Wednesday, October 18, 2017

HOMEMADE TOM YAM

As Salam

Hari Ahad pagi2 kami pegi TESCO Kota Damansara mencari lauk..Jauh beno pegi cari lauk..Pdhal AEON Big tu sepelaung je dari rumah...Huhu..Plan asal adalah nak cuci kereta dkt area rumah lama, sekali pegi, jgn kata tutup..Bumbung tempat basuh kete pun dah takde..lapang dan dah jadi tempat parking kereta tempat tu...Sepanjang duduk dekat Kepong dulu, mmg tmpt cuci kereta tu je yg kami puas hati..huhu.

Hata nak try masak tom yam guna resepi yg baru dipelajari olehnya..Gitew..Huhu..maka kita layankan aje la kan?kiki..Kali ni Hata masak tomyam udang + sotong..Bahan2nya aku x amik gmbr..Tapi masih boleh igt lg la..Ekek..

Tips yg Hata belajar is, kalo nak tom yam tu kekal rasa tom yam nya, jgn masukkan sayur mcm kobis, bunga kobis atau carrot..Cukup sekadar masukkan hirisan batang saderi...Aku baru tahu, pdhal sebelum ni mmg sayur itu la yg bertimbun dalam kuah tom yam kan? Tapi lepas masak ikut tips yg diberikan, mmg lain benar rasanya tau...Huhu..

Bahan-bahan..
1. Udang - 16 ekor - size sederhana..
2. Sotong - 3 ekor - size sedehana...
3. Tomyam paste - 3 - 5 sudu.
4. Bawang besar - 2 labu.
5. Serai - 2 -3 batang
6. Cili padi ( kalau nak pedas ) - 5 biji
7. Lengkuas - Potong nipis dalam 1 cm
8. Batang saderi - 1-2 batang
9. Cili padi ( kalau nak pedas ) - 5 biji
10. Golden Mushroom - 1 - 2 paket
11. Garam - secukup rasa

Cara masak..
- Masukkan bahan 3, 4, 5, 6, 7, 8...Masak hingga mendidih..
- Masukkan garam secukup rasa..
- Dah mendidih dalam 15 - 20 minit, masukkan bahan 1, 2 dan 10...
- Biarkan kuah mendidih sekali, then rase..kalo nak pedas tambah cili padi.
- SIAP!!!...

Masukkan lauk diakhir masakan sebab lauk2 tu jenis yg cepat masak..Kalo masak lama2 takut over cooked plk...huhu

Sini aku nak share 2 tom yam paste yg Hata guna..
Ini adalah 2 jenis tom yam paste yg Hata guna..So pandai2 lah korang budget...Hata guna 3 sudu utk each paste...So ikut tekak kome le ye? 
GOLDEN MUSHROOM
Bagi yg masih memikir apa itu golden mushroom...Nih haaaa...Golden mushroom..Sedap ni..huhu

Inilah hasil masakan resepi baru Hata...kiki
Jadilah..Ade jgk orang nak masak kan?Kiki..Tapi serius, kalo kita tak masukkan sayur2 yg aku cite tadi, memang rasenya lain...Kalo nak lagi kaw..Korang letak santan dan lebihkan cili padi..Confirm boleh jadi mcm thai tom yam original...Ini Hata tak masak pedas sgt sebab fikir anak2..Kot2 la terliur tengok kan..Tapi Ammar mkn selumber je...Kalo pedas, awe tu mintak air..Selesai...Kiki

Korang ade resepi Tom Yam yg lain?Share2 la sini...
Sharing is caring..huhu




End

Tuesday, October 17, 2017

SEWING PROJECT : PENCIL CASE FOR BIRTHDAY PROJECT II

As Salam

Last week che mek dah start bertanya-tanya kenapa aku mcm takde buat ape2 preparation untuk bdaynya end of this month...Adehhhh...Mcm tahun sebelum2 ni, bile dah nak dekat bday che mek..mmg aku akan kecoh buat preparation itu dan ini..Sekarang masih belum boleh mula apa2 sebab venue masih lagi di-awang-awangan..Tengah fikir samada nak buat dekat rumah or dekat taska je..Kalo dekat taska memang Hata tak dapat join...Kalo dekat rumah, ade kederat ke kami nak arrangekan event tu walaupun just panggil family members?

Ape2 pun, aku cuba untuk siapkan main thing utk isi goodie bag che mek dulu..Igt lg tak aku plan nk bagi PENCIL CASE utk kawan2 che mek? Lepas fikir sejenak, aku plan nk bagi pencil case pada group transit aje..Then group baby, toddler dan tadika kita bagi lain..Takkan baby dan toodler nak guna pencil case kan? So hari Khamis minggu lepas aku mintak senarai anak2 dkt taska che mek...Huhu
COTTON PENCIL CASE
Alhamdulillah, siap 21 pcs pencil case utk group transit che mek...Tengah fikir utk group lain plk..Aku plan nk bagi mini drawstring bag je..Tak pun bagi mini tote bag...Boleh jgk guna bawak gi taska letak pampers ka..Letak baju ka..Kan?huhu

Part makanan / minuman yg akan disertakan, aku masih lagi dalam kira2..Plan xmo bagi mcm yg sebelum2 ni..nnt VIRAL plk...Terus kena kecam..haha...

Ok...Ada masa 2 minggu lagi nak siapkan isi goodie bag bday che mek nnt..Huhu..
Chaiyok! Chaiyok!...

Hari Ahad malam sabtu aku ade siapkan 1 mini drawstring bag utk che mek simpan mainan kad UNO...Sekali jahit rase mcm boleh buat sebab takde la rumit sgt....hmmmmm....



Nnt dah buat pilihan aku update entry ye..huhu
Hari ni keje Half day....

Happy Deepavali everyone!!!



End

Monday, October 16, 2017

HARI SUKAN NEGARA

As Salam

Hari Jumaat che mek bg surat dari sekolah ajak student & parent meriahkan Hari Sukan Negara...Aku x bg ape2 keputusan pada che mek..Biar Hata yg buat keputusan sebab takut2 Hata ade event cosplay...Huhu..Malamnya, tak sempat pun Hata bukak grill rumah, che mek dah siap2 hulur surat..Huhu..Mujur la Hata xde event cosplay..So senyum lebar la che mek sebab dapat pegi...

Esoknya, bangun mcm time nk pegi sekolah...Pkol 7.15pagi gerak dari rumah..Smp2 tengok event masih belum start...So kite breakfast dekat kantin sekolah dulu..Aku tak mo makan berat2 sebab takut muntah plk bersenam nnt..Haha..

