Wednesday, January 29, 2014

Wordless Wednesday : #25

As Salam

Entry : Buku Mini : Mudahnya Menjemput Rezeki

Alhamdulillah pagi ni dapat buku ini from my opismate. Thx dear..huhu

Smlm mase lunch she show us the book. Tapi mcm terlupa pulak aku nk tny mane nk cari. Macam menarik je..kiki
Book cover
Ada 40 bab

Belum sempat baca sepenuhnya lagi. Bile free nanti insyaAllah aku try habiskan.huhu



Ape2 pun..thx to my opismate yg baik hati hadiahkan pada aku..huhu



Tuesday, January 28, 2014

Seoul Garden OU..

As Salam

Entry : mengerjakan angpaw..kiki

Smlm lepas je dpt angpaw teru roger Hata..kemain suke retek mamat tu..kiki

Blk keje, smp je kat kete terus sama2 kira..Alhamdulillah boleh la sengih panjangggggg sikit..huhu..

Jadi, dengan murah hatinya, aku pun belanja Hata & My Qaisara disini :
Yummy..hihi
Cendawan yg sedap..
Dessert

Actually aku x smpt nk snap gambo mknn yg kami mkn..Kelaparan la katakan..kiki 

Gembira je 2 beranak ni..haha

Alhamdulillah..rezeki..sama2 la merasa sikit sorang..ye idak??kiki




X sabo nk blk KB wehhh..huhu
Bdk opis ni dh ade 2-3 org yg memesan itu & ini..hrp2 aku dpt penuhi tempahan dieorg..kiki


End

Rezeki 3 penjuru..

As Salam

Entry : Angpaw

Hi All..Title entry x bleh blah!!..haha

Alhamdulillah smlm byk rezeki masuk at the same day.

1st elaun dari Hata.
2nd Gaji sendiri
3rd Angpaw dari cmpny

Memang x sangka dpt angpaw ni..Alhamdulillah sesgt..dpt jgk buat topup blk KB & perak nnt.huhu

Thx a lot to my CEO for this angpaw..even bonus & increment xtau hujung pangkal cerita lagi..dpt angpaw ni pun dh bersyukur. Tp kalo ade increment lagi la bersyukur..huhu



What abt u?



End

Monday, January 27, 2014

ABCD Songs By My Qaisara

As Salam

Entry : Sing The Song

Hari sabtu, time kami anak beranak bermalas-malasan, tetibe che mek bangun & nyanyi lagu ini. Then kat kedai mamak time tggu roti planta gula pun nyanyi lagi..

Layan..Rase mcm kelakar je che mek ni nyanyi...huhu








Try ayat che mek.."kan best pegi school?boleh belajar nyanyi."..then che mek sengih sajo..malu le tu..kiki



End

Expect The Unexpected..

As Salam

Entry : Surprise katenyer

Smlm..Lepas breakfast dekat Mamak (sebab che mek request nk roti planta gula)..Aku & my Qaisara dh pakai cantik2 (cantik ker?haha) konon2 nk kenen Hata bwk g SOGO sbb aku nk redeem voucher base on point yg aku ade...huhu

Aku ajak Hata naik Komuter sajo..jimat & cepat..kkiki

Sekali bile Hata bg tiket..MID VALLEY???biar betul asben aku ni??selalunya mmg liat walepat liat kalo ajak gi Mid Valley.. ade sajo alasannya..haha..Tp aku sengih sajo..SURPRISE katenye sbb mlm td aku saje mintak Hata search kat tenet Maternity Expo kat Mid Valley tu, FRISO & Huggies join sekali ke idak?Kalo join aku nk pegi sbb nk borong susu che mek..huhu

Sampai kat Mid Valley kami terus je ke Upper Level. Tapi aku ke Expo but Hata & my Qaisara ke Kids Megazone. Xpe..aku layan shopping sensorang..express sikit..huhu

Lepas settle membeli (sejam kemudian), aku kol la Hata nk btau aku dh habis borong..tp kol2..sokmo la masuk VM.naik cuak plk aku..kiki..Then aku nekad masuk dlm & terkial2 terjenguk2 mncari kasut Hata & che mek..x jumpe jgk..Then try kol lagi..x dapat jgk..Rase mcm ini ikhtiar terakhir aku ni..haha..Terus tny akak2 kat kaunter tu mintak tlg check, Hata & my Qaisara dh check out ke blom..sementara menunggu akak tu check dlm systm, aku nmpk somebody duk melambai2 kat aku..sape lagi kalo bukan Hata..kiki..

Mengepek kejab asben ambo..kate line xdok kat dlm ni..nasib baik la jmp..kalo idak..ade smp ke ptg menanti & mencari Hata & my Qaisara..haha
Hasil Borong..
Xde la borong mane sgt pun..tp rege mmg murah dr kat luar even dekat Manjaku..huhu
Aku beli 2 tin (900g/tin) & 2 box (3*400g)

Then sempat plk cekau 2 busha & 4 pasang stokin. 2 utk my Qaisara 2 lg utk my Niece Asyraf kat kg..huhu

Tepat pkol 1.30PM kami gerak balik..Alhamdulillah time balik dpt Komuter yg 6 koc. Xde ramai orang..kami amik 3 seats terus..kiki
Muka happy 2 beranak sbb dapat main gelongsor same2..
Hata pun main gelongsong sekali ok..over sgt..haha

Smp umah pkol 2PM. Tepat plan aku mase mengayat Hata yg konon2nye ajak ke SOGO blk b4 2PM..kiki

Alhamdulillah, stock susu che mek utk next month dh x payah risau. Bukan senang nk cari SALE susu skrg ni..kene byk merayap..kalu untung dpt la..kalo idak..putih la mate ambe nk bayo..kiki

Smp umah terus beli sajo mknn..lepas mkn & selesaikn segala..kami anak beranak tumbang smp asar..hoho..

