About

Wednesday, May 31, 2017

Sewing Project : Ruffle Sleeve

As Salam

Salam Ramadhan ke-5 semua!!!

Hari Sabtu dari lepas bersahur smp ke lepas Zohor, kami xde kemana2...Plan nk berehatkan che mek...

Makanya plan aku HARUSLAH menjahit..hahaha

Aku SUKA SANGAT tengok baju yang berlengankan rambu ramba a.k.a lengan baju style ruffle...Dengan semangat aku tgk youtube cara ukuran , cara potong & tip menjahit lengan ruffle nih..

Misi menjahit aku utk part ruffle alhamdulillah menjadi...CUMA part ketiak baju tu je yg aku rase nk menangis membuatnya sebab smp 2 kali kena potong kain baru sebab UKURAN aku SALAH..Sebab tu aku rase mcm leceh sikit kalo jahit baju..Calculation tu kena betul..Kalo salah..mmg akan MEMBAZIRKN KAIN... Sebab tu kena gi kelas...ekek
Sesi menjahit lengan baju style RUFFLE ...
Hasilnya...
Gambar goyang sebab time nk amik gmbr ni Ammar tarik baju che mek...
Nak try jugakkk!!!
 
Happy!!!!
Ruffle paras lengan...

Lepas siap baju, terus rase nk buat seluar style Palazzo...Tapi jadi mcm seluar TIDO la pulak..ekek
Set...

Tak pe lah..nnt time nk pakai tgk sesuai ke idak kalo pakai sepasang...
Tak pun nnt aku belikn palazzo kanak2 dkt AEON..huhu

Ok..Siap...
Dah buleh buat persalinan utk hari raya nnt...huhu



Ade lg nk buat...
Tapi tggu mase yg sesuai dulu...
Dapat add on 2 - 3 pasang lg utk che mek ok la kan?

Bile dh ada anak2 ni,...
Mmg utamakan anak2 dulu...ibu2..bapak2..Malam raya pun boleh cari baju lg..ekek




End

Tuesday, May 30, 2017

Projek Raya : Goodie Bag Hari Raya

As Salam

Salam Ramadhan ke-4 semua!!!

Hari Rabu petang, lepas Asar kami keluar kejab utk beli air minuman... Lepas tu, aku baru teringat Felt Craft bentuk Candy utk hadiah hari guru che mek x cukup lg 3.. Ligat aje kepala aku memikir nk bg ape utk lg 3 yg x cukup tu...

Terus ajak Hata pergi kedai MAX VALUE dkt area Wangsa Maju Seksyen 1 utk cari brng...Aku nampak bekas ni & terus je beli...
Shape tupperware...
Ade bentuk LOVE, LORRY, CAR & FLOWER
Comel kan?

Bile smp rumah, aku belek2 huruf2..Eheheh..Cukup plk utk buat perkataan THANK YOU CIKGU...Terus dtg idea tupperware yg aku beli td, mmg confirm convert jadi brng utk goodie bag hari raya nnt...ekek..

Ok..Bekas dah ada..Nnt lg 2 minggu dh bleh fikir nk isi apa dlm bekas tu..huhu


Any idea?
Sharing is caring... =)



End

Monday, May 29, 2017

project 4 : Hadiah Teacher's Day

As Salam

Salam Ramadhan ke -3 semua!!!

Alhamdulillah, hari Jumaat lepas sempat jgk che mek pergi sekolah utk celebrate teacher's day..That day che mek still on 50/50 conditionnya...Demam on off since Monday smpkan hari Selasa aku amik halfday EL & Rabu amik full day EL utk jaga che mek...

Khamis mlm jumaat tux bersemangat aku membalut hadiah utk cikgu2 che mek...Alhamdulillah, masih berkemampuan utk bg hadiah penghargaan pada semua guru2 subjek che mek...
Rojak @ Intermark
Menu lunch terakhir sebelum berpuasa...
Demam on off since petang Isnin...
Dah la time ni Hata ada dekat Melaka... 
Simple mini card utk cikgu2 che mek...
Felt Craft bentuk candy...
Thank you Cikgu!!!!
Felt Craft bentuk candy...
Happy Teachers day!!!..