Pkol 8pagi event bermula...Tak ramai parent yg datang sebab mgkn dah ada yg blk kampung sebab sekolah cuti seminggu & bg yg nak ssambut Deepavali, harus la buat preparation kan?Ade jgk parent yg pegi event Hari Sukan Negara dekat Bukit Jalil...

Kami buat senam aerobic selama dalam sejam...Aeorbic utk anak2..So takdela heavy mcm aerobic dewasa...Tak boleh tahan aku kena aerobic dgn lagu BABY SHARK, I'M ME dan hindustan..Haha..Hampeh...Tak pasal2 je ber-baby shark bagai...Tapi nampak la student semua enjoy..Kiki..Ade jgk parent yg join ber-aerobic bersama...Hata jaga Ammar..So aku & che mek je yg join aerobic tu....Huhu

Baru aku tahu, hari sukan negara akan diadakan pada setiap hari Sabtu minggu ke-2 bulan oktober setiap tahun..means takde spesifik date..Ikut la date ape pun..As long as Hari Sabtu dan minggu ke-2 dalam bulan oktober..Huhu
Posing lepas ber-aerobic dgn lagu baby shark bagai...Kiki 
Happy face of che mek..huhu
Lepas event, kami terus blk rumah..Hata nak mncari kasut kerja..Kasut kerja dah mcm roti jala..Haha...Jadi, dlm pkol 10 pagi kami gerak ke OU...Dah lama rasenye tak kesane...Tapi, sampai2 je dkt OU, kami pinjam kereta yg Ammar naik tu..Then pegi makan dekat food republic..kebetulan kedai makan WILD FOOD ade buat promo, terus makan utk lunch sekali..Kiki..

Mase tengah makan, che mek nmpk kolam ikan...Udah nak kesana la pulak..Layankan la sebab time ni takde la rushing sgt nk kemana2..Cuma sebelah ptg Hata ade keje sikit... 
KAMI!!!..
Awe kenit tu badannya agak panas sikit hari Sabtu tu...So mcm biase, kite bg ubat demam sikit, then mandikan, paksa minum air byk2..Biar kencing byk..Bg mkn mcm biase...Kasi dia beraktiviti utk keluar peluh sikit... 
Ikan bukan peliharaan..Huhu
Lepas beli kasut Hata dan beli UNO che mek, kami blk..Itu pun dah dkt pkol 3ptg baru smp..Anak2 dah memasing tido dr dlm kereta lagi..


Sebelah malam aku mnyiapkan project bday che mek..Nnt aku buat dkt entry lain ye..Huhu.

Korang sambut x Hari Sukan Negara?





End

Friday, October 13, 2017

BRONCHITIS

As Salam

Semalam tak dapek nak update blog sebab sakit tekak yg teramat..Terpaksa menyerah diri dekat klinik...Huhu..

Jawapan yg sgt mengejutkan bile doktor cakap aku kena BRONCHITIS...Dah hampir 3 minggu aku biarkan batuk ni..Sebab aku igt batuk sekali package selesema minggu lepas..Tapi tiap kali malam je batuk tu makin kuat dan susah nak berenti..Sampai sakit perut aku...Nak sedapkan hati, kite telan la air madu + sikit perahan lemon dgn air suam...Alhamdulillah..Dapat la tido...
Dapat la ubat ini semalam..Ubat ni kena makan sekali dgn ubat angin...Tak igt nk tny doktor kenapa kena makan skali dgn ubat angin..Dapat antibiotik jgk...Harap2nya lepas habis ubat ni, habis la sesi batuk aku...Tak larat wooooo..Sakit perut bile sekali batuk x boleh berenti...Huhu

Aku tunjuk jgk tengkuk aku yg mcm bengkak sikit...Aku takut thyroid aku active je tetibe kan? Alhamdulillah doktor ckp mmg aku ade penyakit tu, tapi sel2nya tak active..Jadi jgn risau...

Melainkan kalo bengkak tu semakin membesar mcm beguk...Disebabkan bengkak tu kite susah nak bernafas sebab bengkak tu akan sempitkan ruang pernafasan, kalo nak menelan pun sakit perit sebab bengkak tu jugak akan sempatkan ruang pemakanan kita..itu mmg kena cepat2 rujuk pada hospital...
Harap2nya bengkak tu surut lepas aku makan ubat ni..Huhu


Esok ada hari sukan negara dkt sekolah che mek...
Masih berkira2 nk pegi ke idak...Huhu




End

Wednesday, October 11, 2017

SEWING PROJECT : SUPER SIMPLE PILLOW CASE

As Salam

Mase aku tengah syiok menggodek charger holder utk dijahit, boleh plk che mek datang menyelit mintak buatkan sarung bantal baru...Hanya kerana che mek jumpa kain yg aku beli dekat nagoya...Memang aku plan nk buat sarung bantal anak2..Tapi takdela dalam masa terdekat ni..Bile che mek dah jumpa, maka kite selitkan la jugak..ekek

Aku buat sarung bantal yang SUPER SIMPLE sebab nak cepat...Buat ukuran, potong kain, jahit tepi, then cantum kain utk dijadikan sarung bantal..
SUPER SIMPLE PILLOW CASE 
Muka happy 2 beradik dapat sarung bantal baru...Jgn pelik kenapa anak2 aku pakai baju mandi...Che mek g menggeledah almari baju then jumpa suit ni...Terus dipakai & dipakaikan jgk pada si adik...Yg si adik relakan je..Aku pula REDHA aje menengok nya..Sabar..Sabar..Huhu

Bile jahit sarung bantal ni, terigt mase zaman mak masih kuat menjahit..Dari langsir rumah, alas meja smp la ke set cadar katil, semua mak jahit sendiri...Macam2 fesyen mak jahit...Kalo part sarung bantal ni, banyak step kena jahit semata2 nak ikut trend terkini..Rase rambu2 keliling bantal, ade jahitan zig zag dekat badan bantal, letak ribbon plk dkt keliling rambu2 kain tu an so on....huhu..

Aku pun teringin nk buat jgk..Tapi tunggu la kalo ade rezeki Hata utk sponsor aku tiap2 bulan so that aku boleh duduk rumah tekan motor mesin je setiap hari..baru la boleh jahit...Kiki..Buat masa ni belum boleh lagi..Sebab nak jahit set cadar ni makan masa..Kalo nak buat kena siapkan 1 set terus..Kalo sikit2 nnt aku jadi hangat2 tahi ayam..Last2 sarung bantal siap 1, cadar katil siap separuh je..Huhu



Rindu zaman mak masih kuat menjahit...
Mcm2 fesyen baju mak jahitkan untuk aku....
Sob..Sob..Sob...