Mlm tadi kami berdua mati akal nk fikir mknn utk dinner..tny che mek nk mkn ape..when we offer her nasi air (bubur nasi)..she agreed. So mlm tadi aku masak bubur nasi byk dr biase & kami sekeluarga itu sajo as dinner..huhu



Tetibe rase x sabo nk blk KB...
Tetibe rase nk mkn nasi tumpe, colek kat pantai Irama,Bachok..kiki


Thx to Hata for the surprise..kiki

End

Western & Musang King

As Salam

Entry : omputih

Sabtu pagi, aku masak ini utk breakfast :
Bahan2 udah ada..so just masak baked bean, goreng telur, hotdog & roti sajo..

Lepas mkn kami ke Sri Damansara utk settlekan hal Hata..Smp Sri D'sara, aku tggu dlm kete sajo sbb che mek dh tido. Sementara menunggu Hata settlekn hal dia, aku duk la asyik perati sorang cino ni kopek buah durian..mmg nmpk menyelerakan.huhu

Bile nmpk je Hata brjalan ke kete..dan dan tu jgk aku bg isyarat suh Hata tny rege durian tu..huhu
Hata said, durian musang king RM12/pack..2 pack RM20. Aku mintak Hata beli 1 pack sajo. Disebabkn Hata said aku je yg nk makan, so org jual tu bagi kami rege RM10/pack. ++ kami is his 1st customer...huhu..untung..untung..Musang King kot..mmg menyengat la rasa die..huhu
Durian ni, ade 5 ulas sajo..Hata amik 1 ulas sajo. Pelik Hata ni...b4 aku peknen last 4 years, ok lagi la melayan durian, bile time aku peknen, bau durian pun x tahan, siap pening2 lagi..penyakit tu membawak smp ke skrg. Yang balance aku abih kan..haha

Try offer pd che mek..ade la 2 gigit sajo..lepas tu buat muka sambil ckp "X SEDAP LA IBU..UWEEKKK!!!"..boleh??..Hata dh ade geng yg x berapa nk mkn durian..tggl la aku keseorangan melayan..tp kalo blk KB aku ade je geng..sape lagi kalo bkn my FIL & MIL..kiki

Dinner plk aku masak macaroni goreng + ayam & hotdog..request by Hata..huhu

Hari sabtu rase mcm breakfast & dinner western sangat..Lunch je nasi + ikan bako..huhu



So what is your meal in weekend my blogger??huhu



End

Perasmian Aiskrim Malaysia

As Salam

Entry : Hasil

My Qaisara x sabo2 nak rasmikan Aiskrim Malaysia time blk dr school Jumaat hari tu..

Alhamdulillah dh ada yg membeku & boleh dmakan..Che mek ni mmg jarang mkn aiskrim gini sbb jarang jmp..so sekali tgk ibu buat mmg excitednye lebih sikit..huhu
Puas hati dpt makan..tp mulut kecoh ckp sejuk!!!sejuk!!sejuk!!!..
Terpaksa la aku amik tisu balut aiskrim tu so that che mek ni boleh pegang sendiri aiskrim tu..sabo aje la...layankn sajo...huhu




X boleh bg byk2..nnt berperang plk anak tekak che mek..huhu



End

Jelly Bunny

As Salam

Entry : Borong

Jumaat, lepas keje ade 1 news yg Hata bgtau aku..tetibe berkobar2 shopping..haha

Actually aku igt nk redeem voucher RM30 kat jelly bunny. So kenyit2 mata pd Hata ajak lepas keje ke OU..Mujur Hata setuju..kiki

Memula cari barang Hata dulu..tapi x jumpe..bkn x jmp..tp lebih pd lebih pd xde yg berkenan..huhu

Then terus je jalankan plan kedua iaitu plan aku nk redeem voucher watson VIP tu. Maka kaki langkah ke Jelly Bunny..Terkejut den bile tgk ade SALE up to 70% off..kiki..

Aku capai je mane2 yg berkenan & dgn size yg available, then tunjuk pada Hata..mane2 yg Hata berkenan aku rembat..hoho..Hasilnya :
Hasil Rembatan

Kiki...
Hasil rembatan..
Tercapai jgk nk beli..Walaupun aku beli yg mmg mcm clearance stocknye design..tp ade aku kesah? Janji murah..huhu


Thx to Hata jgk..kiki




End

Friday, January 24, 2014

Kutub Bumi Kian Menyongsang, Malaysia Bakal Jadi Negara 4 Musim Tidak Lama Lagi?

As Salam

Entry : Wallahu'alam

Jom la kita sama-sama baca..
Jadikan peringatan. Bila dah baca ini, aku jadi takut. Aku takut bile fikir sempat ke idak aku perbanyakkn ibadat & amal. Dapat ke aku cium bau syurga? Nak percaya atau tidak itu terpulang.. Kalau x betul pun at lease kite jadikan peringatan utk diri kita untuk tambahkan amalan.

Jom baca : Sumber dari blog yang Hata pass info ini pada aku.

