About

Tuesday, November 29, 2016

Christmas Decoration.. Part 1

As Salam

Beriya-iya sgt nk cerita part by part kan?Hahah
Saje je nk memenuhkn entry..Ahaks..

Semangat nk mendeco sudah kembali kiki..Just nk suka2 aje ni tau..Bukan bersungguh2...
Aku buat as simple as I can jer...
Guna barang sedia ada then adjust2 siket..kiki

So far ini aje yg dpt siapkn hari ni..
Curi2 mase sambil buat keje sambil tu mndeco..hoho

So....
Sape dpt teka hasilnya nnt???huhu




Ok..
Jom sambung buat keje...
Kang bos tegur pulak sbb nmpk mcm FREEEEEE sgt..hoho






End

Thursday, November 24, 2016

Christmas Exchange Gift Idea..

As Salam

Sebulan lagi akan christmas...
Walaupun x sambut, tapi still rase excited sebab dpt join buat exchange gift..hoho
Aku kalo bab bagi2 hadiah comel2 nih mmg semangat aje..haha

Semalam aku search brng2 yg boleh dijadikan idea utk anniversary aku & Hata next week..Sekali terkeluar pulak gmbr brng2 yg cute sgt..hoho

Meh aku share ape yg aku jumpa smlm dkt dlm lazada..hoho
Sesuai kot bg aku utk buat exchange gift nnt..harga pun xde la mahal..
Rasenye mmg dlm budget setiap tahun..huhu
Blue, White & Gold Merry Go Around Music Box.. 
Blue, Red & Yellow Merry Go Around Music Box.. 
White, Red & Black Merry Go Around Music Box..  
Christmas Wooden Calender - Green 
Christmas Wooden Calender - Red 
Christmas Sweater 
DollHouse in Glass Casing - Tropical Island
DollHouse in Glass Casing - Angle's House
DollHouse in Glass Casing - Castle in the sky
Night Light Moon Star Projector 
Lampu... 
Lego Mug 
LadyBird Humidifier Purifier
7 color Humidifier Purifier
House Slipper 
Pada aku semua pun ok & cute...
Kalo korang nk tahu..Aku dh beli salah satu dr gambar diatas utk bg pada che mek...
Beli utk ape ek??
Hadiah bday , sekali dgn hadiah sebab dpt anugerah khas..kiki

In Shaa Allah...
1st week of december nnt smp la brng2 nih...huhu





End

Tuesday, November 22, 2016

Luna Staedtler


As Salam

Hari ape dah x igt..Aku gi tesco mencari brng dapur sikit..
Lepas tu mase mula2 masuk tesco nmpk SALE dekat bawah ni..

Pencil kaler LUNA STAEDTLER RM6.90 utk 24 batang!!!
MURAH!!!
Murah sgt ni oi!!!!
Terus je grab 1 kotak..Plan nk kasi simpan utk che mek naik sekolah rendah nnt..
Sekali smp je rumah tengok2 che mek dh rasmikn dgn buat coloring dkt buku yg aku beli mase nk g bday party classmate merangkap housemate aku dulu...

Ahad, lepas bersarapan dkt Kampung Baru, bodek Hata untuk singgah lagi dkt tesco...Terus aku grab lg 2 kotak..Hoho..

Boleh buat stock sepanjang tahun depan..Harap2nya la..kiki
Aku perati che mek ni, kalo pencil biasa / pencil warna yg che mek suka, mmg akan digunakan smp kontot..

So, aku harap pencil warna ini pun begitulah hendaknya...
Beli time murah mmg berbaloi2 sgt tau..
Balance dr budget utk stationary boleh digunakan utk perkara lain..kan?huhu

So to parent yg anak2 dah nk start school next year, boleh la borong bebanyak..
Jgn lupa, pensil warna pun memainkn peranan penting dalam memupuk minat anak2 dlm pembelajaran tau..