End

Tuesday, October 10, 2017

STAR WARS READ DAY @ KINOKUNIYA

As Salam

Hari Ahad lepas, STAR WARS MFC ade buat event dekat KINOKUNIYA yang dipanggil, STAR WARS READ DAY..Event start pkol 11 pagi, tapi disebabkan sebelah pagi Hata ade Cosplay event dekat Dataran Merdeka Shah Alam, so kita datang la lepas Zohor...

Mase smp2 mcm biase, Hata akan jmp la geng2 star wars-nya..Then daftarkan nama che mek utk Coloring contest...Lepas je tengok ade sorg bdk ni pakai costume, che mek pun nk pakai jgk..Mujur la aku bawak siap2 JEDI COSTUME...Huhu...

Meh layan gmbr ye....
 STAR WARS CHARACTER
Apesal meks nmpk gems pakai baju ni ek?huhu 
Ammar with RED STORM TROOPER..
Berani awe ni gi sorang2 mintak bergambar..huhu
STAR WARS COSPLAYER
 Ade 3 activity yg che mek join...Mula2 coloring contest..Lepas tu light saber school & akhir costume contest...Semua pun dapat hadiah...Memula che mek tak nak masuk costume contest tu sebab MALU..Lepas aku saiko, terus berani...Huhu
1. Coloring contest. 
2. Light Saber school
3. Costume contest. 
Yeay!!!!.
Ini adalah hadiah yg che mek menang dan dapat...
Note book Kinokuniya - Coloring contest - Consolation Prize
I'm Legit Padawan Badge - Light Saber School
Kinokuniya Voucher - 2nd Prize Costume Contest
Ok la tu kan?Sape nak bagi wehhhh...Mase Hata jadi community dulu pun pun susah nak dpt..Hahaha...Pkol 5.30pm kami gerak blk, lepas tu pegi Jalan 222 utk isi perut...Ammar pulak tido je sepanjang dekat kedai makan, smp rumah pun tido jgk smp ke pagi...Minum susu smp 3 kali..Mgkn sebab kelaparan..nak kejut tak berani sebab takut susah nk tido semula..Same jgk dgn che mek..Lepas makan, otw nk blk lena smp ke pagi..Huhu...

Pagi isnin aku bekalkan che mek fries & nugget..Same goes to Hata & Ammar...

Ok..Ini cerita weekend aku...Ok la kan? Ade jgk activity utk anak2...Huhu
Korang pulak buat ape weekend lepas?





End 




Monday, October 09, 2017

SEWING PROJECT : CHARGER HOLDER

As Salam

Hari Sabtu takde kemana sebab kerja Hata masih bertingkek-tingkek..Bile nk surut pun xtau la..Huhu...Lagipun pagi hujan, tghari hujan, ptg pun hujan sikit..So mmg syiok duduk rumah menghirup angin hujan..Gitu..Ekek..

Disebabkan tak kemana2, maka aku plan menjahit...Aku rase barang ni dah nak mula VIRAL..Jadi kite try jahit...Kiki..
CHARGER HOLDER V1
Ini adalah percubaan pertama..Memang tak berapa nak cantik kalo xde ring ( mcm ring clip langsir )..Tapi kebanyakkan ring adalah bersize kecik..Tak muat nak celus badan charger...Lepas tu rase tak puas hati plk tengok...So kite try teknik lain plk..Aku try teknik bawah ni... 
CHARGER HOLDER V2
Ini adalah charger holder versi ke-2..Nampak lebih kemas & teguh..Aku siap buat USB cable strip lagi..Huhu...

Charger holder ini bukan je utk disangkut pada badan charger, charger holder ni boleh jgk disangkut pada lengan korang if that time korang kena charger handphone pada power bank..Biase korang akan nmpk, anyone yg guna power bank, mesti terpaksa pegang 2 barang atas 1 tangan kan? ( bg yg x suka bawak handbag time lunch hour) Tapi dengan adanya mini tote bag charger holder ni, korang just pegang phone je..Kalo malas nak pegang, boleh letak telefon dalam chager holder bag ni terus...Huhu..Lepas charge, wayar usb cable tak berlingkar dalam handbag..

Korang boleh simpan je usb cable & power bank dalam charger holder ni..Lebih nampak kemas & mudah utk dicari / dicapai..Huhu

Meks lebih suka charger holder mcm mini tote bag nih....Rase mcm nk buat byk2...Huhu


Ade plan next project utk event bln 12 ni..Kalo aku rajin melayan, mnjadila..Kalo maleh...Biarkan aje la..Huhu





End

Saturday, October 07, 2017

EASY STEP ADDING SCROLL BOX ARCHIVE & LABELS

As Salam

Masih lagi dalam proses menambahbaik appearance baju baru blog...Kali ni aku cari pulak cara paling mudah untuk masukkan sroll box untuk archive dan labels..Senang bebenor rupanya..Mujur ade blogger yg bermurah hati nak share...

Disebabkan aku dapat ilmu ni secara percuma, jadi aku pun dengan murah hati nak share dekat sini..Meh ikut step semudah ABC ni ye?huhu
STEP 1 :
- Login blog dan pergi ke THEME, then click CUSTOMIZE 
STEP 2 :
- Click ADJUST WIDTHS and letak coding diruangan ADD CSS..Lepas tu click APPLY TO BLOG

Coding untuk scroll box archive :

#BlogArchive1 .widget-content{height:200px; width:auto;overflow:auto;}

Coding untuk scroll box labels :

 #Label1 .widget-content{height:200px; width:auto;overflow:auto;}

Maka dapatlah hasilnya seperti dibawah...Huhu
SCROLL BOX ARCHIVE

Senang aje kan?
Apesal aku baru jumpa skrg ek?
Dulu punya la susah aku mencari..Hahaha
Nmpk nau aku ketinggalan..
Ape2 pun skrg aku dah berjaya!!!!..ekek




Selamat mencuba pada yg masih mencari cara paling mudah add scroll box pada archive & labels...

Happy weekend everybody!!!!




End

Friday, October 06, 2017

SEWING PROJECT : BROOCH KEEPER

As Salam

Kate orang, rezeki Allah tak pernah salah alamat kan?Huhu

Last week, dapat whats app dr sorg customer...Katenya nak order Brooch Keeper...Katenya lg dia dapat hadiah brooch keeper yg aku jahit dari somebody, so dia nak order jgk..