Kebanyakan media sosial dan blogger kini sibuk memperkatakan fenomena pelik yang berlaku di seluruh dunia dan didakwa sebagai tanda awal kiamat. Negara beriklim tropika dan panas mula menerima kesan akibat perubahan cuaca mendadak pada tahun ini dan sebahagian kawasan seperti Mesir serta Vietnam turut dilitupi salji tebal.
saljidimalaysia
Perubahan magnet pada kerak bumi menyebabkan Kutub Utara bergerak dengan lebih cepat ke arah Siberia untuk berada pada kedudukan 40 darjah.
Beberapa kajian mendapati pergerakan itu berlaku semakin laju iaitu pada jarak 42 km sebulan dan dianggarkan berganjak sebanyak 2 km sehari pada 2013. Ia merentasi garisan Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan.
Jika keadaan itu berlaku, seluruh permukaan bumi berkemungkinan akan berubah seperti dipaparkan dalam filem sains fiksyen berjudul ’2012′.
Paling memeranjatkan, kawasan Amerika Selatan terutamanya Brazil didakwa akan menjadi Kutub Utara manakala India menjadi Kutub Selatan.
Bagaimana dengan nasib Malaysia? Ia dikatakan akan membeku dan berada sebaris dengan India, sekali gus meletakkan garisan Khatulistiwa berada di Antartika.
http://billyinfo.blogspot.com/2013/12/kutub-bumi-kian-menyongsang-malaysia.html
Bandar pesisir pantai bakal tenggelam dan Australia Barat dipercayai turut mengalami nasib sama serta setengah negara mengalami waktu siang atau malam lebih panjang.
Fenomena medan kutub bumi menyongsang dikhuatiri mengakibatkan bencana alam lebih dahsyat seperti taufan, gempa bumi dan letusan gunung berapi.
Selain itu, ia juga akan memberi kesan besar kepada ekosistem dan migrasi haiwan yang selama ini bergantung kepada perubahan musim dan iklim di sesuatu kawasan.
Medan magnet bumi juga akan menjadi lemah dan terdedah kepada fenomena ribut suria serta sinaran kosmik iaitu partikel bertenaga tinggi dan gelombang elektromagnet dari angkasa lepas.
http://billyinfo.blogspot.com/2013/12/kutub-bumi-kian-menyongsang-malaysia.html
Pergerakan kutub memang sedang berlaku dan ia boleh dilihat menerusi kejadian bencana alam yang didakwa berpunca daripada pemanasan global dan perubahan iklim secara mendadak sejak akhir-akhir ini.
Pelbagai teori didedahkan menyebabkan saintis menganggarkan medan magnet akan menyongsang dalam tempoh dua tahun lagi berdasarkan pergerakan kutub yang semakin laju.
sumber: sinarharian, billyinfo.blogspot.com


Sama2 la kita perbanyakkan amalan selagi termampu. Aku sedih bile ada yang mcm SUKA pulak dgr berita2 gini..


End

Aiskrim Malaysia..

As Salam

Entry : activity

Smlm lepas dinner, tetibe teringt nk buat aiskrim Malaysia seperti yang aku janjikn pada Hata & my Qaisara..

Then mlm tadi aku pun buat la air sarsi & milo..

Che mek tolong kacau sikit2..pass kan aku plastik aiskrim tu..huhu..

Alhamdulillah misi berjaya..hasilnya :
sebatang 20 sen..boleh??haha

Dapat la dlm 20 batang..aku just testing aje buat ni..buat pun dalam jug kecik sajo..huhu

Harap2 today or tmrrw dah boleh dirasmikan..

Aku igt lg dulu2 beli 10sen jer sebatang..skrg..bile sekali sekala terjumpa..air sirap aje pun..tp jual smp 30sen. Pendek pulak tu..rase mcm separuh je dari plastik.kiki


Actually plastik ni dh lama beli. Beli kat pasar siti khadijah lagi..Beli rm4 dapat setgh kilo.huhu


Plan nk beli byk lg cordial so boleh la buat byk sikit..kiki..mane la tau boleh bwk blk kg ke..bwk jual kat opis ke..ehhh..haha



End

Wednesday, January 22, 2014

Wordless Wednesday : #24

As Salam

Entry : promo dari embun seri
Promo smp hujung JANUARI 2014..
Rase mcm nk pegi..tp rase mcm x sempat..
sok sek sok sek..

Kalo sesape rase nk pegi tp x tau tmpt..
Ikut map ini..
New business park kat sebelah kolej PTPL



Dh lama rase x memanjakan diri..kiki



End


Wordless Wednesday : #23

As Salam

Entry : 2nd visit

Tampalan sementara

Selasa depan kene pegi lagi utk buat tampalan kekal..
Memula x nangis, tp bile aku keluar jwb kol my k.cik, dtg semula tgk mate che mek dh berair dah. Pastu nmpk plk si ayah.lagi tiok..kiki





X sabo nk tampal segala gigi yg berlobang..haizzz



End

Tuesday, January 21, 2014

Chicken Spaghetti

As Salam

Entry : Dah lama x masak

Sabtu - Masak Spaghetti Chicken as dinner sbb tetiba rase mcm dah lama x masak spaghetti. Nak masak pastenye pun mcm igt2 lupe sajo.kiki

So beli tomato + cendawan butang. Ayam,tomato paste dh ade.

Jadi ini lah hasilnya..

Aku beli spaghetti yg halus sbb rase mcm senang sikit nk mkn..tp my Qaisara mkn sikit sajo..

Alhamdulillah pastenye menjadi..huhu



Aku jgk ade beli macaroni..rase mcm nk masak lagi tapi kali ni nk goreng plk..huhu



End

Let it go!!..Let it go!!!

As Salam

Entry : Penangan FROZEN
Udah seminggu rasenye che mek aku ni duk melayan lagu2 & sometimes jalan cerita FROZEN. aku ni udah nak hafal dah lirik lagu dalam FROZEN ni..boleh dikatakan hari2 mau..che mek punya hal.
Aksi yang digemari my Qaisara 
Aksi ini jgk

Skrg ni yg che mek paling suka lagu LET IT GO..then layan lagu yg ade lirik Do u wanna built a snow man..bla..bla bla...gitu la

Sometimes laptop keje Ayah jadi mangsa..silap2 hari bulan kene pasang kat TV..kalo play dekat TV kalo..mmg smp che mek ni tido la kami terpaksa melayan lagu & cerita tu smp lebam.