Mcm aku dulu, nota mase belajar semua warna warni..Sanggup laburkan duit beli pen dakwat brand stabilo mcm dkt bawah ni :
Stabilo pen..
Aku nk belajar pun bersemangat je sebab nota aku CERIA sgt..Smp mase other student yg baru amik subject yg aku belajar last sem, pinjam nota aku..kiki

Ok..
Aku x sure promo dkt tesco ni smp bile..
Harap2nya lama lagi la promo ni..
Boleh beli lagi...mgkn utk org lain..Huhu





End

Monday, November 21, 2016

Kisah Qaisara : Graduation Day

As Salam

Sambungan dari cerita INI..

Lepas je selesai sesi orientasi che mek, kami terus bergegas ke HELP University Subang.Amik masa 40-50 minit utk smp..

Smp2 je terus ticer amik che mek utk get ready dgn persembahan...
This time che mek mkn 1/2 keping roti telur je...Nervous sgt kot smp x lalu makan..

Ammar pulak xmo langsung dgn Hata..Dengan aku pulak asyik nk berdukung je...Rase bengkok tulang pinggang dukung awe 10kg nih..haha..So x byk laa aku dpt snap gambo..Mane nk monitor Ammar, mane nk amik gambo..Hata just amik video je..x smpt jgk nk amik gmbr byk2..

Jom layan gambo..

Sebelum penyampaian sijil, harus la ade persembahan dari setiap cawangan kan?
This year che mek masuk 2 persembahan..Lagu Barbie Girl & Lagu Traditional..
1st Show...Sedondon dress..hoho
2nd Show...
Lagu traditional..Siap aku belikn shawl baru utk che mek...
Semangat sgt 2 beranak nih..hoho
Lepas penyampaian Sijil..
Tak sangka che mek dapat anugerah ini :
Unexpected ...Huhu
Awe saya yg MANJAAAAAA sgt tau..kiki
Lepas siap semua, sesi bergambar beramai2...
Lepas tu kena tggu anak2 bukak jubah & dh boleh bawak balik..

Kami x sempat nk bergambar time che mek pakai jubah..Time smp blkg stage, che mek dah siap2 bukak jubah...Ticer citer che mek mengadu sakit perut...Maunya x sakit perut kalo dh dr pagi smp pkol 3pm makan 1/2 roti jer...Adehh...

Smp2 je dkt kete terus buatkn susu & basahkn sikit badan che mek...
Dlm kete both of them dh tergolek bergolek..

Smp rumah, selesaikan ape yg patut, then pkol 6pm baru bangun..
Then bwk che mek gi makan western..Last2 aku & Hata je mkn..Che mek jamah sikit je..
Still penat lagi kot...

Semalam, kami sarapan dkt Kampung Baru sbb rase dh lama x breakfast dkt sane..
Lepas tu lepak dkt rumah je...Che mek x tido time siang..
Aku dgn Ammar dh selamat berdengkur dr pkol 10.30am - 12.30tghari..hoho
Pkol 4pm Hata gi jumpe client...Duduk la kami 3 beranak...Aku layankn aje..Aku tau che mek penat..So kite cuti jalan2 cuci mata..kiki

Lepas maghrib baru che mek tido smp la ke subuh td...Same goes to Ammar...Tdo dr lepas maghrib smp la ke subuh..Penat sgt main dlm rumah..Udah mcm tongkang pecah je aku tgk hall rumah lepas anak2 ni tido..huhu


Ok..Itu je cite graduation day che mek..
Kesian che mek..Penat sgt2 dgn 2 full actvity..
Tak sangka che mek dpt anugerah itu..huhu
Tak sia2 aku belikn buku bacalah anakku & buku cerita ringkas utk latihan che mek dkt rumah..huhu
Lepas ni kite fokus on math & English pulak ye sayang..Ibu x bg heavy2 lite2 je..huhu



Alhamdulillah..
Usaha membuahkn hasil...
Semoga che mek terus maju jaya dlm pelajaran..
Amin..





End

Kisah Qaisara : Orientation Day

As Salam

Hari Sabtu lepas adalah hari yg PENAT sangat buat aku & family..