Alhamdulillah...Tak sangka ade jgk rezeki walaupun aku masih belum serius lg nak concentrate 100% dalam dunia jahitan ni..Huhu..Syukur jgk sebab akak tu setuju utk guna proses pembelian secara pre-order sebab aku mmg dah xde yg ready stock..Sejak 2 batch habis dijual beberapa bulan lepas, aku dh tak produce lg brooch keeper ni...Huhu..
ORDERED BROOCH KEEPER..
Inilah brooch keeper yg di-order...Alhamdulillah...
Ini yg rase nak try slow2 buat stock semula nih..Huhu
Aku tahu skrg dah ramai yg jual brooch keeper ni dalam perbagai fesyen...
Teringin jgk nk buat pada masa akan datang..Tapi kite dulukan mana yg penting dulu ye?huhu

AKu ade next sewing project..Tapi kena hold sekejab utk dulukan hal2 lain yg lebih penting...Kalo dah lapang sikit nnt, baru boleh start...

Kawan2 doakan aku berjaya proceed next sewing project ni ye..Huhu..Amin




End

Thursday, October 05, 2017

GIVEAWAY REFRESH BLOG

As Salam

Meh reramai join GIVEAWAY REFRESH BLOG by Shalimar Yusof ...Sambil2 tu boleh share jugak lagu fevret korang..hadiah2 menarik menanti anda tau...huhu

Aku suka banyak lagu..Tapi lagu ni paling legend sebab ini lagu yg Hata bagi pada aku mase zaman bercinta dulu..So this song will be my forever love and fevret song walau layan lagu2 terkini huhu...

Bryan Adams 
"(Everything I Do) I Do It For You"

Look into my eyes – you will see
What you mean to me.
Search your heart, search your soul
And when you find me there you'll search no more.

Don't tell me it's not worth tryin' for.
You can't tell me it's not worth dyin' for.
You know it's true:
Everything I do, I do it for you.

Look into your heart – you will find
There's nothin' there to hide.
Take me as I am, take my life.
I would give it all, I would sacrifice.

Don't tell me it's not worth fightin' for
I can't help it, there's nothin' I want more
You know it's true:
Everything I do, I do it for you, oh, yeah.

There's no love like your love
And no other could give more love.
There's nowhere unless you're there
All the time, all the way, yeah.

Look into your heart, baby...

Oh, you can't tell me it's not worth tryin' for.
I can't help it, there's nothin' I want more.

Yeah, I would fight for you, I'd lie for you,
Walk the wire for you, yeah, I'd die for you.

You know it's true:
Everything I do, oh, I do it for you.

Everything I do, darling.
You will see it's true.
You will see it's true.
Yeah!
Search your heart and your soul
You can't tell it's not worth dying for
I'll be there
I'd walk the fire for you
I'd die for you
Oh, yeah.
I'm going all the time, all the way.



Giveaway ends 20 October 2017



End

BAJU BARU BLOG

As Salam


Haih..Tangan ni gatai je nk tukar baju baru untuk blog..Kali ni rase nk tukar appearance je ...Konsep tetap sama...Aku tak pandai nak buat coding sendiri, jadi kita ambil aje yg sedia ada & ubah la sikit2 mane2 coding yg simple...

Berpinar jgk mata ni nak mncari coding utk some option yg ready made ni...Huhu...Alhamdulillah berjaya tukar ikut selera tekak buat masa ni...

Semalam lepas siap semua report due date 2hb, terus curi2 mngadap coding utk adjustment sendiri....Seronok betul hati bile jumpe dan changes kite TAKDE ERROR..Kalo ade error memang pening sebab aku kena flash back blk subjek coding zaman belajar dulu..Haha...Kalo pening sgt aku re-do je..So sesapa masuk belog ni smlm mmg akan nmpk belog ni mcm ca-ca marba sikit...Hahaha

Aku pilih kaler mustard sebab nak rase kelainan dari my fevret kaler..Sekali sekala ubah selera ape salahnya ye dak? Skrg dah banyak dan dah ramai generasi baru yg buat template gempak2..So korang boleh pilih ikut sedap mata korang memandang dan make sure it was user friendly...

Menu bar dekat atas tu pun aku dah berjaya tukar ikut kehendak sendiri..Bukan senang nk mencari coding part menu bar tu ye..Maklum la..Udah 11 tahun lebih tinggalkan dunia coding..jadi memang mcm orang rabun aku mencarinya semalam...Huhu..Actually bermain dgn coding ni sesuatu yg sgt fun kalo korang minat...

So jgn ckp bidang IT susah nak dpt job walaupun ia tumbuh bagai cendawan..Rezeki Allah tu luas...Tak dapat dalam Malaysia..Mane tau dapat dekat luar negara..Ye dak?huhu...



Harap2nya baju ni jadi baju fevret so that aku tak perlu tukarkan ia dgn baju lain lagi..Kiki




End

Wednesday, October 04, 2017

CARA BARU SUSUN TUDUNG/SHAWL

As Salam

Hari Ahad lepas memang takde kemana sebab plan nak berehat je...Penat hari Sabtu masih berbaki...Pepagi makan capati dari pasar pagi..Lepas tu Hata pergi jumpa client..Sementara tunggu Hata blk, aku hangkut anak2 tengok cite dekat laptop dalam bilik sebab aku nak kemaskan tudung dan shawl yg dah berbelit2..Haha..

Sebelum ni aku sangkut dekat pengidai yg bergelung2 tu..Lepas tu rase mcm makin tak muat plk..Rase mcm nampak serabut plk...So pening la aku memikir cara lain yg lebih sistematik bagi aku..Huhu..Maka timbullah idea ini :
Gulung dan ikat.
Untuk setiap shawl / tudung instant, aku gulung dan ikat dengan getah belacan..Budget2 la nak ikat tu...Kalo kuat sgt takut rosak plk tudung kome...Sedang2 aje..Then susun menegak dalam storage box so that senang utk korang nak pilih...Bile dah ambil, getah pengikat tu jgn buang plk..Simpan utk ikat semula tudung tu lepas dah basuh nnt...Huhu ..Kalo tak nak ikat pun ok kot..Cuma kena pandai2 la adjust time nak susun dalam storage box tu...
Gulung, selit,susun
Tudung ber-awning pun sebelum ni aku gantung dekat penyangkut yg ring tu...Same jgk..nampak semak jgk...Maka kita kosongkan laci baju Hata dan susun la sepadatnya tudung tu...Jaga2 dgn awning..nanti patah awning tu terus tak dapat pakai..ekek