Skrg ni dah pandai ikut gerak tari lagu pulak..kekadang tu bile main dgn dolly..tetibe je dgr suare kecik nyanyi let it go..let it go..bla..bla..bla..huhu

Kuat betul penangan cite ini kan??
Try aku pasang lagu zikir terapi Hafiz Hamidun..??
Zikir Sollaa'laikallah aje la yg che mek tu nk dgr..yg lain..sekian..hhmmm



Hari ini ade next appointment dgn doctor gigi utk che mek..
End

Green Aire

As Salam

Entry : Sedut Habuk

Sabtu tghari, Hata ajak pegi AEON kepong. Aku ok sajo..kiki..

Smp sane Hata dah aim nk beli Air Purifier sbb makin risau dgn keadaan che mek yg selesema. Kami mcm suspek umah berhabuk. Even dah vaccum, tp kite mane tau kan?huhu

Alhamdulillah time pegi tu ade promotion. Terus beli 2. 1 utk umah kami & 1 lg utk buat wedding present mmbr merangkap client Hata.huhu

Kami beli yang brand GREEN AIRE.
Tak mampu rasenye nk beli yang branded2..yang ini pun b4 diskaun dah 200++..kire ok la kalo kite beli dgn harga diskaun kan?kiki 

Then dpt FOC pulak pewanginya. 30ml/bottle. Ok la kan? kalo beli 1 botol besar around RM39/bottle. Tapi itu boleh tahan lama la berbanding dgn yang ini.tp yg ini pun dah dpt 120ml kan?

Mase mula2 on & smp skrg, aku rase bile bernafas tu udara mcm sejuk je..mmg ade rase kelainannya. Lepas tu pulak, sales girl tu ckp air tu kene tukar ikut pada kekotoran pada kipas. Kalo kipas mcm byk je habuk so air kene tukar sehari sekali. If x heavy then boleh tukar 2 hari sekali..setakat ni, kami baru tukar air 2 kali..kiki..

Kami baru try bau lavender. Not bad. Aku mmg suka bau lavender..kiki



Try untuk sesuai kan diri dgn air purifier & menanti bill letrik..haha


End

10K??

As Salam

Entry : Macam x percaya..

Smlm aku tetibe tergerak nk check point SOGO card sbb dikhabarkan dgn stp pembelian RM1 = 10 points. So aku rase mcm teruja sikit nk check..kiki

So smlm kol la 1 300 88 SOGO(7646)..Then masuk nombor I/C & dpt la tau brp total points yg ade..Terkejut bile dgr machine btau point aku dh ade 10K++..mcm x pecaya aje tau..kiki

Aku baru tau ade mcm2 cara nak check point S-Card.Selama ni either tggu news letter or g kaunter je check..kiki

Terus tangan gatal tgk S-Card Rewards & Privileges..huhu

Dulu2 nk tgk point tu mcm malu je sbb ciput sgt..setakat boleh redeem tumble & toiletry bag sajo..huhu..



Aku berat pada nk tukar point ni ke voucher sajo..dapat jgk beli brng2 kan?



Ape pandangan korang pulak??



End

Sunday, January 19, 2014

SOGO Member Day : Grocery

As salam

Entry : Perabih pitih

Kiki...Kami smp SOGO pkol 9.30am..Kami decide gi awal sbb xmo bersesak dgn org ramai..pegi pun naik komuter sajo..huhu

Memula aku heret Hata n my Qaisara ke tmpt lambakan beg,baju & kasut kat tgh2 sogo..sangkut bbrp brng utk aku, che mek & Hata..

Then g tmpt kasut aku plk..mmg aku nk cari kasut keje baru..kiki..Mase nk bayo kene beratur PANJANGGG..so aku mintak tolong Hata utk Queue & aku curi mase tu utk pilih bbrp helai baju keje..aku nekad nk cari baju keje berlengan panjang..Alhamdulillah jmp & aku sempat rembat bbrp lai baju keje, cardigan & cotton dress...murah kot..kalo bukan time sale mmg x dapek la..kiki..Hasrat nk cari seluar keje kaler kelabu x kesampaian sbb kelam kabut berkejaran jgk dgn che mek..bile dh jmp baju tu..cepat2 aku & my Qaisara berlari ke Hata..haha

Then ke grocery plk..mase smp nmpk mcm ade SALE utk susu FRISO..bile smp xde SALE utk FRISO step 4..sedey sikit..kiki

So kami beli yg ini :
Ade lg ni...
Ini gambo 1st phase..haha..dh nk penuh jgk la troli aku kerjakan..
Tapi bile pk kami pegi ni naik komuter sajo..so..sabar..haha
X beli pung...

Ok..Actually mende kat atas tu aku teringin nk beli sbb opismate ade cite ttg mende ni boleh tahan layan bile makan..tp tetibe rase mcm curious sbb xde tanda HALAL kat box ni..nk bc ingredient tu mmg la boleh..tp aku belum khatam lagi bab2 ingredient ni ade kandungan tersirat or tersuratnya..haha..last2 mmg x beli la...kiki


Alhamdulillah dpt penuhi angan2 topup baju keje..kiki




End

FREE : Power Bank 2600mAH

As Salam

Entry : RHB

Mase g KLSogo Member Day..Aku & Hata offer utk amik crdt card RHB Sogo...Dpt FREE Power Bank..kiki

So aku saje la suh Hata apply..kiki

Alhamdulillah dapat power bank ini :
Aku pilih PUTIH..haha 
Aku x kesah dpt power yg kecik (means sekali chrg je kot) ni..haha
Janji FREE..