Kenapa ade 2 design?
Sebabnya huruf2 tu x mencukupi....ekek
Hadiah Hari Guru Sekolah Rendah che mek...
Pouch bag, Felt Craft bentuk candy & mini card ucapan...
Total 10...
Wrapped!!!!
Aku siap labelkan setiap hadiah dgn nama cikgu2..Sebabnya, ade 1 hadah special sikit utk guru kelas che mek..Lepas tu, 1 lagi hadiah utk cikgu lelaki...

Blk dr kerja, Hata ckp badan che mek still panas...
Terus je decided lepas maghrib pergi Hospital..Kami pilih pegi Hospital Sungai Buloh sebab rekod che mek dh ade dekat sana..Mujur sgt2 time tu xde ramai pesakit..So x lama sgt tunggu..
Sesi ambil darah dr DOKTOR PELATIH...
Dekat lengan tu darah x keluar...Redha je che mek kena cucuk dekat tangan plk.. 
Alhamdulillah
Darah che mek bebas dr denggi or anything else...
Amik ubat & terus blk...

Smp rumah dh pkol 11pm...Terus masak nasi utk bersahur...
Sahur pertama kami just ikan masin pari goreng je...
Takde selera bile dok fikir ttg kesihatan anak...


Malam tadi, Ammar plk badannya mcm panas....





End

Sunday, May 28, 2017

DUNIA SENI VISUAL : TEKNIK TIUPAN

As Salam

Hari Jumaat last week, che mek bwk surat dari sekolah..Surat bgtau pilihan yang murid2 boleh pilih utk exam Dunia Seni Visual (Pendidikan Seni) hari Selasa (23/5/2017)...

Memula aku blur igt buat siap2 dekat eumah lepas tu hari Selasa htr je dkt cikgu...ekek..Bile aku whats app cikgu kelas che mek, rupa2nya..buat LATIHAN je dekat rumah...huhu

Makanya, hari Ahad pagi tu, sementara Hata kalut siapkn equipment costume, aku kalut masak breakfast & Ammar ralit tgk TV, makanya che mek pun buat la latihan...

Aku suruh che mek buat pilihan teknik tiupan je..Senang..tak payah fikit nk lukis ape..Letak water kaler dekat kertas lukisan..then tiup2 je..Dah cantik..ekek
Dunia Seni Visual : Teknik Tiupan
Cantik kan???

Cantik kan???
Tiup2 pun dah cantik...huhu




Kalo ade kain canvas, boleh suruh che mek buat & frame kan...huhu




End

Saturday, May 27, 2017

SEWING PROJECT : KIDS WALLET

As Salam
Selamat Menyambut Ramadhan pertama semua!!!


Tau x?? Lepas je Hata pergi Sunway Pyramid & anak2 tido, aku tak dapat tido sebab rase berkobar2 sgt nk potong kain cotton yg aku beli semalam...huhu..

Terus je aku mulakan projek aku...ekek
Kids Wallet
Inside...
Aku buat simple je dulu...
Baru belajar kan? Lgpun mase singkat sgt...
Nak buat yg proper kena tekun & masa yg panjang...huhu

Aku tunjuk pada che mek & she is so happy...
Kain tu pun che mek sendiri yg pilih...huhu
Ok la kan?

Nnt free aku buat yg proper utk org dewasa pulak...
My SIL dah mintak buatkan 1 utk dewasa...huhu

Doa2kan aku ade byk mase utk buat ye...huhu



End

Friday, May 26, 2017

STAR WARS 40TH ANNIVERSARY CELEBRATION

As Salam

Hari cerita hari Ahad pulaks..ekek

Hari Ahad, pagi tu aku buat spaghetti je ...bahan2 semua dh ada..So jimat budget utk breakfast..huhu
Pkol 1pm Hata gerak ke Sunway Pyramid utk join Star Wars Fan Club sempena Star Wars 40th Celebration...

Pkol 4.30pm aku pulak gerak ke Sunway Pyramid...
Plan nk naik uber sbb Sunway Pyramid ade bg voucher RM10 off code utk ke sana kalo naik uber..Sekali tengok smp RM38 ko..Membazir duit sgt...So aku buat plan B...

Naik bas ke LRT RM0.80
Naik LRT smp ke KELANA JAYA RM3.30
Naik Grab ke Sunway Pyramid RM9

 TOTAL RM13.10 saje..OK? Banyak betul bezanya wehhhhh..
Alhamdulillah..Anak2 aku behave je sepanjang almost 20 stesen nk smp ke Kelana Jaya tu...huhu
Smp2 je, sebelum jumpe Hata, che mek dah tarik aku ke tempat coloring..
Angle Hair Spaghetti .. 
Chicken Bolognese Spaghetti... 
Coloring...
Pandai ke mewarna tu awe????