Bangun pagi mcm nk g keje.. (5.15am) ..Laju2 masak sardin utk buat sandwich bekal ke hari graduasi che mek & buat roti salut telur utk che mek & Ammar..

Pkol 7.15am kami udah ade dkt sekolah rendah yg bakal che mek duduki sepanjang 6 tahun nnt..( In Shaa Allah..Moga umur panjang )..Ade taklimat, orientasi & peperiksaan utk che mek..

Penat aku tgk anak2 skrg..Nk masuk darjah SATU pun nk kena periksa bagai..Siap2 dh nk tentukn kelas..Time aku dulu,cikgu masukkn aje kelas mane2..Tahun 2 nnt baru la nk tukar kelas kalo xde peningkatan.. Budak umur 6 tahun ko nk expect ape? Dalam otak diaorg nk main aje tau...Belajar tu mcm sampingan je..Sekadar nk bagi tahu..Cuba kalo parent yg x mampu nk htr anak g tadika..Mcmane?Kesian aku rase..

Oh Ya..Mase tgh tggu anak2 diambil oleh cikgu2 utk ke bilik peperiksaan, aku & Hata terkejut dgn 1 kumpulan mak2 & anak2...

Dialog diaorg :

Si anak A jmp dgn kawan se-tadika (B)..

Anak A (Lelaki) : Hi awak..Inila mama kita...Mama kita cantik..Pakai lipstik...

Anak B (Perempuan): Ini mama kita..Cantik hari ni, pakai baju bunga2..

Si ibu A & B ketawa terkekek2 mcmkn yg memuji tu adalah si jejaka...

Korang bleh imagine x anak2 umur 6 tahun dah bleh ckp mcm ala2 "flirt" gitu?
AllahuAkbar...

Hahaha..Actually aku terkejut bile dengar anak2 sekecil itu boleh bercakap mcm tu dgn org dewasa...
Aku x pernah lg tgk che mek or kwn2 che mek bersembang mcm tu dgn each other..Kalo terjumpe dkt mane2 event taska pun, che mek sekadar cuit aku ckp..." Ibu, itu kaviya.." Bile kami jmp berdepan..Che mek just ckp2 dgn kwn2 dia..xde la dia nk introduce aku ni dkt kawan2 dia tu...

Ya Allah...Takutnya aku dgn keadaan sekeliling che mek time dkt sekolah rendah ni nnt...
Mcm2 yg akan che mek belajar..Mcm2 yg che mek akan tengok..Risau sgt tau..

Dari ape yg ticer2 sek. rendah che mek ingtkn...Jgn igt anak kite ni terlalu innocent ..Sometimes, dieorg lebih advance tengok cerita CITE ORG X CUKUP KAIN..Korang fikirlah sendiri...

Itu sebab kalo bwk blk KB, aku mmg monitor che mek secukupnya...Aku risau kalo che mek gi tekan link2 yg merepek2 repek...Itu sebab dkt rumah aku pasang cite cartoon jer..Kadang2 cite cartoon pun ade jgk adegan2 kissing2 ni..Risau jgk aku..Anak2 sekarang semua benda baru pun dia nk explore..Tanpa dpt fikir itu baik / idak utk future dia..Biarlah che mek main dkt laman rumah dari ralit main gadget.

Hari sabtu tu, byk reminder dr ticer2 sekolah rendah..Harap2 ape yg dieorg nk usahakan dipermudahkn..




Semoga aku kuat utk menghadapi fasa baru dlm hidup seharian che mek lepas ni...
Amin





End

Friday, November 18, 2016

Souvenir : New Zealand & Shanghai

As Salam

Last month my ex-opismate g holiday ke New Zealand...
Last month jgk opismate kami blk kampung halaman utk re-new visa dkt Shanghai..

So this week adalah hari kami menerima buah tangan dr mereka..kiki..

