Kalau dah Purple Lover...

As Salam

Dari Zaman kolej kot..Aku suka sgt dgn kaler purple..Walaupun takde la smp semua nak purple, tapi kalo nmpk je brng2 purple yg comel2...Sure rase nk grab satu...kiki

Hari tu mase AVON buat SALE, terus aku beli 5 balang purple nih..kiki
Purple Lover
Aku mmg dah plan nk guna balang2 ni time masuk rumah baru..Alhamdulillah..Hasrat tercapai..Semalam mengemas dapur dari pkol 11am (lepas anak2 tido) smp pkol 1.30am....Balang tupperware tu aku dpt hadiah dari mak sedara Hata...Seronok sgt dpt balang tu tau...bukan 1..Tapi 3...huhu

Tetibe rase happy je nmpk kaler purple dkt rak dapur tu...huhu

Kalau nk tahu, penapis sayur ade kaler purple, jug ade kaler purple, tupperware ade kaler purple..huhu

Korang ade perangai gini x?kiki





End

Scarf RM2

As Salam

Dah lama x pakai scarf / serkop mcm ni :
Scarf / Serkop/ Anak Tudung

Aku x sure korang2 panggil gmbr dekat atas ni nama ape...Tapi aku panggil SERKOP KEPALA jer...
Zaman sekola rendah dan menengah dulu mmg aku pakai yg ini je..Kalo longgar, siap ikat hujungnya (blkg tengkuk) dgn getah belaca (mgkn sbb dulu2 size kepala aku kecik kot..) Haha

Tapi sejak kenal dgn inner biase..inner ninja..inner magic...Serkop ni semakin aku lupakan...Sampailah masa che mek nak masuk darjah 1 JANUARY lepas...Beriya aku ajak Hata g MYDIN utk cari scarf ni..Kalo dkt luar mungkin harganya RM10 utk 3 helai...Dekat Mydin RM2/SEHELAI..Semalam pegi kedai baju mcm ala2 kedai baju Hari2..RM1.70 je SEHELAI..Terus aku rembat 5 helai...2 helai utk topup scarf che mek...Hari2 scarf che mek ni kena tukar..So kite completekan je seminggu punya stock...Tak payah aku basuh byk kali..kiki..Aku punya stock pun x ketinggalan jgk..Dah ada dlm 5 helai jgk scarf ni...

Rase mcm makin selesa pakai scarf ni berbandng dgn inner..inner ninja..inner magic...Grab dia kemas...Kalo dulu, aku mmg nk scarf ni tegang gile mellit kepala (sebab tu cepat kendur getahnya...Agaknya la..haha)..Tapi sekarang rase mcm just nice je grib dia tu...huhu

Harap2 lepas ni aku dh x payah nk mencari inner lain selain dr serkop ni...huhu
Kalo pakai tudung pucci dgn serkop ni..Memang rase selesa sgt tau...

Korang kenal x dgn serkop ni?huhu





End

Ammar & HFMD

As Salam

Udah seminggu x bersiaran..
Kebizian sikit..huhu

Hari khamis lepas, badan Ammar x berapa nk ok...demam tapi not to serious..
Khamis mlm jumaat terus bwk g klinik bile ticer ckp demam ammar mcm x kebah & ade bintik2 merah dkt kaki & tangan...

Bile g klinik, memula doctor ckp xde ape2...
Then Jumaat, aku amik EL sbb nk monitor Ammar..
Hari Jumaat tu la baru si HFMD ni tunjuk diri...
Alhamdulillah, HFMD Ammar x teruk mcm org lain..Just a few dkt tapak kaki, tangan & luar mulut je..Kira mcm minor HFMD la...Start dr Jumaat, aku mmg sapu Calamine Lotion je utk elak Ammar rase gatal yg teruk..Smp ke hari Ahad still ade lagi..So, nak tak nak aku kena jgk g klinik SEKALI LAGI utk double confirmkan penyakit ni dan kalo betul, harus la aku kena request support letter dr doctor so that aku boleh request utk WORK FROM HOME..

Bile dh confirm, terus aku mintak Big Big Bos utk WFH start isnin smp rabu..Alhamdulillah bos approved..Risau jgk..huhu..

Mujur la hari Jumaat tu aku lari dtg opis kejab amik laptop..Ade keje yg aku kena siapkan...
Mujur la bwk laptop since friday lagi..So boleh la buat keje dari rumah start isnin smp rabu..
Kalo la boleh keje dari rumah terus kan best?kiki

Ammar ni, even sakit, tapi alhamdulillah..takde la terjelepok duk diam je...Masih aktif jgk..So that aku xde la risau sgt...

Badan putih bagai tepung gomak tetap main wrestling jgk dgn kakak...huhu

Alhamdulillah, hari ni HFMD tu dh xde..So boleh la aku start keje hari ni...
Thank you encik bos sebab memahami...huhu

Bila aku tny taska, rupa2nya, since dr MONDAY dh ade bdk yg kena...So bile sekali dia dh dtg taska, tak mustahil yg lain pun ada kebarangkalian utk kena jgk..Mcmane nk salahkan taska bile hari Sabtu & Ahad taska tutup??? Ade jgk parent yg berfikir pakai tempurung lutut..