Selesai mengemas tudung...Penyakut yg bulat2(ring) aku tak tau nak buat ape plk...ade lg dekat blkg pintu...Huhu..Harap2nya teknik ni kekal la utk selamanya...Semoga aku terus rajin mnggulung dan mnyusun..Haha

Actually ade mcm2 teknik menyimpan tudung & shawl..terpulang pada keselesaan sendiri...Dulu aku cukup gile bile tengok tudung 3 layer..Tiap kali blk KB, mesti singgah HUMAIRA dekat Wakaf Che Yeh...Sekali beli 3-4 helai..Lepas takde mood nak pakai, aku sedekah pulak dkt kakak..Lepas tu menggila dgn shawl pulak...Then pening Hata layan aku beli shawl..Huhu..Alhamdulillah, skrg dah boleh control membeli shawl...Skrg, kalau nak beli baju, fikirkan dulu kaler shawl ape yg dah ada..Kalo nak beli baju kosong / tanpa corak, flash back blk kaler shawl bercorak mane yg dah ade..So kite beli la baju tanpa corak yg ade sikit2 kaler dkt shawl tu...

Fesyen skrg, org akan pakai tudung pada warna yg minima dekat pakaian...
Fesyen dulu, org pakai tudung ikut warna tanah / dasar pada pakaian tu...

So korang kategori yg mane? Follow fesyen dulu ke fesyen sekarang?
Aku dua-dua fesyen dah merasa..Huhu


Korang susun tudung mcmane plk?
Share2 sini ye....





End

Tuesday, October 03, 2017

KISAH QAISARA : AKTIVITI SUBJEK SAINS

As Salam

Hari tu cikgu kelas che mek ade bgtau dekat dalam group Whats App utk parent prepare barang2 utk aktiviti subjek SAINS on Thursday...Jadinya hari Rabu aku pun berusahalah mencari smp ke KLCC..Tapi at the end semua barang complete dekat Ampang Park je....Sabar aje lahhhhhhh..haha..

Cikgu mintak parent sediakan plastesin kaler hijau,biru, kuning dan coklat...So kite beli la sekotak utk each kaler..Mujur la jumpa...Bile ambik che mek dari taska on Thurdays tu, tak sompek2 che mek nak tunjuk dekat aku...Ditatangnya paper plate dgn hasil activity tu..Huhu
Activity Subject SAINS...
MUKA BUMI....
Inilah hasil kerja che mek...Yg hijau hutan, yg coklat nmpk mcm bukit, yg kuning tu tanah kot & yg kaler biru tu tasik, sungai...Yg berlobang tu kire tekstur bumi la..Ekek 

Jadi la..Janji ade rupa dan ikut arahan cikgu...Cuma yg sedih, 2 hari cikgu bagi masa utk parent prepare, tapi ade jgk murid2 yg x bawak...Pdhal Hata cakap, dalam group tu siap ade parent yg offer dia tolong belikn dulu if parent2 yg lain tak jumpa / tak sempat nak belikan...Kesian dekat murid2 tu...Hhmmm...No komen..Sendiri fikir ye?huhu

Blk rumah, tak sempat jgk nk suruh aku ambik gambar utk tunjuk pada si ayah...Balance dari buat activity ni, sambung main dgn Ammar plk..Hari ni aku dah tak nampak balance tu..kemana ditepek / dibuang tak tahu la....




End

Monday, October 02, 2017

SEWING PROJECT : KIDS JEDI COSTUME

As Salam

Hari Jumaat, pkol 12 aku berlari ke Nagoya Masjid Jamek utk mncari kain utk buat JEDI SUITE anak2...Hata cakap kalo sempat tolong jahitkan sebab wedding hari Sabtu ni bertemakan STAR WARS...Maka kita layankan aje la sebab bile aku tengok tutorial KIDS JEDI COSTUME ni tak sesusah costume yang lain...Huhu

Makanya, hari jumaat lepas makan malam, terus aku start potong kain...Alhamdulillah, cukup2 je utk 2 helai baju jedi che mek & Ammar...Hari Sabtu pagi Hata ade job cosplay dekat PPUM..So aku marathon la mnjahit utk siapkan costume tu sebelum event pkol 8pm...
Kids Jedi Costume
Baju ni macam baju kimono, bezanya kena tambah 2 helai utk sangkut dekat bahu tu...Then tambah belt...
Kids Jedi Costume
Ni Jedi costume utk Ammar..Disebabkan kain kaler coklat gold tu x cukup utk aku buat "selendang" kiri kanan, maka kita guna la kain lain..Hata said OK sajo sebab baju jedi ade macam2 warna dan boleh mix and match...Huhu..

Aku igt nak buat jugak dress PRINCESS LEIA..Tapi tak sempat..Haha..Utk seluar anak2 tu, mujur sangat memasing ade jeans kaler coklat...So memang akan nmpk macam sepasang la Jedi Costume tu..Huhu
Geng STAR WARS Costume...Huhu
Ini la pengantinnya..Kawan Hata yg lelaki..Mase pengantin nak masuk siap ade marching dari group Star Wars ni yg mana Hata pun terlibat jugak dalam group tu...1st time pegi wedding chinese friend..Huhu

Group dari Star Wars ade 3 meja...Kami dihidangkan dengan menu katering dari orang MELAYU...Pinggan lain, lauk kami dihidangkan oleh org katering tu sendiri..Means bukan org yg sama serve makanan pada table lain...TAK ADA oink oink sekor bergolek dalam dulang dihidangkan..So takde la rase mcm PURE CHINESE Wedding sgt....Huhu

Pak Cik katering sentiasa monitor maje kami..Kalo nampak mane2 makanan yg dah habis, geng katering itself yg akan kutip...So aku xde la rase ragu2 sgt...huhu

Kalo nak tau, time makanan nak di-serve, dieorg mainkan lagu..Macam pertandingan pulak sebab beratur org2 banquet pegang pinggan dan serve as fast as they can sebab kena serve utk 32 buah meja...

Lepas makan a few main course, pengantin akan tuang beer/wine pada gelas bertingkat...lepas tu potong cake..Then 15 minit lepas tu pengantin dan a few mans akan round table tu table utk jerit Yam Seng!!!..Lagi kuat lagi bagus..Lepas jerit, teguk "air"...Smp dekat meja geng star wars, dieorg merge kan semua tiga-tiga table..yang pastu bukan meja aku..So xde la geng2 pegang gelas "air" tu berdekatan dgn kami...Aku x follow..Hata follow angkat light saber je..Means tak follow angkat gelas berisi air coke/chinese tea..Huhu

Pkol 10.30 mlm aku dah tak larat nak tunggu..So ajak Hata blk...Blk rumah udah memasing penat...Paksa anak2 jirus badan dalam 5 cebok sebelum tido..Aku pulak, lepas selesaikan ape yang patut, pkol 12 baru tido....Penat sangat..Huhu

Inila cerita dan pengalaman attend wedding kwn non muslim..Pada aku tak salah nak pergi...Biasenya kalo dapat kawan2 yg faham sensitivity kawan muslim, dieorg akan cuba serve yg terbaik utk kawan2 dieorg...Kan?