Yg g New Zealand tu mmg di-offer belikn something utk kami..Aku ckp awal2 aku xmo gmbr burung kiwi..haha

Yg g Shanghai tu mmg akan tiap kali dia blk..hoho
Souvenir : New Zealand & Shanghai
Alhamdulillah...Ade jgk kengkawan yg igt kami dkt sini..hoho
Thank a lot tau..Tak dpt pegi, dpt souvenir pun ok jugak kan?huhu

Ade sesapa lagi bermurah hati nk bagi? Silakan..kiki





End

Instant Shawl 2 Muka.

As Salam

Sejak2 Ammar dah pandai merungkai tudung/shawl lilit aku, sejak itu aku rase nk bergaya tapi secara EXPRESS dan SELAMAT..

Aku mula berjinak2 beli instant shawl 2 muka..Then hari tu ade beli sehelai instant shawl 2 muka dkt muaz textile...Belek2 cara jahitan, terus test pada 1 shawl aku yg sedia ada...

Ehh!!!!! Menjadilah!!! Excited sgt tau... Terus je tiap kali nk berjalan yg memerlukan aku pakai SHAWL...Jahit time tu jgk utk TRANSFORM jadi INSTANT SHAWL 2 MUKA..hoho..Nak jahit semua at 1 time mmg idok le..kiki

Ini salah satu koleksi instant shawl 2 muka jahitan aku sendiri :
Instant Shawl 2 Muka

Senang sgt nk transform shawl biase jadi instant shawl 2 muka atau 1 muka ni tau..huhu

Memula korang ukur lilit muka korang...
Letak tudung mcm korang nk pin bawah dagu ( selepas pakai inner yer )..Amik ukuran.
Then at the other side pun buat cara yg sama cuma lebihkn dlm 1/2 ke 1 inci..
Siap!!!

Macam gmbr dkt atas ni, aku buat size muka 10". Size muka ke-2 dalam 10.5"..
So time sarung dah TAK PERLUKAN BROOCH..
Time sarung 2nd face pun dh TAK PERLUKAN PIN TUDUNG..
Jimat 3 item ..kiki
Then just letak brooch dikiri & kanan bahu je...Siap...hoho

Aku sgt suka instant shawl..
Senang nk pakai...
Jimat masa...
Dapat jgk selamatkan Ammar dari terkena pin tudung tiap kali landing dkt bahu...Tak risau dah pin tudung terkeluar dan tercucuk..Brooch dkt bahu tu, biasenya bile duduk dlm kereta dgn Ammar, aku akan bukak yg sebelah kiri...Time nk keluar kete, pin-kan ade semula..huhu




Aihh...
Udah angin mengumpul shawl datang la pulak!!!
Larik!!!!!!



End

Cramp!!!!

As Salam

Pkol 5 pagi tadi aku rase sakit betis mcm cramp mase peknen dulu...Dulu2 kalo kena sebelah kaki je..Tapi hari ni, dua2 belah...Mula2 aku igt mimpi...Rupa2nya reality wehhh!!!..

Terjerit halussss panggil Hata mintak tlg alihkn Ammar yg elok je landing atas peha aku..Awe ni bile tido mmg setempat..Tapi bile terjaga terus merata je landingnya..hoho

Memula Hata tegakkn dua2 kaki, ok sekejab..Lepas tu time aku dh berdiri tegak, jadi blk smp x bleh nk angkat kaki melangkah..Seksa rasenye..

Lepas dh rase OK sikit aku paksa jgk la kaki ni melangkah walaupun terhinjut-hinjut..Aduhhh..

Mase lepas turunkn Ammar dr kete dkt taska, sengal tu masih terasa lagi...
Cepat2 menggagau dlm beg cari ini :
Ammeltz Yoko Yoko

Alhamdulillah...Mujur la ada Ammeltz nih...Terasa la ade yg massage sikit dgn rase suam2 panasnya tu....hoho

Aku mmg spare Ammeltz ni sejak2 asyik kena muscle stiff hari tu...Kalo xde ni rase mcm adehh.....Kurang 1 peralatan dalam bag..hoho

Skrg ni masih lagi melayan haba dr mende nih...Harap2 habis je haba ni, sakit dan sengal betis ni pun hilang la..hoho




End

Monday, November 14, 2016

The Saujana Hotel KL

As Salam..

