SEWING PROJECT : BIRTHDAY PROJECT WITH PENCIL CASE

As Salam

Setelah berfikir smp jam 2 pagi Sabtu malam Ahad yang lepas, maka aku dah putuskan utk buat ini sempena bday che mek nanti..huhu..Harap2nya niat aku ni terus istiqomah sehingga mencapai target...Haha..

Hari Sabtu malam Ahad tu, sambil memikir nak isi ape dalam goodie bag, sambil tu kite google tutorial paling senang nak buat..Aku xmo yang remeh2 sangat..Nnt x smp 10 pcs aku dah give up...Macam buat coin purse dulu memang aku ralit sebab tak remeh sangat menjahitnya...Dapat jahit 10 pcs dalam masa 2 jam..Bangga kejab dengan pencapaian tu...huhu

Makanya, Hari Ahad, lepas pegi pasar pagi & bersarapan pagi, terus aku bgtau Hata aku nak start try test menjahit....Aku buat 2 version..Nak test mane version yang tak remeh dan EXPRESS..huhu
Pencil Case Versi Pertama... PETAK
Penggunaan kain yang tak banyak..
Walau banyak "curve'' kena potong, tapi hanya pada 1 helai kain...

Pencil Case Versi Kedua.. BULAT..
Memerlukan 3 pcs kain...1 petak empat segi tepat, 2 pcs bulat...
Jahit part bulat tu memang agak mencabar sebab guna banyak jarum...(amator la katakan..huhu)
Kena berhati2..Kalo tak jarum masuk dalam kulit..huhu 

Ini Hasil jahitan utk 2 versi pertama...
Yang petak nampak macam just nice je size-nya...Sesuai utk kawan2 che mek...Kalau yang bulat gebu macam bantal golek tu, macam boleh transform utk isi barang2 cosmetic je...Haha

Lepas fikir2, aku rase nak teruskan dengan versi yang pertama..Walaupun banyak curve, tapi tetap atas sehelai kain je..Aku buat lining utk both version...Lebih selamat dan lebih tahan sikit...Semalam aku terus buat lagi 2 pcs utk versi pertama...Rase seronok la pulak bile menjadi..huhu 
Ladybird Cotton Pencil Case...

Semalam, lepas anak2 bangun dari tidur siang. dalam pkol 3.30ptg gitu, aku terus ajak Hata pegi stock up Zip utk pencil case ni...Bile dah jejak kedai jual alat menjahit ni, memang akan rambang mata..Rase nak beli macam2..Aku beli Zip  25 pcs dulu..Dah habis 1 round ni, baru la kita sambung utk 2nd round...

Aku budget nak buat dalam 60 pcs...Harap2nya tercapai la hasrat tu utk siap sebelum end of October nanti..Aku kena mula menjahit dari sekarang memandangkan tak tentu bila waktu free on weekday..Kalo nak harap weekend pun, belum tentu weekend akan FREE macam last week..So kita buat sikit2..lama2 siap la 60 pcs tu..huhu...

Mase pencil case ni dah siap, excited che mek tengok..Dah siap pegang2 mcm nak tukar pencil case baru..haha..Bile aku cakap ini utk bday che mek nnt...Terus je che mek buat list nak bagi pada kawan2..huhu..Harapnya che mek happy dengan is goodie bag bday ni nnt...Harap2 kawan2 che mek pun suka jgk nnt...


Kawan2...Doakan aku terus berjaya jahit smp mencapai target ye..huhu..
Barang utk goodie bag consider dah settle..Cuma fikir nak isi makan ape pulak..kalo bleh kali ni nak bg yang simple2 je..huhu




End

4 comments

Best nya melayan anak bagi gift..

Reply

Best kawan2 mek nanti dpt goodies bag

Reply

Buat utk suka2 je..Kasi kawan2 anak happy sikit..huhu

Reply

serius cantik..pandai betul lah
JanjiKita

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top