Tak sangka menjadi pulak baju Jedi anak2..So lepas ni kalo Hata ade event star wars, boleh la mereka pakai suite tu..Cuma nanti kena tambah light saber sorng satu...Huhu




End

Friday, September 29, 2017

PANTANG NAMPAK

As Salam

Penyakit si left handed dan pengguna tegar otak kanan yg tak dapat dibendung oleh diri sendiri apabile mata aku ternampak barangan yang comel2..Haha..

Al-Kesahnya..Semalam my opismate bgtau MPH ade buat SALE up to 50% dekat Intermark...Maka aku pun pergi la dengan niat nk mencari buku word search utk che mek..She love that activity..Jadi kite layankan aje la..Tapi smp ke saat aku membayo barang lain...Tak jumpe..Dah lepas bayar baru jumpa..Jawabnya memang aku x beli la sebab udah malas nk ke kaunter cashier semula..Huhu..

Ape barang comel yg aku jumpe?
Cute Tin Box - 50% OFF
Tak pasal2 je sangkut tin box yg comel ni...Cantik gambar2 cartoon dekat box ni..Sebab tu aku beli..Huhu..Itu pun mujur la aku x ambik bookmark yg super comel..Tahan sikit nafsu membeli..Haha

Nak letak ape dalam tin box ni? Idea tu masih di-awang-awangan lagi..NO IDEA...Tapi tak boleh tunjuk pada che mek sebab nnt che mek igt itu dia punya dan CONFIRM akan jadi bekas pencil dia plk..Huhu...Jalan paling selamat buat masa ni is, tinggalkan dekat opis dulu...Dah ade idea nk letak ape baru bleh bwk blk rumah..Haha

Ini la penyakit aku tau...LANGSUNG TAK BOLEH tengok barang2 yg comel sikit...Gatal aje tangan ni nak sentuh..Kalo rege berpatutan..Rase mcm berlumba2 je note2 dalam dopet tu nak keluar..Huhu..Tak kire la brng2 mcm ni ke..Barang dapur ke...Baju ke..Memang kalo yg comel2 tu kalo aku nampak memang akan mcm kena pukau..Haha..

Pernah sekali aku bgtau Hata, kalo dah ada duit lebih, lebih dan lebih nnt aku nak borong kain cotton yg corak cantik2..Nak buat barang craft yg comel2..Haha..Ko rase Hata nak layan ke angan2 mat jenin wife dia ni?Hahaha..Terpaksa layan jgk..Ok la aku nak beli kain cotton kan? Dari aku nak beli mende lain..Kiki

Jadi kalo jumpe sesiapa yg perangai mcm aku ni, selagi boleh layan...dilayan la ye..Kalo agak2 over sangat, nasihati lah mereka (aku jgk) sebab pada aku, org mcm aku ni lebih suka org sekeliling yang jenis berterus terang..Kalo betul SALAH, sila nasihat dengan cara yg paling psiko supaya si pesalah boleh accept teguran & nasihat..TAPI... Kalo korang nak tegur, kena sediakan penjelasannya sekali...Sebab setiap teguran mesti ada alasannya sekali kan?

Jangan disindir2..Jangan dicerita belakang sebab once aku dapat tahu, memang org tu akan rase mcm dah takde jalan keluar lagi...Memang aku jenis yg cepat panas & cepat sejuk..Tapi sekali dia PANAS..Laharnya bagai lava si gunung berapi....Memang betul kata org..Lembutnya lidah tidak bertulang dan tajamnya bagai belati...Walau sakitnya hanya utk sementara, tapi parutnya kekal utk satu tempoh masa yg lama...

Eh..Ape yang aku type merepek meleret ni ek?
Korang layan aje la baca ek?
Kalo xmo baca jangan scroll smp bawah..Terus je tekan button X dekat hujung kanan window ..Kiki




End

Thursday, September 28, 2017

DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS

As Salam

Lanjutan dari kisah aku ke klinik hari ISNIN yang lepas...Memula aku cerita dekat doctor kaki aku rase mcm cramp mungkin penangan dari mengemas dan ditambah pulak dengan sakit sebab turun tangga dari tingkat 39 hari Rabu minggu lepas...Walaupun pecah record aku turun tangga dari tingkat 39 tu dalam 30 minit je..Tapi kesan dia mcm 3 hari ko kena tanggung...

Lepas tu aku tanya pulak pasal tangan ni..Memang sakit dan ngilunya kadang2 bawak ke siku dan ke bahu..Sememang mintak diurut je setiap malam...Sengal sgt...Lepas doctor check, dia syak tangan aku kena DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS..

Aku pun tak paham, tapi doctor tu tunjuk serba sikit dekat internet gambaran sakit tu dan berikan aku contact doktor yg pakar dalam bab2 gini...Meh aku share sikit tentang sakit ini ye?

APA ITU DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS:
De Quervain's Tenosynovitis adalah keadaan dimana beberapa tendon ( Tali tisu penghubung berserabut yang biasanya menghubungkan otot ke tulang dan mampu menahan ketegangan. Tendon adalah serupa dengan ligamen; kedua-duanya diperbuat daripada kolagen. Ligamen bergabung satu tulang ke tulang lain, manakala tendon menyambung otot ke tulang.)pada ibu jari anda. Tendon ini, yang dikenali sebagai penculik longus pencemar dan extvisor brevis brevis, pergi melalui terowong snug di pergelangan tangan, yang dipanggil kompensor dorsal ekstensor pertama. Anda boleh melihat tendon di bahagian belakang tangan anda apabila anda meluruskan jari anda. Bila, untuk apa jua sebab, terowong itu menjadi terlalu ketat, ia membentuk kitaran ganas; setiap kali anda menggerakkan ibu jari anda dengan cara tertentu, ia menarik tendon melalui terowong yang ketat, menyebabkan sakit dan memburukkan lagi keadaan.