Lepas jumpa Hata, kami bergambar sekeping...
Lepas tu Hata pun bukak costume...
Ini costume LORD STARKILLER namanya...
Costume ni smp dr hari Khamis lepas...Hari Jumaat baru aku bwk blk sebab xde bag nk angkut..huhu
We!!!!
With Lord Starkiller...

Lepas Asar, gerak ke Shah Alam lagi untuk ambik bahan printing semalam...
Penat tau....Malamnya kami makan dekat jalan 222...Dapat jgk layan LAKSA..huhu


Isnin, lepas subuh Hata dah gerak ke Melaka...





End

Thursday, May 25, 2017

SPOTLIGHT MY TOWN GRAND OPENING

As Salam

Lama terdiam blog nih...huhu..
Kebizian melanda..Maka sunyi la blog nih..huhu

Banyak mende nak story mory...Tapi kite start satu-satu ye...huhu
Last week, 5 hari Hata kena outstation ke Melaka... (Isnin-Jumaat)..
Hari Jumaat tu pkol 9.30pm baru smp rumah..

Hari Sabtu aku ajak Hata g SPOTLIGHT MY TOWN dekat sebelah IKEA Cheras...Sebab dieorg ade buat grand opening...Pkol 9.30am dah gerak dari rumah..Pegi ikut WAZE...Pkol 10.10 am smp...

Mase keluar lift, dh dengar bunyi DJ bercakap..Nampak orang beratur panjang sebab akan dpt free PILLOW...Terus beratur..Rezeki dpt bantal dkt aku je..Hata x dpt sebab dah habis..huhu

Masuk2 je mmg mata aku berpinar2 tengok cotton...Cantik2..Harga diskaun yg buat aku rase mcm nk borong mcm tukang jahit professional...ekek..Hata pun x ketinggalan beli kain ala2 kulit utk costumenya...
Bantal FREE
Fat Quarters
5 pcs RM25 
Cukup utk buat mini pouch bag/coin purse/wallet
Cotton
RM10/Meter 

Lepas membeli, kami beratur plk utk spin wheel...Dpt la voucher & Rainbow Loom...
Walk around performance... 
5 hari x jumpa..ekek

Lepas membeli, kami makan dekat IKEA...Dah lama x makan makanan dkt IKEA..huhu
Pkol 3pm smp rumah...Lepas Asar keluar balik pegi Shah Alam pulak sebab Hata ade keje nk print utk bawak ke MELAKA again on Monday.. =)



Ok..
Puas hati dapat shopping dekat spotlight...
Harap2 kain2 tu nnt dapat menjana pendapatan blk..ekek




End

Wednesday, May 17, 2017

EVENT ABPBH 30

As Salam

Aku berpeluang utk pergi ABPBH ke-30 atas tiket FC...
Rezeki nak dapat...Mujur la Hata bg green light..huhu

Pkol 6.10am Hata gerak ke Shah Alam utk join event Hari Kulit Sedunia...
Pkol 11++ baru smp rumah...
Aku pulak lepas subuh tido kejab, lepas tu bangun & laju2 siapkan sarapan utk anak2...huhu

Pkol 2.20pm gerak ke Tesco Ampang sebab kawan FC yg aku nk tumpang tu duduk area situ..
Pkol 4pm dah smp PICC..Start dari Putrajaya baru guna WAZE..Mujur la x jammed wehhhh..Lebih baik smp awal dr kepanasan mengadap jammed...huhu

Sementara nk tggu yg lain datang, sempat la aku makan sandwich & air..Lepas solat Asar, kami duduk sajo kumpul tenaga..hahaha..mase nk berjalan ke kerusi yg disediakan, aku perasan ade 1 kumpulan bdk2 lelaki brjalan belakang kami...Aku harus la buat xtau aje kan?