Memang ada plan nk beli power bank..tp masih dlm perancangan..penting sgt sgt sgt..or..penting sajo...haha




Cite shopping kat KL Sogo aku cite entry lain yer..kiki
mcm byk jer..haha
End

Klinik Pergigian Zalinda

As Salam

Entry : My Qaisara

Hari ini..aku & Hata terpaksa bwk my Qaisara ke klinik pergigian sbb gigi my Qaisara sudah menghampiri tahap kalo dtg sengal mmg semua serba x kena..kelam kabut jgk Hata mncari klinik pergigian yg paling dekat..Alhamdulillah jmp..

Kami ke klinik nama diatas..klinik ni betul2 sederet dgn genius Aulad wangsa maju..kat area kedai aksesori kete brothers & blkg burger king kat sblh wangsa walk..

Kami smp pkol 11am..pkol 12tghari baru dpt jmp doctor..itu pun naik beku menunggu..mujur la ade mainan yg boleh dlayan oleh che mek..kiki

Layan gambo yer..Alhamdulillah my Qaisara x menangis langsung..
Start..
Alhamdulillah dictor Zahrah ni sgt pandai talking2 to my Qaisara..
Memula tunjuk gigi yg bapak beso..cite-cite..
Then tunjuk gigi kecik yg dh compang camping plk..kiki..
Sesi mengira bilangan gigi..
Time mcm klaka jgk la..kiki
Doctor suh tgk cermin yg bulat biru tu..
tp che mek duk ralit tgk lampu yg beso...
Maklum le..mane penah tgk lampu beso2..haha..dekat plk tu.. 
Sesi pembersihan gigi...
Doctor cerita pd my Qaisara nk keluarkn ulat2..kiki 
Sesi penampalan bermula...sekejab sgt ok..

Alhamdulillah segalanya selesai utk sebatang gigi...ade lg beberapa gigi & kami dh pun buat appointment..

Ok..nk cite sikit ttg tampalan ni..

Memula actually doctor btau mcm x dpt buat sbb machine dieorg ade technical prblm..then aku pasrah aje la..ckp kite nk doctor tgk dulu condition gigi che mek..if kate kene buat tampalan & tampalan tu x dpt dbuat today, kami akan buat on next appointment..Kebetulan time tu my Qaisara ok..so doctor try 1 tampalan dulu..Kalo my Qaisara ok..then baru bleh continue sbb risau my Qaisara fobia..

Untuk tampalan ini, ia adalah tampalan utk bdk2 yg bergigi susu (kot la)sbb x gunakan ape2 machine pun mcm kite dulu2..gel tampalan tu kaler putih..Aku dulu rasenye kaler silver (mmg betul kaler simen..haha)..x smp pun 10 minit doctor tu tampal kat gigi my Qaisara..udah melekat..huhu

Aku ade tny pada doctor..kalo kite buat tampalan ni..ade effect x pada gigi kekalnya akan dtg?
Doctor said xde..ia akan tanggal sekali bile gigi susu tanggal..yg akan jadi problm is bile smp tahap gigi susu kene cabut..then nk tggu gigi kekal tumbuh,kena tggu lama lagi..so bdk2 akan menanggung hazab & mmg akan beri kesan yg x elok pada penumbuhan gigi kekal nanti..

So pada sesapa yg ade anak mcm che mek..boleh la dptkn khidmat nasihat doctor ni..kiki

Aku rase sedih bile tgk my Qaisara menagis sbb sakit gigi..rase mcm aku x jalankn tanggungjawab as ibu utk jaga kesihatan my Qaisara..huhu..Aku penah sakit gigi..aku tau seksanya mcmane..kalo aku yg dh masuk 3 series this year pun mmg menagis time tahan sakit gigi..inikn pulak che mek yg baru umur 4 tahun..kan???..so ibu2 bapa2..usaha keraslah untuk mnjaga gigi anak anda..aku ni kire bersyukur la sbb dpt jgk cari jalan mcmane nk kurangkn sakit che mek..che mek sakit..kami pun sakit jgk..haha



Klinik Pergigian Azlinda : 03-4131 9792



End

Thursday, January 16, 2014

Nasib Si Ikan Keli...

As Salam

Entry : Dinner

Smlm, blk dr amik my Qaisara terus plan nk blk umah sajo...rase x sabo nk tunjuk bag baju baru my Qaisara pd Hata..beria-ia aku smlm pnjm paper bag opismate semata2 nk hangkut bag + brng2 lain..huhu

So smlm smp umah udah azan maghrib..dlm kete duk berangan nk mkn ikan keli...tp xtau nk masak ape..terus Hata said nk aku masak lemak cili padi...ok SET!!!!

Hata mintak smp 4 ekor..OVER!!!..

Smp umah..lepas semayang semua..aku mula bukak langkah silat ke dapur..kiki

Pkol 8.30pm dh siap masak...& inilah hasilnya
Ikan Keli masak lemak cili padi

Aku igt nk goreng la kacang pjng dgn telur buat sayur..tp Hata said celurkn sajo..x payah susah2..so senang kijo den...last2 kacang panjang yg ditolong oleh che mek aku rebus2 gitu sajo buat ulam..

Selesai makan smlm..tp aku lalu mkn seekor sajo..kekenyangan dgn bau masak lemak..haha..ade lg sekor kat umah tu..kang blk keje kang kalo rase x cukup lauk aku panaskn ajo..kiki

Rase mcm dh lama or x penah lg masak lemak ikan keli ni...tp igt2 lupe...Alhamdulillah menjadi cuma mcm kene masak lama sikit dari ikan kembong..rasenye la..hihi



So ape menu dinner korang??