Ape2 pun, harap2 both side akan lebih menjaga kebersihan..






End

Saloma Ruffle Blouse

As Salam

Hari tu time g temankan Hata potong rambut, sempat la aku menjenguk kedai2 yg menjual baju/blouse siap jahit...

Tetibe rase teringin pulak nk pakai fesyen saloma ruffle blouse..hoho
So dah aim fesyen ini utk Aidilfitri nnt.. (doa2la Allah panjangkan umur)
Meh layan a few gambo sample yg aku berkenan & dah booking my kak cik utk jahitkan..kiki

Sebelum tu, aku nk creditkan ke smua gmbr2 dlm ni...
Thanks a lot sbb bg idea utk aku pilih design2 yg cantik..huhu
Mcm dah aim utk fesyen raye pertama..ekek
Raya ke-2..ekek
Cantik kan? 
1 set.. 
Sesuai pakai dgn skirt & jeans jugak..huhu

Tetibe rase mcm menggila pulak tgk design2 ruffle ni...kiki
Orang lain agaknya dh berjenis2 fesyen ruffle..Aku aje la yg baru nk berjinak2..kiki


Ape pun, theme kaler utk this year udah kami pilih...
Harap2 x sedondon lagi..kiki
Tudung dah ade dah...
Fengsan la Hata kalo tau aku dh ade tudung tp kain utk buat baju masih di kedai..kiki





Korang dh pilih fesyen raya nnt?




End

MiangKam - Thai Food

As Salam

Semalam my bos bawak her new fav. thai food / appetizer ...MIANGKAM
Bahan2...
- Kacang goreng
- Cili padi
- Halia
- Bawang
- Limau kasturi
- Ikan bilis goreng
- Kelapa goreng
- Daun kadok
- Sos

Memula tengok rase mcm BOLEH KE AKU MAKAN??
Tapi bile dh dikumpulkn semua tu, lepas tu dh masuk dlm mulut & kunyah...
SEDAP WEH!!!!!..hoho

MIANGKAM

Semua bahan2 ni,korang boleh masukkan sesuka hati banyak atau sikitnya...
Mcm aku, aku letah lebih sikit halia...huhu
Sos dia tu sedap...Tapi xtau buat dari bahan ape..huhu



Korang dah try??
Try la..Sedap..
Bau daun kadok tu xde la kuat mcm bau daun sirih...huhu





End

Cerita Perap Seminggu...

As Salam

Seminggu x hupdate blog..Kebizian yg x tau nk cite dr mane..kiki
Hari rabu my MIL dtg KL..Tujuannya adalah utk melawat si anak, cucu dan at the same time nk tlg jagakan anak2 aku sebab plannya, hari khamis (thaipusam) kami panggil lori utk amik SEMUA barang yg dah siap di pack dkt rumah lama...

So hari khamis tu, pkol 8am lebih sikit aku & Hata dah keluar utk g rumah lama..Kemas ape2 yg patut...Janji dgn org lori pkol 2pm..Pkol 2.20pm kol kata OTW..Pkol 3pm org lori kol cakap kena tggu lagi 30 minit sbb jammed...Hangin sgt..

Kalo dh janji pkol 2pm...Takkan pkol 1.30pm baru nk gerak???
Hangin punya pasal, terus je kami cancel..
Pkol 4pm lebih baru smp rumah..Penat tau..
Hari Jumaat, Hata panggil lori lain..
Plan nk amik lori yg 3 tan...Sekali x muat ko...Mujur la staff lori tu siap2 bwk lori 5 tan..Udah kena tambah duit..Dari RM350 ke RM470..Itu pun x muat jgk...
Still kena panggil lori lagi utk angkat kasi bersih..
Pening aku & Hata..Mane dtgnye brng2 yg berkotak2 nih???

Hari sabtu pulak, pkol 7.50am dah duduk dkt sekolah rendah che mek sebab ade menyuarat PIBG :
Janji strat pkol 8am..Last2 pkol 8.30am baru start...
Tak boleh nk join lama sebab lepas tu kena gerak ke Tanjung Karang utk majlis sambut menantu my anak sedara yg kahwin hari tu...Pkol 10am aku & Hata dah caw..huhu

Pkol 11 lebih sikit kami gerak ke Tanjung Karang ikut waze...perjalanan amik masa sejam lebih jgk..Smp sane pkol 12.50tghari...My sis yg lain semua stuck dkt accident lori terbalik..Sejam kemudian baru smp..