Sabtu, dalam badan baru nk kebah, Hata tetap bwk kami g wedding bosnya dkt The Saujana Hotel..Hotel ni dkt area Citta Mall...Alhamdulillah x susah cari hotel ni dgn bantuan waze..hoho

Waktu kami smp, memasing tgh tggu mempelai datang..Layan sekeping gambo dkt photo booth then masuk ke ballroom ikut nombor meja yg dh ditetapkan..

Dalam setengah jam gitu, mempelai pun datang..
Selamat Pengantin Baru Datin Norliza..
Event ni dikhabarkan kena pakai formal..Samada baju melayu 1 set atau baju Batik..Hata xde baju batik..Makanya aku suruh je Hata pakai baju melayu & samping...huhu 
Awe ni aktif sgt time event..mmg x duduk diam..So kami makan la bergilir2..Xpela..Janji memasing pun kenyang..

Memula kami di serve dgn chicken soup..lepas tu baru nasi..Lauk kesukaan aku adalah buttermilk prawn..Besar2 kot udang die...Kebetulan pulak meja kami hanya ada 6 org je..So mmg buat mcm meja sendiri la..Lepas mkn nasi, dapat pudding..Lepas tu dpt minum coffee & tea..haha..
Pudding
Sedap pudding ni..
Tapi che mek x pandai makan..
Dihancur2knnya igt ice cream..Adehh..huhu

Alhamdulillah..Smp rumah pkol 3.30pm...Lepas selesai semua, kite harus la bawak anak2 Zzzzz....Malamnya kami masak simple je..

Ahad, pagi kami breakfast dkt rumah..Lunch Hata ajak mkn dkt Che Mat Delight..This time Ammar & Aku dah start berlawan batuk..Badan Ammar pulak start panas..Aku syak kami berjangkit dgn Hata..Terus je blk dr lunch aku buat lemon bath & bg minum air ZamZam..

Malamnya pulak aku dah start rase sengal2 sendi,batuk & sakit kepala yg amat sangat...So terpaksa la tido asing dgn anak2..Minum air soluber 2 biji..Pakai baju sejuk, tido x berkipas...

Pagi tadi bangun rase dh kebah sikit..Tapi batuk & sakit kepala still ada...
Che mek pun badanny panas jgk...Hmmm...Skrg dh complete 1 rumah demam & Batuk,..
Harap2 cepat la sihatnya kami ni...huhu





End

Kisah Qaisara : 6th Birthday

As Salam

Alhamdulillah majlis birthday che mek dkt school brjalan lancar..
Pkol 7.10am gitu aku & Hata hantar che mek & Ammar ke school...
Aku pulak gi opis kejab sementara nk tggu k pkol 9.30am sbb event start pkol 10am..

Pkol 9.30am aku gerak g school naik teksi..tambang cab RM6..Pdahal kurang dr 15 minit perjalanan...hoho..Smp2 tu ticer2 dh start setup meja..Ammar pulak, once nmpk aku mmg jadi KOALA..haha..

Lepas je 1st round of mini game utk anak2 toddlers & tadika, terus ke acara berikutnya..POTONG KEK!!!..

Moh layan gambo.:
Birthday Kek ULTRAMAN!!!
Aku order sponge kek je...Senang anak2 ni nk mkn...
Kek ni pun harganya berbaloi..Alhamdulillah kek ni cukup utk anak2 sesi pagi...kiki
Susunan goodie bag dr aku & pihak tadika..
Birthday Girl..
Sebelum potong kek ni harus la ade lagu happy bday kan??
Memula lagu inggeris...Lepas tu lagu malay.. Allah selamatkan kamu.....
Aku ade amik video time nyanyi tu..Huhu..
Mcm sebak je aku tgk che mek dlm video tu..kiki 
Makan Time..
Aku tlg ticer distribute kek2 pada anak2..Lepas tu join anak2 makan dkt meja mkn dieorg...
Lepas mkn kek, ade mkn nasi pulak..Around pkol 11.30 dh settle event..
Hata pun smp around that time sbb demamnya still x kebah ..So kena la amik awal sebelum g klinik & tewas dgn ubat..hoho
Lepas habis mkn2...Ade acara lain utk bdak tadika...game mkn sumi & musical chair..Che mek menang game mkn sumi..hoho