Smlm sbb kekenyangan & melayan che mek..terus lupe nk tunjuk bag pd Hata..pg td b4 g keje baru smpt tunjuk..mujur la Hata puas hati..huhu
End.

1st Mini Giveaway By Ainim Rashihah

As Salam

Entry : By Ainim Rashihah

Buat pertama kalinya, blog ini menganjurkan giveaway sempena menghargai para pengikut dan juga pembaca blog Ainim Rashihah. Sebagai salah satu usaha untuk menghargai sokongan kalian semua, Ainim nak adakan giveaway pertama blog ini.


Semua orang boleh sertai giveaway ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:

1. Follow blog Ainim Rashihah, Add To Circle Google+ Ainimsuju, Follow Twitter Ainimsuju dan Like Fanpage Blog Ainim Rashihah
2. Buat satu entri bertajuk 1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen ini.
5. Tarikh tamat giveaway ini ialah pada 30 Januari 2014.

Pemenang akan diumum pada 6 Februari 2014 dan pemilihan pemenang adalah melalui random.org


Jom ramai join..Sorry to the owner sbb den xdok  twitter & google+..hope still entitle for this GA..huhu



End

Wednesday, January 15, 2014

Kuih RM1.10

As Salam

Entry : Celah gigi

Tadi time lunch hour aku & my bos lajakkn langkah kaki ke KLCC..plannya mncari bag baju yg baru utk my Qaisara..kiki..Bag ape..nanti aku story kat entry lain ye...kiki

Ni actually nk cite kuih traditional yg aku beli kat KLCC...haha (over sgt...semua nk cite..haha)

Aku beli kuih ini :

Kuih2 ini sgt la ciput..tapi rege RM1.10 seketul..TAPI nak makan punya pasal..sanggup aku perabih RM3.30 utk kuih yg rase mcm lekat dekat celah gigi sajo..haha..Tapi pelik..sushi yg ciput jgk tu boleh plk aku belo smp RM1.50 sebijik..kan???haha

Actually ini kuih yg aku baru 1st time mkn..mcm kuih angku(kaler hijau) ni..selama ni tgk org lain je mkn..nama aku nk try sendiri blom tergerak lagi..intinya red bean..yg mcm bubble+kuning tu namanya sago ubi..1st time jgk nk mkn..not bad..paling utama yg duk dlm lipatan daun pisang tu..hihi..lepat ubi tu..ya Allah..lama bebeno rasenye x makan..kalo bab lepat2 ini aku lebih suka lepat ubi & lepat labu...perghhhh!!! kalo dpt makan..mmg rase mcm terbang je feeling die..haha

Kuih muih skrg..mcm makin kecik makin mahal plk..kalo nk mahal pun bia la size di-maintain-kn..baru la rase berbaloi nk beli..ye idak?huhu



Byk bunyik plk..tapi aku tetap beli jgk...(ade aku kesah??)hihi



End

Schedule My Qaisara...

As Salam

Entry : Umo 4 tahun

Salam Maulidur Rasul semua..

Isnin..blk keje terus aje blk umah..Smp umah..rutin biase aku akan keluarkn baju che mek dr beg sekolahnya..then nmpk 2 pasang uniform baru..then baru teringt mase amek che mek tadi dpt ini :
Schedule : Bondamama Kids Center

Tak hengat!!!..Umo 4 tahun dh ade schedule school...kiki

Aku dulu, umo 4 tahun duk main pasir lagi depan umah...siap pasir tu aku bentuk2..kuis2 buat mcm bentuk dasar rumah..ade bilik,hall,toilet,dapur,car park..kalo time hujan..siap buat mcm kolam then lapik dgn daun pokok jambu air yang putih tu then cari cacing buat mcm akuaria..haha..ko ado??

Alhamdulillah..setakat ni semua subjek yang diajak kat school..kami ada jgk terapkn dirumah...huhu
Semangat..
Semangat nk belajo smlm..terpaksa keluarkn meja ni & kerusi bulat..tp mcm kene beli kerusi & meja yang lain khusus utk che mek sajo..meja ni actually utk letak dlm bilik..ade mende lain menantinya...haha

Smlm kami mmg x berjalan jauh..just ke Mydin sajo utk beli toiletries & sikit grocery..

Malamnya aku masak simple sajo..sambal tomato & ikan goreng..nk masak sayur Hata kata x payah..kiki..Alhamdulillah kenyang jgk perut kami 3 beranak..huhu



What is your activity?



End

Monday, January 13, 2014

Sel2 Otak Berhubung...

As Salam

Entry : My Qaisara..

Hari jumaat kalo x silap aku..smp aje umah my Qaisara pot pet pot pet brcerita ttg 1 of her firend dekat school hidung berdarah..then teacher Zai lap cepat2...bile tny kenapa..my Qaisara said sbb ade darah keluar...

Aku x sure la berdarah sbb ape..mgkn badan bdk tu panas kot..mcm aku mase pregnant kan si che mek ni dulu...kulit rase mcm sejuk sajo..tp tetibe ade darah...

Hari sabtu plk...hingus aku ni dh mcm meliar...bile aku baring aje mula la hingus yg bervirus tu nk mengalir keluar...so aku pun gulung kecik2 tisu & sumbat la dekat hidung...