Tapi kwn FC tu perasan yg belakang kami is USOP Mentor & TAJUL..huhu..
Sorry ye x bergambo..Aku malu + betul2 x perasan dieorg ade belakang kami je..ekek
Lepas tu jmp Sweet Qismina, Elly Mazlin, Noraniza Idris & a few lagi..huhu
Tetibe rase rugi x bwk DSLR..ekek

Pkol 5.45pm dah start ramai dgn FC...Lepas tu baru aku g tukar baju FC...
Meh kite layan gambo2 je..jgn muntah tau...ekek
Stage utk retis bergambo...
Depan RED CARPET... 
AHRFC!!!! 
Layan....
Time xde nak malu2 dah...
Semua FC pun dah ade... 
Kerusi utk AHRFC...
Ceritanya sebelum masuk dewan....
Staff yg jaga tiket & FC nmpk kami bwk botol air & mineral water...
Terus ckp both x bleh bawak masuk sebab dikhuatiri jadi SENJATA...Lepas tu ADMIN AHRFC ni mengamuk la..At least bgtau awal2 x boleh bawak kan?
Once je admin tu argue..terus dia jerit SECURITY!!!!!
Tak ke TANJAT GEGURL???
Terus je aku ckp pada admin tu ikut aje la arahan dieorg...
Kang elok2 je tiket ada dekat tangan & boleh masuk, terus je kena balik...

Lepas tu, lampu yg kami pegang tu pun hampir kena rampas..Hampeh...
Tapi lepas tu kami amik blk & SEMBUNYIKANNYA...
Dalam dewan sebelum lampu huruf2 tu kena RAMPAS...huhu
Sedang elok nau huruf H tu dgn nama cheq...ekek
Stage ajak jauh jgk dgn kami...Tapi still boleh nampak...
Cuma gambar je x cun...
Terus tetibe rase RUGI x bawak DSLR..hoho
Mcm yg semua tahu, Anugerah Pelakon TV Popular is FATTAH AMIN..
Tapi aku OK jer...itu semua rezeki kan?
Aiman x dapat datang sebab pkol 10.30pm baru touch down dkt KLIA 2 dari BRUNEI...

So far all host is OK..xde bosan..
Persembahan artis2 pun ok...
Cuma lepas tu tekak aku sakit sebab kering...huhu

Lepas je event, harus la tggu kejab kan?
Nak blk terus harus la jammed...So bleh la bergambo dgn beberapa artis yg x dikerumini oleh FC masing2...ekek 
Kenangan...ekek 
Redza Rosli 
Ramah je..Siap tanya aku dr FC mane lagi..ekek
Radin Era...
Ini aje la retis yg x di rebut2kan..Ekekek..
Yang lain & yg MENANG harus lah kena SERBU dgn FC masing2 kan?
Aku pun x larat la nk menyelit...ekek
Sebelum bersurai....
TIKET = KENANGAN... 
Dengan FC Alif Satar...
Ok je kami...huhu

Alhamdulillah...Sempat jgk siapkan Sling Bag aku utk dibawak ke ABPBH...
Aku mmg plan nk bwk Sling Bag je..Senang..
Kalo nk beli mmg TAK la wehhhhh..Bukannya duit tu berkepuk..Every event nk pakai yg baru...
Tapi aku ade AIM 1 sling bag nih..ekek

Aiman tak menang pun xpe la...Kami tetap jgk enjoy..Cuci mate tgk retis lain..huhu



In Shaa Allah, Next week ade 1 lg eent yg melibatkan AHRFC...
Harap2 semua planning ni berjalan lancar...


Smp2 je rumah, terus siap2kn bag Hata sebabnya Hata akan gi outstation...
Lepas che mek g sekolah, Hata pun gerak..
Pkol 8am htr Ammar g taska, aku pulak blk rumah semula utk QADA' tido...
Mengantuk sangat wehhhh...
Pkol 12 tghari bru bangun...Pkol 1.10pm gerak g opis...
Aku amik cuti halfday isnin tu sebab tahu CONFIRM aku penat...
Ini pun tekak still sakit sebab x minum dari start smp abih event...
Merepek punya rules x bleh bwk air...hahaha




End

Tuesday, May 16, 2017

project 3 : Hadiah Teacher's Day

As Salam

Alhamdulillah, malam tadi siap semua persiapan utk hadiah hari guru untuk taska che mek & Ammar...This year aku cuba bg yang terbaik walaupun simple je..hukhukhuk..

Semoga cikgu2 Ammar & penjaga che mek senang hati dapat hadiah yang tak seberapa dari aku..huhu..
4 paper bag yang telah siap di isi....