Dlm pkol 12.30tghari terus gerak blk sbb Hata kena g klinik...Terpaksa ponteng Solat Jumaat..
Smp rumah pkol 2pm..Aku paksa semua tido...Lepas asar bru kami 4 beranak bangun..hoho

Alhamdulillah..Selesai dah..
Nmpk KOSONG meja mnjahit aku..kiki



Sabtu ni hari konvokasyen che mek..
On the same day jgk che mek ade test dkt sekolah rendah..
Hmm..Aku budget mesti che mek penat sgt nnt..
Pepagi dh kena gi test...Lepas abih test kena rush ke subang jaya utk konvokasyen pulak..
Semoga urusan kami dipermudahkn...
Amin


End

Thursday, November 10, 2016

Birthday Goodie Bag

As Salam

Alhamdulillah birthday preparation utk che mek udah 70% siap!!!..Fuh!!!!

Kali ini aku bg meriah dgn brng2 sikit rasenye..kiki..
Sebabnya ini adalah tahun akhir che mek bersekolah tadika dkt sane...
Next year dh jadi anak2 transit je kecuali Ammar...

Start dari hari Isnin..Aku cuba sepantasnya siapkn susun atur brng2 goodie bag utk event esok..

Alhamdulillah kek pun dh order pada akak yg sama buat kek che mek last year..
Mujur la akak tu kate sempat buat utk event esok..
Risau jgk kalo nk kena beli..Sebabnya kami kena beli hari ini..
Bwk blk rumah, esok bawak pulak gi school..
Kalo order ni, akak tu boleh delivery terus ke tadika che mek..
Kali ni bile aku tanya che mek nk kek gmbr ape..Jawabnya "Gambar ape2 je"..So, ibu & ayah dh sepakat nk suprisekn che mek dgn pilih gambar ..........huhu..Kite tggu esok utk tgk gmbr ape ye?huhu

Ok..Moh aku share ape yg aku isi dlm goodie bag che mek tahun ni...
Mane tau boleh tambah2 idea mak2 yg nk buat bday anak2 nnt..huhu
Stationary Set..
2 batang pensil,
1 eraser
1 ruler..
Sharpener x de..kiki 
Aku beli dr last year lagi...hoho
Candy, Drinks & wafer..
Baloon pun ado!!! 
Sticker
Additional ...

Semua ni ada 55 sets..
Yg dh siap isi baru 40 set...Lagi 15 set aku kena siapkn hari ini sebabnya kalo buat time Ammar tengah celik mata, mmg mata aku pulak yg terjengil nnt..Haha

Pagi tadi pun dh terkantoi dgn Ammar...
Ammar nmpk goodie bag yg aku letak dlm bilik keje Hata...Terus kena cukai 1 wafer...kiki
Mujur aku beli ade lebih dlm 2-3..Kalo x??? 1 hal pulak nk kena g beli yg baru..hoho

Harap2 che mek happy time bg pd kawan2 esok..
Esok event start pkol 10am sebab ticer2 nk buat 2 session..
Session pagi utk tadika, tghari pulak utk anak2 transit..
Aku amik cuti esok...Harap2 dpt la happykn che mek walaupun si ayah xde..hukhukhuk..

Utk ticer2, aku bg isi goodie bag yg sama kecuali stationary...Aku ganti dgn brng lain..
Smlm ikut my bos yg nk beli brng2 utk jamuan akhir tahun sekolah anak dia jgk...
So aku terus je beli brng2 utk cikgu2 che mek & Ammar..My time is running out..hoho


Ok...
Blk keje kang kena siapkn semua2 kasi 100% complete..