Bile che mek ni nmpk...terus terjerit2 panggil ayah ckp " Hidung ibu ada darah"..then dtg dekat dgn aku & tny "hidung ibu ade darah?? mcm danish(her friend)"..aku yg dh mcm mamai mabuk ni pun anggukkn sajo..bile dh ok mamai aku tu..& bile aku buat lagi & bile che mek tegur lagi..baru la aku betulkn...kiki...bercerita base on true story...kiki

Budak2 sekarang ni mcm2 yg dieorg dpt fikirkn..ye tak?
Orang kata..mcm dekat iklan tv jgk..kalo budak2 bertanya "KENAPA?"..means sel2 otaknya berhubung...

Aku doakan semoga Sel2 otak che mek ni berhubung utk memikirkn perkara yang berfaedah...yg berguna...yang boleh memberi kebaikan pada diri sendiri & org sekeliling...aku risau jgk kalo tgk budak yang sel2 otaknya terlebih berhubung ni...kiki



Haih..tetibe teringat voucher Jelly Bunny dari Watsons...kiki



End

Aku Kayo!!!

As Salam

Entry : tumpang sekaki...

Aku tau majority semua udah merasa bonus & increment gaji kan?kiki
Aku aje yg xtau ape citer lagi...haha
Xpela..ade rezeki...ade la..xde rezeki..mgkn rezeki ikut jalan lain plk..kan??huhu

Alhamdulillah sangat2 Hata dah dpt GOOD NEWS on Jumaat lepas...Alhamdulillah ade increment & BONUS...hohoho..rezeki kami sekeluarga...


Alhamdulillah jgk Hata dh setuju nak naikkn elaun bulanan aku..kiki..thx a lot Hata...




Harap2 rezeki kami x putus utk tahun baru ni..amin


What abt you my friend??



End

Paradigm & Fever..

As Salam

Entry : x sedar diri...haha

Sabtu around pkol 10am lebih kami bwk che mek g breakfast roti planta kat mamak..udah lama che mek ni mintak..tp x terbawakkn jgk...

Lepas mkn plan Hata nk ke Kota Raya sebab nk g kedai buat photobook..tp x jadi sebab risau jem...

Alang2 dah melawa bagai..(Lawa ke?haha) aku ajak la Hata ke Paradigm..dh lama rasenye x kesana...saje aje la jenjalan..kiki
Bawak che mek melayan bear2 yang beso2 ni..kiki
Mujur x mintak bwk blk..haha

Blk umah around pkol 3pm gitu...lepas solat segala..terus rase mcm x lalu nk bangun dah...rase demam makin teruk..actually since Khamis lagi aku dh start sok.sek..sok..sek..tp mcm mls nk layan...bile dh teruk gini..lps maghrib terus Hata paksa jgk g klinik...

Pegi la kami 3 beranak...bukan main jauh lagi peginye...smp ke sri rampai sane nun..semata2 nk guna medical card Hata..kiki

Blk aje dr klinik...terus aku makan ubat & tidooooo...rase mcm kene kuarentin aje dgn che mek..kiki

Today kene g keje gini..

Tetibe teringat musim H1N1 & jerebu dolu2..kiki


Penat weh pakai mende ni...hahah



End

Friday, January 10, 2014

Lelaki & Gedik..

As Salam

Entry : ade jgk...

Hi all..b4 aku cite panjang2..aku nk btau dulu..ini bkn nk kutuk sesapa..tp ini adalah ape yang aku rase...tp kalo nk terase jgk...sendiri mau igt ya..haha

Al-kisah...

Smlm mase berdiri dlm lrt nk ke sri rampai..tetibe aku rase mcm ade bende dok menolak badan aku ni..aku rase that time org xde la bersesak sgt..aku pun anjak la ke tepi sikit..tapi still kene jgk..bile LRT stop..org mcm makin ramai plk..

Sekali aku pandang ke kanan..ade 2 org lelaki tengah syiok bersembang sambil badan tu mcm menggedik..adoii!!! rase mcm nk tolak aje mamat ni...haha..

Then bile kawan die dh turun kat setiawangsa..dia dgn selamber berjalan blkg aku g jmp plk mmbr yg duk kat tepi pintu(dia plk lepak depan pintu)borak la dgn lenggok GEDIK nya..Aku mula la duk memikir..ku pikirkn pompuan sajo pandai menggedik..rupenya lelaki pun pandai jgk yer???aihhh...

Lepas tu.time smp kat Sri Rampai..pintu LRT dh bukak...tp lelaki tu sikit pun x berganjak utk bg laluan..tetibe Hati jadi panas wo!!!..aku tolak aje beg yang dia sandang so that boleh bagi aku ruang utk keluar...hampeh pny lelaki..die berganjak sikit aje pdhal depan dia lapang gile...

Tetibe rase hangin aje time dlm LRT..kiki


Bukan aku xmo ckp excuse me..tapi..mamat tu bersembang..mcmkn LRT tu x berenti langsung smp la ke destinasi die nk turun..mmg mcm x hingat fitdunya punya borak...




Sabar la wahai Hati..amin



End

CNY Deco..DONE

As Salam

Entry : Simple sajok

Alhamdulillah hari ini dpt siapkn deco-deco CNY..

Aku buat yang paling simple..x payah nk pening2 kepala pikior..janji ade deco-deconya kan??..huhu

Lepas tu plk smlm dpt email 30HB JAN 2014 dapat keje half day..BALIK PUKUL 1.00PM..
WoW!!!!...happy gilo ok...haha
Simple - Horse with GOLD mountain..kiki

Start next week udah x payah pening2 nk fikir pasal deco2 dah...haha..udah la mggu depan keje 3 hari sajo..Alhamdulillah...kiki




End

Thursday, January 09, 2014

CNY Decoration : Phase 1

As Salam

Entry : Kuda ku..haha

Start dr Jumaat lepas aku & my bos dh start sikit2 buat deco2 utk CNY..