Isi di dalam?

|

|

|

|

|

|

|

|

|

Ini haaaaa...
True Skinz Product,
Zip pouch bag
Coin purse
Tumble with spiral straw dari AVON
Kebetulan hari tu AVON buat promo utk itu..Terus laju2 grab..ekek


Alhamdulillah.....Selesai 1 event yang melibatkan anak2...

This week & next week che mek exam... 
Alhamdulillah, malam tadi dapat tolong dan teman che mek buat latihan utk subject bahasa melayu...

26hb ni dengar2nya sambutan hari guru utk cikgu2 sekolah rendah che mek pulak...
Barang2 semua dah siap...Cuma belum wrap sbb kot kot la ade lagi brng2 lain nk ditambah...huhu


Korang bg ape pada cikgu anak2 korang?
Tak kisah lah ape saje korang bagi walau hanya sekeping card...
Janji ikhlas kan?
Sharing is caring...huhu






End

Monday, May 15, 2017

SEGMEN : NEW BLOGLIST BY MY STORY BOARD

As Salam

As per promised...Sorry ye lambat pulak aku post ttg plan ni...
Byk aspek kena fikir...kiki

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim...
Aku mulakan pencarian bloglist aku yang baru bermula hari ini...


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN...

1. BUAT TAJUK ENTRY : SEGMEN : NEW BLOGLIST BY MY STORY BOARD

2. LETAK BANNER 👆 DEKAT ENTRY DAN SIDEBAR KORANG SEPANJANG TEMPOH SEGMEN ( 15th - 21st May 2017 ) - Backlink kan ke ENTRY SEGMEN : NEW BLOGLIST BY MY STORY BOARD

3. FOLLOW BLOG AKU : MY STORY BOARD

4. LIKE PAGE FB  

5. FOLLOW 

6. LETAK LINK ENTRY PENYERTAAN DEKAT KOMEN DALAM ENTRY SEGMEN : NEW BLOGLIST BY MY STORY BOARD NI...


Ok...
Itu je syaratnya...
Senang je kan?

10 SELECTED BLOG AKAN DI BLOGLISTKAN dalam blog aku...
Takde tempoh2..Selagi cheq nak...Cheq biaq ja..huhu

Sebelum pilih tu, aku akan MELAWAT KAWASAN..


Hadiah2nya??
Harus la dari KEDAI HANA QAISH...

Sekian...

Harap2 korang support my segmen ya...huhu



End

Sunday, May 14, 2017

THE ULTIMATE COSPLAYER

As Salam

Hari selasa petang Hata btau yg THE ULTIMATE COSPLAYER ajak Hata join jemputan ke Selamat Pagi Malaysia...Memandangkan hari rabu kami mmg xde plan nk kemana2..So aku OK je kalo Hata pegi...huhu
The Ultimate Cosplayer

This sunday ada larian amal...Aku x igt dekat mana, tp larian ni ade The Ultimate Cosplayer team...Hata is take part...Lepas subuh dh kena ade dkt sana...

Layankan aje la...Janji x buat mende merepek repek kan?ekekek
Udah minatnya ke situ..layan aje..
Kalo ade payment..WAJIB 50/50..haha

So, pada sesapa nk The Ultimate Cosplayer team ade dekat event korng..Boleh btau ye..nnt aku bg contact captain The Ultimate Cosplayer ni...huhu





End

Saturday, May 13, 2017

SEWING PROJECT : SLING BAG

As Salam

Bile ANGIN MENJAHIT sudah mari...
Otak ni mmg fikir nk menjahit je tau...huhu

Hari Selasa lepas aku dah print step2 mcmane nk buat sling bag...teringin nk buat... (Ade udang disebalik mee...) huhu

So, memandangkan kain denim & cotton sedang elok je cukup utk hasilkan 1 sling bag....So??? Apa tunggu lagi?? Moh kite...

Nk buat ni amik masa jgk sebab byk pecahan kain yg aku kena potong..Lepas potong, ade yg kena iron & jahit terlebih dulu...Then baru bleh satukan...Jom layan...
Sisi Kanan...
Zipped....
Sisi kiri...

Alhamdulillah...Dapat jgk siapkan walau agak mencabar...huhu

Seronok rasenye dapat siapkan..huhu

Next?
Wait and see...huhu




End