BAGAIMANA DIAGNOSIS DIBUAT KEATAS PENYAKIT DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS INI?
Pakar bedah tangan boleh membantu menentukan sama ada anda mempunyai Quervain. Jika anda mempunyai kelembutan pada tendon dan kesakitan apabila anda membuat penumbuk dengan ibu jari anda terselip di dalam dan bengkokkan pergelangan tangan dengan merah jambu menghadap ke bawah, maka anda mempunyai apa yang dikenali sebagai tanda Finkelstein yang positif, yang akan menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai de Quervain. Walau bagaimanapun, terdapat sebab-sebab lain kesakitan di kawasan ini, seperti arthritis di sendi di pangkal ibu jari anda, yang boleh merasakan sama seperti de Quervain. Oleh itu, x-ray boleh digunakan untuk membantu membuat diagnosis. Pakar bedah tangan dapat membezakan antara keadaan ini, walaupun agak mungkin seorang pesakit mempunyai keduanya.
Part perkataan surgery tu yang aku takut..Doctor cakap mungkin kena cucuk / kalau parah mungkin kena bedah..terus telan air liur kelat...

APAKAH PENYEBAB KEPADA PENYAKIT DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS INI?
Penyebab keadaan ini tidak menentu. Nampaknya terdapat beberapa komponen genetik, kerana sesetengah orang mempunyai banyak masalah berkaitan seperti jari-jari pemicu atau sindrom carpal tunnel. Sesetengah berfikir bahawa berlebihan boleh menyumbang, bersama dengan pembengkakan atau keadaan umum seperti penyakit kencing manis dan tiroid.

Part kencing manis aku rase aku xde penyakit itu..Tapi kalo THYROID, aku hanya ada simptom2nya sahaja mase pregnant kan Ammar dulu...Means THYROID aku x serius, hanya perlu pemantauan je..Mungkin jugak sebab asal2nya urat salah parking, tapi aku buat dek je...Jadi makin tersimpul2 la urat tu smp sakitnya melarat2...

SIAPA YANG BERISIKO UNTUK MENDAPAT PENYAKIT DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS INI?
Sesiapa sahaja boleh mendapatkan de Quervain, tetapi ia adalah yang paling biasa di kalangan wanita. Wanita-wanita muda dengan keadaan baru melahirkan atau sedang menyusu. Sekiranya anda seorang ibu baru dan baru-baru ini anda telah mengalami sakit nyeri di pergelangan tangan anda di dekat pangkal ibu jari anda, kemungkinan anda telah mengembangkan penyakit ini. Ia juga biasa berlaku pada wanita dalam usia lima puluhan dan enam puluhan.

Macam yang aku cerita sebelum ni..Memang rase sakit tu dah ada since 2 days before Aidiladha..Tapi aku tak layan sakit tu sebab fikir.."Sakit sikit je ni"...Lalu aku biarkan sampai sakit tu tak tertanggung dek diri sendiri..

CARA MERAWAT DE QUERVIAN'S TENOSYNOVITIS :
Rawatan boleh melibatkan rehat dan splinting, suntikan kortison, atau, jika semuanya gagal, pembedahan untuk melepaskan petak ketat. Biasanya, pada waktu seseorang melawat pakar bedah tangan dengan de Quervain, mereka mencari bantuan dari kesakitan yang tajam. Suntikan kortison sering memberi kelegaan yang sangat baik dalam masa yang singkat. Jika dua hingga tiga suntikan tidak berjaya dalam menyelesaikan keadaan, pembedahan sering dipertimbangkan. Terdapat risiko kepada semua bentuk rawatan, jadi pilihan rawatan harus dibincangkan dengan doktor anda.

Solution yang menakutkan aku...Tapi buat mase ni aku igt nk pergi berurut dulu..Kalo ok, kite abaikan aje nama penyakit ni..kalo tak ok jgk, baru la sediakan duit note RM50 tebal dari duit belanja bulanan utk jumpa pakar...Doktor pun ade bg aku contact doctor pakar tu..
DR.MUHAMMAD RAHMANI
Ape2 pun kena kol tanya ke-available-lan dia dulu...Itu kalo confirm nak jumpa nnt la...

So kawan2 yg ada masalah mcm aku ni jangan ambil ringan ye..Sekali dah serius..Memang mengeletar lutut bila baca penerangan tentang sakit tu...

Buat masa ni doctor mintak aku makan ubat ini dulu :
Radang Sendi

Kawan2 doakan tangan aku baik dgn hanya urutan ye..Takmo le cucuk2 ni...Meks ngeri tengok jarum..memang tiap kali nak kena cucuk mata ni tak pernah tengok jarum..Mata ni akan pandang tempat lain / tutup terus..Huhu




End

Wednesday, September 27, 2017

CUTI 3 HARI : MISI MENGEMAS RUMAH

As Salam

Sejak dari pindah rumah, misi mengemas memang masih banyak yg tertangguh...Penat nk kemas sekali gus..Makanya kite kemas la sikit2 ye?

Pagi2 hari Jumaat aku buat western breakfast...Tekak terasa nak makan baked bean dengan scramble egg + hot dog + roti bakar...
Wester breakfast katenye...
Memandangkan cuti 3, kami memang takde plan nk kemana2 sebab kerja Hata bertingkek2..Jadi kita isilah masa tu seadanya...Ekek..

Lepas sarapan, lepak2 kejab..Dalam pkol 10 pagi kami gerak ke taman permainan dekat perumahan depan kawasan rumah aku utk tunaikan permintaan che mek yg nak gi taman sejak dr 3 minggu lepas..Ekek.. Tengah2 melayan anak2 main, tetibe motor bawak ice cream mat cool dtg...Terus basahkan tekak dgn ice cream...Lepas tu sambung main dkt playground blk...
Lepas habis main dkt playground, memasing dahaga..Mujur la aku ade bawak air kotak sorg satu...Lepas tu terus blk rumah...Lepas Hata semayang Jumaat, kami lunch dekat luar..Penuhi tekak che mek nak makan nasi ayam..Layan..