Kami sesaja buat theme kaler royal blue...Baju dh sedia ada..X payah aku pening2 mencari baju..kiki
A part of us..
 Dgn che mek & my lovely abah..
Abah ikut my kak cik..So abah rest dr drive kete..huhu

Lepas je makan, dlm 30 minutes gitu, aku terpaksa gerak blk sebab kena gi Kajang pulak..My MIL nk ke sana..Aku hangkut jgk my MIL ke kenduri ni.huhu

Pkol 5pm baru smp Kajang...Kejang otot2 cheq...

Lepas maghrib kami gerak blk...
Penat wooooo...
Semalam pulak dlm pkol 10am kami blk rumah lama..Nk amik sikit2 brng yg boleh muat boot kete...
Pkol 4.50pm htr my MIL ke airport Subang SKYPARK...
Lepas tu terus kami blk rumah..
Penat yg x hilang lagi...Mujur la anak2 aku x demam sebab rase mcm non stop je activity kami..
Rasenye mmg xkan stop selagi brng dkt rumah lama x fully clear angkat...

Semalam ade jiran baru dtg tgk rumah utk buat renovation...
Chinese young family...Harap2 xde bwk dog..huhu





End

Dataran Merdeka

As Salam

Hari Jumaat lepas, pkol 8pm Hata kena g dataran utk masukkan video dkt sane..

1st time g dataran after 15 years ago..hoho..Lama gile kot x g lepak dataran..Dedulu pegi pun sekali je mase dating..Layan malam new year atau pun sambut merdeka..kalo x silap la..lepas tu dh x pegi2 dah..hoho...Malam tu pegi, tgk ramai jgk yg lepak sane..Sambil main drone & mainan yg ada dekat tangan anak2 cheq..huhu

Sekali time nk bukak pintu bilik server, salah kunci daaaa..terpaksa tggu other staff dtg bwk kunci yg lain..Mujur la lepas tu boleh bukak..So sementara tggu Hata siap upload video, aku layan anak2 main ini :
Apa nama mainan yg Ammar & che mek pegang tu? aku xtau namanya, tp itu la yg naik lenguh tengkuk che mek dgn my nephew mendongak melastik mende tuh..RM5/pcs...huhu

Ammar main yg dh putus sayapnya je..kiki

Ahad pulak, pkol 7.15am dh ade dkt LRT Sri Rampai utk htr my kak nyah & nephew blk ipoh. ETS dieorg pkol 8.30am..
Ammar sy yg tetibe jadi pemalu bile diajak berselfie..hoho

Kami htr naik LRT je smp ke KL Sentral. Kasi merasa sikit..huhu..
Lepas htr my sis, baru kami g breakfast..lepas tu blk ke Sri Rampai naik LRT..Dpt plk LRT yg baru..Luas jgk...huhu

Lepas tu g beli lauk utk lunch..
Pkol 2pm Hata kena g opis utk siapkn keje siket..
Pkol 6pm bawak che mek & Ammar g taman.. Dah lama sgt che mek nk pegi..Tapi x bleh pegi sbb bile ptg je hujan..huhu..Pkol 6.20pm gitu Hata join kami dkt taman..huhu

Sekarang rumah dh tggl kami 4 beranak je lepas seminggu my kak nyah duduk dgn kami...Huhu..

Within this week akan ade tetamu lain plk dtg smp hujung minggu..huhu




End

Bawal Pucci

As Salam

Trend yang dah kian nak membasi mungkin..tapi aku baru je berani nk try..hoho

Bukan x berkenan, tapi, bile memikirkan nanti muka ni jadi kembang setaman, terus rase slow sikit nk ikut trend pucci-pucci ni..kiki

Hari Selasa, Pkol 11am g lowyat utk check blk laptop fan Hata..Lepas tu bawak my kak nyah gi makan dkt pavilion..

Mase smp dkt entrance pavilion tu, mula la kami jadi mcm jakun kejab..Hahaha..Cantik deco CNY dkt sane..Terus join jadi tourist..haha
Tourist basi..Hahaha 
Berangan duk bawah pokok sakura.. 
Giant chicken..
Kalo hidup, mesti semua lari..haha

Blk dr pavilion, kami g Masjid India pulak..My kak nyah nk g Muaz textile & mydin katenye...Layankan...
Bagi anak2 makan sementara tggu my kak nyah abih shopping.

Lepas tu bawak Ammar gi gunting rambut... 
Halusssss..haha

Mase dekat Muaz tu, aku & che mek pun menyelit beli tudung jgk..Che mek beli instant shawl kanak-kanak..Aku pulak menyelit beli tudung bawal pucci nih..kiki ..Kite beli yg murah2 dulu..Kalo rase ok, baru la beli yg mahal sikit..kiki
Bawal pucci

Kalo korang nk tahu, aku siap spare 1 helai tudung dr rumah. Aku risau, lepas solat nnt, tudung ni buat perangai mengembang setamankan muka aku...haha

Tapi alhamdulillah, sampai balik tudung ni elok je terbentuk..Mmg ade can nk stock up..kiki


Ok..Itu je cite bawal pucci cheq..
Entry kenduri buat dekat entry lain la ek...huhu




End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top