Then tetibe dtg idea nk buat deco lain sikit dr last year..maklum la..tukang deco dh resign..kena la amik alih secara x langsung..haha..tp xpe..saya suka..kiki

Phase pertama aku & my bos...

Smlm dh siapkn almost 70%..InsyaAllah today or esok dh bleh siap deco2nya..kiki



Ape cer korang plk?ade deco2 jgk x?huhu




Psssttt...Alahmdulillah hari ini dpt masak nasi goreng ikan bilis utk breakfast..huhu

End

Tuesday, January 07, 2014

Terkezut..Anak dah start sekolah...

As Salam

Entry : Ayah ku sayang!!!

Smlm aku g tny teacher dekat taska brp total kene byr utk this year memandangkn mase isi borang pendaftaran hari tu xde helaian huraian yuran pendaftaran & bulanan..(mgkn teacher lupe nk kepilkn sekali)..then teacher pun g amik yg baru..

Bile dah masuk kete..aku pun belek la helaian utk my Qaisara yg this year udah consider umo 4 TAHUN..

Naik bulat mata aku & Hata tgk jumlah yg kene bayo..haha..Almost 1K OK??..itu belom yg masuk Genius Aulad ka..Brunch...ka..Smart Reader ka...jumlah ini pun dh buat aku & Hata ternganga..haha

Hata plk tetibe pelik.."rasenye macam che mek baru 3 tahun..apesal skrg dh 4 tahun?"

Hata lupe agaknya...Anaknya lahir 2010...skrg dh 2014..kalo ikut bulan kelahiran meme la baru 3 tahun ++..tp kalo ikut tahun udah 4 tahun dh che mek tu...haha

Mcmane la nk tambah "ADIK"??..kalo udah kat taska sane utk age 0-24mnth skrg dh RM400/mnth..kalo masuk che mek..kene spend around RM700++/month utk taska sajo..itu belom masuk susu + pampers + duit kecemasan lagi...huhu..nmpk mcm kene postpone sajo..kiki


Pejam celik..pejam celik..udah 4 tahun umo che mek..aihhh..mcm2 perangai skrg...



End.

Monday, January 06, 2014

Sambal Sotong Lagi..

As Salam

Entry : mcm dh lama x masak

Smlm pkol 12thari kuar g AEON Kepong..Plan nk cari sotong sbb Hata teringin nk mkn sambal sotong..then terbeli la mknn yg lain...huhu

Tghari dah kenyang mkn sushi..then mmg masak sambal sotong utk dinner la jwbnya..kiki

Hata nk ade telur rebus & timun..tp xmo nasi lemak..ok la tu..sonang sikit kijo den..hihi

Alhamdulillah masakan menjadi smlm...huhu

Lepas keluar tghari smlm..tetibe rase malas nk keluar lagi..salah satu sbb is "DAH DPT PARKING kete.."kiki..Biase double park sajo..

Pagi td ade lebih nasi smlm..aku sempat bekalkn Hata nasi goreng..

Oh ya..antara AZAM 2014 is aku akan berusaha utk buat breakfast every morning..kalo sempat la..kiki



What is your AZAM for 2014..kiki..Udah seminggu duk dlm 2014 baru nk story ttg Azam..haha




End

Laser War Zone - IOI Mall Puchong

As Salam

Entry : Heret anak bini..

Entry x bleh lah..haha

Sabtu pkol 9.45am Hata ajak aku & my Qaisara ke sini :

Hata x budget join this game..dtg pun sbb nk dptkn markah kehadiran utk rumah sukannya & dsebabkn Hata yg pegang piala..

Aku igt malas nk pegi..tp kene pegi jgk..huhu

Memula sampai rase malu sikit sbb dh ramai staff yg smp..then aku & my Qaisara melepak kat sofa depan...around pkol 12PM tu aku bwk my Qaisara ke Toy'R'Us & popular...melekat jgk 2-3 barang utk my Qaisara..xpe la..janji che mek ni x beronar..huhu

Aku siap bwk bekal bubur nasi utk che mek tu..huhu

Tetibe Hata said kene participate the game jgk sbb WAJIB rotate..Lepas habis game..kami 3 beranak makan nasi lemak yg cmpny Hata order..kenyang..save duit lunch..haha

Prize kat sini ade 3 kategori..Non-Member, Student & Member..yang aku igt kalo bkn mmbr.. 

1 game  : RM18.00
2 game  : RM30.00
3 game  : RM40.00

Ini utk seorg..kalo student & mmbr of coz la lg murah kan?

So kalo rase nk try bleh la gi...

For more info..click : Laser Warzone

Pkol 1PM lebih baru grk blk..smp umah pkol 2.30PM..selesaikn ape yg patut & 3 beranak terbongkang..kiki


Mlmnya plk kami just mkn burger sajo..nak masak mcm kemalasan hidup..kiki






End

Farewell Lunch LAGI..

As Salam

Entry : My BIG BOS

Jumaat...
Pkol 12.30tghari kami group B2C & B2B gi Farewell lunch..

Ramai bebeno yg blah..kiki

Layan :
Main menu...
Semua mkn serba sikit...tapi tetap kenyang..huhu 
Dim Sum..
X sempat mkn...huhu 
Not bad.. 
Sodap..kiki

Lepas main menu..kami lepak kejab kasi mknn turun ke perut sambil layang kacang..hihi

Dessert : Sea Coconut
Rase mcm lai chee kang..hihi

So far mknn kat sini ok..not bad sedap(tgk price & Pckg)..huhu

To my Big Bos...Good luck for u..x sempat nk bergambo sbb time ni elok je abih snap gambo mknn battery HP terus 1%..kiki

Time nk blk tu aje kami jumpe & say anything yg patut,...huhu




End