya sebab aku x layan sgt..Kenapa x layan?? Sebab sometimes survey ni amik masa as long as kite x di-screen out..huhu
Voucher AEON

Setelah mendapat point utk me-redeem..Makanya HARUS la aku redeem..kiki

Nak dpt voucher free mcm aku x??? Just baca..baca..click..click..collect point..Cukup point boleh laa redeem..huhu

Pegi je sini : GlobalTestMarket

Jom same2 share good news ni..huhu






End