Lepas tu mmg lepak dekat rumah utk siapkan kerja masing2...Sebelah malam pergi pasar malam dekat Taman Melati..Tekak aku nak makan nasi lemak sambal ikan bilis..Aku suka beli ikan bilis dekat pasar pagi / pasar malam sebab ikan bilis tu nampak FRESH..huhu

Pepagi hari Sabtu, aku dah masak sambal ikan bilis, rebus telur, masak telur mata kerbau dan masal nasi lemak...Lepas tu aku buat SPRING CLEANING bilik tidur utama...Ya Allah, banyak lagi rupanya barang2 yg tak dikeluarkan...Bile kira2 ade dalam 8 kotak...Lepas kemas2 ade 3 kotak brng je yg betul2 kena simpan...Yang lain semua TAK PERLU a.k.a SAMPAH...Dari pagi smp ke maghrib baru settle mengemas...( Lap peluh)..Makan tengahari pun kami makan nasi lemak yg masih berbaki je...Ekek

Hari Ahad pagi, Hata pilak teringin nak makan homemade roti canai...Lepas subuh Hata dah start menguli dan pkol 8 pagi start nak masak..
Doh roti Canai
Aku tak pandai nak buat adunan roti canai ni...Jadi Hata refer resepi dkt internet je....Nmpk macam dah jadi, tapi tak tau silap tang mane, time nk tebar tu, tepung ni jadi mcm x bersatu sgt...last2 nmpk mcm seroi..Means nmpk mcm x cukup uli..Plan nak buat roti canai tebar2 smp besar talam..lepas tu lipat2, then jadi la roti canai...Last2 aku tengeh dgn tangan, then lipat 4...lepas tu tepek2 sikit..Jadi la..Lembut jgk roti tu...Huhu

Sebelah tghari, aku follow Hata pergi jmp client dekat PJ..Tekak nak makan cendol & rojak la pulak..Mujur la jumpa..Huhu..Blk rumah, aku meneruskan operasi SPRING CLEANING bilik menjahit plk...Aku nak ubah posisi mesin jahit & almari brng jahitan...Sebelah malam, tangan kiri aku mula rase ngilu...Tapak tangan tak boleh dibukak sepenuhnya...Aku igt dah settle..Rupa2nya x elok2 lg..

Actually sakit tapak tangan bahagian ibu jari ni memang dah lama..Since 2 hari sebelum Aidiladha yg lepas..Aku igt salah urat biase je..Jadi aku ignore-kan..Sampailah mase blk dr kg, jug yg aku angkat terlucut sebab ibu jari tangan kiri ni sakit bile angkat mende berat..Nak dukung Ammar pun aku takut sebab takut terlucut...Lepas tu mintak Hata urut 3 malam berturut-turut..Alhamdulillah, dah rase ok sikit..Tetibe malam tu sakit blk...Kaki kiri aku pulak cramp malam tu..Jadi hari Isnin aku terpaksa MC sebab tak tahan sangat..Nnt aku cerita dekat entry lain ttg hal tangan ni ye?huhu

Masa buat SPRING CLEANING dekat bilik mnjahit, banyak barang2 craft yg aku jumpa...Jadi hati rase nak bagi kawan2 dalam blog ni brng2 tu...Jadi nantikan update meks ye...Huhu




End

Tuesday, September 26, 2017

ROTI TISSUE

As Salam

Sepanjang hidup belum pernah merasa makan roti tissue...Sepanjang hidup hanya tengok je orang makan..Nk order rase tak nak..Huhu

Hari tu mase pegi makan dekat NZ Curry House ramai pulak yg meng-order roti tissue ni..Aku xde rase nak makan yg berat2 that time..So pakat dengan che mek, kami order roti tissue...Huhu
Tinggi jugak roti tissue ni...
Cicah dgn kuah dhal..
Roti tissue ni crunchy..Dalamnya ada taburan gula...Layan la bile makan cicah dengan kuah Dhal tu..Aku & che mek tak larat nak mengabihkan..So kami 4 beranak la cuba mengabihkan walaupun time tu Hata dah ade menu sendiri...Harga pun xde la mahal..Dekat sini regenye hanya RM3.70..So masih dikira berbaloi la kan?Huhu...

Sedap rupanya roti tissue nih..Aku je yg eksen xmo makan..Tapi serius..tak tau la kenapa tak tergerak hati nak makan roti tissue sebelum ni...Kiki

Selalunya kalo gi mamak, aku akan order roti telur bawang..Tak pun tosai / capati...
Sekarang dah ada menu baru..Ekek




End

Thursday, September 21, 2017

FLOWER SEQUINS

As Salam

Hari Ahad, Hata ade job cosplay dekat KAJANG...So Hata plan nak hangkut aku & anak2 tapi transit kejab dekat rumah my SIL...Kebetulan sgt my SIL xde ape2 aktiviti hari tu..So boleh la kami menumpang kasih kejab..Ekek..

Event Hata start pkol 11pg smp pkol 2pm..Jadinya tinggallah kami dkt rumah my SIL sepanjang tempoh itu...Aku tak kisah kalo nak tinggal dekat rumah..Boleh la aku kemas rumah & menjahit..Tapi bile fikirkan che mek nak bermain dgn her cousin, itu yg aku ikut aje plan Hata..

Petang Sabtu aku berjaya siapkan sehelai blouse...Tapi kali ni rase nk add on manik sebab rase seronok plk tengok kawan dalam FB update dia jahit manik dekat baju..Ekek..Makanya, malam tu pkol 4 pagi baru aku dapat lelapkan mata....Ekek
Manik bentuk bunga...
Aku mengaku aku memang tak pandai nak jahit manik..Kalo berjaya pun memang tak nampak sgt seni jahitan manik tu..Nampak keras je..Ekek..Tapi disebabkan barang2 semua dah ada..Tinggal kena belajar cara susunan manik utk hasilkan bentuk bunga, maka aku gigihkan jugak jahit...Kiki

Alhamdulillah..Siap jahitan manik ni untuk dua-dua belah lengan baju..Ini manik2 OLD SCHOOL..Manik2 sekarang dah advance..Ade manik yang korang hanya perlu jahit sikit je dekat kain...Segala design dieorg dah siapkan...Aku belum lagi smp ke tahap nak membeli manik2 gitu..Sebab aku tahu aku tak pandai nak hias baju dgn manik..Jadi baikla guna ape yang ade je..Janji jadi mcm ape yang aku nak..Simple pun tak pe..Janji ado..Ekek..

Belajar menjahit manik ni perlukan kesabaran sebab korang kena bermain dgn bahan2 yg sgt halus...Bukan sebarang jarum yg bleh digunakan..kalo nak belajar tentang jahitan ni, korang memang kena beli jarum khas utk menjahit manik..Jarumnya lagi halus dari jarum jahitan tangan yang lain...

Jadi, korang tolong jangan komplen UPAH JAHIT MANIK PADA BAJU MAHAL sebab nak menjahit manik ni perlukan tumpuan penuh tanpa gangguan.Sebab kalo salah, silap2 korang kena bukak semua jahitan dan jahit semula...Seksa mata...Ekek

Jadi? Moral of the story, hargailah si tukang jahit..Ekek..
Tetibe je rase nak jahit baju kurung lepas tu letak manik2 ni sikit...Ekek..





End