Tggu update ttg bday event pulak ye...huhu





End

Monday, November 07, 2016

Activity Sabtu!!!

As Salam..

Sabtu...Dlm pkol 12tghari aku & fmly gerak ke Batangkali..
Kawan kolej ajak dtg rumah utk buat housewarming & bday party 2 anaknya..
Memula igt dekat..Bile ikut WAZE..mak aih...dibawaknya kami ikut jln mcm nk g genting (walaupun kalo ikut jln dalam ..itu adalah jlnnya)..Risau kejab..Mujur la waktu tu Ammar tido..hoho

Memula smp event baru je mula...
Sementara org x ramai, kami makan smp kenyang..hoho
Lepas tu tggu sorg lagi kwn..then pkol 4pm baru gerak blk..hoho

Moh layan gambo...
Suka che mek dpt jmp clown...Siap request nk nk bergambo lagi..hoho 
Awe ni pun xmo kalah jgk...Seronok dpt belon & dpt mkn ayam goreng ala KFC....tapi aku bg pegang kejab je...Risau tertelan portion yg beso..huhu
 
Tak sangka persahabatan ni terjalin since kami form 4 lagi...Dari bujang bawak ke kapel..Dari kapel bawak ke kahwin..Dari kawin dpt anak sorang...Now memasing dh ade geng...Kecuali yg si owner (tengah2) dah ade 3 org anak..Lambat lagi kot nk kejo..hoho

Semoga persahabatan kite kekal hingga akhir hayat..huhu
Terima kasih jgk sebab jemput...hoho

Blk dr Batangkali,kami terus blk rumah je..Anak2 dgn ibu ayah dah penat..huhu

Malam tu kami g M3 mall dkt Taman Melati sebab Hata nk cari kain utk costume & aku pun nk mncari kain utk buat baju sekolah che mek...Lepas siap membeli tgk jam dh pkol 9mlm..Terus keluar dr mall..Plan nk mkn dekat kedai mkn biase2 je..Sekali tu, tiap2 kedai yg kami nk g memang TAKDE parking..terus kami lajakkn ke rumah je..Makan dekat Paparich..

Aku xde selera sgt nk mkn..So kite order porridge je..Che mek nk maggi..Hata amik roti bwh ni..(x igt nama

Waktu ni Ammar dh lena..Mmg menjadi rutin kami..Pkol 9.30pm WAJIB masuk tido..Kalo x..CONFIRM bangun pagi cranky ..Hoho 


Ok...
Itu je cite sabtu..
Mujur la cuaca baik je sabtu lepas...
So semua kain yg aku jemur sebelum gi berjalan kering sepenuhnya..hoho
Seronok membasuh ni kalo kain kering dlm masa 1/2 hari..
Yg tensionnya bile kena tggu kain 1 trip basuhan kering dlm masa 2 hari..kiki





End

D.I.Y : Birthday Paper Bag

As Salam

Fuh!!!!
Eheheheh..

Tinggal 3 hari je lagi nk celebrate bday che mek dkt school..Event 5hb x jadi..So kite buat dekat school aje la..hoho

Semalam bersungguh aku meng-complete-kan brng2 utk goodie bag che mek..huhu
Hari ni smp opis AWAL...So kite buat la keje lain selain dr keje opis kejab sebelum masuk waktu keje..kiki
Plan nk bunjut2 goodie bag x jadi bile aku jumpe semula paper bag putih ni..hoho
So semalam terus beli gam utk start men-DIY..

Hasilnya akan jadi gini :
Birthday Paper Bag

Tagging tu aku dh PRINT awal2 lagi..Kali ni kite print sajo sbb Hata x sempat nk design & x sempat nk g print sticker..

Kalo nk tahu, tagging ni aku DESIGN SENDIRI guna Adobe Illustrator...kiki
Perghhh!!..Lama gile x guna software ni..So hasilnya xde la WOW! sgt...Design syok sendiri je..kiki

Ok la tu kan?
Janji bercorak..hoho
Isi dalam?
Nnt aku cite dkt entry lain...kiki





End

Thursday, November 03, 2016

Deepavali & Kolam

As Salam

Hari Rabu mggu lepas, aku berlari marathon mncari brng2 buat hamper utk ticer che mek & utk 1 of our opismate...Saje buat utk suka2 je...huhu
Simple hamper utk my opismate.. 
Hamper utk ticer che mek..

