Wednesday, August 09, 2017

MESIN MAINAN RM1

As Salam

Hari tu mase pegi Giant Kota Damansara, che mek berenti dekat kedai mesin game...Mujur che mek tak mintak game yang mahal2..huhu..

Maka main la che mek game sangkut bola RM1...Bile tekan, system akan pilih brp biji bole yang akan kita dapat. Minimum 1, maximum 5..Che mek dapat 4...Seronok sgt...Dapat buat 2 round..1 round 4 biji, 2nd round dpt 2 biji..Terus aku pun excited nak main jugak...Tapi xde peluang nak dpt banyak.. 1st & 2nd round semua dapat sebiji-sebiji je..ekek...

Meh kita tengok hasilnya ye?
GAME RM1
Semua mainan yang comel2 sangat...Yang boleh guna pun hanya pemadam panda tu aje la...Yang lain semua buat mainan Ammar utk bawak dlm bilik air...Ammar cakap "car mandi"...Itu pun umpan bile Ammar mengelat nak mandi...kiki

Korang pernah main game2 mcm ni? Che mek dulu mase rumah dekat Kepong, boleh dikatakan every 2 weeks Hata akan spend dalam RM5 utk layan che mek memusing mesin telur utk dapatkan mainan...Kalo nak yang berbaloi spin mesin yang harga 50 sen..Kalo nak rase kena tipu, spin la mesin 20 sen...Kenapa aku cakap mcm tu? Sebab mesin yang 20 sen memang tak logik mainannya...Kalo yang 50 sen tu ade la jugak pernah dapat handband, keychain, cincin mainan & a few interesting item...huhu

Aku dulu tak merasa nak main mende2 gini selalu...Dekat kampung mane ade mesin ni..Kalo ade pun kena pegi ke pekan...Itu pun pegi mase aku dah form 1..Pegi pekan pun kalo kena balik sekolah lewat sebab ade kelas tambahan atau aku kena jaga perpustakaan(masa form 2 & 3)..kalo rase nak naik bas dekat pekan, menapak la sikit..Baru la jumpa mesin ni..Nak spin pun kena make sure lepas duit tambang bas dulu..haha..

Sekarang mcm2 mainan yang di-offer dari mesin ni..paling mahal aku pernah jumpa mesin spin rege RM5..Dapat toy yang fames tp halusssss je...Huhu

Bile tengok pemadam panda tu, terigt pulak aku pada pemadam yang berbagai bentuk zaman sekolah dulu..Kalo pegi pasaraya mesti aku pegi bahagian stationary dan HARUS pilih pemadam bercorak2 ni..Comey sangat...huhu..Contoh macam dekat sini :
Cute Eraser 
Rase mcm nak makan...

Cute2 sgt kan? Dulu2 kalo aku beli memang rase sayang nak pakai..Pernah sekali aku simpan dari form 1 smp form 3...Lepas tu hilang entah kemana..Huhu...

Boleh jugak jadi idea utk add on goodie bag che mek nih...kiki

Ape2 pun..Pada aku, sometimes, kite kena kenalkan jugak anak2 kite dengan mainan masa zaman2 kita dulu...Aku ni, tiap kali blk kg, tak kira la blk Perak / Kelate, aku biar je che mek main ape2 yang menggunakan barang sekeliling...Macam dekat KB, duk main plate beroda, buat macam tarik upih pinang..Tapi still kena monitor sebab pernah sekali terbabas & jatuh..Huhu..

Dekat Perak pulak, aku bg je che mek main pasir dengan cousin2...Lepas tu kan boleh dibersihkan? Sebolehnya tiap kali balik kampung aku cuba utk limitkan penggunaan gadget pada che mek..Aku pun risau jugak kalo duk asyik main gadget je..Macamane nak feel blk kampung kalo activity same je mcm dekat KL kan?huhu

Itu pendapat aku..Pendapat parents lain mungkin berbeza dan mesti ada reason tersendiri...kan?


Ape2 pun, sekali sekala dedahkan lah anak2 kite dengan mainan old school supaya dia dapat rase ape yang kite rase dulu....huhu


10 new bloglist masih boleh htr detail pada aku ye...
Hantar sebelum 13 August 2017...
Tersilap taip plk dekat entry sebelum ni..kiki



End

4 comments:

Cik Ash said...

Cek Mek tu supo mace ore kelate jah ni

this ni3za said...

Ayah che mek is kelantanese cik Ash..huhu

Radhia Razali said...

zaman saya pun ada mainan macamni..tapi tak ada duit extra nak main mesin mainan ni..huhu

Mar Mansor said...

mesin ni..emm yang keluar telur tu kan..anak selalu mintak nak main..huhu
JanjiKita