Mase nk htr hamper ni, aku mintak ticer ni tggu aku smp baru boleh balik...Sebab selalunya kami x dpt jmp sbb time aku smp, ticer ni dah blk..

Bile sekali aku mintak tunggu sbb ade mende nk kasi settle...Terus je whats app aku tny " Berkenaan ape ye sis nk jumpa saya?"

Huhu...
Time smp tu aku mmg nmpk ticer tu setia je menunggu dkt depan pintu...
Bile dh nmpk aku bwk hamper..Terus senyum smp ke telinga..
Terharu beno nmpknya...Siap dh smp rumah pun Whats App lagi say thank you..huhu
Ok la kan? Aku x mampu nk bg yg grand2..bg yg termampu je..Janji ikhlas nk meriahkn lg sambutan Deepavali dieorg..huhu

Dekat opis pulak hari isnin aku & bos start buat kolam...Kami buat yg simple2 je..xde yg grand2 sbb memasing jari KERAS nk melukis..kiki..

Maka terhasillah kolam ini : 
Drawing by : My bos
Fill up by : aku & bos..

Ok la kan???
Pada hari Deepavali, siangnya kami x kemana2 sbb Hata kena kerja..Lepas Asar baru keluar rumah utk support event star wars Hata..

Habis event, plan nk g mkn dkt 222..Sekali hujan la pulak....So kite tapau aje dkt Vechuda ..

Blk tu memasing dh kepenatan..
Anak2 aku dh lama x dibawak berjalan lama2...Biasenye, kami keluar 2-3 jam je...
Bile sekali bwk brjalan dr petang smp malam...Mulala kepenatan jadi double to triple...
So lepas ni dh x bleh la nk berjalan lelama..kiki
Bagus jgk...huhu





Happy Deepavali to All...



End

Baby Cabbage

As Salam

Dah dekat seminggu x update blog...Huhu
Bukan Bz sgt pun..Tapi tetibe idea terbang entah kemana...kiki

Hari Jumaat last week kami ke Citta Mall..Plannya nk tgk SALE ESPRIT..Sekali pegi..Hampa..Semua baju x cukup benang..see truuuuuu..katenye..kiki

Lepas tu jalan g Jaya Grocer beli bahan mentah sikit utk Sabtu..Sebab sabtu last week Hata kena kerja..Kebetulan pulak bahan mentah dkt rumah dh abih...Nk turun g kedai time Hata xde mmg aku x berapa nk rajin..kiki

Mase jalan2 pilih lauk, aku nmpk sayur ini..FEVRET sgt!!!!..
Tapi...Last2 Sabtu tu masak sup kopeh & kaki ayam je...Lupe nk masak sayur..kiki
Makanya,malam tadi baru sempat nk masak..
Aku masak cincai2 je..

Tumbuk bawang merah, bawang putih & udang kering..
Tumis, then masukkn sayur baby cabbaga & fishball...SIAP!
Baby Cabbage
Berselera sgt kami anak beranak makan..Walaupun yg makan sayur ni aku & Hata je...Makan pulak dgn ikan goreng cicah cili potong dgn kicap....Layan sgt tau...huhu 
Kuih Bingka,
Seri Muka,
Wajik
Semalam gi KLCC utk topup TnG..Lepas tu boleh pulak merayap ke kedai kuih ni....
Rambang mate tgk kuih..Bedal beli kuih muih ni..Huhu
Last2 bwk blk rumah je..kiki
Kuih2 pun dh mahal skrg...Ni beli tutup mata sebelah je bayar sbb teringin..huhu




Nk buat sendiri xde mase..
Jadi, tutup mate aje la beli sikit tapi bayar mcm dpt 1 talam..hoho




End.